Κατάλογος γλωσσών της Junior Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ακολουθούμενη, είναι μια λίστα γλωσσών που χρησιμοποιήθηκαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision από το ξεκίνημα του διαγωνισμού το 2003, που περιλαμβάνει το έτος, τη χώρα, το τραγούδι και τον καλλιτέχνη μέσω του οποίου κάθε γλώσσα έκανε το ντεμπούτο της. Υπάρχει ένας κανόνας που ορίζει ότι κάθε συγκεκριμένο τραγούδι πρέπει να τραγουδάται σε μία από τις εθνικές γλώσσες της χώρας που εκπροσωπεί. Ωστόσο, είναι επιτρεπτό για ένα τραγούδι να περιέχει στίχους σε άλλες γλώσσες πάνω από αυτό.

Τα τραγούδια που περιείχαν τις περισσότερες γλώσσες ήταν η συμμετοχή της Σερβίας το 2006 και η συμμετοχή της Αλβανίας το 2015, και τα δύο με οκτώ. Το σερβικό τραγούδι "Učimo strany jezike" περιέχει στην ουσία μόνο δύο στίχους (που βρίσκονται στο ρεφρέν του) στα Σερβικά, ενώ οι υπόλοιποι στίχοι τραγουδιούνται στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική και ιαπωνική γλώσσα. Το "Dambaje" της Αλβανίας τραγουδάται στα Αλβανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Σλοβενικά, Τουρκικά και στην τεχνητή γλώσσα, με τα Τούρκικα να κάνουν το ντεμπούτο τους για πρώτη φορά στην Junior Eurovision.

Ιαπωνικά και Λατινικά έχουν εμφανιστεί σε τραγούδια του Παιδικού Διαγωνισμού, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε τραγούδια του ανώτερου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Γλώσσα Πρώτη
εμφάνιση
Χώρα Πρώτος ερμηνευτής Πρώτο τραγούδι
1 Ελληνικά 2003 Flag of Greece.svg Ελλάδα Νικόλας Γκανόπουλος "Φίλοι για πάντα"
2 Κροατικά Flag of Croatia.svg Κροατία Dino Jelusić "Ti si moja prva ljubav"
3 Λευκορωσικά Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Volha Satsiuk "Tantsuy" (Танцуй)
4 Λετονικά Flag of Latvia.svg Λετονία Dzintars Čīča "Tu esi vasarā"
5 Σλαβομακεδόνικα Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Marija and Viktorija "Ti ne me poznavaš" (Ти не ме познаваш)
6 Πολωνικά Flag of Poland.svg Πολωνία Kasia Żurawik "Coś mnie nosi"
7 Νορβηγικά Flag of Norway.svg Νορβηγία 2U "Sinnsykt gal forelsket"
8 Ισπανικά Flag of Spain.svg Ισπανία Sergio "Desde el cielo"
9 Ρουμανικά Flag of Romania.svg Ρουμανία Bubu "Tobele sunt viaţa mea"
10 Ολλανδικά Βέλγιο X!NK "De vriendschapsband"
11 Αγγλικά Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Tom Morley "My Song for the World"
12 Δανικά Flag of Denmark.svg Δανία Anne Gadegaard "Arabiens drøm"
13 Σουηδικά Flag of Sweden.svg Σουηδία The Honeypies "Stoppa mig"
14 Ιταλικά 2004 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Demis Mirarchi "Birichino"
15 Γαλλικά Flag of France.svg Γαλλία Thomas Pontier "Si on voulait bien"
16 Ρωσικά 2005 Flag of Russia.svg Ρωσία Vladislav Krutskikh "Doroga k solnstu" (Дорога к солнцу)
17 Μαυροβουνιακά Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Σερβία και Μαυροβούνιο Filip Vučić "Ljubav pa fudbal" (Љубав па фудбал)
18 Πορτογαλικά 2006 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Pedro Madeira "Deixa-me sentir"
19 Ουκρανικά Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Nazar Slyusarchuk "Khlopchyk Rock 'n' Roll" (Хлопчик рок н рол)
20 Σερβικά Flag of Serbia.svg Σερβία Neustrašivi učitelji stranih jezika "Učimo strane jezike" (Учимо стране језике)
21 Γερμανικά
22 Ιαπωνικά
23 Γεωργιανά 2007 Flag of Georgia.svg Γεωργία Mari Romelashvili "Odelia Ranuni"
24 Αρμένικα Flag of Armenia.svg Αρμενία Arevik "Erazanq" (Երազանք)
25 Βουλγάρικα Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Bon Bon "Bonbolandiya" (Бонболандия)
26 Λιθουανικά Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Lina Joy "Kai miestas snaudžia"
27 Τεχνητή γλώσσα 2008 Flag of Georgia.svg Γεωργία Bzikebi "Bzz.."
28 Μαλτέζικα 2010 Flag of Malta.svg Μάλτα Nicole Azzopardi "Knock Knock!....Boom! Boom!"
29 Αζέρικα 2012 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Omar Sultanov & Suada Alekberova "Girls and Boys (Dünya Sənindir)"
30 Εβραϊκά Flag of Israel.svg Ισραήλ Kids.il "Let the Music Win"
31 Αλβανικά Flag of Albania.svg Αλβανία Igzidora Gjeta "Kam një këngë vetëm për ju"
32 Σλοβένικα 2014 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Ula Ložar "Nisi Sam (Your Light)"
33 Ιρλανδικά 2015 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Aimee Banks "Réalta na mara"
34 Λατινικά
35 Σερβοκροάτικα Flag of Albania.svg Αλβανία Mishela Rapo "Dambaje"
36 Τουρκικά
37 Ουαλικά 2018 Flag of Wales.svg Ουαλία Manw "Berta"
38 Καζακικά Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Daneliya Tuleshova "Ózińe sen"

Νικητές ανά γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες Γλώσσα Χρονιές Χώρες
3 Ρωσικά 2005, 2006, 2007, 2017 Λευκορωσία, Ρωσία
2 Αγγλικά 2013, 2015 Μάλτα
Γεωργιανά 2011, 2016 Γεωργία
1 Κροατικά 2003 Κροατία
Ισπανικά 2004 Ισπανία
Τεχνητή γλώσσα 2008 Γεωργία
Ολλανδικά 2009[1] Ολλανδία[1]
Αρμένικα 2010 Αρμενία
Ουκρανικά 2012[1] Ουκρανία[1]
Ιταλικά 2014[1] Ιταλία[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Αυτά τα τραγούδια τραγουδήθηκαν μερικώς στα Αγγλικά.