Μετάβαση στο περιεχόμενο

Windows Media Player

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Windows Media Player
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας1991
Είδοςιδιόκτητο λογισμικό, λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων, επεξεργαστής ετικετών
Διανομή
Έκδοση12.0.9600.17031[1]
Δοκιμαστική έκδοση6.2.5.410[2]
5.1.51.421[3]
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήMicrosoft Windows[4]
ΔιάδοχοςMicrosoft Movies & TV
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Άδεια χρήσηςσυμφωνία άδειας χρήσης τελικού χρήστη
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://support.microsoft.com/en-gb/windows/windows-media-player-d10303a5-896c-2ce2-53d4-5bd5b9fd888b

Το Windows Media Player (WMP) είναι μια ψηφιακή εφαρμογή προγράμματος αναπαραγωγής πολυμέσων και ψηφιακής βιβλιοθήκης, που ανεπτύχθη από τη Microsoft, χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ήχων, βίντεο και προβολής εικόνων σε προσωπικούς υπολογιστές και εκτελείται στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, καθώς επίσης σε Pocket PC και σε συσκευές Windows Mobile. Εκδόσεις του Windows Media Player κυκλοφόρησαν επίσης για το Mac OS, για το Mac OS X και για το Solaris, αλλά δεν επανεκδόθηκαν γι' αυτά τα προϊόντα.

Εκτός από τις βασικές του λειτουργίες, το Windows Media Player μπορεί να εγγράφει μουσική από και σε CD, να συγχρονίζει περιεχόμενο με μία συσκευή ψηφιακής μουσικής (MP3 player) ή μεταξύ άλλων συσκευών και να επιτρέπει την αγορά ή το δανεισμό μουσικής από έναν αριθμό μουσικών ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Το Windows Media Player αντικατέστησε μια παλιά μορφή λογισμικού που ονομαζόταν απλώς Media Player προσθέτοντας χαρακτηριστικά πέρα από την αναπαραγωγή μουσικής ή βίντεο.

Οι προεπιλεγμένες μορφές αρχείων είναι η Windows Media Video (WMV), η Windows Media Audio (WMA) και η Advanced Systems Format (ASF), καθώς επίσης υποστηρίζεται η λίστα αναπαραγωγής σε μορφή XML και ονομάζεται Windows Playlist (WPL). Το λογισμικό Zune, το οποίο, ουσιαστικά, είναι μία τροποποιημένη έκδοση του Windows Media Player, υποστηρίζει επιπροσθέτως τη μορφή ήχου AAC (Advanced Audio Coding) και τις μορφές βίντεο MPEG-4 και H.264.

Το πρόγραμμα αναπαραγωγής μπορεί επίσης να παραμετροποιήσει μια υπηρεσία Διαχείρισης ψηφιακών αδειών στη μορφή του Windows Media DRM.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Windows διαθέτουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων από την έκδοση 3.0 με τις επεκτάσεις MultiMedia. Η κανονική εφαρμογή Media Player χρησιμοποιούσε το MCI για να διαχειριστεί τα αρχεία πολυμέσων. Το 1996 η Microsoft κυκλοφόρησε το ActiveMovie, ένα νέο τρόπο διαχείρισης των αρχείων πολυμέσων και αναπαραγωγής τους (πράγμα που το κανονικό Media Player δεν μπορούσε να κάνει). Ένα συμπλήρωμα διανεμήθηκε στους χρήστες στη μορφή του ActiveMovie Control, επιτρέποντας την αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων στους υπολογιστές.

Το ActiveMovie μετατράπηκε στο DirectShow και ένα νέο Media Player δημιουργήθηκε, με την εσωτερική ονομασία «Media Player 2». Αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής ήταν μια επανάσταση σε σχέση με το ActiveMovie Control, με την παροχή ενός πιο πλούσιου και διαδραστικού περιβάλλοντος εργασίας. Το Media Player 2, σαν τον πρόγονό του, ήταν επίσης ένα συμπλήρωμα – αυτή τη φορά γύρω από το DirectShow. Η έκδοση 5.2 ήταν η πρώτη έκδοση αυτού του νέου Media Player, με την έκδοση 6.x να κυκλοφορεί.

Η έκδοση 6.4 ήταν η τελική έκδοση του Media Player 2, με τη σημερινή ονομασία Windows Media Player. Αυτή η έκδοση συμπεριλήφθηκε στα Windows Me, στα Windows 2000 και στα Windows XP, αλλά όχι και στα Windows Vista.

Υπήρξε άλλη μια αλλαγή στην έκδοση 7,με ένα νέο περιβάλλον εργασίας και αυξημένη λειτουργικότητα. Όταν τα Windows 2000 κυκλοφόρησαν, εμφανίστηκε η έκδοση 7.1. Το WMP7 περιελάμβανε κωδικοποιητές WMA και WMV. Με την έκδοση 7.1, ονομάστηκε μέρος του Windows Media Series, μια συλλογή εργαλείων και κωδικοποιητών για την δημιουργία, διαμοιρασμό και αναπαραγωγή των αρχείων πολυμέσων. Ο Windows Server 2003 περιελάμβανε τις Windows Media Services, ένα διακομιστή Windows Media, με τον οποίο το WMP έγινε η επιθυμητή έκδοση της σειράς.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αναπαραγωγή μουσικής, βίντεο και εικόνων, μαζί με γρήγορη αναπαραγωγή, αναζήτηση σημείου στο αρχείο, αυξομείωση του χρόνου και επιλογές επανάληψης και τυχαίας σειράς.
 • Υποστήριξη τοπικής αναπαραγωγής, αναπαραγωγή προσωρινής αποθήκευσης και στοιχεία λήψης.
 • Υποστήριξη οποιουδήποτε κωδικοποιητή πολυμέσων και μορφής κοντέινερ με συγκεκριμένα φίλτρα DirectX.
 • Πλήρης διαχείριση πολυμέσων μέσω της ενσωματωμένης βιβλιοθήκης πολυμέσων, η οποία προσφέρει ταξινόμηση και αναζήτηση πολυμέσων. Τα πολυμέσα μπορούν να ταξινομηθούν βάσει του άλμπουμ, του καλλιτέχνη, του είδους, της ημερομηνίας και πολλών άλλων.
 • Βελτιστοποίηση βίντεο, η οποία βελτιώνει την εικόνα του βίντεο με διάφορα φίλτρα για να μειωθούν τα φαινόμενα «σκαλοπατιών» και, γενικότερα, η κακή ποιότητα εικόνας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα βίντεο ροής.
 • Περιλαμβάνει βελτιώσεις ήχου ή βίντεο και άλλες επιλογές. Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το χρώμα του προγράμματος αναπαραγωγής, να αυξομειώσει την ταχύτητα του αναπαραγόμενου στοιχείου, να προσθέσει εφέ ήχου, να βελτιώσει την εικόνα του βίντεο και άλλα. Το Windows Media Player μπορεί επίσης να εγκαταστήσει προσθήκες, οι οποίες επεξεργάζονται τα δεδομένα του ήχου ή του βίντεο εξόδου.
 • Περιλαμβάνει απεικονίσεις, που αλλάζουν, ανάλογα με τα εκάστοτε μουσικά χαρακτηριστικά του τρέχοντος αναπαραγόμενου μουσικού αρχείου. Μπορεί επίσης να προβληθεί το εξώφυλλο του άλμπουμ στο παράθυρο απεικονίσεων ή να επιλεγεί να μην εμφανίζεται καμία απεικόνιση.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτάχυνση βίντεο ή επιφάνειες VMR, εάν υποστηρίζονται από την κάρτα γραφικών. Τα Windows XP χρησιμοποιούν την επιφάνεια VMR7 από προεπιλογή, αλλά επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν βελτιωμένο VMR7 με την ενεργοποίηση του πλαισίου «Λειτουργία υψηλής ποιότητας» στις προχωρημένες ρυθμίσεις.
 • Στην έκδοση 11 βελτιστοποιήθηκε η υποστήριξη DirectX απεικόνισης των βίντεο WMV (κωδικοποίηση DXVA).
 • Ενσωματωμένες δυνατότητες εγγραφής CD, ακόμη και δεδομένων. Τα CD δεδομένων μπορούν να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε υποστηριζόμενη μορφή πολυμέσων από το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Κατά την εγγραφή CD δεδομένων, τα πολυμέσα μπορούν, προαιρετικά, να μετατραπούν σε μορφή WMA.
 • Τα μουσικά CD μπορούν να εγγραφούν είτε σε μορφή WMA είτε σε μορφή WMA 10 Pro σε ταχύτητα 48, 64, 96, 128, 160 και 192 kbit/s, WMA μη απολεστικό (470 μέχρι 940 kbit/s), WMA μεταβλητού ρυθμού μετάδοσης bit (από 40-75 kbit/s μέχρι και 240-355 kbit/s), MP3 σε 128, 192, 256 και 320 kbit/s είτε WAV ασυμπίεστο. Εάν υπάρχει συμβατό υλικό ήχου, υποστηρίζεται υψηλή ανάλυση των 24 bit σε CD.
 • Υποστήριξη χαρακτηριστικών συγχρονισμού με πολλές φορητές συσκευές. Τα πολυμέσα μπορούν να μετατραπούν σε μια μορφή κατάλληλη για το μέσο αποθήκευσης, αυτόματα, κατά το συγχρονισμό.
 • Υποστήριξη για κωδικοποιητές Windows Media με υποστήριξη πολυκάναλου ήχου σε ανάλυση μέχρι και 24-bit 192 kHz.
 • Αναπαραγωγή δίσκων DVD, εάν εγκατασταθεί ένας συμβατός αποκωδικοποιητής DVD.
 • Υποστήριξη υποτίτλων και κλειστών λεζάντων, εάν υποστηρίζονται από τα πολυμέσα.
 • Χαρακτηριστικά «συγχρονισμένων στίχων», μέσω των οποίων ο κάθε στίχος εμφανίζεται τη στιγμή που ακούγεται.
 • Αλληλεπίδραση με την Εξερεύνηση των Windows για την προσθήκη αρχείων και λιστών αναπαραγωγής στο παράθυρο Αναπαραγωγή σε εξέλιξη. Άλλες λίστες μπορούν να τροποποιηθούν από την Εξερεύνηση των Windows, μέσω μερικών κλικ.

Λειτουργίες προβολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Player, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη, παρέχει λειτουργίες προβολών.

Λειτουργία Περιγραφή Εικόνα σε WMP 11 Εικόνα σε WMP 12
Πλήρης ή προεπιλεγμένη προβολή Αυτή είναι η πιο πλήρης προβολή του προγράμματος αναπαραγωγής. Εδώ, εμφανίζονται όλες οι εντολές, τα στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής και οι καρτέλες.
Προβολή εμφάνισης Αυτή η προβολή εμφανίζει τα πιο βασικά στοιχεία του προγράμματος αναπαραγωγής. Εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες ακρόασης μουσικής ή προβολής βίντεο. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κάνει λήψη εμφανίσεων από το διαδίκτυο. Για να προβληθεί ή να γίνει λήψη μιας εμφάνισης, από το μενού «Προβολή» ο χρήστης θα πρέπει να κάνει κλικ στην εντολή «Επιλογή εμφάνισης».
Προβολή πλήρους οθόνης Σε αυτή τη λειτουργία, η απεικόνιση ή το βίντεο καλύπτει ολόκληρη την οθόνη και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής. Σε αυτή την προβολή ο χρήστης μπορεί να μεταβεί μόνο από την προβολή «Αναπαραγωγή σε εξέλιξη».
Συμπαγής προβολή Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο στο Windows Media Player 11. Εμφανίζει μόνο τα βασικά στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής. -
Μίνι προβολή Όταν γίνεται ελαχιστοποίηση του προγράμματος αναπαραγωγής, τα βασικά στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής ομαδοποιούνται σε μία γραμμή στη γραμμή εργασιών, ώστε να μπορεί ο χρήστης να διαχειριστεί το τρέχον αναπαραγόμενο αρχείο από εκεί. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο χρήστης εργάζεται με άλλα προγράμματα και θέλει να διαχειριστεί το τρέχον αναπαραγόμενο στοιχείο από ένα σημείο που είναι πάντα ορατό. Μπορεί επίσης να προβληθεί μια απεικόνιση ή ένα βίντεο. Την πρώτη φορά που θα ελαχιστοποιηθεί το πρόγραμμα αναπαραγωγής, θα ζητηθεί από το χρήστη εάν θέλει να ενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία. Ήταν διαθέσιμη μέχρι και το Windows Media Player 11. -
Προβολή μόνο του βίντεο Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε Windows Media Player 12. Εμφανίζει μόνο το βίντεο και κάποιες επιλογές, λιγότερες από αυτές της λειτουργίας Προβολή εμφάνισης. -

Windows Media Player 11[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Player 11 είναι η δεύτερη πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος αναπαραγωγής, η οποία είναι διαθέσιμη για τα Windows XP και περιλαμβάνεται στα Windows Vista. Αυτή η νέα έκδοση φέρει πολλές αλλαγές. Η Βιβλιοθήκη ταξινομεί πλέον τα στοιχεία σε δενδροειδή μορφή (βάσει του άλμπουμ, του καλλιτέχνη ή άλλων επιλογών). Επιπλέον, όταν ο χρήστης επιλέγει μια κατηγορία στο αριστερό παράθυρο, τα περιεχόμενα θα εμφανιστούν στα δεξιά σε μικρογραφίες με το εξώφυλλο του άλμπουμ ή άλλου στοιχείου. Το εξώφυλλο του άλμπουμ μπορεί να προστεθεί μέσα στην ίδια τη Βιβλιοθήκη σύροντας την εικόνα του άλμπουμ ή όποια άλλη εικόνα επιθυμεί ο χρήστης από κάποιο άλλο φάκελο στο πλαίσιο που αναγράφει «Επικόλληση εξωφύλλου εδώ» (το πρόγραμμα εμφανίζει όλα τα εξώφυλλα σε λόγο πλευρών 1x1 σε ανάλυση 200x200 jpeg). Οι προβολές των κατηγοριών Μουσική, Εικόνες, Βίντεο και Εγγεγραμμένα τηλεοπτικά προγράμματα διαχωρίζονται και μπορούν να επιλεχθούν από τη γραμμή περιήγησης. Οι καταχωρήσεις για τις κατηγορίες Εικόνες και Βίντεο βρίσκονται σε μορφή μικρογραφίας. Το Windows Media Player 11 περιλαμβάνει επίσης το Windows Media Format 11 runtime, το οποίο προσθέτει υποστήριξη για βίντεο χαμηλής ανάλυσης (κάτω από 128 kbit/s για το WMA Pro), υποστήριξη για την εγγραφή μουσικής σε μορφή WMA Pro 10 και ενημερώσεις των αρχικών μορφών WMA στην έκδοση 9.2. Επίσης, στις εκδόσεις Home Premium και Ultimate των Windows Vista είναι δυνατή η αναπαραγωγή δίσκων DVD χωρίς την εγκατάσταση συμβατού αποκωδικοποιητή DVD. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτές τις εκδόσεις του λειτουργικού περιλαμβάνεται το Windows Media Center, το οποίο περιέχει δικά του αρχεία αποκωδικοποίησης DVD. Επειδή και το Windows Media Center και το Windows Media Player χρησιμοποιούν από κοινού ορισμένους πόρους συστήματος, το Windows Media Player έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει δίσκους DVD χωρίς την παρουσία συμβατού αποκωδικοποιητή.

Windows Media Player 12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Player 12 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος αναπαραγωγής και περιλαμβάνεται στα Windows 7, τα Windows 8, τα Windows 8.1 και τα Windows 10. Έχει αρκετές ομοιότητες με το Windows Media Player 11. Πάντως η έκδοση αυτή φαίνεται να είναι και η τελευταία, αφού στα Windows 10 υπάρχουν άλλα προγράμματα προβολής βίντεο (Βίντεο) και μουσικής (Μουσική Groove).

Άλλα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιγραφή Εικόνα
Ταξινόμηση κατά στοίβες - Η ταξινόμηση κατά στοίβες απεικονίζει γραφικά τα άλμπουμ, όπως είναι σε ένα φάκελο. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των στοιχείων, τόσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της στοίβας.
Αναζήτηση - Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων δεν εμφανίζονται μετά το πάτημα του κουμπιού Enter, αλλά φιλτράρονται καθώς πληκτρολογείται κάθε γράμμα του όρου αναζήτησης.
Ακολουθώντας τη φιλοσοφία των Windows Vista, έχουν εξαλειφθεί τα μενού. Κάτω από κάθε καρτέλα του προγράμματος αναπαραγωγής υπάρχει ένα βέλος. Εάν γίνει κλικ σε αυτό, θα εμφανιστεί μία λίστα με εντολές και επιλογές που αντιστοιχούν στην εκάστοτε καρτέλα. Εάν, ωστόσο, ο χρήστης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα κλασικά μενού, πρέπει να κάνει δεξί κλικ σε μια κενή περιοχή του προγράμματος αναπαραγωγής. Θα εμφανιστεί μια λίστα με τις κλασικές επιλογές. Εάν πάλι θέλει να εμφανίζονται μόνιμα τα κλασικά μενού, θα πρέπει να κάνει κλικ στην εντολή «Εμφάνιση κλασικών μενού» της προηγούμενης λίστας. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός πλήκτρων Ctrl+M.
Υποστήριξη για την εγγραφή από CD σε μορφή WAV.
Μετά από την έκδοση 6.4 του προγράμματος αναπαραγωγής, τα κουμπιά «Εμπρός» και «Πίσω» εξαλείφθηκαν. Στην ενδέκατη έκδοση όμως, επανεμφανίζονται. Αυτά τα κουμπιά εξυπηρετούν την εναλλαγή μεταξύ βημάτων καρτελών ή προβολών, στις οποίες ο χρήστης μετέβη.
Ο Διαμοιρασμός πολυμέσων (μέσω του Windows Media Connect), που επιτρέπει σε περιεχόμενο (Μουσική, Εικόνες, Βίντεο) να μεταφέρεται από και προς συσκευές (τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας) AV, όπως το Xbox 360 και το Roku SoundBridge. Αυτό περιλαμβάνει προστατευόμενο περιεχόμενο DRM PlaysForSure. Το WMP 11 στα Windows Vista μπορεί επίσης να συνδέεται σε απομακρυσμένες βιβλιοθήκες χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτό δεν είναι διαθέσιμο στα Windows XP.
Ενσωματωμένη υποστήριξη για την περιήγηση σε διαδικτυακά ηλεκτρονικά καταστήματα.
Εγγραφή πολλών δίσκων, κατά την οποία εγγράφονται πολλοί δίσκοι, εάν τα δεδομένα δεν χωρούν σε έναν.

Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Windows Media Player 11 για τα Windows XP (εκτός από τις εκδόσεις του Media Center πριν από το 2005) στις 17 Μαΐου του 2006 και τη δεύτερη δοκιμαστική έκδοση στις 31 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Στις 30 Οκτωβρίου, η τελική έκδοση του Windows Media Player κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό. Το Windows Media Player 11 συμπεριλήφθηκε στα Windows Vista, όταν κυκλοφόρησαν στις 30 Νοεμβρίου του 2006 (για περιορισμένες άδειες χρήσης) και στις 30 Ιανουαρίου του 2007 (παγκόσμια κυκλοφορία). Η έκδοση του προγράμματος αναπαραγωγής για τα Windows Vista διέφερε από αυτή των Windows XP. Ως αποτέλεσμα των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Microsoft κυκλοφόρησε τα «Windows Vista N», οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το Windows Media Player για τις ευρωπαϊκές αγορές.[5]

Το εργαλείο Διαχείρισης Αδειών Χρήσης, διαθέσιμο για τις προηγούμενες εκδόσεις του Windows Media Player αφαιρέθηκε στην έκδοση 11. Αυτό αποτρέπει τους χρήστες από τη λήψη μουσικών υπηρεσιών άμεσα μέσω του Windows Media Player για να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των αδειών χρήσης σε άλλα συστήματα. Ο χρήστης τώρα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αδειών χρήσης του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος.[6]

Το Μενού γρήγορης πρόσβασης, το οποίο ήταν μια μορφή διαχείρισης της βιβλιοθήκης σε περιήγηση λίστας, εξαλείφθηκε. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αναζήτηση στη βιβλιοθήκη όταν το πρόγραμμα αναπαραγωγής βρίσκεται σε μίνι λειτουργία, αλλά αρχεία και λίστες αναπαραγωγής μπορούν να συρθούν πάνω του.

Άλλες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Microsoft έχει επίσης κυκλοφορήσει άλλες εκδόσεις του Windows Media Player για άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Pocket PC / Windows Mobile, Mac OS, Mac OS X, Υπολογιστές χειρός PC, Handheld PC και το Solaris. Από αυτά, μόνο η έκδοση Pocket PC / Windows Mobile συνεχίζει να αναπτύσσεται και να υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Windows Mobile[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Player 10 Mobile στα Windows Mobile 6 Professional.

Το Windows Media Player για Pocket PC ανακοινώθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2000 και έχει αναπρογραμματιστεί παρόμοια με την έκδοση των Windows.[7] Πρόσφατα γνωστή ως «Media Player 10 Mobile», αυτή η έκδοση (κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004) έχει παρόμοιες δυνατότητες με την έκδοση 10 των Windows, περιλαμβάνοντας λίστες αναπαραγωγής, μια βιβλιοθήκη πολυμέσων, υποστήριξη εμφάνισης εξωφύλλων άλμπουμ, αναπαραγωγή ασυνεχών WMA, υποστήριξη για προστατευόμενα πολυμέσα DRM, αναπαραγωγή βίντεο σε ανάλυση 640x480 με στερεοφωνικό ήχο και την ίδια απεικόνιση Energy Blue, που υπάρχει και στα Windows XP Media Center Edition. Υποστηρίζει επίσης συγχρονισμό με την έκδοση 10 επιτραπέζιου υπολογιστή και, επιπλέον, υποστηρίζει συγχρονισμό και μετατροπή εγγεγραμμένου τηλεοπτικού σήματος από το Media Center. Το Media Player 10 Mobile δεν διατίθεται ως στοιχείο λήψης από τη Microsoft. Η ανάπτυξη γίνεται από συνεργάτες OEM και συμπεριλαμβάνεται τυπικά σε συσκευές Windows Mobile.

Η τελευταία έκδοση του Windows Mobile (6.0) περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του Windows Media Player Mobile 10, με παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο θέμα με το Windows Media Player 11 για τα Windows XP.

Λογισμικό Zune[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογισμικό Zune είναι, ουσιαστικά, μια παραλλαγή του Windows Media Player. Αντίθετα από το τελευταίο, το οποίο απαιτεί φίλτρα αναπαραγωγής DirectShow για AAC, MPEG-4 και H.264 media, το λογισμικό Zune ενσωματώνει κωδικοποιητές DirectShow για AAC (.mp4, .m4a, .m4b, .mov), MPEG-4 (.mp4, .m4v, .mov) και H.264 (.mp4, .m4v, .mov) και έτσι υποστηρίζει αναπαραγωγή αυτών των τύπων αρχείων πολυμέσων σε φορητές συσκευές.

Mac OS X[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εικονίδιο του Windows Media Player 9 για το Mac OS X
Το εικονίδιο του Windows Media Player 9 για το Mac OS X
Το Windows Media Player 9 για το Mac OS X

Η έκδοση 9 ήταν η τελική έκδοση του Windows Media Player για το Mac OS X, όταν η ανάπτυξή της ακυρώθηκε από τη Microsoft. Το WMP για το Mac OS X δέχθηκε αυστηρή κριτική από χρήστες των του Mac εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης και των χαρακτηριστικών. ανεπτύχθη από την ομάδα του Windows Media στη Microsoft ανεξάρτητα από τη Macintosh Business Unit και κυκλοφόρησε το 2003, αλλά η έκδοση αυτή παρουσίαζε έλλειψη χαρακτηριστικών που εμφανίζονταν βελτιωμένα σε άλλα προγράμματα αναπαραγωγής, όπως το iTunes της Apple και το QuickTime Player. Παρουσίαζε επίσης έλλειψη υποστήριξης για διάφορες μορφές πολυμέσων, που η έκδοση 9 του προγράμματος αναπαραγωγής πιστευόταν ότι θα κυκλοφορούσε δέκα μήνες νωρίτερα.

Η έκδοση Mac υποστήριζε μόνο κωδικοποιημένα πολυμέσα Windows Media (μέχρι την έκδοση 9), που περικλείονταν σε μορφή ASF, λόγω έλλειψης υποστήριξης μορφών, όπως της MP4, MPEG και της μορφής AVI. Το πρόγραμμα δεν επέτρεπε σε προφυλάξεις οθόνης να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, δεν υποστήριζε μεταφορά και απόθεση αρχείων ούτε υποστήριξη λιστών αναπαραγωγής. Ενώ το Windows Media Player 9 είχε προσθέσει υποστήριξη για κάποια αρχεία που χρησιμοποιούν τον κωδικοποιητή WMV9 (γνωστός και ως κωδικοποιητής WMV3), σε άλλες απόψεις παρουσίαζε έλλειψη χαρακτηριστικών απέναντι στις προηγούμενες εκδόσεις.

Στις 12 Ιανουαρίου, 2006 η Microsoft ανακοίνωσε ότι κατάργησε την υποστήριξη του Windows Media Player για το Mac.[8] Η Microsoft τώρα εκδίδει μια προσθήκη τρίτου κατασκευαστή, που ονομάζεται WMV Player (ανεπτύχθη και συντηρήθηκε από τη Flip4Mac), η οποία επιτρέπει σε ορισμένες μορφές του Windows Media να αναπαράγονται μεταξύ των εφαρμογών του QuickTime της Apple και άλλων εφαρμογών QuickTime-aware.[9] Οι χρήστες του Mac μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν λογισμικό προγράμματος αναπαραγωγής VLC, το οποίο μπορεί επίσης να αναπαράγει αρχεία πολυμέσων WMV-3 / WMV-9 / VC-1.

Ιστορικό κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκδοση Εικόνα Εικονίδιο Ημερομηνία
κυκλοφορίας
Τελευταία
δομή
Λειτουργικό σύστημα
Microsoft Windows
Windows Media Player 12 22 Ιουλίου 2009 Windows 7
Windows 8

Windows 8.1

Windows 10

Windows Media Player 11
[κωδική ονομασία: Aurora (για Windows XP)
και Polaris (για Windows Vista)]
Το λογότυπο του WMP 11 των Windows Vista
Το λογότυπο των WMP 10 και 11 (XP)
30 Οκτωβρίου 2006 11.0.6001 Windows Server 2008
Windows Vista
Windows Server 2003 SP2
Windows XP SP2
Windows Media Player 10 Το λογότυπο των WMP 10 και 11 (XP) 12 Οκτωβρίου 2004 Windows XP
Windows Media Player 9 Series
(κωδική ονομασία: Corona)
Το λογόπτυο των WMP 8 και 9 27 Ιανουαρίου 2003 Windows XP
Windows 2000
Windows Me
Windows 98
Windows Media Player XP (Έκδοση 8) Το λογότυπο των WMP 8 και 9 25 Οκτωβρίου 2001 Windows XP
Windows Media Player 7.1 Το λογότυπο του WMP 7.1 17 Ιουλίου 2000 (98 και 2000)
14 Σεπτεμβρίου 2000 (Me)
7.1 Windows 98
Windows Me
Windows 2000
Windows Media Player 6.4
(mplayer2 για 2000 και XP)
Το λογότυπο των WMP 6.1 - 6.4 22 Νοεμβρίου 1999 Windows 95
Windows 98
Windows NT 4.0
Windows 2000
Windows XP
Windows Media Player 6.1 Το λογότυπο των WMP 6.1 - 6.4 25 Ιουνίου 1998 Windows 95
Windows CE / Windows Mobile / Pocket PC / Άλλες συσκευές χειρός
Windows Media Player Απρίλιος 2000 Υπολογιστής χειρός
Windows Media Player 1.2 Ιούλιος 2000 Υπολογιστής palm-size
Windows Media Player 7 12 Δεκεμβρίου 2000 Pocket PC
Windows Media Player 8 Ιούνιος 2002 Pocket PC
(έκδοση 2002 και Smartphone)
Windows Media Player 9 Series
(κωδική ονομασία: Corona)
23 Ιουνίου 2003 Windows Mobile 2003
Windows Media Player 10 9 Μαΐου 2005 Windows Mobile 5.0
Windows Mobile 6.0
Mac OS
Windows Media Player 6.3 Το λογότυπο του WMP 7.1 17 Ιουλίου 2000 Mac OS 7
Mac OS 8
Windows Media Player 7 Το λογότυπο του WMP 8 και 9 24 Ιουλίου 2001 7.0.1 Mac OS 8
Mac OS 9
Windows Media Player 9 Series
(κωδική ονομασία: Corona)
7 Νοεμβρίου 2003 Mac OS X
Solaris
Windows Media Player 6.3 Το λογότυπο των WMP 7.1 - 8 17 Ιουλίου 2000 Solaris

Θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 2004, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Θέμα Δυσπιστίας της Microsoft της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε πρόστιμο 497 εκατομμυρίων € στη Microsoft και διέταξε την κυκλοφορία μιας έκδοσης των Windows χωρίς το Windows Media Player, αναφέροντας ότι η Microsoft «παραβίασε το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί μονοπωλίου στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων και των προγραμμάτων αναπαραγωγής πολυμέσων». Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση των Windows προσθέτοντας το πρόθεμα «Ν», το οποίο σημαίνει Not Media Player, δηλαδή δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα αναπαραγωγής (το ίδιο έχει συμβεί και στα Windows Vista), όμως το προϊόν δεν είχε μεγάλες πωλήσεις.[10]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «How to determine the version of Windows Media Player» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021. 
 2. «How to determine the version of Windows Media Player». 
 3. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
 4. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
 5. «Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows Vista». BBC News. 27 Φεβρουαρίου 2006. http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4754462.stm. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006. 
 6. «Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά αδειών χρήσης (Αγγλικά)». Microsoft. Νοέμβριος 2006. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2007. 
 7. «Η Microsoft Κυκλοφορεί Το Windows Media Player για Υπολογιστές Χειρός και Pocket PC». Microsoft PressPass. Microsoft. 6 Ιανουαρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2006. 
 8. Fried, Ina (12 Ιανουαρίου 2006). «Μουσικά καταστήματα για το Mac Windows Media Player». CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-15. https://archive.today/20120715060151/http://news.cnet.com/Music-stops-for-Mac-Windows-Media-Player/2100-1047_3-6026715.html. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006. 
 9. «Στοιχεία του Windows Media για το QuickTime». Microsoft. http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/flip4mac.mspx. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2007. 
 10. Marson, Ingrid (18 Νοεμβρίου 2005). «Ακόμα δεν υπάρχει ζήτηση για Windows χωρίς που δεν περιλαμβάνουν το Media Player (Αγγλικά)». CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-11. https://archive.today/20120711211421/http://news.cnet.com/Still-no-demand-for-media-player-free-Windows/2100-1016_3-5960750.html. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]