Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου)
Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου
Call Me by Your Name
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΛούκα Γκουαντανίνο
ΠαραγωγήΠίτερ Σπίαρς
Λούκα Γκουαντανίνο
Εμίλ Ζωρζ
Ροντρίγκο Τεϊτσέιρα
Μάρκο Μοραμπίτο
Τζέιμς Άιβορι
Χάουαρντ Ρόουσενμαν
ΣενάριοΤζέιμς Άιβορι
Βασισμένο σεCall Me by Your Name του Αντρέ Ασιμάν
ΠρωταγωνιστέςΤίμοθι Σαλαμέ
Άρμι Χάμερ
Μάικλ Στούλμπαργκ
Αμίρα Καζάρ
Έσθερ Γκαρέλ
ΜουσικήΣούφγιαν Στίβενς
ΦωτογραφίαΣαγιόμπου Μάκντιπρομ
ΜοντάζΓουόλτερ Φαζάνο
Εταιρεία παραγωγήςFrenesy Film Company
La Cinéfacture
RT Features
M.Y.R.A. Entertainment
Water's End Productions
ΔιανομήSony Pictures Classics
(Διεθνώς)
Warner Bros. Pictures
(Ιταλία)
Πρώτη προβολή22 Ιανουαρίου 2017 (Σαντανς)
Διάρκεια132 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΙταλία
ΗΠΑ
Γαλλία
Βραζιλία
ΓλώσσαΑγγλικά
Γαλλικά
Ιταλικά
Προϋπολογισμός$3.5 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$41.2 εκατομμύρια[2]

Το Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου (πρωτότυπος τίτλος: Call Me by Your Name) είναι ταινία του 2017 σε σκηνοθεσία του Λούκα Γκουαντανίνο και σενάριο του Τζέιμς Άιβορι. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλοκαίρι του 1983, Βόρεια Ιταλία. Ο Έλιο Πέρλμαν μένει μαζί με τους γονείς του σε ένα σπίτι στην ύπαιθρο. Ο πατέρας του και καθηγητής αρχαιολογίας φιλοξενεί για κάποιες εβδομάδες τον φοιτητή του, Όλιβερ, για να τον βοηθήσει με την εργασία του. H οικογένεια Πέρλμαν, καθώς και ο Όλιβερ, είναι Εβραίοι. Ο Όλιβερ φιλοξενείται στο δωμάτιο του Έλιο και ο Έλιο κοιμάται σε διπλανή κρεβατοκάμαρα, μοιραζόμενοι το μπάνιο. Ο Έλιο έχει σχέση με τη Μάρτσια, ενώ ο Όλιβερ φλερτάρει με ένα κορίτσι της περιοχής.

Οι δυο τους έρχονται κοντά και περνούν αρκετό χρόνο μαζί. Ο Έλιο, παράλληλα, ξεκινά να έχει σεξουαλικές επαφές με τη Μάρτσια, ενώ σκέφτεται και τον Όλιβερ. Μία μέρα που βγαίνουν έξω, ο Έλιο του εξομολογείται τι νιώθει και ο Όλιβερ αρνείται ευγενικά. Μία μέρα που πηγαίνουν για κολύμπι, φιλιούνται.

Ένα βράδυ, ο Έλιο συναντιέται με τη Μάρτσια και στη συνέχεια με τον Όλιβερ και κάνουν σεξ για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, έχουν κρυφή σχέση και ο Έλιο σταδιακά απομακρύνεται από τη Μάρτσια. Μία μέρα, ο Όλιβερ λέει στον Έλιο: "Να με φωνάζεις με το όνομά σου και θα σε φωνάζω με το δικό μου".

Όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να φύγει ο Όλιβερ, οι γονείς του Έλιο τον παροτρύνουν να πάει μαζί του ως το Μπέργκαμο, καθώς τα έχουν καταλάβει όλα. Μετά από τρεις μέρες αποχωρίζονται και ο Έλιο γυρνάει στο σπίτι του στενοχωρημένος. Συναντά τη Μάρτσια και του λέει πως δεν του κρατάει κακία και τον βλέπει σαν φίλο. Ο πατέρας του τού λέει ότι είχε καταλάβει για τη σχέση του με τον Όλιβερ και τον στηρίζει.

Στο τέλος, μετά από λίγους μήνες, η οικογένεια Πέρλμαν γιορτάζει το Χανουκά. Ο Όλιβερ παίρνει τηλέφωνο και τους λέει ότι έχει αρραβωνιαστεί και προγραμματίζει τον γάμο του. Όταν το κλείνουν, ο Έλιο κάθεται μπροστά στο τζάκι και κλαίει, ενώ οι γονείς του στρώνουν το γιορτινό τραπέζι.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 90ά Βραβεία Όσκαρ ήταν υποψήφια σε τέσσερις κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου (Τίμοθι Σαλαμέ), διασκευασμένου σεναρίου και πρωτότυπου τραγουδιού, με το κομμάτι Mystery of Love του Σούφγιαν Στίβενς.[3]

Επίσης, προτάθηκε για τρεις Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης δραματικής ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου σε δραματική ταινία (Τιμοτέ Σαλαμέ) και Β' Ανδρικού Ρόλου σε ταινία (Άρμι Χάμερ).[4]

Στα Βραβεία BAFTA κέρδισε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου και ήταν υποψήφια και στις κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθέτη και Α' Ανδρικού Ρόλου (Τίμοθι Σαλαμέ).[5]

Στα Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών ήταν υποψήφια στην κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου (Τίμοθι Σαλαμέ).[6] Στα Βραβεία Satellite ήταν υποψήφια στις κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου (Άρμι Χάμερ).[7]

Στο φεστιβάλ του Βερολίνου ήταν υποψήφια για το Βραβείο Teddy.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Call Me by Your Name (2017)». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «Call Me by Your Name (2017)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2018. 
  3. Newsroom (2018-01-23). «Όσκαρ 2018: Αυτές είναι οι φετινές υποψηφιότητες». CNN.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-01-26. https://web.archive.org/web/20180126041738/http://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/114641/oskar-2018-aytes-einai-oi-fetines-ypopsifiotites. Ανακτήθηκε στις 2018-01-23. 
  4. «Call Me By Your Name - Golden Globes: 3 Nominations». Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «BAFTA 2018: Gary Oldman και Frances Mcdormand οι νικητές. Ποια αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία». HuffPost Greece. 2018-02-19. http://www.huffingtonpost.gr/entry/bafta-2018-gary-oldman-kai-frances-mcdormand-oi-niketes-poia-anadeichtheke-e-kaletere-tainia_gr_5a8a6c74e4b00bc49f45945f. Ανακτήθηκε στις 2018-02-21. 
  6. «Nominations Announced for the 24th Annual Screen Actors Guild Awards®» (PDF). Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 
  7. «2017 NOMINEES». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 
  8. «ALL FILMS AT THE 31ST TEDDY AWARD». Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]