Microsoft Edge

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Microsoft Edge
Το Microsoft Edge παλαιού τύπου στα Windows 10 με φορτωμένη την ιστοσελίδα της Βικιπαίδειας
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Τελευταία έκδοση118.0.2088.69
ΚατηγορίαΠρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο και ανάγνωσης τροφοδοσιών RSS
ΛειτουργικόWindows 11, Windows 10, iOS, Android, macOS, Windows Server και Linux (Ubuntu, Debian, Fedora και openSUSE)
Άδεια χρήσηςΙδιόκτητη EULA
Ιστότοπος
https://www.microsoft.com/en-us/edge

Ο Microsoft Edge (ή απλά Edge) είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο της Microsoft. Παρουσιάστηκε επίσημα στις 21 Ιανουαρίου του 2015 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε δοκιμαστική έκδοση στις 30 Μαρτίου 2015. Ο Microsoft Edge αντικατέστησε τον Internet Explorer ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης των Windows 10 και Windows 11 σε υπολογιστές και tablets.

Ο Microsoft Edge έχει σχεδιαστεί να είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Καταργεί την υποστήριξη για τεχνολογίες παλαιού τύπου, όπως το ActiveX και περιλαμβάνει ενσωματωμένες υπηρεσίες της Microsoft, όπως η τεχνητή νοημοσύνη του Microsoft Bing και το Microsoft 365, και προσφέρει επίσης εργαλεία δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργίας σχολίων και μια λειτουργία ανάγνωσης.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2014 γράφοντας για το ZDNet, η συγγραφέας άρθρων τεχνολογικού περιεχομένου, Mary Jo Foley ανέφερε ότι η Microsoft αναπτύσσει ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης στο Web με την κωδική ονομασία "Spartan" για τα Windows 10. Ισχυρίστηκε ότι "Spartan" θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα νέο προϊόν ξεχωριστό από τον Internet Explorer. Ο Microsoft Edge και ο Internet Explorer 11 θα διατηρηθούν και οι δύο για λόγους συμβατότητας.[1]

Στις αρχές Ιανουαρίου 2015, το The Verge παρείχε συμπληρωματικές λεπτομέρειες γύρω από τον "Spartan" από πηγές κοντά στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι θα αντικαταστήσει τον Internet Explorer τόσο για τις εκδόσεις των Windows 10 για τον υπολογιστή όσο και για το κινητό.[2] Η Microsoft παρουσίασε επίσημα τον "Spartan" κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα Windows 10 στις 21 Ιανουαρίου του 2015.[3]

Ο Microsoft Edge διατέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης των Windows 10 Technical Preview (έκδοση 10049), όπως ανακοινώθηκε στις 30 Μαρτίου 2015.[4] Η νέα μηχανή λογισμικού πλοήγησης που χρησιμοποιείται από τον "Spartan" ήταν προηγουμένως διαθέσιμη στα Windows 10 ως μέρος του Internet Explorer 11.

Στις 29 του Απρίλη του 2015, κατά το συνέδριο Build της Microsoft, ανακοινώθηκε ότι ο "Spartan" θα ονομάζεται επισήμως Microsoft Edge,[5] χρησιμοποιώντας ένα ελαφρώς διαφορετικό λογότυπο από τον Internet Explorer. Η Microsoft έχει "κολλήσει" με τα λογότυπα "Ε", έτσι ώστε οι καταναλωτές οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τον Edge να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το νέο πρόγραμμα περιήγησης.[6]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Microsoft Edge αποτελεί το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στους υπολογιστές με Windows 10 και Windows 11, αντικαθιστώντας τον Internet Explorer 11.[7] Ο Edge παλαιού τύπου χρησιμοποιούσαι μια μηχανή λογισμικού πλοήγησης, επίσης γνωστή ως EdgeHTML, η οποία διακλαδίζώταν από την Trident[8] που είχε ως στόχο "τη διαλειτουργικότητα με τον σύγχρονο ιστό". Η μηχανή λογισμικού πλοήγησης του Edge χρησιμοποιειούταν από προεπιλογή στα Windows 10, και οι σελίδες μπορούσαν να αποδοθούν στην μηχανή λογισμικού πλοήγησης MSHTML (παλαιού τύπου) για να υπάρχει συμβατότητα με συγκεκριμένες ιστοσελίδες επιχειρήσεων.[9][10]

Από το 2019 ο Edge χρησιμοποιεί την μηχανή Chromium.

Ο Edge δεν υποστηρίζει τεχνολογίες παλαιού τύπου, όπως το ActiveX και τα αντικείμενα Browser Helper και χρησιμοποιεί αντί για αυτά, ένα σύστημα επεκτάσεων.[9][10][11] Ο Internet Explorer 11 παραμένει διαθέσιμος παράλληλα με τον Edge στα Windows 10 και Windows 11 για λόγους συμβατότητας μέσο της λειτουργίας Internet Explorer του Edge. Η έκδοση είναι σχεδόν όμοια με αυτήν των Windows 8.1 και δεν θα χρησιμοποιεί τη μηχανή λογισμικού πλοήγησης του Edge (Edge Engine) όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.[7][9][10]

Ο Microsoft Edge ενσωματώνει online πλατφόρμες της Microsoft, την ψηφιακή βοηθό Cortana, παρέχει φωνητικό έλεγχο, λειτουργία αναζήτησης, και δυναμικές, εξατομικευμένες πληροφορίες που σχετίζονται με τις αναζητήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης μέσα από τη γραμμή διευθύνσεων. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν σχολιασμούς (επισημάνσεις) σε ιστοσελίδες οι οποίες μπορούν να αποθηκευτούν και να μοιραστούν μέσω του OneDrive.[3] Ενσωματώνει επίσης τη λειτουργία "Λίστα ανάγνωσης" για να μπορείτε να συγχρονίσετε περιεχόμενο μεταξύ συσκευών, και παρέχει μία "Λειτουργία ανάγνωσης" που αφαιρεί περιττά στοιχεία από τις ιστοσελίδες για να βελτιώσει την ευχέρεια ανάγνωσής τους.[3]

Επίδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Microsoft Edge επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις στη χρήση JavaScript. To Chakra JavaScript engine που χρησιμοποιεί ο Edge, είναι ταχύτερο από κάθε άλλο πρόγραμμα περιήγησης 64bit που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά με αποτέλεσμα να ξεπερνά τους Firefox και Chrome, αλλά και τον Internet Explorer.[12]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δοκιμαστική έκδοση του Microsoft Edge

Ο Microsoft Edge παλαιού τύπου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Foley, Mary Jo (29 Δεκεμβρίου 2014). «Microsoft is building a new browser as part of its Windows 10 push». ZDNet. CBS Interactive. 
  2. Warren, Tom (8 Ιανουαρίου 2015). «Windows 10s new browser will have the most advanced features ever». The Verge. Vox Media. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Ingraham, Nathan (21 Ιανουαρίου 2015). «Microsoft officially announces Spartan, its new web browser for Windows 10». The Verge. Vox Media. 
  4. «Project Spartan gets its first public outing in new Windows 10 build». Ars Technica. Condé Nast Digital. 30 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2015. 
  5. «The successor to Internet Explorer will be named Microsoft Edge». The Verge. 29 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2015. 
  6. Sams, Brad (April 29, 2015). «Microsoft reveals Edge's new logo». http://www.neowin.net/news/microsoft-reveals-edges-new-logo. Ανακτήθηκε στις May 1, 2015. 
  7. 7,0 7,1 Warren, Tom (24 Μαρτίου 2015). «Microsoft relegates Internet Explorer to a 'legacy engine' to make way for new browser». The Verge. Vox Media. 
  8. Foley, Mary Jo (22 Ιανουαρίου 2015). «Microsoft's Spartan browser: What's under the hood». ZDNet. CBS Interactive. 
  9. 9,0 9,1 9,2 Weber, Jason (21 Ιανουαρίου 2015). «Spartan and the Windows 10 January Preview Build». IEBlog. Microsoft. 
  10. 10,0 10,1 10,2 Rossi, Jacob (11 Νοεμβρίου 2014). «Living on the Edge – our next step in helping the web just work». IEBlog. Microsoft. 
  11. Warren, Tom (27 Ιανουαρίου 2015). «Microsoft reveals its Internet Explorer successor will support extensions». The Verge. Vox Media. 
  12. «Ο Edge ταχύτερος από Firefox και Chrome στα benchmarks». PC Magazine. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2015.