Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2019

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Karina Ignatyan)
Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2019
Share the Joy
Ημερομηνίες
Τελικός24 Νοεμβρίου 2019
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςGliwice Arena, Γκλίβιτσε, Πολωνία
ΠαρουσιαστέςRoksana Węgiel
Ida Nowakowska
Aleksander Sikora
ΣκηνοθέτηςKonrad Smuga
Εκτελεστικός επόπτηςJon Ola Sand
Εκτελεστικός παραγωγόςLeszek Ratajczak
ΔιοργανωτήςTelewizja Polska (TVP)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών19
Επιστρέφουν Ισπανία
Αποχωρούν Αζερμπαϊτζάν
Ισραήλ
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςH κριτική επιτροπή κάθε χώρας και κοινό από όλο τον κόσμο (μέσω διαδικτύου) απονέμουν 12, 10 & 8-1 βαθμούς στα 10 καλύτερα τραγούδια.
← 2018Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision2020 →

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2019 ήταν ο 17ος ετήσιος Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, που διοργανώθηκε από την Telewizja Polska (TVP) και την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Διεξήχθη στις 24 Νοεμβρίου 2019, στην Gliwice Arena στο Γκλιβίτσε της Πολωνίας, μετά τη νίκη της χώρας στον Παιδικό Διαγωνισμό της Eurovision 2018 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με το τραγούδι "Anyone I Want To Be" το οποίο ερμήνευσε η Roksana Węgiel. Ήταν η πρώτη φορά που ο Παιδικός Διαγωνισμός Τραγουδιού διεξήχθη στην Πολωνία και η πρώτη φορά μετά τον Διαγωνισμό Νέων Χορευτών της Eurovision 2013 που ένας Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision φιλοξενήθηκε στην ίδια χώρα.

Δεκαεννέα χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με την Ισπανία να συμμετέχει για πρώτη φορά από το 2006[1] ενώ το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν αποχώρησαν από τον διαγωνισμό. Η Πολωνία (τραγουδίστρια Viki Gabor με το τραγούδι 'Superhero') ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού, γεγονός που κάνει την Πολωνία την πρώτη χώρα που κέρδισε τον Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision δυο συνεχόμενες φορές.

Το Καζακστάν και η Ουαλία, που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 2018, κέρδισαν τη δεύτερη και τη δέκατη όγδοη θέση αντίστοιχα ενώ η Βόρεια Μακεδονία κατάφερε να λάβει την έκτη θέση, υψηλότερη από τη δωδέκατη θέση που λάμβανε κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Η Ισπανία κατάφερε να λάβει την τρίτη θέση και ο νικητής του Παιδικού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision το 2009, η Ολλανδία, κατέκτησε την τέταρτη θέση. Λίγο πιο κάτω στον πίνακα η Ρωσία, η Γεωργία και η Μάλτα έλαβαν τη χειρότερη θέση τους μέχρι σήμερα, τη δέκατη τρίτη, δέκατη τέταρτη και δέκατη ένατη (τελευταία) αντίστοιχα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Gliwice Arena στο Γκλίβιτσε, χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός του 2019 διεξήχθη στην Πολωνία για πρώτη φορά μετά τη νίκη της χώρας το 2018, με τη Roksana Węgiel και το τραγούδι "Anyone I Want To Be". Ήταν η έκτη φορά που ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στη νικήτρια χώρα του προηγούμενου έτους.

Χώρος διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Gliwice Arena, ένα στάδιο για αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, με χωρητικότητα 17.178 θεατών. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά και ψυχαγωγικά στάδια στην Πολωνία.

Διαδικασία υποψηφιοτήτων και επιλογή οικοδέσποινας πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη διεξαγωγής
Υποψήφιες πόλεις

Πριν την επιβεβαίωση της Πολωνίας ως χώρας διεξαγωγής του διαγωνισμού, άλλες δυο χώρες είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Αυτές οι υποψηφιότητες ήταν από την Αρμενία και το Καζακστάν.[2]

Αν η πρόταση του Καζακστάν γινόταν δεκτή, ο καζακικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, Khabar Agency, είχε ανακοινώσει πως ο διαγωνισμός θα μεταφερόταν τον Οκτώβριο λόγω των πιθανών δυσχερών καιρικών συνθηκών στην καζακική πρωτεύουσα, την Αστανά. Θα ήταν επίσης ο πρώτος διαγωνισμός Eurovision που θα είχε διοργανωθεί από συνεργαζόμενο μέλος της EBU.[3] Για να γινόταν αυτό όμως, θα έπρεπε να αλλάξει ο κανονισμός του παιδικού διαγωνισμού ο οποίος, όπως και στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε χώρα που δεν αποτελεί ενεργό μέλος της EBU. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται στην Αυστραλία να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό παρόλο που συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό από το 2016.[4]

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, ανακοινώθηκε πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Πολωνία.[5] Δύο μέρες πριν, είχε αποκαλυφθεί πως ο βουλευτής για την πόλη Γκλίβιτσε, Jarosław Gonciarz, είχε γράψει μήνυμα στον Επικεφαλής της Telewizja Polska (TVP), ζητώντας ο διαγωνισμός να διεξαχθεί στη Γκλίβιτσε και στην πρόσφατα κτισμένη Gliwice Arena.[6]

Στις 18 Ιανουαρίου 2019, ο Noel Curran, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) επιβεβαίωσε σε μια συνέντευξη στο TVP Info πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Κρακοβία.[7] Την ίδια μέρα, η TVP δήλωσε πως η πόλη διεξαγωγής δεν έχει επιλεχθεί ακόμα.[8]

Στις 6 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της TVP και της EBU, επιβεβαιώθηκε πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Γκλίβιτσε με τη συνεργασία της Περιφέρειας της Σιλεσία.[9] Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 όπου ο διαγωνισμός δεν θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της διοργανώτριας χώρας, μιας και η Βαρσοβία δεν διαθέτει χώρο κατάλληλο για διοργάνωση τέτοιου μεγέθους.[10]

Υπόμνημα :
  †   Χώρος διεξαγωγής

Υποψήφιες πόλεις
Πόλη[11] Χώρος Χωρητικότητα
Γκλίβιτσε Gliwice Arena † 17.178
Γκντανσκ Ergo Arena 15.000
Γουτς Atlas Arena 13.800
Κατοβίτσε Spodek 11.500
Κρακοβία Tauron Arena Kraków 20.400
Στσέτσιν Arena Szczecin 7.027
Τόρουν Arena Toruń 9.250

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπτικός σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σλόγκαν του διαγωνισμού, Share the Joy, παρουσιάστηκε στις 13 Μαΐου 2019 κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν η Gert Kark (διευθύντρια σχεδίου), ο Konrad Smuga (διευθυντής δημιουργικού), η Marta Piekarska (συντονίστρια σχεδίου) και η Roksana Węgiel, νικήτρια του 2018.[12]

"Το λογότυπο περιλαμβάνει έναν χρωματιστό χαρταετό ο οποίος συμβολίζει την ελευθερία, το φως και κοινές χαρούμενες στιγμές. Το δημιουργικό στοιχείο αντιπροσωπεύει το πώς όταν εργαζόμαστε μαζί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, δυνατότεροι και πώς μας φέρνει χαρά και ευτυχία όταν γιορτάζουμε όμορφα πράγματα στη ζωή".[12]

Οικοδεσπότες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Αυγούστου 2019 ανακοινώθηκε ότι η Ida Nowakowska, ο Aleksander Sikora και η νικήτρια του προηγούμενου διαγωνισμού Roksana Węgiel θα ήταν οι οικοδεσπότες του Παιδικού Διαγωνισμού της Eurovision 2019. Η Węgiel είναι η πρώτη πρώην νικήτρια του διαγωνισμού που θα είναι ένας εκ των οικοδεσποτών του διαγωνισμού καθώς και το πέμπτο άτομο κάτω των 16 ετών που γίνεται οικοδεσπότης. Η Nowakowska είναι Αμερικανίδα digital influencer και multimedia person πολωνικής καταγωγής ενώ ο Sikora είναι οικοδεσπότης πρωινής εκπομπής. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, οι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί οικοδεσπότες Agata Konarska και Mateusz Szymkowiak θεωρούνται οι επιβεβαιωμένοι οικοδεσπότες της τελετής έναρξης του Παιδικού Διαγωνισμού της Eurovision, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στο Silesian Theatre στο Katowice, την πρωτεύουσα της οικοδέσποινας περιοχής της Σιλεσίας. Η Konarska ήταν η οικοδέσποινα του Eurovision Young Dancers 2005 στη Βαρσοβία.

Ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα θα καθοριστούν από την επιτροπή της κάθε χώρας και τη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού. Η πρώτη φάση της διαδικτυακής ψηφοφορίας ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου στις 20:00 CET όταν έγινε μια σύντομη παρουσίαση όλων των τραγουδιών στην επίσημη ιστοσελίδα προτού μπορέσουν οι τηλεθεατές να ψηφίσουν. Αυτή η φάση της ψηφοφορίας σταμάτησε στις 24 Νοεμβρίου στις 15:59 CET. Η δεύτερη φάση της διαδικτυακής ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ζωντανού προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε στις 16:00 CET, αμέσως μετά την εμφάνιση της τελευταίας χώρας, και διήρκεσε 15 λεπτά. Οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο μπορούν να ψηφίσουν από 3-5 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας τους.

Ο αριθμός των πόντων καθορίστηκε από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε η κάθε χώρα. Η ψήφος του κοινού καθορίζει το 50% του τελικού αποτελέσματος ενώ το υπόλοιπο 50% προήλθε από τις επιτροπές.

Βραβείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βραβείο σχεδιάστηκε από τον Kjell Engman της σουηδικής εταιρείας γυαλιού Kosta Boda, χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον διαγωνισμό του 2017. Το κύριο βραβείο είναι ένα γυάλινο μικρόφωνο με χρωματιστές γραμμές στο εσωτερικό μέρος, που συμβολίζουν τη διάχυση του ήχου.

Συμμετέχουσες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουλίου 2019, η EBU δημοσίευσε την επίσημη λίστα των συμμετεχόντων με τις 19 διαγωνιζόμενες χώρες. Η Ισπανία έκανε την πρώτη της εμφάνιση από το 2006 ενώ το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν αποχώρησαν.

Χώρα[13] Καλλιτέχνης[14] Τραγούδι Γλώσσα Θέση Πόντοι
Αλβανία Isea Cili "Mikja Ime Femijeri" Αλβανικά 17 36
Αρμενία Αρμενία Karina Ignatyan "Colours of Your Dream" Αρμενικά, Αγγλικά 9 115
Αυστραλία Jordan Anthony "We Will Rise" Αγγλικά 8 121
 Βόρεια Μακεδονία Mila Moskov "Fire" Σλαβομακεδονικά, Αγγλικά 6 150
Γαλλία Carla "Bim Bam Toi" Γαλλικά 5 169
 Γεωργία Giorgi Rostiashvili "We Need Love" Γεωργιανά, Αγγλικά 14 69
 Ιρλανδία Anna Kearney "Banshee" Ιρλανδικά, Αγγλικά 12 73
 Ισπανία Melani García "Marté" Ισπανικά 3 212
Ιταλία Marta Viola "La Voce Della Terra" Ιταλικά, Αγγλικά 7 129
Καζακστάν Yerzhan Maksim "Armanynnan Qalma" Καζάκικα, Αγγλικά 2 227
Λευκορωσία Λευκορωσία Liza Misnikova "Pepelny (Ashen)" Ρώσικα, Αγγλικά 11 92
Μάλτα Eliana Gomez Blanco "We Are More" Μαλτέζικα, Αγγλικά 19 29
Ολλανδία Matheu "Dans Met Jou" Ολλανδικά, Αγγλικά[15] 4 186
Ουαλία Erin Mai "Calon yn Curo" Ουαλικά[16] 18 35
 Ουκρανία Sophia Ivanko "The Spirit Of Music" Ουκρανικά, Αγγλικά 15 59
Πολωνία Viki Gabor "Superhero" Πολωνικά, Αγγλικά 1 278
Πορτογαλία Πορτογαλία Joana Almeida "Vem comigo (Come with Me)" Πορτογαλλικά 16 43
Ρωσία Tatyana Mezhentseva και Denberel Oorzhak "A Time For Us" Ρωσικά, Αγγλικά 13 72
Σερβία Darija Vračević "Raise Your Voice" Σέρβικα, Αγγλικά 10 109


Τελικό σκορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]