Microsoft Notepad

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Microsoft Notepad
Στιγμιότυπο του Notepad στα Windows 11.
Γενικά
ΔημιουργοίMicrosoft
Ημερ. Δημιουργίας1985
Είδοςεπεξεργαστής κειμένου
Διανομή
ΛειτουργικάMicrosoft Windows
ΑρχιτεκτονικήIA-32, x86_64, Αρχιτεκτονική ARM
Διαθέσιμο σεπολλαπλές γλώσσες
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
ΚατάστασηΕνεργή
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.microsoft.com/en-us/p/windows-notepad/9msmlrh6lzf3

Το Microsoft Notepad είναι ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για Windows. δημιουργεί και επεξεργάζεται έγγραφα απλού κειμένου. Το Notepad κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1983 για να εμπορευματοποιήσει το ποντίκι υπολογιστή στο MS-DOS, το Notepad αποτελεί μέρος κάθε έκδοσης των Windows από τότε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1983, στην έκθεση υπολογιστών COMDEX στην Ατλάντα, η Microsoft παρουσίασε το Σημειωματάριο πολλαπλών εργαλείων, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου βασισμένο σε ποντίκι που είχε δημιουργήσει ο Richard Brodie, μαζί με το ποντίκι Microsoft 195 $. Σε εκείνο το COMDEX εμφανίστηκε επίσης το Multi-Tool Word, ένας επεξεργαστής κειμένου που ανέπτυζε ο Charles Simonyi και υποστήριζε το ποντίκι. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν για ένα ποντίκι υπολογιστή. Το ποντίκι άρχισε να αποστέλλεται τον Ιούλιο. Οι αρχικές πωλήσεις ήταν μέτριες, επειδή δεν είχαν καμία άλλη χρήση από την εκτέλεση των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο κουτί (ένα σεμινάριο, μια εφαρμογή πρακτικής και το Σημειωματάριο πολλαπλών εργαλείων.)

Η σειρά προϊόντων Multi-Tool ξεκίνησε με έμπειρα συστήματα για το υπολογιστικό φύλλο Multiplan. Μετά από πρόταση του Rowland Hanson, η Microsoft απέσυρε το εμπορικό σήμα Multi-Tool. Το σκεπτικό του Hanson ήταν ότι «η μάρκα είναι ο ήρωας» και οι άνθρωποι δεν θα συσχετίζουν αυτόματα το «Multi-Tool» με τη Microsoft. Ως αποτέλεσμα, το Σημειωματάριο πολλαπλών εργαλείων και το Word πολλαπλών εργαλείων έγιναν Σημειωματάριο των Windows και Microsoft Word, αντίστοιχα. (Ο Hanson έπεισε επίσης τον Bill Gates να μετονομάσει το "Interface Manager" σε "Windows" πριν από την κυκλοφορία των Windows 1.0.)

Από τότε, το Notepad είναι μέρος των Microsoft Windows.

Αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την εισαγωγή του Microsoft Store το 2012, η ​​Microsoft έχει μετατρέψει ορισμένες από τις ενσωματωμένες εφαρμογές των Windows σε εφαρμογές του Microsoft Store (π.χ. Sticky Notes), ώστε να μπορούν να ενημερωθούν ανεξάρτητα από τις εκδόσεις των Windows. Μέσα σε τρία χρόνια, το Notepad εμφανίστηκε τρεις φορές στο Microsoft Store. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο του 2019. εξαφανίστηκε λίγο αργότερα. Αυτή η έκδοση απαιτούσε την έκδοση 18963 της προεπισκόπησης των Windows 10. Κατά τη διάρκεια αυτής της βραχύβιας παρουσίας στο Store, ιστολόγια ειδήσεων τεχνολογίας υπέθεσαν ότι η Microsoft σκόπευε να αποσυνδέσει τον κύκλο ζωής του Notepad από αυτόν των Windows 10 και να το ενημερώσει πιο συχνά μέσω του Microsoft Store. Το Notepad εμφανίστηκε στο Microsoft Store για δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 2020, αυτή τη φορά, με ένα νέο λογότυπο. Εκτελείται στις εκδόσεις προεπισκόπησης των Windows 10, με αριθμό έκδοσης 19541 ή μεταγενέστερη. Από τον Οκτώβριο του 2021, αυτή η προεπισκόπηση είναι ακόμα συνδεδεμένη και δεν είναι συμβατή με τα Windows 11. Μια τρίτη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε για λίγο στις 9 Οκτωβρίου 2021. Αυτή η έκδοση είχε αναθεωρημένα μενού και μια ενημερωμένη σελίδα Ρυθμίσεις.