Microsoft Paint

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Microsoft Paint
Στιγμιότυπο της Ζωγραφικής στα Windows 7.
Γενικά
Είδοςεπεξεργαστής σημειακών γραφικών
Διανομή
Έκδοση2004 (10.0.19041.746) (6 Οκτώβριος 2021)[1]
Λειτουργικά
ΕνημερώσειςMicrosoft Store
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://microsoft.com/windows/paint
Ελληνικός ιστότοπος
https://www.microsoft.com/el-gr/windows/paint

Το Microsoft Paint είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών ράστερ που έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις εκδόσεις των Microsoft Windows. Το πρόγραμμα ανοίγει και αποθηκεύει αρχεία εικόνας σε μορφές bitmap των Windows (BMP), JPEG, GIF, PNG και TIFF μιας σελίδας. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι σε λειτουργία χρώματος ή δίχρωμο ασπρόμαυρο, αλλά δεν υπάρχει λειτουργία κλίμακας του γκρι. Λόγω της απλότητάς του καθώς και του ότι περιλαμβάνεται στα Windows, έγινε γρήγορα μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές στις πρώτες εκδόσεις των Windows, εισάγοντας πολλούς στη ζωγραφική σε υπολογιστή για πρώτη φορά. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως για απλές εργασίες επεξεργασίας εικόνας.

Τον Ιούλιο του 2017, η Microsoft πρόσθεσε το Paint στη λίστα με τα καταργημένα χαρακτηριστικά των Windows 10 και ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια δωρεάν αυτόνομη εφαρμογή στο Microsoft Store. Η Microsoft είχε οραματιστεί το Paint 3D ως αντικατάσταση. Ωστόσο, το Paint συνέχισε να περιλαμβάνεται στα Windows 10. Η Microsoft τελικά ανέστρεψε την πορεία και ανακοίνωσε μια ενημερωμένη έκδοση του Paint στα Windows 11. Αντίθετα, η Microsoft κατάργησε το Paint 3D.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη έκδοση της Ζωγραφικής εισήχθη με την πρώτη έκδοση των Windows, τα Windows 1.0. Ήταν μια εξουσιοδοτημένη έκδοση του ZSoft Corporation, και υποστήριζε μόνο μονόχρωμα γραφικά 1-bit κάτω από τη μορφή "MSP". Η ζωγραφική αργότερα αντικαταστάθηκε στα Windows 3.0 με ένα επανασχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη, υποστήριξη χρώματος και μορφές αρχείων BMP και PCX.

Στα Windows 95 η Microsoft εισήγαγε μια νέα έκδοση της ζωγραφικής. Τα ίδια εικονίδια η παλέτα χρωμάτων συνέχισαν να χρησιμοποιούνται από τα Windows XP. Η έκδοση της ζωγραφικής που περιλαμβάνονταν στα Windows 95 και Windows NT 4.0 επέτρεψε την αποθήκευση και τη φόρτωση προσαρμοσμένων συνόλων χρώματος με αρχεία παλετών (.pal). Αυτή η λειτουργία λειτουργούσε σωστά μόνο αν το βάθος χρώματος των εικόνων ήταν 16-bit ανά pixel (BPP) ή μεγαλύτερο (65.536 (64k) χρώματα High Color).

Στα Windows 98, Windows 2000 και Windows Me οι εκδόσεις της ζωγραφικής μπορούσαν να αποθηκεύσουν εικόνες σε μορφή JPEG ή GIF και PNG, εάν έχουν εγκατασταθεί τα απαραίτητα φίλτρα των γραφικών Microsoft, συνήθως με μια άλλη εφαρμογή της Microsoft, όπως το Microsoft Office ή το Microsoft PhotoDraw. Από τα Windows Me και μετά (εκτός από τα Windows 2000), το μέγεθος του καμβά επεκτείνεται αυτόματα όταν μεγαλύτερες εικόνες ανοίξουν ή επικολληθούν.

Στα Windows XP και σε νεότερες εκδόσεις, η ζωγραφική (mspaint.exe) χρησιμοποιεί το GDI+, συνεπώς μπορεί να αποθηκεύσει εικόνες σε μορφή JPEG, GIF, TIFF και PNG (εκτός από BMP), χωρίς να απαιτούνται επιπλέον φίλτρα γραφικών. Επίσης προστέθηκε η υποστήριξη για την απόκτηση εικόνων από σαρωτή ή ψηφιακή κάμερα.

Στα Windows Vista , τα εικονίδια της γραμμής εργαλείων και η προεπιλεγμένη παλέτα χρωμάτων άλλαξαν. Η ζωγραφική στα Windows Vista μπορεί να αναιρέσει μια αλλαγή μέχρι και 10 φορές, σε σύγκριση με τις 3 σε προηγούμενες εκδόσεις. Η ζωγραφική περιλαμβάνει επίσης μία ρύθμιση για μεγέθυνση εικόνας και λειτουργία των καλλιεργειών.

Windows 7 και Windows 8[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζωγραφική στα Windows 7

Η έκδοση της ζωγραφικής στα Windows 7 και Windows 8 χρησιμοποιεί το Ribbon GUI. Διαθέτει επίσης "καλλιτεχνική" βούρτσα που αποτελείται από διάφορες αποχρώσεις του γκρι και σε κάποιο βαθμό της διαφάνειας που δίνουν ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της ζωγραφικής μπορεί τώρα να αναιρέσει μέχρι 50 επακόλουθες αλλαγές. Έχει επίσης ομαλοποιημένα σχήματα, στα οποία μπορεί να αλλάξει το μέγεθός τους ελεύθερα. Υπάρχει ακόμα μια επιλογή που κάνει οποιοδήποτε σχήμα μεγαλύτερο ή μικρότερο. Το κείμενο μπορεί τώρα να επικολληθεί σε πλαίσια κειμένου που δεν έχουν αρκετό χώρο για να εμφανιστεί το κείμενο. Ένα πλαίσιο κειμένου μπορεί στη συνέχεια να διευρυνθεί ή να αναμορφωθεί κατάλληλα για να χωρέσει το κείμενο. Οι προηγούμενες εκδόσεις της ζωγραφικής θα εμφάνιζαν ένα μήνυμα λάθους, εάν ένας χρήστης προσπαθούσε να επικολλήσει περισσότερο κείμενο από το χώρο που υπήρχε.

Στα Windows 8 η ζωγραφική διορθώνει ως επί το πλείστον τα μικρά ελαττώματα των προηγούμενων εκδόσεων που αφορούν την ανικανότητα μετακίνησης από το παράθυρο κατά την επεξεργασία έχοντας κάνει μεγέθυνση πάνω από 100%.

Windows 10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζωγραφική 3D για Windows 10.

Το 2017 με την ενημέρωση δημιουργικότητας (Creators Update) των Windows 10 κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση της ζωγραφικής, η Ζωγραφική 3D. Είναι η πρώτη έκδοση των Windows στην οποία μπορούν να σχεδιαστούν 3D σχέδια και σχήματα. Η έκδοση αυτήν συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του Microsoft Paint για Windows 7 και Windows 8 και του 3D Builder με σκοπό να υπάρχει ένα λογισμικό στο οποίο να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται και να επεξεργάζονται σχήματα 2D και 3D[2].

Μέχρι το 2017 στα Windows 10 υπήρχε η εφαρμογή του Microsoft Paint που υπήρχε στα Windows 7 και Windows 8, η οποία είναι ακόμα διαθέσιμη για χρήση.

Windows 11[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2021, η Microsoft παρουσίασε μια ενημερωμένη έκδοση της Ζωγραφικής για Windows 11, με ανανεωμένη διεπαφή χρήστη, βελτιωμένο εργαλείο επιλογής γραμματοσειρών και σκοτεινό θέμα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προ-Windows 7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατες εκδόσεις της ζωγραφικής επιτρέπουν στο χρήστη να πάρει μέχρι τρία χρώματα σε μια στιγμή: το κύριο χρώμα (αριστερό κλικ του ποντικιού), δευτερεύων χρώμα (δεξί κλικ), και τρίτο χρώμα (πλήκτρο ελέγχου + κάθε κλικ του ποντικιού).

Το πρόγραμμα έρχεται με τις ακόλουθες επιλογές στην εργαλειοθήκη του:

  ♦ Επιλογή Φόρμας
  ♦ Επιλέξτε
  ♦ Γόμα / Χρώμα Γόμας
  ♦ Γεμίστε με χρώμα
  ♦ Διαλέξτε χρώμα
  ♦ Μεγεθυντικός φακός
  ♦ Μολύβι
  ♦ Βούρτσα
  ♦ Κείμενο
  ♦ Γραμμή
  ♦ Καμπύλη
  ♦ Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
  ♦ Πολύγωνο
  ♦ Έλλειψη
  ♦ Στρογγυλεμένο ορθογώνιο 

Το μενού εικόνας παρέχει τις ακόλουθες επιλογές: Αναστροφή / περιστροφή, μεγέθους / Παραμόρφωση, Αντιστροφή χρώματα, χαρακτηριστικά της εικόνας, καθαρή εικόνα. Το μενού με τα χρώματα επιτρέπει στο χρήστη να επεξεργαστεί τα χρώματα. Η επεξεργασία χρωμάτων εμφανίζει τον πρότυπο επιλογέα χρωμάτων των Windows που περιλαμβάνει μία 48-παλέτα χρωμάτων και 12 custom χρώμα που μπορεί να επεξεργαστεί.

Υπάρχουν 28 χρώματα στο χώρο εργασίας (διαφορετικά στα Windows Vista). Τα χρώματα προεπιλογής στο πλαίσιο χρώματος είναι τα ακόλουθα: μαύρο, λευκό, γκρι, ασημί, καφέ, κόκκινο, ελαιόλαδο, κίτρινο, σκούρο πράσινο, πράσινο, πετρόλ, γαλάζιο, μπλε, μοβ, φούξια, παλιό χρυσό, κίτρινο του λεμονιού , το γκρίζο της πέτρας, ανοιχτό πράσινο, σκούρο μπλε Carolina, γαλαζοπράσινο, μυρτιά, βιολετί-μπλε, κοραλλί, καφέ και πορτοκαλί. Μια παλέτα χρωμάτων είναι επίσης διαθέσιμη, και πιέζοντας Enter θα αντικαταστήσει το χρώμα που έχει επιλεγεί πριν πάτε στην παλέτα.

Μία μεγέθυνση 10x είναι διαθέσιμη κάνοντας κλικ ακριβώς κάτω από τον επιλογέα 8x. Τα χρώματα στην εικόνα μπορούν να αναστραφούν.

Windows 7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Windows 7 και Windows 8, η έκδοση έρχεται με τις ακόλουθες επιλογές στο σπίτι:

  ♦ Σπίτι
   ♦ Πρόχειρο
     ♦ Επικόλληση:
       ♦ Επικόλληση από 
     ♦ Αποκοπή
     ♦ Αντιγραφή 
   ♦ Εικόνα
     ♦ Επιλογή
       ♦ Σχήματα:
         ♦ Ορθογώνια επιλογή
         ♦ Επιλογή έντυπου
       ♦ Επιλογή:
         ♦ Επιλογή όλων
         ♦ Αντιστροφή επιλογής
         ♦ Διαγραφή
         ♦ Διαφανή επιλογή
     ♦ Καλλιέργεια
     ♦ Αλλαγή μεγέθους
     ♦ Περιστροφή:
       ♦ Περιστροφή δεξιά 90°
       ♦ Περιστροφή αριστερά 90°
       ♦ Περιστροφή 180°
       ♦ Κατακόρυφη αναστροφή
       ♦ Οριζόντια αναστροφή 
   ♦ Εργαλεία
     ♦ Μολύβι
     ♦ Γέμιση με χρώμα
     ♦ Κείμενο
     ♦ Γόμα
     ♦ Επιλογέας χρώματος
     ♦ Μεγεθυντικός φακός 
   ♦ Πινέλα
     ♦ Βούρτσα
     ♦ Πινέλο καλλιγραφίας 1
     ♦ Πινέλο καλλιγραφίας 2
     ♦ Βούρτσα Λαδιού
     ♦ Παστέλ
     ♦ Μαρκαδόρος
     ♦ Μολύβι
     ♦ Βούρτσα Ακουαρέλα 
   ♦ Σχήματα
     ♦ Σχήμα:
       ♦ Γραμμή
       ♦ Καμπύλη
       ♦ Ωοειδής
       ♦ Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο
       ♦ Στρογγυλεμένο ορθογώνιο
       ♦ Πολύγωνο
       ♦ Τρίγωνο
       ♦ Ορθογώνιο τρίγωνο
       ♦ Διαμάντι
       ♦ Πεντάγωνο
       ♦ Εξάγωνο
       ♦ Δεξί βέλος
       ♦ Αριστερό βέλος
       ♦ Πάνω βέλος
       ♦ Κάτω βέλος
       ♦ Στρογγυλεμένο ορθογώνιο επεξήγησης
       ♦ Οβάλ επεξήγησης
       ♦ Συννεφάκι επεξήγησης
       ♦ Καρδιά
       ♦ Αστραπή 
     ♦ Περίγραμμα:
       ♦ Χωρίς περίγραμμα
       ♦ Συμπαγές χρώμα
       ♦ Παστέλ
       ♦ Μαρκαδόρος
       ♦ Πετρέλαιο
       ♦ Φυσικό μολύβι
       ♦ Ακουαρέλα 
     ♦ Γεμίστε:
       ♦ Χωρίς γέμισμα
       ♦ Συμπαγές χρώμα
       ♦ Παστέλ
       ♦ Μαρκαδόρος
       ♦ Πετρέλαιο
       ♦ Φυσικό μολύβι
       ♦ Ακουαρέλα 
   ♦ Μέγεθος
   ♦ Χρώματα
     ♦ Παλέτα χρωμάτων
     ♦ Επεξεργασία χρωμάτων 
  ♦ Θέα
   ♦ Μεγέθυνση
     ♦ Μεγέθυνση
     ♦ Σμίκρυνση
     ♦ 100% 
   ♦ Εμφάνιση ή απόκρυψη
     ♦ Χάρακες
     ♦ Γραμμές πλέγματος
     ♦ Γραμμή κατάστασης 
   ♦ Επίδειξη
     ♦ Πλήρης οθόνη
     ♦ Μικρογραφία 
 ♦ Κείμενο
   ♦ Πρόχειρο
     ♦ Επικόλληση
     ♦ Αποκοπή
     ♦ Αντιγραφή 
   ♦ Γραμματοσειρά
     ♦ Οικογένεια γραμματοσειρών
     ♦ Μέγεθος γραμματοσειράς (π.χ. 10)
     ♦ Πλάγια
     ♦ Υπογραμμίζω
     ♦ Διαγράμμιση 
   ♦ Φόντο
     ♦ Αδιαφανής
     ♦ Διαφανής 
   ♦ Χρώματα
     ♦ Παλέτα χρωμάτων
     ♦ Επεξεργασία χρωμάτων 

Υπάρχουν 20 χρώματα στο χώρο εργασίας. Τα προεπιλεγμένα χρώματα στην καρτέλα Home στο τμήμα χρώμα, είναι τα ακόλουθα, προς τα δεξιά: μαύρο, γκρι-50%, σκούρο κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, τιρκουάζ, λουλακί, μοβ, λεβάντα, μπλε-γκρι, ανοιχτό τιρκουάζ , ασβέστης, ανοιχτό κίτρινο, χρυσό, ροζ, καφέ, γκρι-25%, και το λευκό. Μια παλέτα χρωμάτων είναι επίσης διαθέσιμες, όπου αν πατήστε enter, τα τελευταία 10 χρώματα που έχει επιλεγεί στην παλέτα θα εμφανιστεί κάτω από τα 20 χρώματα.

Η ζωγραφική έχει επίσης μερικές κρυφές λειτουργίες που δεν αναφέρονται στο αρχείο βοήθειας. Μια λειτουργία σφραγίδα, μία λειτουργία μονοπάτι, κανονικά σχήματα, και κινούμενες εικόνες. Για την λειτουργία σφραγίδα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέρος της εικόνας, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ελέγχου , και να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα του καμβά. Αυτό, αντί να κοπεί το κομμάτι έξω, δημιουργεί ένα αντίγραφο από αυτό. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές είναι επιθυμητό, ​​εφ 'όσον το πλήκτρο ελέγχου συγκρατείται κάτω. Η λειτουργία μονοπάτι λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο, αλλά χρησιμοποιεί το πλήκτρο Shift αντί του πλήκτρου ελέγχου.

Ο χρήστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την ευθεία οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια γραμμή με το εργαλείο μολύβι, χωρίς την ανάγκη της ευθείας εργαλείο γραμμής, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και σύρει το εργαλείο. Επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να διογκωθεί (πλήκτρο ελέγχου + (αριθμητικό) +) ή λεπτό (το πλήκτρο ελέγχου + (αριθμητικό πληκτρολόγιο) -) μια γραμμή είτε πριν είτε ταυτόχρονα, ενώ είναι στο στάδιο της επεξεργασίας. Για να περικόψετε κενό ή την εξάλειψη των τμημάτων ενός γραφικού, η μπλε λαβή στην κάτω δεξιά γωνία μπορείτε να της κάνετε κλικ και να συρθεί για να αυξήσει το μέγεθος του καμβά. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν τέλεια σχήματα (τα οποία έχουν πλάτος ίσο με το ύψος) χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε εργαλείο σχήματος, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ σύρετε.

Παλαιότερες εκδόσεις της ζωγραφικής, όπως ένα πακέτο με τα Windows 3.1x, επέτρεψαν τον έλεγχο της σχεδίασης δρομέα με τη χρήση βελών. Σε νεότερες εκδόσεις των χρωμάτων, η βούρτσα μπορεί να διαγράψει το χρώμα, μπορεί να προσομοιωθεί με την επιλογή του χρώματος για να αντικατασταθεί ως κύριο χρώμα. Ο δείκτης μπορεί επίσης να ελέγχεται με τα βελάκια σε τρέχουσες εκδόσεις της ζωγραφικής. Αν τα πλήκτρα στο ποντίκι με τις επιλογές προσβασιμότητας είναι ενεργοποιημένα και έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «January 12, 2021—KB4598242 (OS Builds 19041.746 and 19042.746)». 
 2. evaggelou, evaggelos. «Paint 3D : Η κορυφαία εφαρμογή ζωγραφικής από την microsoft». Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019.