Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision 2019

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision 2019
Ημερομηνίες
Τελικός3 Αυγούστου 2019
Διοργάνωση
Χώρος διεξαγωγήςPartille Arena, Γκέτεμποργκ, Σουηδία
ΠαρουσιαστέςPetroc Trelawny
Ella Petersson
Μουσική διεύθυνσηFred Sjöberg
ΣκηνοθέτηςPeter Maniura
Εκτελεστικός επόπτηςJon Ola Sand
Εκτελεστικός παραγωγόςIeva Rozentāle
ΔιοργανωτήςSveriges Television (SVT)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Έναρξη διαγωνισμού
Ενδιάμεση πράξη
  • Η μαζική χορωδία ερμηνεύει το "Without You" του Avicii με την Madelene Johansson (στον πρώτο γύρο)[3]
  • Χορωδία Carmen Manet (νικητές το 2017) και Bohuslän Big Band (δεύτερος γύρος)[4]
Λήξη διαγωνισμούΌλες οι χορωδίες ερμηνεύουν το "Dancing Queen" και το "Thank You for the Music" των ABBA με την Johansson[2]
Συμμετέχοντες
Αριθμός συμμετοχών10
Πρώτη εμφάνιση
ΕπιστρέφουνΚανείς
Αποχωρούν
Ψηφοφορία
Σύστημα ψηφοφορίαςΟ νικητής αποφασίζεται από μία κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 3 κριτές.
Νικήτρια χορωδία Δανία
Vocal Line
← 2017 • Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision

Ο Διαγωνισμός Χορωδίας Eurovision 2019 ήταν ο 2ος Διαγωνισμός Χορωδίας της Eurovision, ο οποίος διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και το Ίδρυμα Interkultur. Διεξήχθη στις 3 Αυγούστου 2019, στην Partille Arena, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.[5] Τον διαγωνισμό παρουσίασε ο Petroc Trelawny και η Ella Petersson, ενώ η παραγωγή έγινε από τον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Sveriges Television (SVT) μαζί με μια διεθνή ομάδα από μέλη της EBU, τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Χορωδιών και την Πόλη του Γκέτεμποργκ.

Συμμετείχαν δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Σκωτίας, οι οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά και της διοργανώτριας χώρας Σουηδίας, ενώ η Αυστρία, η Εσθονία και η Ουγγαρία αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Τρεις από τις δέκα χορωδίες προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο: της Δανίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας, με όλες τις τρεις χώρες να συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό το 2017. Η χορωδία Vocal Line από τη Δανία νίκησε το διαγωνισμό, με τη Λετονία και τη Σλοβενία να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.[6]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργανώτρια πόλη: Γκέτεμποργκ


Το Γκέτεμποργκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και η πέμπτη μεγαλύτερη στις Νορδικές χώρες.

Χώρος διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από αρχικές αναφορές τον Φεβρουάριο του 2018,[7] επιβεβαιώθηκε στις 8 Ιουλίου 2018 ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ. Ο προτεινόμενος χώρος διεξαγωγής ήταν το Scandinavium, χωρητικότητας 14.000 θεατών.[5] Ωστόσο, στις 18 Δεκεμβρίου 2018, επιβεβαιώθηκε πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Partille Arena.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετέχουσες χώρες που είναι μέλη της EBU, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό Χορωδίας Eurovision. Δέκα χώρες συμμετείχαν στον δεύτερο διαγωνισμό. Κάθε συμμετέχουσα χώρα, εκπροσωπήθηκε από μία επαγγελματική χορωδία, και στον πρώτο γύρο, κάθε μία ερμήνευσε ένα κομμάτι, η συνολική διάρκεια του οποίου δεν υπερέβαινε τα 4 λεπτά. Κάθε κομμάτι μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα μουσικά έργα, ενώ μπορεί να είναι και "ελεύθερου στυλ". Ωστόσο, θα πρέπει να είναι επηρεασμένο πολιτισμικά από την συμμετέχουσα χώρα. Τρεις από τις χορωδίες προκρίνονται στον δεύτερο γύρο, όπου η κάθε μία ερμηνεύει ένα τραγούδι διάρκειας 3 λεπτών και με βάση αυτό αποφασίζεται ο νικητής.

Η νικήτρια χορωδία κερδίζει ένα βραβείο καθώς και ένα ταξίδι για να παρακολουθήσει τους 11ους Παγκόσμιους Αγώνες Χορωδιών στη Φλάνδρα του Βελγίου, τον Ιούλιο του 2020.[8]

Παρουσιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Απριλίου 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός τηλεπαρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός κλασσική μουσικής Petroc Trelawny θα παρουσιάσει τον διαγωνισμό μαζί με τη Σουηδή παρουσιάστρια Ella Petersson.[5] Η καριέρα του Trelawny ξεκίνησε από το BBC Radio Devon το 1989 ως ρεπόρτερ και από το 1998 είναι παρουσιαστής στο BBC Radio 3. Ο Trelawny παρουσίασε τον Διαγωνισμό Νέων Μουσικών Eurovision 2018 στο Usher Hall του Εδιμβούργου μαζί με την Josie d'Arby.[9] Η Petersson είναι παρουσιάστρια της εκπομπής Kulturstudion στο SVT2[10] και της Kulturfrågan Kontrapunkt στο SVT1.[11]

Συμμετέχουσες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη λίστα συμμετεχόντων δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και περιλάμβανε εννέα χώρες. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Λετονία, η Ουαλία και η Σλοβενία συμμετείχαν ξανά έχοντας κάνει το ντεμπούτο τους στον πρώτο διαγωνισμό, το 2017. Η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σκωτία και η διοργανώτρια χώρα Σουηδία συμμετείχαν για πρώτη φορά, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία και η Ουγγαρία αποχώρησαν.

Στις 20 Μαρτίου 2019, ανακοινώθηκε πως η Δανία τελικά θα συμμετέχει, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων σε δέκα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η Ρουμανία και η Γαλλία θα έκαναν επίσης το ντεμπούτο τους αλλά αργότερα αφαιρέθηκαν από την επίσημη λίστα συμμετεχόντων που δημοσιεύθηκε από την EBU.[5]

Πρώτος γύρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά[12] Χώρα[5] Χορωδία[5] Τραγούδια[13] Γλώσσα
01 Σουηδία Zero8 "Khourmi" Σουηδικά
"Hej, dunkom så länge vi levom"
02 Βέλγιο Almkalia "Made in Belgium" Αγγλικά, Γαλλικά
03 Λετονία Babite Municipality Mixed Choir Maska "Pērkontēvs" Λετονικά
04 Γερμανία BonnVoice "O Täler weit" Γερμανικά
"Die Gedanken sind frei"
05 Νορβηγία Volve Vokal "Ønskediktet" Νορβηγικά
06 Δανία Vocal Line "True North" Αγγλικά
07 Σκωτία Alba "Cumha na Cloinne" Σκωτικά Γαελικά
"Ach a' Mhairead"
"Alba"
08 Σλοβενία Jazzva "Spomenčice" Σλοβενικά
09 Ελβετία Cake O’Phonie "Chante en mon cœur" Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά Ελβετίας, Ρομανσικά
"La sera sper il lag"
"Poi"
"Le ranz des vaches"
"La ticinella"
"Beresinaliedet"
"Chanson d'ici"
10 Ουαλία Ysgol Gerdd Ceredigion "Cúlna" Ιρλανδικά
"Ar Lan y Môr" Ουαλικά

Δεύτερος γύρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις χορωδίες προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο και ερμήνευσαν ένα δεύτερο κομμάτι διάρκειας 3 λεπτών, με βάση το οποίο αποφασίστηκε ο νικητής.

Σειρά Χώρα[6] Χορωδία[6] Τραγούδι Γλώσσα Θέση[6]
01 Λετονία Babite Municipality Mixed Choir Maska "Come, God!" Λετονικά 2
02 Δανία Vocal Line "Viola" Δανικά 1
03 Σλοβενία Jazzva "Fly, Little Bird" Σλοβενικά 3

Διεύθυνση χορωδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διευθυντές της κάθε χορωδίας ήταν οι εξής:[14]

Διεθνής αναμετάδοση και ψηφοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες συμμετέχουσες χώρες έστειλαν σχολιαστές στο Γκέτεμποργκ ή είχαν σχολιαστές στις χώρες τους, ώστε να παρέχουν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες.

Κριτική επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νικητής του διαγωνισμού αποφασίστηκε από τις ψήφους κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τρία μέλη:[5]

  • Deke Sharon – τραγουδιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός, συνθέτης και ενορχηστρωτής
  • John Rutter – συνθέτης και μαέστρος, ήταν κριτής και το 2017
  • Katarina Henryson – τραγουδίστρια και συνθέτρια, ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου ακαπέλα, The Real Group

Από την κριτική επιτροπή ζητήθηκε να βαθμολογήσει τις τεχνικές δυνατότητες και την ακρίβεια της κάθε χορωδίας, την ποιότητα του ήχου της και την ερμηνεία του κάθε τραγουδιού.

Άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γαλλία – Ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας France Télévisions, είχε αρχικά ανακοινωθεί ως νέος συμμετέχων του διαγωνισμό, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων με την επιλεγείσα χορωδία.[26]
  • Εσθονία – Στις 16 Νοεμβρίου 2018, ο εσθονικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Eesti Rahvusringhääling (ERR) επιβεβαίωσε πως θα αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό.[27]
  • Ισπανία – Ο RTVE επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα ESCplus España πως δεν θα μεταδώσουν τον διαγωνισμό, αλλά πως σκέφτονται να κάνουν το ντεμπούτο τους το 2021 κάτι που θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον αλλά και από τον διαθέσιμο χρόνο για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους.[28]
  • Ρουμανία – Παρότι η συμμετοχή της χώρας είχε αρχικά επιβεβαιωθεί,[29] η τελική λίστα συμμετεχόντων που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 δεν περιλάμβανε τη Ρουμανία.[5] Αποκαλύφθηκε αργότερα ότι η Τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) είχε απορρίψει πρόσκληση για να συμμετάσχει.[30]

Οι παρακάτω χώρες συμμετείχαν το 2017, αλλά δεν εμφανίστηκαν στην τελική λίστα συμμετεχόντων:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eurovision Choir'19: Twenty One Choirs To Form The Opening Act». Eurovoix (στα Αγγλικά). 4 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Eurovision Choir'19: ABBA's Hits To Open and Close The Contest». Eurovoix (στα Αγγλικά). 15 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  3. «Eurovision Choir'19: Opening, Interval & Closing Acts Revealed». Eurovoix (στα Αγγλικά). 30 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  4. «Eurovision Choir'19: Carmen Manet Winners Of Eurovision Choir 2017 Set to Perform». Eurovoix (στα Αγγλικά). 3 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 «Eurovision Choir». www.ebu.ch (στα Αγγλικά). 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Denmark's Vocal Line win Eurovision Choir 2019». www.ebu.ch (στα Αγγλικά). 3 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  7. «Eurovision Choir of the Year to Return in 2019 - Eurovoix» (στα αγγλικά). Eurovoix. 2018-02-04. https://eurovoix.com/2018/02/04/eurovision-choir-year-return-2019/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-31. 
  8. «Eurovision Choir'19: Winner To Receive Trip To The World Choir Games 2020». Eurovoix (στα Αγγλικά). 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  9. «Petroc Trelawny and Josie D'Arby to Host Eurovision Young Musicians 2018». Eurovoix (στα Αγγλικά). 6 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  10. «Ella Petersson leder SVT:s Kulturstudion». svt.se (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  11. «Kulturfrågan Kontrapunkt». svt.se (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019. 
  12. «Eurovision Choir'19: Running Order For Grand Final Revealed». Eurovoix (στα Αγγλικά). 17 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  13. Farren, Neil (2 Αυγούστου 2019). «Eurovision Choir 2019 Songs Revealed». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  14. «Eurovision Choir 2019: Press Handbook» (PDF). EBU. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  15. Granger, Anthony (20 Ιουλίου 2019). «Belgium: Patrick Leterme to Commentate on Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  16. Granger, Anthony (30 Ιουνίου 2019). «Germany: Peter Urban to Commentate on Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  17. Granger, Anthony (9 Ιουλίου 2019). «Denmark: Eurovision Choir Gets Moved to DR1». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  18. «Switzerland: RTS To Air Documentary on Cake O'Phonie». Eurovoix (στα Αγγλικά). 22 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  19. Granger, Anthony (3 Αυγούστου 2019). «Switzerland: Jean-Marc Richard & Philippe Savoy To Commentate on Eurovision Choir». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  20. Granger, Anthony (1 Αυγούστου 2019). «Latvia: Kristīne Komarovska & Jānis Holšteins-Upmanis to Commentate on Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  21. Granger, Anthony (14 Ιουλίου 2019). «Norway: NRK To Broadcast Eurovision Choir 2019 on Time Delay». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  22. 22,0 22,1 Granger, Anthony (25 Ιουλίου 2019). «Eurovision Choir 2019: Broadcasting Television Channels & Radio Stations Confirmed». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  23. Granger, Anthony (28 Ιουλίου 2019). «Wales: Morgan Jones To Commentate on Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  24. Granger, Anthony (7 Ιουλίου 2019). «Scotland: Tony Kearney to Commentate at Eurovision Choir». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  25. Granger, Anthony (22 Ιουλίου 2019). «Sweden: SVT2 To Broadcast Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  26. Herbert, Emily (21 Μαΐου 2019). «France Withdraw from Eurovision Choir 2019». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  27. Granger, Anthony (16 Νοεμβρίου 2018). «Estonia: Withdraws From Eurovision Choir of the Year». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  28. Carros, David (22 Ιουλίου 2019). «Televisión Española no emitirá el Festival de Eurovisión de los Coros 2019 pero estudiará el debut de España en próximas ediciones». ESCplus España (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  29. Granger, Anthony (17 Δεκεμβρίου 2017). «Romania: Corul Symbol to Eurovision Choir of the Year». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 
  30. Granger, Anthony (18 Δεκεμβρίου 2018). «Romania: TVR Declined EBU Invite to Participate in Eurovision Choir of the Year». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]