Skype

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Skype
Γραμμένο σεDelphi, Objective-C, C++ και Object Pascal
ΚατάστασηΕνεργό
Ιστότοπος
https://www.skype.com/

Το Skype είναι μια εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από υπολογιστή σε υπολογιστή. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και βιντεοκλήσης. Διατίθεται σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux και για τις πλατφόρμες φορητών συσκευών Android, και iOS όπως επίσης και στην κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft, Xbox One,

Το Skype εφαρμόζει επιχειρηματικό μοντέλο freemium. Μεγάλο μέρος της υπηρεσίας είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται πίστωση Skype ή συνδρομή για να καλέσετε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Στα τέλη του 2010, υπήρχαν πάνω από 660 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με περισσότερους από 300 εκατομμύρια εκτιμώμενους ενεργούς κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2015. Τον Φεβρουάριο του 2012 υπήρχαν 34 εκατομμύρια χρήστες ταυτόχρονα στο διαδίκτυο στο Skype.

Με πρώτη κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2003, το Skype δημιουργήθηκε από τον Σουηδό Νίκλας Ζένστρομ και τον Dane Janus Friis, σε συνεργασία με τους Ahti Heinla, Priit Kasesalu και Jaan Tallinn, Εσθονούς που ανέπτυξαν το backend που χρησιμοποιήθηκε και στην εφαρμογή Kazaa. Τον Σεπτέμβριο του 2005, το eBay απέκτησε το Skype έναντι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Silver Lake, Andreessen Horowitz και η Canada Investment Plan Investment Board ανακοίνωσαν την εξαγορά του 65% του Skype για 1,9 δισ. δολάρια από το eBay, το οποίο απέδωσε στην επιχείρηση αξία 2,92 δισ. δολαρίων. Η Microsoft αγόρασε το Skype τον Μάιο του 2011 για 8,5 δισ. δολάρια. Η έδρα του Skype είναι στο Λουξεμβούργο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας ανάπτυξης και το 44% του συνόλου των υπαλλήλων του τμήματος βρίσκονται ακόμα στο Τάλιν και το Τάρτου της Εσθονίας.

Το Skype επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου με φωνή χρησιμοποιώντας μικρόφωνο, με βίντεο χρησιμοποιώντας κάμερα web και μέσω άμεσων μηνυμάτων. Οι κλήσεις Skype-to-Skype σε άλλους χρήστες είναι δωρεάν, ενώ οι κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα (μέσω παραδοσιακών τηλεφωνικών δικτύων) χρεώνονται μέσω λογαριασμού χρήστη με χρέωση που ονομάζεται Skype Credit. Ορισμένοι διαχειριστές δικτύων έχουν απαγορεύσει το Skype σε εταιρικά, κυβερνητικά, οικιακά και εκπαιδευτικά δίκτυα, αναφέροντας λόγους όπως ακατάλληλη χρήση πόρων, υπερβολική χρήση εύρους ζώνης και προβλήματα ασφάλειας.

Το Skype παρουσίασε αρχικά ένα υβριδικό σύστημα peer-to-peer και client-server. Το Skype έχει τροφοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από υπερφόρδων που λειτουργούν από τη Microsoft από τον Μάιο του 2012. Οι κοινοποιήσεις μαζικής επιτήρησης του 2013 αποκάλυψαν ότι η Microsoft είχε χορηγήσει στους οργανισμούς πληροφοριών μυστική πρόσβαση σε υπερκείμενα και περιεχόμενο επικοινωνίας Skype.

Σε ολόκληρο το 2016 και το 2017, η Microsoft επανασχεδίασε το Skype με τρόπο που μετέφερε το Skype από την υπηρεσία peer-to-peer σε μια κεντρική υπηρεσία Azure και προσαρμόζει τις διεπαφές χρήστη των εφαρμογών για να κάνουν τα μηνύματα με βάση το κείμενο πιο εμφανή από τις φωνητικές κλήσεις. Το Skype για Windows, iOS, Android, Mac και Linux έλαβε σημαντικές, ορατές επισκευές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκλας Ζένστρομ, ιδρυτής του Skype

Το Skype ιδρύθηκε το 2003 από τον Νίκλας Ζένστρομ, από τη Σουηδία, και τον Janus Friis, από τη Δανία. Το λογισμικό Skype δημιουργήθηκε από τους Εσθονούς Ahti Heinla, Priit Kasesalu και Jaan Tallinn. Η πρώτη δημόσια beta έκδοση κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου 2003.

Τον Ιούνιο του 2005, η Skype συνήψε συμφωνία με την πολωνική διαδικτυακή πύλη Onet.pl για μια ολοκληρωμένη προσφορά στην πολωνική αγορά. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, η eBay Inc. συμφώνησε να αποκτήσει την τεχνολογία Skype Technologies SA με έδρα το Λουξεμβούργο για περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκ των προτέρων μετρητά και στο eBay, συν ενδεχόμενη αντιπαροχή βάσει επιδόσεων.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2009, η eBay ανακοίνωσε ότι πωλούσε το 65% του Skype στη Silver Lake, Andreessen Horowitz και το Καναδόσαστο συνταξιοδοτικό επενδυτικό συμβούλιο για 1,9 δισ. δολάρια, εκτιμώντας το Skype σε 2,75 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Απόκτηση από τη Microsoft[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Μαΐου 2011, η Microsoft Corporation εξαγόρασε τη Skype Communications, S.à r.l για ποσό 8,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Η εταιρεία ενσωματώθηκε ως τμήμα της Microsoft, η οποία απέκτησε όλες τις τεχνολογίες της με την αγορά. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011.

Λίγο μετά την εξαγορά, η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει την υπηρεσία Skype σε δικά της προϊόντα. Παράλληλα με την ανάληψη της ανάπτυξης των υπαρχουσών εφαρμογών Skype και εφαρμογών για κινητά, η εταιρεία ανέπτυξε μια εξειδικευμένη εφαρμογή για τα πρόσφατα κυκλοφορούντα λειτουργικά συστήματα Windows 8 και Windows RT. Αυτό έγινε διαθέσιμο από την αποθήκευση των Windows όταν το νέο λειτουργικό σύστημα ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου 2012. Το επόμενο έτος, έγινε η προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για τα Windows 8.1, αντικαθιστώντας την εφαρμογή Windows 8 Messaging εκείνη την εποχή και έγινε προεγκατεστημένο λογισμικό σε κάθε συσκευή που ήρθε με ή αναβαθμίστηκε σε 8.1. Όταν η εταιρεία παρουσίασε το Office 2013 στις 27 Φεβρουαρίου 2013, ανακοινώθηκε ότι 60 τηλεοπτικά λεπτά Skype ανά μήνα θα περιλαμβάνονται στα προγράμματα καταναλωτών του Office 365 (Home and Personal και University).

Επιπλέον, η Microsoft διέκοψε δύο από τα δικά της προϊόντα υπέρ του Skype: Σε μια μεταβατική περίοδο ενός μηνός από τις 8 έως τις 30 Απριλίου 2013, η Microsoft διέκοψε τη μακροχρόνια υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του Windows Live Messenger υπέρ του Skype, παρόλο που το Messenger συνέχισε ηπειρωτική Κίνα. Στις 11 Νοεμβρίου 2014, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το 2015, το Lync θα αντικατασταθεί από το Skype for Business. Η τελευταία έκδοση του λογισμικού επικοινωνίας συνδυάζει τις λειτουργίες του Lync και του λογισμικού Skype του καταναλωτή. Υπάρχουν δύο διεπαφές χρηστών - οι οργανισμοί μπορούν να αλλάξουν τους χρήστες τους από την προεπιλεγμένη διεπαφή Skype για επιχειρήσεις στη διεπαφή Lync.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα για το λογισμικό προέρχεται από το "Sky peer-to-peer", το οποίο στη συνέχεια συντομεύτηκε στο "Skyper". Ωστόσο, ορισμένα από τα ονόματα τομέα που σχετίζονται με το "Skyper" έχουν ήδη ληφθεί. Η απόρριψη του τελικού "r" άφησε τον τρέχοντα τίτλο "Skype", για το οποίο υπήρχαν ονόματα τομέα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]