WordPad

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
WordPad
ΔημιουργοίMicrosoft
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
ΤύποςΕπεξεργαστής κειμένου
Κατηγορίαεπεξεργαστής εγγράφου
ΛειτουργικάWindows 95 και νεότερο
ΚατάστασηΕνεργή
Άδεια χρήσηςMS-EULA
ΠροκάτοχοςMicrosoft Write

Το WordPad είναι ο βασικός επεξεργαστής κειμένου που έχει συμπεριληφθεί σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις των Microsoft Windows από τα Windows 95 και μετά. Είναι πιο προηγμένο από το Σημειωματάριο των Windows και πιο απλό από το Microsoft Word και το Microsoft Works (τελευταία ενημέρωση το 2007). Το WordPad αντικατέστησε το Microsoft Write.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το WordPad μπορεί να μορφοποιήσει και να εκτυπώσει κείμενο, συμπεριλαμβανομένων γραμματοσειρών και έντονων, πλάγιων, έγχρωμων και κεντρικών κειμένων και δεν διαθέτει λειτουργίες όπως ορθογραφικός έλεγχος, θησαυρός και έλεγχος σελιδοποίησης. Δεν υποστηρίζει υποσημειώσεις και σημειώσεις τέλους. Το WordPad μπορεί να διαβάσει, να αποδώσει και να αποθηκεύσει πολλές δυνατότητες Μορφής εμπλουτισμένου κειμένου (RTF) που δεν μπορεί να δημιουργήσει, όπως πίνακες, διαγραφή, εκθέτης, δείκτης, "επιπλέον" χρώματα, χρώματα φόντου κειμένου, αριθμημένες λίστες, δεξιά και αριστερή εσοχή, σχεδόν Σύνδεση υπερκειμένου και URL και διάστιχο μεγαλύτερο από 1. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι η χαμηλή χρήση πόρων συστήματος, η απλότητα και η ταχύτητα. Η επικόλληση στο WordPad από ένα έγγραφο HTML, όπως μια ιστοσελίδα ή ένα email, συνήθως μετατρέπει αυτόματα το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο σε RTF (αυτό εξαρτάται εν μέρει από το πρόγραμμα περιήγησης Ιστού από το οποίο αντιγράφεται το κείμενο). Το WordPad είναι κατάλληλο για τη λήψη σημειώσεων. γράφοντας γράμματα και ιστορίες. και χρήση σε διάφορα tablet, υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα. Δεν διαθέτει επαρκή ισχύ για εργασίες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα γραφικά και τη στοιχειοθεσία, όπως οι περισσότερες απαιτήσεις του εκδοτικού κλάδου για την απόδοση του τελικού έντυπου αντιγράφου.

Ένας χαρακτήρας που δεν βρίσκεται στο πληκτρολόγιο μπορεί να εισαχθεί στο Wordpad πληκτρολογώντας το δεκαεξαδικό σημείο του κώδικα στο Unicode ακολουθούμενο από Alt+X. Ομοίως, το σημείο κώδικα ενός χαρακτήρα από άλλη εφαρμογή μπορεί να προσδιοριστεί αντιγράφοντας το στο Wordpad ακολουθούμενο από Alt+X.

Παρόλο που το WordPad υποστηρίζει RTF, δεν υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες που ορίζονται στην προδιαγραφή RTF/Word 2007. Οι προηγούμενες εκδόσεις του WordPad υποστήριζαν επίσης τη μορφή "Word για Windows 6.0", η οποία είναι συμβατή με τη μορφή Microsoft Word.

Ένας παρόμοιος επεξεργαστής κειμένου, που ονομάζεται επίσης WordPad, παρέχεται από ορισμένους προμηθευτές σε μια προεγκατάσταση των Windows CE. Έχει απλή λειτουργικότητα όπως ο ξάδερφός του με λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή. Το εικονίδιο μοιάζει με ένα πρώτο εικονίδιο του Microsoft Word.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το WordPad εισήχθη στα Windows 95, αντικαθιστώντας το Microsoft Write, το οποίο είχε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows (έκδοση 3.11 και παλαιότερες). Ο πηγαίος κώδικας στο WordPad διανεμήθηκε επίσης από τη Microsoft ως δείγμα εφαρμογής Microsoft Foundation Class Library με MFC 3.2 και μεταγενέστερη έκδοση, λίγο πριν την κυκλοφορία των Windows 95. Είναι ακόμα διαθέσιμος για λήψη από τον ιστότοπο του MSDN.

Η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στα Windows 95 στα Windows Vista ήταν Arial στα 10 pt. στα Windows 7 άλλαξε σε Calibri στα 11pt.

Το WordPad για Windows XP πρόσθεσε πλήρη υποστήριξη Unicode, επιτρέποντας στο WordPad να υποστηρίζει πολλές γλώσσες, αλλά το UTF-16/UCS-2 Big Endian δεν υποστηρίζεται. Μπορεί να ανοίξει αρχεία Microsoft Word (εκδόσεις 6.0–2003), αν και ανοίγει νεότερες εκδόσεις της μορφής .doc με εσφαλμένη μορφοποίηση. Επίσης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του WordPad, δεν μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία σε μορφή .doc (μόνο .txt, .odt και .rtf). Τα αρχεία που αποθηκεύονται ως κείμενο Unicode κωδικοποιούνται ως UTF-16 LE. Για λόγους ασφάλειας, το Windows XP Service Pack 2 και οι νεότερες εκδόσεις των Windows και τα πακέτα υπηρεσιών τους μείωσαν την υποστήριξη για άνοιγμα .WRI.

Τα Windows XP Tablet PC Edition SP2 και Windows Vista περιλαμβάνουν αναγνώριση ομιλίας, επιτρέποντας την υπαγόρευση στο WordPad. Σε αυτές και σε μεταγενέστερες εκδόσεις των Windows, υπάρχει το στοιχείο ελέγχου RichEdit, με αποτέλεσμα το WordPad να υποστηρίζει επεκτάσιμες υπηρεσίες τρίτων (όπως γραμματική και ορθογραφικός έλεγχος) που έχουν δημιουργηθεί με χρήση του πλαισίου υπηρεσιών κειμένου (TSF).

Στα Windows Vista, η υποστήριξη για την ανάγνωση αρχείων DOC του Microsoft Word καταργήθηκε λόγω λανθασμένων προβλημάτων απόδοσης και μορφοποίησης και επειδή ένα ενημερωτικό δελτίο ασφαλείας της Microsoft ανέφερε μια ευπάθεια ασφαλείας στο άνοιγμα αρχείων Word στο WordPad. Για την προβολή παλαιότερων (97–2003) καθώς και νεότερων εγγράφων (Office Open XML), η Microsoft συνιστά το Word Viewer, το οποίο διατίθεται δωρεάν. Η υποστήριξη Native Office Open XML και ODF 1.1 κυκλοφόρησε στην έκδοση Windows 7 του WordPad.

Στα Windows 7, η διεπαφή χρήστη του προγράμματος ενημερώθηκε ώστε να χρησιμοποιεί μια κορδέλα, παρόμοια με εκείνα του Microsoft Office.

Σε μια εσωτερική έκδοση του 2020 των Windows 10, το WordPad τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει ειδοποιήσεις διαφημίσεων για τις εφαρμογές web του Office ως εναλλακτική.


Η Microsoft, το 2023 επιβεβαίωσε ότι θα καταργήσει το WordPad σε μία μελλοντική ενημέρωση των Windows 11.