Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Qazdf (συζήτηση | συνεισφορές)
Qazdf (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 86: Γραμμή 86:
* Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή.
* Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή.


== Ακαδημαϊκές Συνεργασίες ==
== Ακαδημαϊκή Συνεργασία Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης ==
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει υπογράψει πρωτόκολλα ακαδημαϊκής συνεργασίας με άλλα ιδρύματα.<ref>{{Cite web|url=https://web.archive.org/web/20140805145353/http://www3.aegean.gr:80/DiapanepistimiakiSynergasia/index.html|title=Διαπανεπιστημιακή Συνεργασία 7+1 Ελληνικών Πανεπιστημίων (2012)|publisher=www.aegean.gr|language=el-GR|accessdate=2017-11-25}}</ref> <ref>{{Cite web|url=http://www1.aegean.gr/aegean/greek/events/pastevents_12_14.htm|title=Συνεργασία Ιδρυμάτων|publisher=www.aegean.gr|language=el-GR|accessdate=2017-11-25}}</ref>
Το [[Πανεπιστήμιο Κρήτης]], το [[Πολυτεχνείο Κρήτης]] και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπέγραψαν πρωτόκολλο ακαδημαϊκής συνεργασίας στη [[Μυτιλήνη]] στις 16 Δεκεμβρίου 2007<ref>[http://my.aegean.gr/web/article2631.html Παραπομπή-Άρθρο με περισσότερες πληροφορίες]</ref>.


== Ιδρυματικός Αθλητισμός ==
== Ιδρυματικός Αθλητισμός ==

Έκδοση από την 16:03, 25 Νοεμβρίου 2017

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ίδρυση1984 (επανίδρυση)
ΠρύτανηςΣτέφανος Γκρίτζαλης
ΑντιπρυτάνειςΑμαλία Πολυδωροπούλου
Ελένη Θανοπούλου (από 31/07/2017)
Αλεξάνδρα Μπούνια
Σπυρίδωνας Συρόπουλος
ΤοποθεσίαΜυτιλήνη, Λέσβος, Αιγαίο Πέλαγος
ΔιεύθυνσηΕλευθερίου Βενιζέλου 60, Μυτιλήνη
ΠαραρτήματαΣάμος, Χίος, Ρόδος, Σύρος, Λήμνος
ΜασκότΣφίγγα
Ιστότοποςaegean.gr

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με έδρα τη Μυτιλήνη[1] . Επανιδρύθηκε το 1984[2]. Αποτελείται από πέντε σχολές και συνολικά δεκαεπτά τμήματα, που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο, τη Σύρο και τη Λήμνο, συγκροτώντας ένα εκπαιδευτικό δίκτυο που καλύπτει όλους τους νομούς του Αιγαίου Πελάγους.

Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης του πανεπιστημίου από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι μοναδικό Ίδρυμα, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη»[3] σε ό,τι αφορά την κάλυψη εκτενούς γεωγραφικού χώρου.

Ιστορία

Τον Απρίλιο του 1919 η Ελλάδα εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων να καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή της Σμύρνης. Τότε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πρότεινε την ίδρυση νέου Πανεπιστημίου. Ο Καραθεοδωρή υπέβαλε στις 20 Οκτωβρίου του 1919, «Σχέδιον περί ιδρύσεως νέου πανεπιστημίου εν Ελλάδι, υποβληθέν εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν», καθώς πιστεύει ότι η Αθήνα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του ως το μοναδικό κέντρο Ελληνισμού. To Ιδρυτικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Σμύρνης εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1920 από την Ύπατη Αρμοστεία της Ελλάδας. Επίσημος οργανωτής διορίστηκε ο Καραθεοδωρή. Τα πρώτα σχέδια προέβλεπαν ίδρυση Σχολών που θα σχετίζονταν με την αξιοποίηση της περιοχής, ως νευραλγικού σημείου για τον υπερπόντιο ελληνισμό, ενώ στην τελική πορεία των εργασιών το Πανεπιστήμιο κρίθηκε εφάμιλλο των μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επανιδρύθηκε το 1984 και είναι ένα από τα νεότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, εκπληρώνοντας το όραμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Σήμερα, σχεδόν μια εικοσαετία μετά, έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση ανάπτυξής του, με 17 Τμήματα, 15 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και 1 Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Σχολές και Τμήματα

Σχολές Τμήματα
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
  • Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Μυτιλήνη)
  • Τμήμα Γεωγραφίας (Μυτιλήνη)
  • Τμήμα Κοινωνιολογίας (Μυτιλήνη)
  • Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Μυτιλήνη)
Σχολή Περιβάλλοντος
  • Τμήμα Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη)
  • Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (Μυτιλήνη)
  • Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Λήμνος)
Σχολή Επιστημών της Διοίκησης
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος)
  • Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος)
  • Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος)
  • Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Χίος)
Σχολή Θετικών Επιστημών
  • Τμήμα Μαθηματικών (Σάμος)[4]
  • Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος)
  • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος)
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
  • Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρόδος)
  • Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Ρόδος)
  • Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος)

Αξιολόγηση

Το 2005 σε αξιολόγηση από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αναγνώρισε την ποιότητα της έρευνας ως ένα από σημεία υπεροχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη χρηματοδότησης και υποδομής. Ωστόσο, τονίζεται πως το ερευνητικό έργο καθορίζεται συχνά από τα προσωπικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι αποτέλεσμα τυχαίων συνθηκών και όχι προγραμματισμού ή τοπικών αναγκών [5]

Στα πλαίσια της αξιολόγησης του Πανεπιστημίου από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), επισημάνθηκε σειρά δυσλειτουργιών που επηρεάζουν αρνητικά την διδασκαλία και έρευνα που συντελείται στο ίδρυμα. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι, παρά τη σταθερή πρόοδο που έχει συντελεστεί από ιδρύσεως του Πανεπιστημίου, η πλήρης ανάπτυξη "θεσμικού ακαδημαϊκού ήθους" απαιτεί πολύ χρόνο.[6]. Γίνεται επίσης μνεία στην ασάφεια ρόλων, καθηκόντων και δικαιωμάτων, ιδιαίτερα του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού[7], στην ακαδημαϊκή απομόνωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας [8] και στις συχνές και συστηματικές απουσίες του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού από το ίδρυμα[9].

Στον διοικητικό τομέα καταλογίζεται στο πανεπιστήμιο ανορθολογισμός στην αξιοποίηση του προσωπικού[10]. Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές, το ίδιο πόρισμα αναφέρει πως δείχνουν να μην έχουν εξοικειωθεί με τις βιβλιοθήκες και ότι οι εργασίες που απαιτούν βιβλιογραφική έρευνα, αν και "συνηθίζονται σε πολλά πανεπιστήμια, αποτελούν την εξαίρεση στο πανεπιστήμιο αυτό".[11] Κτιριακά, υποστηρίζεται πως οι υποδομές στη Ρόδο και στη Σύρο είναι ανεπαρκείς για την αποστολή του ιδρύματος[12].

Για την άρση αυτών των προβλημάτων, η επιτροπή προβαίνει σε επτά συστάσεις για την καλύτερη λειτουργία του, που αφορούν στη συνέχιση της δρομολογημένης διαδικασίας βελτίωσης της ποιότητας, την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, την ενδυνάμωση της φωνής των φοιτητών στα θέματα που τους αφορούν, στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του πανεπιστημίου, την ανάπτυξη καθαρής ερευνητικής στρατηγικής και της γνωστοποίησης του παραγόμενου έργου.

Σε αξιολόγηση του 2017 το πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων της χώρας, με βάση τις εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης όπως δημοσιοποιήθηκαν από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση).[13]

Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λειτουργούν τα παρακάτω Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών:

  • Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών
  • Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
  • Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
  • Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
  • Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Μονάδων του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
  • Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
  • Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων
  • Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή.

Ακαδημαϊκές Συνεργασίες

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει υπογράψει πρωτόκολλα ακαδημαϊκής συνεργασίας με άλλα ιδρύματα.[14] [15]

Ιδρυματικός Αθλητισμός

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο σύνολό του περιλαμβάνει σχετικό τομέα με όνομα «Αιγαιακός Πανεπιστημιακός Aθλητισμός» στις πανεπιστημιακές μονάδες της Λέσβου, Σάμου και Χίου, όπου δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ατομικές και ομαδικές ομάδες αθλημάτων, εκπροσωπώντας επίσης το ίδρυμα σε πανελλήνιες πανεπιστημιακές και τοπικές αθλητικές διοργανώσεις.[16]

Φοιτητική Ζωή

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επίσης δραστηριοποιούνται ένα πλήθος από φοιτητικές ομάδες και όμιλοι ποικίλου ενδιαφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα επιμέρους νησιά / πανεπιστημιακές μονάδες του ιδρύματος.[17]

Ενδεικτικά υπάρχουν ομάδες Θεατρικές, Κινηματογραφικών προβολών, Αστρονομίας, Περιβαλλοντικές, Μουσικές ή Χορευτικών και Εικαστικών δραστηριοτήτων.[18]

Σημειώσεις - παραπομπές

  1. Υπουργείο Παιδείας Κατάλογος Πανεπιστημίων
  2. Σύμφωνα το δικτυακό τόπο του πανεπιστημίου, οι ρίζες του ιδρύματος ανάγονται στο σκεπτικό της πρότασης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή περί της ίδρυσης του Ιωνικού Πανεπιστημίου, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Αθήνας ως μοναδικού κέντρου παιδείας του Ελληνισμού.
  3. EUA evaluation report σελ. 5
  4. Παύλος Διακογιάννης, Η παιδεία στη Σάμο. Από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, εκδ. Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήνα, χ.χ, σελ. 333-334
  5. EUA evaluation report σελ. 17
  6. EUA evaluation report σελ. 8
  7. EUA evaluation report σελ. 9
  8. EUA evaluation report σελ. 9 και 12
  9. EUA evaluation report σελ. 13
  10. EUA evaluation report σελ. 14
  11. EUA evaluation report σελ. 12
  12. EUA evaluation report σελ. 11
  13. ΑΠΕ-ΜΠΕ. http://www.amna.gr/articlep/139639/To-panepistimio-Aigaiou-stin-korufi-ton-AEI-tis-choras.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  14. «Διαπανεπιστημιακή Συνεργασία 7+1 Ελληνικών Πανεπιστημίων (2012)». www.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017. 
  15. «Συνεργασία Ιδρυμάτων». www.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017. 
  16. «Αιγαιακός Πανεπιστημιακός Αθλητισμός». Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 2016-12-06. http://www.aegean.gr/node/294. Ανακτήθηκε στις 2017-11-25. 
  17. «Η ζωή στο πανεπιστήμιο». www.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017. 
  18. «Φοιτητικές Ομάδες Πανεπιστημίου Αιγαίου». www.aegean.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι