Ουαλική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ουαλικά
Cymraeg
Ταξινόμηση Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα Ουαλία
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 cy
ISO 639-3 cym (Αγγλικά)
SIL CYM

Η Ουαλική γλώσσα (Cymraeg ή y Gymraeg), είναι ένα μέλος του Βρυθονικού (ή Βρετανικού) κλάδου των Κελτικών, που ομιλείται γηγενώς στο δυτικό μέρος της Βρετανίας γνωστό ως Ουαλία (Cymru), και στην Κοιλάδα Τσουμπούτ (Chubut Valley), μια Ουαλική μεταναστευτική αποικία στην περιοχή της Παταγονίας στην Αργεντινή.

Επίσης υπάρχουν ομιλητές των Ουαλικών σε ολόκληρο τον κόσμο, βασικά στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απογραφή του 2001 δίνει έναν αριθμό της τάξεως του 20,5% του πληθυσμού της Ουαλίας ως ομιλητές των Ουαλικών μέσα από έναν πληθυσμό 3 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η ίδια απογραφή δείχνει πως το 25% των κατοίκων είχαν γεννηθεί εκτός Ουαλίας. Ο αριθμός των ομιλητών των Ουαλικών στην υπόλοιπη Βρετανία είναι αβέβαιος, αλλά οι αριθμοί είναι υψηλοί στις βασικές πόλεις, ενώ υπάρχουν ομιλητές και στα σύνορα της Αγγλίας με την Ουαλία.

Ακόμα κι ανάμεσα στους Ουαλόφωνους, λίγοι κάτοικοι της Ουαλίας μιλάνε μόνο Ουαλικά. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ουαλόφωνων εκφράζονται πιο άνετα στα Ουαλικά παρά στα Αγγλικά. Η επιλογή γλώσσας από τον ομιλητή ποικίλει ανάλογα με το θέμα (γνωστό φαινόμενο στη γλωσσολογία ως αλλαγή κώδικα).

Δίγλωσσο οδικό σήμα στο Κάρντιφ.

Αν και τα Ουαλικά είναι μια μειονοτική γλώσσα, και ως τέτοια απειλούμενη από την κυριαρχία των Αγγλικών, έχει αναπτυχθεί υποστήριξη για τη γλώσσα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, παράλληλα με την άνοδο εθνικιστικών πολιτικών οργανώσεων όπως το πολιτικό κόμμα Πλάιντ Κάμρι και η Cymdeithas yr laith Cymraeg (η Ουαλική Γλωσσική Κοινότητα).

Τα Ουαλικά είναι μια πολύ ζωντανή γλώσσα. Χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες και μπορεί να ακουστεί παντού στην Ουαλία.

Τα Ουαλικά στην εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ουαλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση, και πολλά Ουαλικά πανεπιστήμια είναι δίγλωσσα, με πιο αξιοπρόσεκτο το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο Μπανγκόρ.

Τα παιδιά στα σχολεία της Ουαλίας πρέπει να διδάσκονται Ουαλικά μέχρι την ηλικία των 16. Σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Ουαλική γλώσσα [1], πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ουαλία παρακολουθούν σχολεία που χρησιμοποιούν βασικά ως μέσο επικοινωνίας τα Ουαλικά. Τα υπόλοιπα διδάσκονται τα Ουαλικά ως δεύτερη γλώσσα στα Αγγλόφωνα σχολεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]