Scandisk

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το SCANDISK ή ScanDisk είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα στο MS-DOS και συστήματα των Microsoft Windows το οποίο ελέγχει και επισκευάζει συστήματα αρχείων και προβληματικά ίχνη στο σκληρό δίσκο. Εισήχθη στο MS-DOS έκδοση 6.2. Προηγούμενες εκδόσεις του MS-DOS παρείχαν μόνο την απλούστερη, βασιζόμενη σε κείμενο με βάση το πρόγραμμα CHKDSK.

Το ScanDisk περιελάμβανε μια πιο φιλική διεπαφή προς το χρήστη από ότι το MS-DOS στο CHKDSK, περισσότερες γραμμές εντολών και άλλες επιλογές ρύθμισης[1][2], και τη δυνατότητα να ανιχνεύει και μερικές φορές να ανακτά φυσικά σφάλματα στο δίσκο[3]. Σε αντίθεση με το CHKDSK, το ScanDisk μπορούσε επίσης να επισκευάσει διασταυρωμένα αρχεία[4] .

Από τα Windows 95 και μετά, το SCANDISK είχε μια γραφική διεπαφή χρήστη, αν και η διεπαφή υπό τη μορφή κειμένου συνέχισε να είναι διαθέσιμη για χρήση σε μονά εκδόσεις DOS[5][6].

Το SCANDISK δεν μπορεί να ελέγξει τους δίσκους NTFS και ως εκ τούτου δεν είναι διαθέσιμη για υπολογιστές με εκδόσεις των Windows που βασίζονται στο λειτουργικό NT (συμπεριλαμβανομένων των Windows 2000, Windows XP, κλπ.).

Το SCANDISK μπορεί ακόμα να τρέξει στα Windows XP και μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε αφαιρούμενες μονάδες δίσκου, όπως δισκέτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ScanDisk command-line options
  2. MS-DOS 6.2 SCANDISK.INI
  3. This replaced and improved upon the limited ability offered by the MS-DOS Recover utility.
  4. How to repair crosslinked files with CHKDSK notes that users with MS-DOS 6.2 or later should use Scandisk to repair the errors.
  5. «Windows 95 Documentation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009. 
  6. Description of Scandisk for Windows from the Windows 98/Me documentation.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]