Κατάλογος χωρών της Παιδικής Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμμετοχή από το 2003:
  Συμμετοχή τουλάχιστον μια φορά
  Δεν έχει συμμετάσχει, αλλά είναι επιλέξιμη να το κάνει
  Προοριζόταν να συμμετάσχει, αλλά αργότερα αποχώρησε
  Συμμετείχε ως μέρος κάποιας άλλης χώρας, αλλά ποτέ ως ανεξάρτητο κράτος[c]
Χάρτης που εμφανίζει τις νίκες της κάθε χώρας στο διαγωνισμό

Τριάντα επτά χώρες έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού Junior Eurovision από τότε που ξεκίνησε το 2003. Δέκα από αυτές έχουν κερδίσει κάποια έκδοση του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ένωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από διαφορετικές χώρες υποβάλλουν τραγούδια στην εκδήλωση και ψηφίζουν για να καθορίσουν τον νικητή στον διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι κυρίως ανοικτή σε όλους τους ενεργούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέλη της Ένωσης. Για να είναι ενεργό μέλος, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ή να ανήκουν σε κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.[1] Η επιλεξιμότητα συμμετοχής δεν καθορίζεται από τη γεωγραφική ένταξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Euro στο όνομα "Eurovision" δεν έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές χώρες εκτός των συνόρων της Ευρώπης συμμετέχουν, όπως η Κύπρος, η Αρμενία και το Ισραήλ, στη Δυτική Ασία, από το 2003, το 2007 και το 2012 αντίστοιχα. Η Αυστραλία έκανε ντεμπούτο το 2015. Επιπλέον, αρκετές διηπειρωτικές χώρες με μέρος της επικράτειάς τους στην Ευρώπη επίσης συμμετέχουν: η Ρωσία από το 2005, η Γεωργία από το 2007, το Αζερμπαϊτζάν, από το 2012 και το Καζακστάν από το 2018. Η Αυστραλία μεταδίδει τον διαγωνισμό από το 2003, αλλά έκανε ντεμπούτο το 2015. Η Ουαλία, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2018, είναι η πρώτη μη ανεξάρτητη περιοχή που συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Η Λευκορωσία και η Ολλανδία συμμετέχουν στον διαγωνισμό κάθε χρόνο, ενώ η Ελβετία μπήκε μόνο μία φορά το 2004. Τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Σλοβακία, το Μονακό και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, προσπάθησαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αλλά αποσύρθηκαν πριν κάνουν το ντεμπούτο τους.

Ντεμπούτα χωρών ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα[2] Έτος ντεμπούτου Τελευταία συμμετοχή Συμμετοχές Νίκες Φορέας μετάδοσης[3]
Αλβανία Αλβανία 2012 2018 5 0 RTSH
Flag of Armenia.svg Αρμενία 2007 2018 12 1 ARMTV
Flag of Australia.svg Αυστραλία 2015 2018 4 0
  • SBS (2015–2016)
  • ABC (2017–)
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 2012 2018 3 0 İTV
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 2003 2018 16 2 BTRC
Βέλγιο Βέλγιο 2003 2012 10 0
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2007 2016 6 0 BNT
Κροατία Κροατία 2003 2014 5 1 HRT
Flag of Cyprus.svg Κύπρος 2003 2017 9 0 ΡΙΚ
Flag of Denmark.svg Δανία 2003 2005 3 0 DR
Flag of France.svg Γαλλία 2004 2018 2 0 France Télévisions
Flag of Georgia.svg Γεωργία 2007 2019 12 3 GPB
Flag of Greece.svg Ελλάδα 2003 2008 6 0 ΕΡΤ
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 2015 2018 4 0 TG4
Flag of Israel.svg Ισραήλ 2012 2018 3 0
Flag of Italy.svg Ιταλία 2014 2018 5 1 RAI
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 2018 2018 1 0 Khabar Agency
Flag of Latvia.svg Λετονία 2003 2011 5 0 LTV
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 2007 2011 4 0 LRT
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 2003 2018 14 0 MKRTV
Flag of Malta.svg Μάλτα 2003 2018 14 2 PBS
Flag of Moldova.svg Μολδαβία 2010 2013 4 0 TRM
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 2014 2015 2 0 RTCG
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 2003 2019 16 1
Νορβηγία Νορβηγία 2003 2005 3 0 NRK
Flag of Poland.svg Πολωνία 2003 2019 5 1 TVP
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 2006 2018 4 0 RTP
Ρουμανία Ρουμανία 2003 2009 7 0 TVR
Flag of Russia.svg Ρωσία 2005 2018 14 2 RTR
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 2013 2015 3 0 SMRTV
Flag of Serbia.svg Σερβία 2006 2018 10 0 RTS
Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Σερβία και Μαυροβούνιο 2005 2005 1 0 UJRT
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 2014 2015 2 0 RTVSLO
Flag of Spain.svg Ισπανία 2003 2006 4 1 TVE
Flag of Sweden.svg Σουηδία 2003 2014 11 0
  • SVT (2003–2005, 2010–2014)
  • TV4 (2006–2007, 2009)[b]
Ελβετία Ελβετία 2004 2004 1 0 SF DRS
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 2006 2018 13 1 NTU
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2003 2005 3 0 ITV (UKIB)
Flag of Wales.svg Ουαλία 2018 2018 1 0 S4C (UKIB)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Admission». EBU. European Broadcasting Union. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017. 
  2. «List of EBU Active Members». ebu.ch. European Broadcasting Union. 6 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014. 
  3. Junioreurovision.tv. History by country. Retrieved on 20 August 2014.