Κύκλος ζωής έκδοσης λογισμικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο κύκλος έκδοσης ζωής λογισμικού σχηματικά

Ο όρος κύκλος ζωής έκδοσης λογισμικού αναφέρεται στις φάσεις ανάπτυξης ενός λογισμικού - ξεκινά από την αρχική ανάπτυξη του και φτάνει έως και την τελική έκδοση.

Στάδια ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Pre-Alpha[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φάση Pre-Alpha χαρακτηρίζει όλες τις διαδικασίες που συντελούνται κατά την διάρκεια της αρχικής ανάπτυξης του προϊόντος. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν την ανάλυση απαιτήσεων (Requirements analysis), την σχεδίαση λογισμικού (Software design), την ανάπτυξη λογισμικού (Software development) και την δοκιμή των επιμέρους κομματιών του (Unit testing). Οι διάφορες λειτουργίες του δεν είναι έτοιμες και το προϊόν δεν είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από άλλους εκτός από την ομάδα που το αναπτύσσει.

Alpha[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φάση Alpha του κύκλου έκδοσης είναι η πρώτη φάση κατά την οποία δοκιμάζεται το λογισμικό συνολικά. Συνήθως το λογισμικό σε αυτή τη φάση είναι πολύ ασταθές και μπορεί να προκαλέσει εκτός από πρόβλημα στην χρήση του και απώλεια δεδομένων του χρήστη. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που γίνεται διαθέσιμη μία τέτοια έκδοση στο κοινό - τότε το λογισμικό είναι σχετικά σταθερό ώστε να μπορέσει να την δοκιμάσει ο τελικός χρήστης εύκολα (χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η ποιότητά του). Η δημοσίευση λογισμικού σε αυτή την φάση δεν είναι συχνή όταν αυτό εκδίδεται με άδεια περιορισμένης χρήσης. Αντίθετα, πολλές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα παρέχουν συχνά κάποιες Alpha εκδόσεις είτε έτοιμες για χρήση είτε μόνο τον πηγαίο κώδικά τους.

Beta[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις Alpha εκδόσεις ακολουθούν οι Beta. Το λογισμικό στην φάση αυτή περιλαμβάνει αν όχι όλες τις λειτουργίες του τις περισσότερες από αυτές και η τελειοποίηση τους μπαίνει στην τελικά ευθεία. Επίσης χρησιμοποιείται ως δείγμα για την παρουσίαση του ανερχόμενου προϊόντος, όμως δεν είναι ακόμα έτοιμο αφού μένει να διορθωθούν αρκετά bugs .

Υπάρχουν άτομα που δοκιμάζουν την έκδοση αυτή και ονομάζονται δοκιμαστές Beta (Beta testers)- συνήθως είναι τωρινοί ή μελλοντικοί πελάτες της εταιρείας που αναπτύσσει το λογισμικό. Αυτοί είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν την ασταθή έκδοση χωρίς ανταμοιβή και καμιά φορά λαμβάνουν την τελική έκδοση δωρεάν ή με κάποια έκπτωση. Δουλειά τους είναι να δοκιμάσουν το λογισμικό και να αναφέρουν στην ομάδα ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Beta διαρκείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές εταιρείες αποφασίζουν να διατηρήσουν το λογισμικό αρκετό καιρό στη φάση Beta με σκοπό να συνεχίσουν να προσθέτουν λειτουργίες και δυνατότητες (Perpetual Beta).

Ανοιχτό και κλειστό Beta[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειστό Beta σημαίνει ότι η δοκιμαστική έκδοση είναι προσβάσιμη από ένα στενό κύκλο προσώπων.Έτσι τα άτομα για να αποκτήσουν πρόσβαση πρέπει να λάβουν πρόσκληση από τους υπεύθυνους (συνήθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Αντίθετα, το ανοιχτό Beta μπορούν να το δοκιμάσουν είτε χρήστες ενός ευρέος περιβάλλοντος είτε όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Release candidate[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η τελική δοκιμαστική έκδοση η οποία πιθανώς θα καταλήξει ως το τελικό προϊόν. Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές να εντοπίσουν και να διορθώσουν τυχόντα bugs. Σε αυτή τη φάση σταθεροποίησης του λογισμικού όλες οι λειτουργίες του έχουν ήδη σχεδιαστεί και ο κώδικας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η έκδοση RC έχει ένα τελικό στάδιο στο οποίο οι προγραμματιστές έχουν συμφωνήσει να μην προσθέσουν νέο κώδικα στο πρόγραμμα, όμως συνεχίζουν να τροποποιούν τον ήδη υπάρχοντα κώδικα προκειμένου να διορθώσουν λάθη. Όταν διορθωθούν, είτε εκδίδεται μια νέα έκδοση RC είτε κατευθείαν η τελική, σταθερή έκδοση του λογισμικού.

Στάδια έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

RTM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προώθηση στην αγορά (Release to marketing, συναντάται και ως Release to manufacturing). Είναι η φάση που το τελικό προϊόν γίνεται διαθέσιμο στον χρήστη επίσημα. Ο όρος RTM χαρακτηρίζει την κατάσταση του λογισμικού, ότι δηλαδή αυτό είναι αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει το ευρύ κοινό.

Web release[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση του λογισμικού που γίνεται διαθέσιμη μέσω του Διαδικτύου. Σε αντίθεση με την RTM, δεν φέρει και τον τίτλο 'RTW', και λέγεται απλά τελική έδκοση.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Software release life cycle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).