Apple

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Apple Inc.
Νομική μορφήεταιρεία (ΗΠΑ)
Κλάδοςsoftware industry, consumer electronics, Ψηφιακή διανομή, ηλεκτρονική, τεχνολογία πληροφοριών και βιομηχανία κινητών τηλεφώνων
Ίδρυση1 Ιουλίου 1976, πριν 45 έτη (1976--7-01)
ΙδρυτήςΣτήβ Βόζνιακ, Ronald Wayne και Στηβ Τζομπς
ΈδραΚουπερτίνο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαMichael Scott, Mike Markkula, John Sculley, Michael Spindler, Gil Amelio, Στηβ Τζομπς και Τιμ Κουκ
ΠροϊόνταMac, iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, AirPods, iPod Touch, HomePod, Software
ΙδιοκτήτηςThe Vanguard Group[1]
BlackRock
Government Pension Fund Global
Berkshire Hathaway
Υπάλληλοι115 000 (Ιουλίου 2015), 132 000 (2018), 123 000 (30  Σεπτεμβρίου 2017), 147 000 (26  Σεπτεμβρίου 2020), 116 000 (30  Σεπτεμβρίου 2016) και 154 000 (2021)
Ιστότοποςhttps://www.apple.com/gr/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Apple Inc. (μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2007 Apple Computer Inc.), γνωστή και απλώς ως Apple, είναι αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, με έδρα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας που σχεδιάζει, αναπτύσσει και πωλεί καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, διαδικτυακές υπηρεσίες και υπολογιστές. Τα πιο γνωστά από τα προϊόντα της είναι οι υπολογιστές της σειράς Mac (παλαιότερα ονομάζονταν Macintosh), τα έξυπνα τηλέφωνα iPhone, οι υπολογιστές ταμπλέτες iPad και τα Apple Watch.

Η αναφερόμενη εταιρεία ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς, τον Στηβ Βοσνιάκ, και τον Ronald Wayne τον Απρίλιο του 1976. Σήμερα, διευθύνεται από τον Τιμ Κουκ.[2]

Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, όχι στον χώρο της τεχνολογίας αλλά γενικότερα καθώς η αξία της ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.[3]

Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία iSquare, θυγατρική της Quest Holdings.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976, ο Στηβ Τζομπς ίδρυσε την Apple. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του (αυτού στη φωτογραφία), ο συνιδρυτής Στηβ Βοσνιάκ έλεγε ότι είναι μύθος[4]. Ο Τζομπς και ο Βοσνιάκ, ωστόσο, έκαναν κάποιες δοκιμές στο γκαράζ όταν το υπνοδωμάτιο ήταν γεμάτο.

1976-1983: Ίδρυση και τα πρώτα προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και τον Στήβεν Βόζνιακ στην 1η Απριλίου του 1976[5] σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Βόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Δύο έτη αργότερα, πρωτοεμφανίστηκε ο Apple II Plus.

Lisa και Macintosh[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιχειρηματικό τμήμα της Apple Computer επικεντρώθηκε στο Apple III, μια άλλη επανάληψη του υπολογιστή που βασίζεται σε κείμενο. Ταυτόχρονα, η ομάδα Lisa εργάστηκε σε μια νέα μηχανή που θα διέθετε μια εντελώς διαφορετική διεπαφή και θα εισήγαγε τις λέξεις ποντίκι, εικονίδιο και επιφάνεια εργασίας στο λεξικό του κοινού υπολογιστών. Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς 1.000.000 δολαρίων ΗΠΑ μετοχών πριν από την IPO, η Xerox παραχώρησε στην Apple Computer πρόσβαση τριών ημερών στις εγκαταστάσεις PARC. Αφού επισκέφτηκαν το PARC, ήρθαν με νέες ιδέες που θα ολοκλήρωναν τα θεμέλια για τον πρώτο υπολογιστή GUI της Apple Computer, τον Apple Lisa.[6][7]

Το 1983, η Apple τον παρουσίασε στο κοινό. Η τιμή πώλησης του υπολογιστή πλησίαζε τα 10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα.[8][9]

Ο Στηβ Τζομπς με τον επιτυχημένο Macintosh.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh (και μετέπειτα σειρά φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών καθώς και διακομιστών), τον υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, σε λίγο καιρό, λόγω της πολύ υψηλής τιμής, της αργής ταχύτητας και του πολύ περιορισμένου λειτουργικού συστήματος, οι πωλήσεις άρχιζαν να μειώνονται δραματικά. [10]

Έπειτα από έναν χρόνο, το 1985, λάνσαρε τον Lisa II με σημαντικά μειωμένη τιμή αλλά και λιγότερα χαρακτηριστικά.

1985-1996: Ο δρόμος προς την χρεοκοπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να 'εξορίσει' τον συνιδρυτή της εταιρείας Στηβ Τζομπς, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer Inc. Σε αυτό το σημείο, ανέλαβε ο Sculley.

Μεταξύ 1985 και 1992, η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητας και τιμής, και ιδιαίτερης ευκολίας χρήσης. Το 1990, έφερε τον Mac Classic, αργότερα, τον Mac Classic II. Το 1992, η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρείες Motorola και IBM.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κέλυφους (αρχικά) και λειτουργικού συστήματος (αργότερα) Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά/πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.

1996-2007: Επιστροφή στην κανονικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, τόσο με την NeXT, όσο και με την Be Inc., σχετικά με την αγορά λογισμικού ως το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, η Apple αγόρασε τη ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997. Λίγο αργότερα ο Στηβ Τζομπς επέστρεψε στην εταιρεία ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος (αργότερα μονιμοποιήθηκε). Στο μεταξύ, CEO της εταιρείας ορίστηκε ο Gil Amelio.

Στις 10 Νοεμβρίου 1997, η Apple παρουσίασε το Apple Store, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής που βασίστηκε στον διακομιστή εφαρμογών WebObjects που είχε αποκτήσει η εταιρεία κατά την αγορά της NeXT. Αυτή η κίνηση έφερε μία νέα στρατηγική μάρκετιγκ.

Από το 1998 μέχρι το 2011, η Apple διάνυσε μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Στηβ Τζομπς, όσο και των ομάδων που δημιούργησε (και εν μέρει έφερε μαζί του από τη ΝeXT) η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της.

Το 1998, παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα.[11] Το 1999, η Apple παρουσίασε τον Power Mac G4, ο οποίος χρησιμοποίησε τον επεξεργαστή PowerPC 7400 της Motorola των 128-bit, γνωστός και ως AltiVec. Επίσης, εκείνη τη χρονιά, η Apple παρουσίασε το iBook, τον πρώτο φορητό υπολογιστή για τους καταναλωτές που ήταν επίσης ο πρώτος Macintosh που υποστήριζε τη χρήση ασύρματου δικτύου LAN μέσω της προαιρετικής κάρτας AirPort που βασίστηκε στο πρότυπο 802.11b. όπου βοήθησε στη διάδοση της χρήσης της ασύρματης τεχνολογίας LAN για τη σύνδεση υπολογιστών σε δίκτυα.

Το 2001, η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το Mac OS X (γνωστό πλέον ως MacOS) το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ανακοίνωσε το πρώτο μη-σχετικό με Macintosh προϊόν της, μετά το Apple Newton, το iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (αργότερα απέκτησε και δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και πρόσφατα βίντεο). Παρ´ότι δεν ήταν η πρώτη συσκευή του είδους, ο καλός σχεδιασμός της, η ευκολία χρήσης και η πετυχημένη προώθηση της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη το κατέστησαν το δημοφιλέστερο προϊόν του είδους, κατακτώντας στην ακμή του άνω του 70% της αγοράς.[12]

Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel -προς έκπληξη πολλών- και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την IBM. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα, η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel · τον ακολούθησαν νεώτερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρείας και, τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

2007-2011: Επιτυχία με το iPhone και το iPad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, η εταιρεία παρουσίασε το iPhone. Σύμφωνα με τον εμβληματικό CEO της Apple, Στηβ Τζομπς, το iPhone αποτελούσε συνδυασμό τριών συσκευών: ενός widescreen iPod με έλεγχο touch, ενός επαναστατικού κινητού τηλεφώνου και ενός, επίσης επαναστατικού, συστήματος πρόσβασης στο Internet. Συνολικά, πωλήθηκαν περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια κομμάτια.

Τον Ιούλιο του 2008, η Apple λάνσαρε το App Store όπου θα παρείχε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών για iPhone και iPod Touch. Μέσα σε έναν μήνα, το κατάστημα πούλησε 60 εκατομμύρια εφαρμογές με καθημερινό εισόδημα να αγγίζει το ένα εκατομμύριο. Εκείνη την εποχή, ο Τζομπς είπε πως το App Store μπορεί να γίνει μία επιχείρηση δισεκατομμυρίων για την Apple. Μέχρι τον Οκτώβριου του ίδιου έτους, η Apple έγινε η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων εξαιτίας της δημοτικότητας του iPhone.

Αργότερα, το 2010, η Apple ανακοίνωσε το iPad, έναν υπολογιστή ταμπλέτα με οθόνη αφής, πρόσβαση στο Internet και λειτουργικό σύστημα iOS.

Στις αρχές του 2011, άνοιξε το δικό της κατάστημα εφαρμογών για Mac και ονομάστηκε Mac App Store. Παρομοίαζε με το iOS App Store που βρισκόταν στα iPhone και το iPad.[13]

2011-σήμερα: Υπό την διεύθυνση του Τιμ Κουκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 2011, ο Στηβ Τζομπς απεβίωσε[14] και έδωσε τη θέση του στον Τιμ Κουκ που παραμένει ο CEO του αμερικανικού κολοσσού μέχρι και σήμερα. Παρουσιάστηκε το iPhone 4S με την ψηφιακό βοηθό Siri, τον επεξεργαστή A5 και κάμερα 8MP.[15]

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Apple παρουσίασε το Apple Watch, το πρώτο της νέο προϊόν μετά τον θάνατο του Τζομπς.[16] Το ρολόι συμβάδιζε, φυσικά, με iPhone και είχε λειτουργίες όπως WiFi, Bluetooth και παρακολούθηση φυσικής κατάστασης.

Το 2016, κυκλοφόρησε το iPad Pro, μία ταμπλέτα με υποστήριξη Smart Keyboard και Apple Pencil. Όπως επίσης, και τα iPhone 7 και 7 Plus, τις επόμενες εκδόσεις του iOS, MacOS, WatchOS και tvOS. Επιπλέον, έφερε, για πρώτη φορά, ένα φθηνό iPhone, το iPhone SE με τα χαρακτηριστικά του iPhone 6S και την εμφάνιση του 5S.[17]

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple ανακοίνωσε, εκτός από τα αναμενόμενα iPhone 8, ένα επετειακό iPhone ονόματι iPhone X. Το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας στην ιστορία με full-view οθόνη, notch και Face-ID.[18][19] Όπως επίσης, έφερε το Apple TV 4K με HDR και Dolby Vision και το Apple Watch Series 3. Τέλος, επετείασε το νέο τους αρχηγείο στο Κουπερτίνο, το Apple Park όπου κόστισε $5 δις.

Το 2018, η σειρά iPhone που ανακοίνωσε διέφερε από τις προηγούμενες. Όλα τα μοντέλα (XR, XS, XS Max) είχαν full-view οθόνη, όπως το iPhone X. Επίσης, τα XS μοντέλα πήραν και το module καμερών του επετειακού τηλεφώνου. Πολλοί έκριναν αρνητικά την τιμή του μεγάλου XS Max καθώς ξεπερνούσε τα 1300€ (στη βασική έκδοση).[20] Φυσικά, δεν έλειψε και πάλι η νέα γενιά Apple Watch με το Series 4 να καταφτάνει.[21] Τέλος, εγκαινίασε το Apple Park προς τιμήν του Στηβ Τζομπς.[22]

Το 2019, ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έτος για την εταιρεία. Κυκλοφόρησε την έβδομη γενιά iPod Touch, το επόμενο iPad Air και, μετά από χρόνια, ένα νέο iPad mini.[23] Επίσης, ανακοίνωσε τη σειρά iPhone 11 με σημαντικές αναβαθμίσεις στην κάμερα και τη μπαταρία.[24][25][26] Συν τοις άλλοις, παρουσίασε τις υπηρεσίες Apple TV+ και Apple Arcade.

Το 2020, ήταν μία χρονιά για τον αμερικάνικο κολοσσό ιδιαίτερη. Αρχικά, ανακοίνωσε το iPad Pro τέταρτης γενιάς με τον A12Z chip, την προσθήκη LiDAR Scanner και νέα γκάμα αξεσουάρ. Στη συνέχεια, έφερε την δεύτερη γενιά του iPhone SE, με 4.7 ίντσες οθόνη, τον Α13 Bionic, μονή κάμερα και τιμή $399 που μετατράπηκαν σε 499€ στην Ελλάδα. Επιπλέον, κυκλοφόρησε τα πρώτα της iPhone με υποστήριξη δικτύων επόμενης γενιάς 5G[27][28][29][30] και το πρώτο της επεξεργαστή για Mac, τον M1.[31]

Πρόσφατα, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά ανακοινώνοντας ένα iPad Pro με την ισχύ του M1. Συν τοις άλλοις, παρουσίασε νέα iMac με επαναστατικό σχεδιασμό, πολλά χρώματα και, όπως ήταν αναμενόμενο, με το ARM chip που η Apple πρόσθεσε στα υπόλοιπα Mac πέρυσι.[32] Εκτός από αυτά, ανακοίνωσε την πρώτη συσκευή εντοπισμού της, το AirTag και πρόσθεσε επιλογή μωβ χρώματος στο iPhone 12. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοίνωσε τη σειρά iPhone 13 με έμφαση στις κάμερες. Τον Οκτώβριο του 2021, παρουσίασε τα AirPods τρίτης γενιάς και νέα MacBook Pro.[33]

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Apple, κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές και λογισμικό και διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα.

Macintosh[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Macintosh
Υπερφορητοί Καταναλωτικοί Επαγγελματικοί
Επιτραπέζιοι Mac mini
Mac Mini Mockup.svg

Μικρού μεγέθους υπολογιστής, χαμηλού κόστους, διαθέσιμος χωρίς πληκτρολόγιο, ποντίκι ή οθόνη

iMac
M1 iMac vector.svg
Υπολογιστής σε σχήμα οθόνης με ενσωματωμένη οθόνη, προωθείται σαν "όλα-σε-ένα" υπολογιστής.
Mac Pro
Mac Pro Mockup.svg
Επιτραπέζιος υπολογιστής υψηλών προδιαγραφών με επεξεργαστές Intel Xeon με έως 28 πυρήνες και μεγάλες δυνατότητες επεκτασιμότητας

Φορητοί
(MacBook)

MacBook Air
Macbook Air.jpeg
Υπερφορητός υπολογιστής και πιο προσιτός από τα Macbook Pro
μη διαθέσιμο MacBook Pro

Asahilinux laptop mockup.svg
Ανώτεροι φορητοί υπολογιστές που απευθύνονται σε ημι-επαγγελματίες και επαγγελματίες

Τα iMac είναι από τα πιο επιτυχημένα μηχανήματα της Apple. Ο πρώτος της οικογένειας αυτής βγήκε στην αγορά το 2005, με λειτουργικό σύστημα το macOS (Macintosh Operating System). Τα iMac δεν έχουν πύργο, δηλαδή έχουν μονάχα μια μονάδα με την οθόνη, ποντίκι-πληκτρολόγιο και τίποτα άλλο. Ο επεξεργαστής, οι κάρτες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα είναι μέσα στην μονάδα αυτή. Ανήκουν στην κατηγορία All-In-One PC. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι υπολογιστές αυτοί δεν έχουν οδηγό δισκέτας καθώς ο Στηβ Τζομπς, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, θεωρούσε τις δισκέτες ξεπερασμένη τεχνολογία αποθήκευσης. Το iBook ήταν η φορητή εκδοχή του iMac. Η παρουσίαση του iMac έφερε, για πρώτη φορά στην αγορά, την έννοια του πολύχρωμου, αισθητικά προσεγμένου υπολογιστή (το iMac με το ημιδιαφανές πλαστικό του και το 'ρετρό' σχήμα του κυκλοφορούσε σε πράσινο, μπλε, μοβ, κίτρινο, λαχανί και φούξια). Στα χρόνια που ακολούθησαν, βασική χρωματική επιλογή της Apple έγινε το λευκό χρώμα. Νεότερες εκδόσεις του iMac συμπεριελάμβαναν την δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, μια σημαντική καινοτομία της Apple. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως τα καινούργια μοντέλα είναι πιο λεπτά το ένα μετά από το άλλο. Πρόσφατα, σταμάτησε να κυκλοφορεί ο iMac Pro, ένας υπολογιστής που ουσιαστικά είχε περισσότερη ισχύ από τους υπόλοιπους iMac.

Τα Macbook είναι φορητοί υπολογιστές οι οποίοι τρέχουν και αυτά το λειτουργικό σύστημα MacOS. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα Air και τα Pro. Οι κύριες διαφορές τους βρίσκονται στο μέγεθος, την οθόνη, την αυτονομία της μπαταρίας, τα ηχεία και το touchbar.

Τα Mac Mini είναι mini PC. Δε συμπεριλαμβάνουν ποτέ πληκτρολόγιο και ποντίκι. Το πιο πρόσφατο ενσωματώνει τον Apple M1.

Οι Mac Pro είμαι οι πιο ακριβοί και ανώτεροι υπολογιστές της εταιρείας, διαδέχονται το Power Mac G5.

Κινητές συσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

iPod και iTunes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: iPod και iTunes
Η οικογένεια iPod

Το iPod είναι συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων που δημιουργήθηκε από την Apple το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται, σε πιο αργούς ρυθμούς βέβαια. Το iTunes, αποτελεί το λογισμικό το οποίο έχει εγκριθεί από την Apple για να συνδέεται το iPod με υπολογιστές από όπου μπορούν να συγχρονιστούν με το iPod, μουσική, εικόνες, βίντεο, ημερολόγια, τηλεφωνικοί κατάλογοι κλπ. Πλέον δεν είναι πολύ δημοφιλές προϊόν μιας και η χρησιμότητά του έχει μειωθεί σημαντικά.

iPhone[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: iPhone
Ο Steve Jobs κρατά στα χέρια του το πρώτο iPhone

Το iPhone είναι το πιο δημοφιλές προϊόν της Apple. Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007, το οποίο διέθετε τετραπλή ζώνη (quad band) με τεχνολογία EDGE. Οι χώρες που το διέθεσαν στην αγορά τους μετά τις ΗΠΑ ήταν το ΗΒ, η Γαλλία και η Γερμανία το Νοέμβριο του 2007 ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία το διέθεσαν την άνοιξη του επόμενου έτους.

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2008, κυκλοφόρησε το iPhone δεύτερης γενιάς, το iPhone 3G, που περιελάμβανε την υποστήριξη κινητής τηλεφωνίας 3G, σε 22 χώρες, μέσα σε αυτές και οι έξι πρώτες, ενώ αργότερα ξεπέρασε τις 80. Ακόμα μία εξέλιξη του iPhone, το iPhone 3GS, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 σε Αμερική και Ευρώπη.

Στις 24 Ιουλίου 2010 ο CEO της Apple ανακοίνωσε την τέταρτη γενιά του iPhone με ονομασία iPhone 4.

Τον Φεβρουάριο του 2011, βγήκε στην κυκλοφορία το iPhone 4S, το τελευταίο iPhone που ξεκίνησε ο CEO της Apple, ο Στηβ Τζομπς, έπειτα τον θάνατό του από καρκίνο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Στις 2 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το iPhone 5, έπειτα το 5S και 5C τον Νοέμβριο του 2013. Το iPhone 5S λάνσαρε μια ακόμα καινοτομία για την εποχή του, το Touch ID για αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος.

Το 2016, παρουσιάστηκε ένα μοντέλο με τον σχεδιασμό του αγαπημένου iPhone 5S τον επεξεργαστή και την κάμερα του iPhone 6S και ονομάζεται iPhone SE, ενώ λίγο αργότερα εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν τα iPhone 7 και 7 Plus με δυο κάμερες και αντοχή στο νερό καθώς και το νέο πολυπόθητο χρώμα: Jet Black.[34]

Η πλάτη ενός μαύρου iPhone X

Το 2017, κυκλοφόρησαν τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus που έφεραν την ασύρματη φόρτιση και ένα νέο χρώμα, το κόκκινο, στο iPhone και το iPhone X που έφερε την edge to edge οθόνη, με εξαίρεση το γνωστό «notch», την τεχνολογία OLED, Face ID και μεγαλύτερη οθόνη στις 5,8 ίντσες. Πολλοί χρήστες έγιναν επικριτικοί απέναντι στο notch αλλά, ορισμένοι, ακόμη και στη μπάρα αρχικής οθόνης.[35]

Το 2018, η εταιρεία παρουσίασε 3 καινούργια μοντέλα. Τα iPhone XS και XS Max στις 5,8 και 6,5 ίντσες αντίστοιχα, τα οποία ανέπτυξαν την τεχνολογία HDR, ήταν ανθεκτικά στο νερό με rating IP68 και άλλα. Το τρίτο και πιο οικονομικό μοντέλο είναι το iPhone XR, το οποίο είχε τα περισσότερα χαρακτηριστικά των άλλων νέων iPhone, με εξαίρεση την κάμερα και την οθόνη στις 6,1 ίντσες. Κυκλοφόρησε σε 6 διαφορετικά χρώματα.

Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε τη σειρά των iPhone 11, η οποία περιλάμβανε τρία μοντέλα. Το απλό iPhone 11 είχε 6,1" IPS οθόνη, με σημαντικά καλύτερη κάμερα, βελτιωμένη μπαταρία και κατάφερε να γίνει το πρώτο κινητό τηλέφωνο σε πωλήσεις το 2020.[36] Οι δύο καλύτερες (και ακριβότερες) ναυαρχίδες, το iPhone 11 Pro και το iPhone 11 Pro Max είχαν 5,8" και 6,5" αντίστοιχα OLED οθόνη. Περιλάμβαναν τριπλό σύστημα κάμερας και ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Τον Μάρτιο του 2020, η εταιρεία κυκλοφόρησε το iPhone SE δεύτερης γενιάς. Ήρθε με τον A13 Bionic Chip του iPhone 11, 4,7" οθόνη, μονή κάμερα και τιμή 499€ στην Ελλάδα.

Το 2020, η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά 4 μοντέλα, το iPhone 12 Mini, το iPhone 12, το iPhone 12 Pro και το iPhone 12 Pro Max. Εξοπλίστηκαν με Ceramic Shield που εξασφαλίζει 4 φορές μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, νυχτερινή λειτουργία σε κάθε κάμερα και LiDAR Scanner για τα Pro μοντέλα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε τη σειρά των iPhone 13, που περιείχε τέσσερα μοντέλα όπως την προηγούμενη χρονιά. Ήρθαν με τον A15 Bionic που έχει μεγάλη βελτίωση κυρίως στα γραφικά, με καλύτερες κάμερες, με Cinematic Video, αλλά και ProRes λειτουργία στα Pro μοντέλα, ενώ επίσης με μεγαλύτερη αυτονομία και οθόνη με υψηλότερη φωτεινότητα και ProMotion δυνατότητα στα iPhone 13 Pro.

iPad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: IPad

Το iPad είναι ένας υπολογιστής ταμπλέτα.

Ο Στηβ Τζομπς παρουσιάζει το πρώτο iPad στην ιστορία

Στις 27 Ιανουαρίου 2010, η Apple παρουσίασε το πολυαναμενόμενο tablet πολυμέσων, το iPad.[37] Πρόσφερε οθόνη πολλαπλής αφής με διάφορες μορφές πολυμέσων, όπως εφημερίδες, ηλεκτρονικά βιβλία, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, έγγραφα επεξεργασίας κειμένου, βιντεοπαιχνίδια και τις περισσότερες υπάρχουσες εφαρμογές iPhone χρησιμοποιώντας οθόνη 9,7 ιντσών. Περιλάμβανε επίσης μια έκδοση για κινητά του Safari για περιήγηση στον ιστό, καθώς και πρόσβαση στο App Store, τη Βιβλιοθήκη iTunes, το iBookstore, τις Επαφές και τις Σημειώσεις.

Αρχικά, οι πρώτες αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης ήταν ανάμεικτες. Τα μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρές την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του σε πολλές χώρες με πολλούς από αυτούς που περίμεναν να ισχυρίζονταν ότι «άξιζε τον κόπο».

Από την άλλη, το CNET επέκρινε το iPad για την σημαντική του έλλειψη ασύρματου συγχρονισμού, τον οποίο είχαν άλλες φορητές συσκευές όπως το Zune της Microsoft εδώ και χρόνια.

Ο Walt Mossberg το αποκάλεσε "αρκετά κοντινό" δολοφόνο φορητών υπολογιστών.[38] Ο Ντέιβιντ Πογκ των New York Times έγραψε μια «διπλή» κριτική, το ένα μέρος για ανθρώπους που είναι απαιτητικοί και το άλλο μέρος για ανθρώπους που έχουν λιγότερες ανάγκες. Για τους πρώτους, σημείωσε ότι ένας φορητός υπολογιστής θα τους πρόσφερε περισσότερες δυνατότητες σε φθηνότερη τιμή από το iPad. Για τους άλλους, ωστόσο, είπε ότι εάν στους αναγνώστες του άρεσε η ιδέα της συσκευής και μπορούσαν να καταλάβουν ποιες είναι οι προβλεπόμενες χρήσεις της, τότε θα απολαύσουν τη χρήση της συσκευής.[39] Η έλλειψη υποστήριξης του Adobe Flash επικρίθηκε με το Daily Telegraph να λέει ότι η έλλειψη υποστήριξης του Adobe Flash από το iPad είναι "ενοχλητική".[40]

Στις 2 Μαρτίου 2011, η Apple παρουσίασε το iPad 2 με σημαντικά ταχύτερο επεξεργαστή και κάμερα μπροστά και πίσω. Πρόσθεσε επίσης υποστήριξη για προαιρετική υπηρεσία 3G που παρέχεται από τη Verizon εκτός από την AT&T. Η διαθεσιμότητα του iPad 2 περιορίστηκε αρχικά ως αποτέλεσμα ενός καταστροφικού σεισμού και τσουνάμι στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.

Το iPad τρίτης γενιάς κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου 2012 και κυκλοφόρησε ως "το νέο iPad". Πρόσθεσε την υπηρεσία LTE από την AT&T ή τη Verizon, έναν αναβαθμισμένο επεξεργαστή A5X και μία οθόνη Retina. Οι διαστάσεις και ο συντελεστής μορφής παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες, με το νέο iPad να είναι ένα κλάσμα παχύτερο και βαρύτερο από την προηγούμενη έκδοση και με μικρές αλλαγές θέσης.

Στις 23 Οκτωβρίου 2012, κυκλοφόρησε το iPad τέταρτης γενιάς της Apple, το οποίο κυκλοφόρησε ως "iPad με οθόνη Retina". Πρόσθεσε τον αναβαθμισμένο επεξεργαστή A6X και αντικατέστησε την παραδοσιακή υποδοχή σύνδεσης 30 ακίδων με την ψηφιακή υποδοχή Lightning. Παρουσιάστηκε επίσης το iPad Mini. Περιέχει μειωμένη οθόνη 7,9 ιντσών και πολλές από τις ίδιες εσωτερικές προδιαγραφές με το iPad 2.

Η πρόσοψη ενός iPad Pro

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η Apple ανακοίνωσε το iPad Pro, ένα iPad με οθόνη 12,9 ιντσών που υποστηρίζει δύο νέα αξεσουάρ, το Smart Keyboard και το Apple Pencil. Στις 5 Ιουνίου 2017, η Apple ανακοίνωσε ένα νέο iPad Pro με οθόνη 10,5 ιντσών για να αντικαταστήσει το μοντέλο 9,7 ιντσών και ένα ενημερωμένο μοντέλο 12,9 ιντσών.

Στα τέλη του 2018, έφερε ένα iPad Pro με ολοκαίνουριο σχεδιασμό, Face-ID και μία έκδοση μεγέθους 11" που αντικατέστησε τις 10,5.

Στις 20 Απριλίου 2021, η Apple παρουσίασε iPad Pro 5ης γενιάς με σχέδιο ίδιο με την τελευταία γενιά εκτός από την έκδοση 12,9" που είναι ελαφρώς παχύτερη και βαρύτερη. Το μοντέλο 12,9 ιντσών διαθέτει μια νέα οθόνη Mini-LED που διατίθεται στην αγορά ως «Liquid Retina XDR». Η μπροστινή κάμερα είναι μια κάμερα υπερύθρων που μετακινεί αυτόματα την κάμερα για να διατηρεί το χρήστη στο κέντρο της οθόνης όταν κινείται κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης.[41] Η Apple αποκαλεί αυτή τη λειτουργία «Center Stage».

Apple Watch[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Apple Watch

Το πρωτότυπο έξυπνο ρολόι της Apple ανακοινώθηκε από τον Τιμ Κουκ στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, το οποίο παρουσιάστηκε ως προϊόν με παρακολούθηση υγείας και φυσικής κατάστασης. Κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου 2015.

Η δεύτερη γενιά του Apple Watch, το Apple Watch Series 2, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016, με μεγαλύτερη αντοχή στο νερό, ταχύτερο επεξεργαστή και φωτεινότερη οθόνη. Κυκλοφόρησε επίσης παράλληλα με μια φθηνότερη Series 1.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 3 με δυνατότητα σύνδεσης LTE, παρέχοντας ανεξαρτησία από το iPhone, εκτός από τη διαδικασία εγκατάστασης.

Apple Watch Series 5

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 4, με νέα οθόνη, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ανίχνευση πτώσης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 5, το οποίο διαθέτει ένα νέο μαγνητόμετρο, έναν ταχύτερο επεξεργαστή και δυνατότητα always-on οθόνης. Η Series 4 διακόπηκε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η Apple παρουσίασε το Apple Watch Series 6, με έμφαση στο γυμναστήριο, με μέτρηση οξυγόνου αίματος και ΗΚΓ, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών φυσικής κατάστασης. Παρουσίασαν επίσης το Apple Watch SE στις 18 του ίδιου μήνα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε το Apple Watch Series 7 με καλύτερη οθόνη και νέες δυνατότητες.

Τηλεόραση και ήχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Apple TV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Apple TV

Στο συνέδριο Macworld του 2007, ο Τζομπς παρουσίασε το Apple TV (ο Jobs αναφέρθηκε κατά λάθος στη συσκευή ως "iTV", το όνομα κωδικού της, ενώ βρίσκεται στη σκηνή), μια συσκευή βίντεο κορυφής που προορίζεται να γεφυρώσει την πώληση περιεχομένου από το iTunes με υψηλή ευκρίνεια τηλεοράσεις.[42] Η συσκευή, που διαθέτει μια παραλλαγή του Mac OS X, συνδέεται με την τηλεόραση ενός χρήστη και συγχρονίζεται μέσω του ασύρματου ή ενσύρματου δικτύου με τη βιβλιοθήκη iTunes ενός υπολογιστή και μπορεί να μεταδώσει περιεχόμενο από επιπλέον τέσσερα. Το Apple TV ενσωμάτωσε αρχικά έναν σκληρό δίσκο 40 GB για αποθήκευση, περιελάμβανε εξόδους για HDMI και βίντεο συνιστωσών και έπαιξε βίντεο με μέγιστη ανάλυση 720p. Στις 30 Μαΐου 2007, κυκλοφόρησε μια μονάδα σκληρού δίσκου 160 GB παράλληλα με το υπάρχον μοντέλο 40 GB. Μια ενημέρωση λογισμικού που κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 2008, επέτρεψε την αγορά μέσων απευθείας από το Apple TV.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Apple διέκοψε το αρχικό Apple TV 40 GB, αλλά συνέχισε να παράγει και να πωλεί το Apple TV 160 GB. Την 1η Σεπτεμβρίου 2010, η Apple κυκλοφόρησε ένα πλήρως επανασχεδιασμένο Apple TV που εκτελείται σε μια έκδοση iOS και διέκοψε το παλαιότερο μοντέλο, το οποίο κυκλοφόρησε σε μια έκδοση Mac OS X. Η νέα συσκευή έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους, τρέχει πιο αθόρυβη και αντικαθιστά την ανάγκη για σκληρό δίσκο με ροή πολυμέσων από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη iTunes στο δίκτυο μαζί με 8 GB μνήμης flash για αποθήκευση κρυφής μνήμης πολυμέσων. Επιπλέον, έχει έξοδο HDMI ως μόνη πηγή εξόδου βίντεο. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν πρόσβαση στο iTunes Store για ενοικίαση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών (η αγορά έχει διακοπεί), ροή από πηγές βίντεο διαδικτύου, όπως το YouTube και το Netflix, και ροή πολυμέσων από μια βιβλιοθήκη iTunes.

Στην εκδήλωση της 9ης Σεπτεμβρίου 2015, η Apple παρουσίασε μια αναθεωρημένη Apple TV, η οποία τώρα εκτελεί μια επόμενη παραλλαγή του iOS που ονομάζεται tvOS και περιέχει 32 GB ή 64 GB NAND Flash για αποθήκευση παιχνιδιών, προγραμμάτων και προσωρινή αποθήκευση της τρέχουσας αναπαραγωγής πολυμέσων . Η κυκλοφορία συνέπεσε επίσης με το άνοιγμα ενός ξεχωριστού Apple TV App Store και ενός νέου Siri Remote με γυάλινη επιφάνεια αφής, γυροσκόπιο και μικρόφωνο που επικρίθηκε έντονα.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, η Apple κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων iOS και tvOS που ονομάζεται TV για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα εφαρμογή "Βίντεο" iOS.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, η Apple κυκλοφόρησε ένα νέο Apple TV 4K με τον ίδιο παράγοντα μορφής με το μοντέλο 4ης ​​γενιάς. Το μοντέλο 4K τροφοδοτείται από το A10X SoC που έχει σχεδιαστεί εσωτερικά και τροφοδοτεί επίσης το iPad Pro δεύτερης γενιάς. Το μοντέλο 4K έχει επίσης υποστήριξη για υψηλή δυναμική εμβέλεια.

Το φθινόπωρο του 2019, η Apple ανακοίνωσε το Apple TV+, μία τηλεοπτική υπηρεσία διαδικτυακής τηλεοπτικής συνδρομής. Το TV+ διαθέτει αποκλειστικές πρωτότυπες εκπομπές, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, για κάθε αγορά Apple συσκευής, ο χρήστης δικαιούται έναν χρόνο δωρεάν συνδρομή.[43] Επίσης, ανακοίνωσαν μια ενημέρωση στην εφαρμογή TV με μια νέα δυνατότητα «Κανάλια» και ότι η εφαρμογή TV θα επεκταθεί σε macOS, πολλά μοντέλα έξυπνης τηλεόρασης, συσκευές Roku και συσκευές Amazon Fire TV αργότερα το ίδιο έτος.

Την άνοιξη του 2021, παρουσίασε την Πέμπτη γενιά Apple TV που τροφοδοτείται από τον A12 Bionic. Επιπλέον, μετά από πολλά χρόνια, άλλαξαν το Apple TV Remote, δηλαδή το τηλεχειριστήριο.

AirPods και HomePod[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: AirPods
AirPods Pro στην θήκη τους

Τα AirPods είναι ασύρματα ακουστικά Bluetooth που σχεδιάστηκαν από την Apple. Είναι οι διάδοχοι των πασίγνωστων ενσύρματων EarPods. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, με τη 2η γενιά να κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 και την τρίτη τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για ασύρματα ακουστικά entry-level της Apple, που πωλούνται παράλληλα με τα AirPods Pro όπου είναι τα καλύτερα handsfree που διαθέτει και τα AirPods Max τα οποία είναι ακουστικά κεφαλής.

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις πολύ υψηλές τιμές αυτών των προϊόντων, είχαν γιγάντια επιτυχία.[44]

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα AirPods ήταν ξεχωριστή εταιρεία, θα ανήκε στις 200 πλουσιότερες στον κόσμο.[45]

Ένα λευκό HomePod mini.

Το πρώτο έξυπνο ηχείο της Apple, το HomePod, κυκλοφόρησε στις 9 Φεβρουαρίου 2018, αφού καθυστέρησε από την αρχική του κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2017. Διέθετε επτά tweeter στη βάση, ένα γούφερ τεσσάρων ιντσών στην κορυφή και έξι μικρόφωνα για φωνητικό έλεγχο και ακουστική βελτιστοποίηση. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Apple ανακοίνωσε ότι το HomePod προσθέτει νέες δυνατότητες— αναζήτηση με στίχους, ρύθμιση πολλαπλών χρονομέτρων, πραγματοποίηση και λήψη τηλεφωνικών κλήσεων, Εύρεση iPhone, συντομεύσεις Siri και γλώσσες Siri. Το 2019, η Apple, η Google, η Amazon και η Zigbee Alliance ανακοίνωσαν μια συνεργασία για να συνεργαστούν τα έξυπνα προϊόντα τους. Το 2020, κυκλοφόρησε το HomePod Mini όπου ήταν μικρότερου μεγέθους συγκριτικά με του πρώτου. Επίσης, πρόσφερε καλύτερο ήχο και άλλες λειτουργίες. Αργότερα, η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή του πρώτου HomePod.[46] Το 2021, παρουσίασε ένα ανανεωμένο HomePod Mini με χωρικό ήχο (spatial sound) και πολλές επιλογές χρωμάτων.

Λειτουργικά συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Apple σε όλες της τις συσκευές εκτελεί δικά της λειτουργικά συστήματα.

Το macOS (πρώην OS X) είναι μια σειρά γραφικών λειτουργικών συστημάτων που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε καινούριο υπολογιστή Macintosh (Mac). Το Mac OS X είναι η εξέλιξη του αρχικού Mac OS το οποίο ήταν το αρχικό λειτουργικό σύστημα της Apple την περίοδο 1984-1999. Σε αντίθεση με το αρχικό Mac OS, το Mac OS X είναι ένα UNIX λειτουργικό σύστημα το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται στην εταιρία NeXT από τα τέλη του 1980 και μέχρι την εξαγορά της από την Apple το 1997. Η πρώτη έκδοσή του κυκλοφόρησε το 1999 ως Mac OS X Server 1.0, ενώ η πρώτη έκδοσή του για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, Mac OS X v10.0 "Cheetah" (Τσίτα), ακολούθησε τον Μάρτιο του 2001. Σήμερα, βρισκόμαστε στην δέκατη όγδοη έκδοση που ονομάζεται macOS Monterey.

Το iOS (προηγουμένως iPhone OS) είναι το λογισμικό της για κινητά που ,αρχικά, παρουσιάστηκε το 2007 για το iPhone, ενώ αργότερα, άρχισε να υποστηρίζει και άλλες συσκευές όπως το iPod touch (Σεπτέμβριος 2007), το iPad (Ιανουάριος 2010) και το Apple TV (δεύτερης γενιάς) (Σεπτέμβριος 2010). Μετά από αρκετά χρόνια, το 2019, η Apple συνειδητοποίησε ότι τα iPad χρειάζονται κάτι καλύτερο που θα εκμεταλλεύεται τις μεγάλες οθόνες τους. Έτσι, παρουσίασε το iPadOS, μία ανανεωμένη έκδοση του iOS αποκλειστικά για τις ταμπλέτες της. Η Apple δε μπορούσε να μη διαφοροποιήσει και τις Apple TV από το iOS, οπότε, το 2015, ανακοίνωσε το tvOS.[47]

Το WatchOS είναι το λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 και εκτελείται στα Apple Watch.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αμερικάνικος κολοσσός έχει επεκτείνει και άλλο τους ορίζοντές του καθώς προσφέρει και μία πληθώρα υπηρεσιών.[48]

 • Apple One, πακέτο υπηρεσιών
 • iCloud, πρόγραμμα αποθήκευσης και συγχρονισμού αρχείων
  • iCloud Plus
 • App Store, πλατφόρμα εφαρμογών
  • Apple Arcade, συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει πολλά αποκλειστικά παιχνίδια
 • Apple Music, συνδρομητική εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής
 • iTunes Store, ηλεκτρονικό κατάστημα
  • Ταινίες
  • Τηλεοπτικές εκπομπές*
  • Μουσική
  • Κουδουνίσματα και τόνοι
 • Εφαρμογή Apple TV
  • Apple TV+, συνδρομητική τηλεόραση
 • Apple Books, εφαρμογή ανάγνωσης και αποθήκευσης ηλεκτρονικών βιβλίων
  • Βιβλία
  • Ηχοβιβλία
 • Apple Podcasts*, εφαρμογή αναπαραγωγής podcast
 • Apple News*, εφαρμογή συλλογής ειδήσεων
 • Apple Fitness+*, συνδρομητική εφαρμογή γυμναστικής

*Δεν υποστηρίζονται στην Ελλάδα

Όνομα και λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Στηβ Τζομπς, το όνομα της εταιρείας ήταν εμπνευσμένο από την επίσκεψή του σε μια φάρμα μήλων ενώ έκανε δίαιτα φρούτων. Ο Τζομπς πίστευε ότι το όνομα "Apple" ήταν "διασκεδαστικό, πνευματικό και όχι τόσο εκφοβιστικό". Το πρώτο λογότυπο της Apple, που σχεδιάστηκε από τον Ron Wayne, απεικονίζει τον Ισαάκ Νεύτωνα να κάθεται κάτω από μια μηλιά. Αντικαταστάθηκε σχεδόν αμέσως από το "Rainbow Apple" του Ρομπ Τζέινοφ, τη γνωστό τώρα μήλο με ένα δάγκωμα. Ο Τζέινοφ παρουσίασε στον Τζομπς πολλά διαφορετικά μονοχρωματικά θέματα για το λογότυπο "δαγκωμένο" και ο Τζομπς αμέσως του άρεσαν. Ωστόσο, ο Τζομπς επέμεινε να χρωματιστεί το λογότυπο. Το λογότυπο σχεδιάστηκε με ένα δάγκωμα έτσι ώστε να μην συγχέεται με ένα κεράσι. Οι χρωματιστές ρίγες σχεδιάστηκαν για να κάνουν το λογότυπο πιο προσβάσιμο και να αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι η Apple II θα μπορούσε να παράγει γραφικά σε χρώμα. Αυτό το λογότυπο συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως αφιέρωμα στον Άλαν Τούρινγκ, με το δάγκωμα να αναφέρεται στη μέθοδο αυτοκτονίας του. Τόσο ο Janoff όσο και η Apple αρνούνται κάθε φόρο τιμής στον Turing στο σχεδιασμό του λογότυπου.[49]

Στις 27 Αυγούστου 1999 (το έτος μετά την εισαγωγή του iMac G3), η Apple εγκατέλειψε επίσημα το σχέδιο του ουράνιου τόξου και άρχισε να χρησιμοποιεί μονοχρωματικά λογότυπα σχεδόν πανομοιότυπα με την προηγούμενη ενσάρκωση του ουράνιου τόξου. Μια έκδοση με θέμα Aqua του μονόχρωμου λογότυπου χρησιμοποιήθηκε από το 1998 έως το 2003 και μια έκδοση με θέμα το γυαλί χρησιμοποιήθηκε από το 2007 έως το 2013.[50]

Μπορεί ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak να ήταν οπαδοί των Beatles [51], αλλά η Apple Inc. είχε ζητήματα εμπορικών σημάτων ονόματος και λογότυπου με την Apple Corps Ltd., μια δισκογραφική εταιρεία που ξεκίνησε από τους Beatles το 1968. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά αγωγών και ένταση μεταξύ των δύο εταιρειών. Αυτά τα ζητήματα έληξαν με τη διευθέτηση της αγωγής τους το 2007.[52]

Διαφημίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο σλόγκαν της Apple, "Byte in a Apple", δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Από το 1997 έως το 2002, το σύνθημα "Think Different" χρησιμοποιήθηκε σε διαφημιστικές καμπάνιες και εξακολουθεί να σχετίζεται στενά με την Apple.[54] Η Apple έχει επίσης συνθήματα για συγκεκριμένες σειρές προϊόντων - για παράδειγμα, το «I think, therefore iMac» χρησιμοποιήθηκε το 1998 για την προώθηση του iMac, και το "Say hello to iPhone" έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις iPhone.[55] Το "Hello" χρησιμοποιήθηκε επίσης για την εισαγωγή των αρχικών Macintosh, Newton, iMac ("hello [again]") και iPod.[56]

Από την εισαγωγή του Macintosh το 1984, με τη διαφήμιση Super Bowl του 1984 έως τις πιο σύγχρονες διαφημίσεις Get a Mac, η Apple έχει αναγνωριστεί για τις προσπάθειές της για αποτελεσματική διαφήμιση και μάρκετινγκ για τα προϊόντα της. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί που έγιναν από μεταγενέστερες καμπάνιες επικρίθηκαν, [57] ιδίως οι διαφημίσεις Power Mac του 2005. Οι διαφημίσεις προϊόντων της Apple κέρδισαν πολλή προσοχή χάρη στα εντυπωσιακά γραφικών και τις ελκυστικές μελωδίες τους. Οι μουσικοί που επωφελήθηκαν από ένα βελτιωμένο προφίλ ως αποτέλεσμα των τραγουδιών τους να συμπεριληφθούν στις διαφημίσεις της Apple περιλαμβάνουν την Καναδή τραγουδίστρια Feist με το τραγούδι "1234" και τον Yael Naïm με το τραγούδι "New Soul".[58]

Πλέον, η Apple διαθέτει ένα κανάλι στο YouTube, όπου κυκλοφορούν διαφημίσεις, αλλά και συμβουλές για τις συσκευές τους.[59] [60][61]

Μετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Εισοδήματα
in mil. USD
Καθαρά έσοδα
in mil. USD
Περιουσιακά στοιχεία
in mil. USD
Εργαζόμενοι
2000[62] 7,983 786 6,803
2001[63] 5,363 −25 6,021
2002[64] 5,742 65 6,298
2003[65] 6,207 69 6,815
2004[66] 8,279 274 8,050
2005[67] 13,931 1,328 11,516 14,800
2006[68] 19,315 1,989 17,205 17,800
2007[69] 24,578 3,495 25,347 21,600
2008[70] 37,491 6,119 36,171 32,000
2009[71] 42,905 8,235 47,501 34,300
2010[72] 65,225 14,013 75,183 46,600
2011[73] 108,249 25,922 116,371 60,400
2012[74] 156,508 41,733 176,064 72,800
2013[75] 170,910 37,037 207,000 80,300
2014[76] 182,795 39,510 231,839 92,600
2015[77] 233,715 53,394 290,345 110,000
2016[78] 215,639 45,687 321,686 116,000
2017[79] 229,234 48,351 375,319 123,000
2018[80] 265,595 59,531 365,725 132,000
2019[81] 260,174 55,256 338,516 137,000
2020[82] 274,515 57,411 323,888 147,000

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. files.shareholder.com/downloads/AAPL/5654593168x0x966568/E199AFD4-4BD8-48D8-9CEB-47141C91899B/Apple_2018_Proxy_Statement.pdf.
 2. «Steve Jobs Resigns as CEO of Apple». Apple Newsroom (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
 3. «Biggest companies in the world by market cap 2020». Statista (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
 4. «Steve Wozniak: Apple starting in a garage is a myth | Technology | The Guardian». web.archive.org. 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
 5. «Apple was founded 45 years ago, on April 1, 1976». AppleInsider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
 6. «VAW: Apple Lore: The Creation of the Macintosh». web.archive.org. 23 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 7. «Fool.com: How Xerox Forfeited the PC War [Fool on the Hill] September 18, 2000». web.archive.org. 23 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 8. «Apple Lisa › Mac History». Mac History (στα Αγγλικά). 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
 9. Jr, Tom Huddleston (1 Σεπτεμβρίου 2018). «Remember these failed Apple products? They were some of the tech giant's biggest flops». CNBC (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
 10. Isaacson, Walter (2015). Steve Jobs. Simon and Schuster. ISBN 9781501127625.  pp. 186–187
 11. «When the iMac changed Apple and the entire world». AppleInsider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021. 
 12. staff, CNET News. «Apple's Intel switch: Jobs' keynote transcript». CNET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2021. 
 13. «Apple's Mac App Store: Hands On». PCMAG (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
 14. «Απεβίωσε ο Στηβ Τζομπς». techgear.gr. 
 15. «Apple iPhone 4S Παρουσίαση». Insomnia.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 16. Ρήγας, Ισίδωρος (9 Σεπτεμβρίου 2014). «Apple Watch, Το Πιο Καινοτόμο Smartwatch Ανακοινώθηκε» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2021. 
 17. Savov, Vlad (21 Μαρτίου 2016). «iPhone SE announced: iPhone 6S specs, iPhone 5S size, $399 price». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2021. 
 18. Haselton, Todd (12 Σεπτεμβρίου 2017). «Apple shows iPhone X, its biggest iPhone redesign in a decade, which starts at $999». CNBC (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022. 
 19. «iPhone X: Ανακοινώθηκε το επετειακό smartphone της Apple». Tech4Greece (στα Αγγλικά). 12 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2022. 
 20. «Έως 1789 ευρώ οι τιμές των νέων iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone XR στην Ελλαδα». Techblog. 13 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 21. «Apple Watch series 4 με μεγαλύτερη οθόνη, 64bit επεξεργαστή και βελτιωμένες λειτουργίες με έμφαση στην υγεία». Techblog. 12 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 22. «Apple Park» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-05-13. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Apple_Park&oldid=1022922342. 
 23. «Νέα iPad Air και iPad mini με ισχυρές επιδόσεις και υποστήριξη Apple Pencil». Techblog. 18 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 24. «iPhone 11: Επίσημα με 6.1 ιντσών LCD panel και διπλή κάμερα». Techblog. 10 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 25. «iPhone 11 Pro: Επίσημα με τριπλή κάμερα, A13 Bionic και 4GB RAM». Techblog. 10 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 26. «iPhone 11 Pro Max: Επίσημα με οθόνη 6.5" OLED, τριπλή κάμερα και 4GB RAM». Techblog. 10 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 27. «iPhone 12 mini: Το μικρότερο και πιο οικονομικό της σειράς». Techblog. 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 28. «iPhone 12: Επίσημα με διπλό σύστημα κάμερας και OLED οθόνη». Techblog. 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 29. «iPhone 12 Pro: Με τριπλό σύστημα κάμερας, LiDAR και τη δύναμη του A14». Techblog. 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 30. «iPhone 12 Pro Max: Το φετινό τούμπανο με LiDAR και οθόνη 6,7 ιντσών». Techblog. 13 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 31. Gartenberg, Chaim (2 Νοεμβρίου 2020). «Apple announces "One More Thing" event for November 10th». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 32. «To Spring Event της Apple φέρνει το ουράνιο τόξο στα iMac». Techblog. 21 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 33. Stolyar, Brenda. «Everything Apple Announced Today—Including a New MacBook Pro» (στα αγγλικά). Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/story/everything-apple-announced-october-2021-macbook-pro-airpods-3/. Ανακτήθηκε στις 2021-10-24. 
 34. Έρχεται στην Αρχειοθετήθηκε 2012-02-04 στο Wayback Machine. Ελλάδα το iPhone 4S, Pathfinder.gr.
 35. Warren, Tom (14 Σεπτεμβρίου 2017). «Apple's iPhone X notch is an odd design choice». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021. 
 36. «https://www.gadgetsnow.com/mobiles/this-is-the-top-selling-smartphone-in-the-world/articleshow/81202405.cms» (στα Αγγλικά). 25 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2021.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
 37. Foresman, Chris (27 Ιανουαρίου 2010). «Apple announces the iPad». Ars Technica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 38. «Apple iPad Review: Laptop Killer? Pretty Close». AllThingsD (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 39. Pogue, David (2010-04-01). «Looking at the iPad From Two Angles» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2010/04/01/technology/personaltech/01pogue.html. Ανακτήθηκε στις 2022-01-05. 
 40. «Lack of Flash support on iPad 'annoying', say consumers». www.telegraph.co.uk. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 41. «Νέα iPad Pro 2021: Κυκλοφόρησαν Ελλάδα με τιμή έως 2.750 ευρώ». Techblog. 23 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. 
 42. «Apple Announces iTunes 7 with Amazing New Features». web.archive.org. 15 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2021. 
 43. «Apple TV+: Έρχεται την 1η Νοεμβρίου με δωρεάν ετήσια συνδρομή για κάθε νέα Apple συσκευή». www.isquare.gr (στα Αγγλικά). 25 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2021. 
 44. «AirPods and AirPods Pro success better than Apple 'could ever imagine'». AppleInsider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2021. 
 45. «Αν τα AirPods της Apple ήταν ξεχωριστή εταιρία θα ήταν μέσα στις 200 πλουσιότερες του κόσμου». Unboxholics. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022. 
 46. «Apple discontinues original HomePod, will focus on mini». TechCrunch (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2021. 
 47. «Νέο Apple TV με tvOS. Το μέλλον της τηλεόρασης για την Apple». Insomnia.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021. 
 48. «Διαθεσιμότητα των Υπηρεσιών Apple Media». Apple Support. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2021. 
 49. Team, Creative Bits (30 Ιουλίου 2020). «Interview with Rob Janoff, designer of the Apple logo | Creative Bits» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 50. «theBrainFever». thebrainfever.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 51. Moses, Asher (7 Οκτωβρίου 2011). «Who was Steve Jobs the man?». The Age (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 52. Flynn, Laurie J. (2007-02-06). «After Long Dispute, Two Apples Work It Out» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2007/02/06/business/06apple.html. Ανακτήθηκε στις 2021-05-31. 
 53. «How Top Brands Redesigned Emblems and Boosted Conversion». Vardot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 54. Duncan (6 Οκτωβρίου 2005). «Apple Think Different Campaign». Postkiwi (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 55. «Say hello to iPhone». BillDay.com (στα Αγγλικά). 29 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 56. «IMac: What's in a Design, Anyway?» (στα αγγλικά). Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/2002/01/imac-whats-in-a-design-anyway/. Ανακτήθηκε στις 2021-05-31. 
 57. «UK watchdog clears Apple ads - 13 Jun 2007 - Computing». archive.ph. 10 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 58. «NY Daily News - We are currently unavailable in your region». www.tribpub.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 59. Liptak, Andrew (30 Σεπτεμβρίου 2017). «Apple's new iPhone 8 Plus ad showcases its Portrait Lighting feature». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 60. Hall, Zac (17 Φεβρουαρίου 2017). «Apple launches whimsical iPad Pro ad campaign based on PC user tweets». 9to5Mac (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
 61. «Apple - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2021. 
 62. «2000 Annual Report» (PDF). 
 63. «2001 Annual Report» (PDF). 
 64. «2002 Annual Report» (PDF). 
 65. «2003 Annual Report» (PDF). 
 66. «2004 Annual Report» (PDF). 
 67. «2005 Annual Report» (PDF). 
 68. «2006 Annual Report» (PDF). 
 69. «2007 Annual Report» (PDF). 
 70. «2008 Annual Report» (PDF). 
 71. «2009 Annual Report» (PDF). 
 72. «2010 Annual Report» (PDF). 
 73. «2011 Annual Report» (PDF). 
 74. «2012 Annual Report» (PDF). 
 75. «2013 Annual Report» (PDF). 
 76. «2014 Annual Report» (PDF). 
 77. Neate, Rupert (27 Οκτωβρίου 2015). «Apple calls 2015 'most successful year ever' after making reported $234bn». The Guardian (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
 78. «Apple just had its first annual revenue decline since 2001». The Verge. https://www.theverge.com/2016/10/25/13410020/apple-annual-revenue-decline-first-2001. Ανακτήθηκε στις November 10, 2018. 
 79. Balakrishnan, Anita (November 2, 2017). «Apple blows past Wall Street expectations as the iPhone 8 becomes a surprise best-seller». CNBC. https://www.cnbc.com/2017/11/02/apple-earnings-q4-2017.html. Ανακτήθηκε στις November 10, 2018. 
 80. Cohen, Jessica Kim. «Apple's revenue surpasses $260B in 2018, up 16% from last year: 4 things to know». www.beckershospitalreview.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
 81. «2019 Annual Report» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 14 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2021. 
 82. (PDF) https://s2.q4cdn.com/470004039/files/doc_financials/2020/ar/_10-K-2020-(As-Filed).pdf.  Missing or empty |title= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]