Συλλογή φωτογραφιών των Windows

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συλλογή φωτογραφιών των Windows
Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows στα Windows Vista
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
ΚατηγορίαΠρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών
Άδεια χρήσηςMS-EULA
Ιστότοπος
http://photogallery.live.com

Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows είναι ένα εργαλείο διαχείρισης, επεξεργασίας και εισαγωγής ετικετών σε φωτογραφίες, που περιλαμβάνεται στα Windows Vista. Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows Vista, αλλά το χαρακτηριστικό της προβολής παρουσίασης είναι διαθέσιμο μόνο στις εκδόσεις Home Premium και Ultimate.

Μία αναβαθμισμένη έκδοση της Συλλογής φωτογραφιών κυκλοφόρησε ως μέρος του Windows Live, γνωστή ως Συλλογή φωτογραφιών του Windows Live, της οποίας η λήψη μπορεί να γίνει από το Πρόγραμμα εγκατάστασης του Windows Live[1] και μπορεί να εκτελεστεί στα Windows XP, περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά προβολής χρωματικού ιστογράμματος μιας εικόνας, αυτόματης εισαγωγής ετικετών κατά την εισαγωγή και άλλων χαρακτηριστικών και της δυνατότητας διαμοιρασμού φωτογραφιών μέσω της δημοσίευσής τους στα Windows Live Spaces.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows επιτρέπει την οργάνωση των ψηφιακών συλλογών φωτογραφιών στην προβολή Συλλογή, με την προσθήκη τίτλων, χαρακτηρισμών, λεζάντων, και προσαρμόσιμων μεταδεδομένων στις φωτογραφίες. Η επιλογή Επεξεργασία είναι διαθέσιμη και επιτρέπει την επεξεργασία των φωτογραφιών. Παρέχει επίσης άλλες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνων, όπως την αλλαγή μεγέθους, την περικοπή, την αφαίρεση των κόκκινων ματιών κλπ. και επίσης επιτρέπει την εκτύπωση των εικόνων, μέσω του Οδηγού εκτύπωσης φωτογραφιών.

Υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη εισαγωγής ετικετών και προβολής αρχείων βίντεο, αλλά όχι και επεξεργασίας τους. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με τη Δημιουργία DVD των Windows για την παροχή λειτουργιών εγγραφής σε DVD. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή εικόνων από φωτογραφικές μηχανές, σαρωτές και άλλες πηγές.

Υποστήριξη μορφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows χρησιμοποιεί το Windows Imaging Component, που χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε κωδικοποιητή για τη χρήση με το λειτουργικό σύστημα. Τα Windows Vista υποστηρίζουν διάφορες μορφές αρχείων εικόνων, όπως τη BMP, τη JPG, την PNG, την TIFF και την HD Photo, καθώς επίσης και μερικούς κωδικοποιητές RAW. Υποστηρίζουν επίσης εικόνες RAW. Όμως, οι εικόνες μορφής GIF δεν εμφανίζονται στη συλλογή φωτογραφιών.[1]

Τα Windows Vista, παρουσίασαν μια νέα μορφή κωδικοποιητή, με τον οποίο οι μεταπωλητές φωτογραφικών μηχανών μπορούν να τροποποιήσουν τη μορφή RAW που χρησιμοποιείται στο λειτουργικό σύστημα.[2] Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows αναγνωρίζει εάν χρειάζεται ένας κωδικοποιητής και παρέχει μία σύνδεση για τη λήψη του αντίστοιχου κωδικοποιητή. Οι δυνατότητες αφής για τη μορφή RAW έχουν απενεργοποιηθεί. Από το Μάρτιο του 2007, η Canon, η Nikon, η Sony και η Olympus διέθεσαν κωδικοποιητές.[3]

Εισαγωγή ετικετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συλλογή φωτογραφιών των Windows χρησιμοποιεί την ιεραρχική ταξινόμηση των ετικετών (π.χ. Άνθρωποι/Δημήτρης, Μέρη/Παρίσι). Δεν μπορεί να ομαδοποιεί τις ετικέτες όπως το Photoshop. Επίσης, με τη διαγραφή μιας ετικέτας από τη Συλλογή φωτογραφιών των Windows οδηγεί στη διαγραφή της από όλες τις φωτογραφίες στις οποίες έχει εισαχθεί.

Η νέα XMP της Adobe υποστηρίζεται επίσης. Αυτό επιτρέπει σε δεδομένα, όπως τις ετικέτες, να αποθηκεύονται και να τροποποιούνται πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι με το Exif. Όμως, οι τροποποιήσεις σε δεδομένα XMP της μορφής JPEG δε θα εμφανίζονται εάν οι φωτογραφίες μεταφερθούν σε ένα σύστημα με τα Windows XP (οι ετικέτες ημερομηνιών, για παράδειγμα, θα μετατραπούν στις αρχικές τους μορφές Exif ακόμα και εάν έχουν γίνει αλλαγές στις πληροφορίες XMP).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βοήθεια των Windows Vista: Επιλογή των εικόνων και των βίντεο που θα εμφανίζονται στη Συλλογή φωτογραφιών των Windows». Microsoft. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2007. 
  2. «Υποστήριξη της μορφής RAW στα Windows Vista (Αγγλικά)». Φωτογραφικό ιστολόγιο της Microsoft. Ιστολόγια του MSDN. 23 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. «Understanding RAW Image Support in Windows Vista - Windows Vista Team Blog - The Windows Blog». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]