Κάμερα (Windows)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάμερα (Windows)
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας2001
Διανομή
Έκδοση2019.425.40.0 (30 Αύγουστος 2019)[1]
ΛειτουργικάMicrosoft Windows, Windows Phone, Windows 10 Mobile, Pocket PC, Windows Mobile
Αρχιτεκτονικήx86_64, Αρχιτεκτονική ARM
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.microsoft.com/store/productId/9WZDNCRFJBBG

Η Κάμερα των Windows είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα λήψης εικόνων και βίντεο που περιλαμβάνεται στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows και του αντίστοιχου φορητού υπολογιστή.

Κυκλοφόρησε σε φορητές συσκευές που βασίζονται σε Windows από τότε που περιλήφθηκε το υλικό της κάμερας σε αυτές τις συσκευές και παρουσιάστηκε σε υπολογιστές με Windows με Windows 8, παρέχοντας στους χρήστες για πρώτη φορά μια ενσωματωμένη κάμερα πρώτου κατασκευαστή που μπορούσε να αλληλεπιδράσει με το υλικό της κάμερας web. Είναι παρόμοια στη δομή και τις δυνατότητες με τις εφαρμογές κάμερας iOS και Android.

Λήψη φωτογραφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάμερα μπορεί να καταγράψει τυπικές φωτογραφίες, βίντεο και "ζωντανές εικόνες", οι οποίες είναι παρόμοιες με κινούμενες εικόνες GIF. Υποστηρίζει αναλογίες διαστάσεων 16:9, 4:3 και 3:2 και προσφέρει τετράγωνα, κανόνα τρίτων, χρυσή αναλογία και καρέ ευθυγράμμισης σταυρών, τα οποία είναι απενεργοποιημένα από προεπιλογή. Οι επιλογές λήψης βίντεο μπορούν να ληφθούν με επίπεδα λεπτομέρειας 640 × 360 εικονοστοιχεία/30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, 1280 × 720 εικονοστοιχεία/30 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή 1920 × 1080 εικονοστοιχεία/30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν η μείωση του τρεμοπαίζει και η σταθεροποίηση βίντεο.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποθηκεύονται από προεπιλογή στο φάκελο Αποθηκευμένες εικόνες της βιβλιοθήκης Εικόνων στην Εξερεύνηση αρχείων, αλλά οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τη θέση αποθήκευσης.

Οι λήψεις της κάμερας περιλαμβάνουν πληροφορίες τοποθεσίας εάν ο χρήστης παρέχει στην εφαρμογή άδεια να τις χρησιμοποιήσει. Οι πρόσθετες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή περιλαμβάνουν χρονική καθυστέρηση, ζουμ, έλεγχο εστίασης, έλεγχο ευαισθησίας, έλεγχο ισορροπίας λευκού, έλεγχο ταχύτητας κλείστρου, έλεγχο φωτεινότητας και εναλλαγή για εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών καμερών. Για παράδειγμα

, τα περισσότερα τηλέφωνα και ταμπλέτες με Windows διαθέτουν κάμερες με μπροστινή και πίσω όψη, επομένως το κουμπί εναλλαγής κάμερας εναλλάσσεται μεταξύ των δύο επιλογών.

Εισαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάμερα εισήχθη στα Windows Mobile το 2000 και στους υπολογιστές με Windows στα τέλη του 2012. Πριν από την εισαγωγή της, δεν υπήρχε ενσωματωμένο εργαλείο για τη χρήση ενσωματωμένων καμερών υπολογιστή ή συνδεδεμένων εξωτερικών κάμερων web, αν και ορισμένοι κατασκευαστές περιλάμβαναν κάμερα τρίτων κατασκευαστών λογισμικό σε συσκευές που πούλησαν. Στις συσκευές Lumia Windows 10 Mobile, είναι η μόνη κάμερα καθώς η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη των προσαρμοσμένων εφαρμογών Lumia Camera.

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάμερα δεν διαθέτει ορισμένες από τις δυνατότητες της εφαρμογής iOS, όπως βίντεο αργής κίνησης, αναλογία φωτογραφίας 1:1 και φίλτρα. Ωστόσο, όλα αυτά τα εφέ μπορούν ακόμα να προστεθούν σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν ήδη δημιουργηθεί, επεξεργάζοντάς τα στις Φωτογραφίες. Η κάμερα διαθέτει λειτουργία λήψης πανοράματος παρόμοια με αυτή του iOS, αλλά μόνο σε τηλέφωνα.

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια δωρεάν εφαρμογή κάμερας με το όνομα Pix αποκλειστικά για συσκευές iOS, παρόλο που έχει ήδη τη δική της πλατφόρμα για κινητά και την εφαρμογή Κάμερα. Το Pix έχει διαφορετικό σύνολο λειτουργιών από την κάμερα των Windows ή την κάμερα iOS.

  1. «Windows Camera» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτέμβριος 2019.