Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2017/Μάρτιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Matiia (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 336: Γραμμή 336:


Αλλα το επαθλο του πανελληνιονίκη συλλόγου στον ανώμαλο δρόμο το παιρνουν οι σύλλογοι σύμφωνα με το άθροισμα της κατάταξης των 3 καλύτερων αθλητών (πχ Ολυμπιακός με αθλητες 1ος , 6ος, 38ος , 68ος κλπ κλπ 1+6+38 =45 βαθμοι ΓΣ Λάρισας 10ος, 11ος,12ος= 33βαθμοι και «καλυτερος» του Ολυμπιακού) --'''[[Χρήστης:Drspiros|<span style="color:#800000;">DrSpiros</span>]]''' ''<sup>[[Συζήτηση χρήστη:Drspiros|συζήτηση]]</sup>'' 13:15, 15 Μαρτίου 2017 (UTC)
Αλλα το επαθλο του πανελληνιονίκη συλλόγου στον ανώμαλο δρόμο το παιρνουν οι σύλλογοι σύμφωνα με το άθροισμα της κατάταξης των 3 καλύτερων αθλητών (πχ Ολυμπιακός με αθλητες 1ος , 6ος, 38ος , 68ος κλπ κλπ 1+6+38 =45 βαθμοι ΓΣ Λάρισας 10ος, 11ος,12ος= 33βαθμοι και «καλυτερος» του Ολυμπιακού) --'''[[Χρήστης:Drspiros|<span style="color:#800000;">DrSpiros</span>]]''' ''<sup>[[Συζήτηση χρήστη:Drspiros|συζήτηση]]</sup>'' 13:15, 15 Μαρτίου 2017 (UTC)

== ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών ==

Χαίρετε! Μία πολιτική για την αφαίρεση «ανώτερων δικαιωμάτων» (διαχειριστής, γραφειοκράτης, κτλ) υιοθετήθηκε με [[:m:Requests for comment/Activity levels of advanced administrative rights holders|συναίνεση της παγκόσμιας κοινότητας]] το 2013. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, οι [[:m:stewards|επίτροποι]] επιθεωρούν την δραστηριότητα των διαχειριστών σε όλα τα wiki του ιδρύματος Wikimedia που δεν έχουν τοπική πολιτική για τους αδρανείς διαχειριστές. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το wiki σας δεν διαθέτει επίσημη διαδικασία για την αφαίρεση «ανωτέρων δικαιωμάτων» από ανενεργούς λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι επίτροποι θα δράσουν σύμφωνα με την [[:m:Admin activity review|επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών]].

Διαπιστώσαμε ότι οι ακόλουθοι χρήστες πληρούν τα κριτήρια αδράνειας (καμία επεξεργασία και καμία διαχειριστική δραστηριότητα για πάνω από 2 χρόνια):
# [[User:CeeKay|CeeKay]] (διαχειριστής)

Αυτοί οι χρήστες θα λάβουν σύντομα ειδοποίηση, που θα τους ζητά να αρχίσουν μία συζήτηση στην κοινότητα για το άν θέλουν να κρατήσουν κάποια ή όλα τα δικαιώματά τους. Αν οι χρήστες δεν ανταποκριθούν, τότε τα ανώτερα δικαιώματά τους θα αφαιρεθούν από τους επιτρόπους.

Ωστόσο, αν εσείς ως κοινότητα θέλετε να φτιάξετε τη δική σας διαδικασία επιθεώρησης δραστηριότητας που να υπερκαλύπτει την παγκόσμια, θέλετε να πάρετε άλλη απόφαση σχετικά με τους ανενεργούς κατόχους αυτών των δικαιωμάτων, ή έχετε ήδη αντίστοιχη πολιτική που την παραβλέψαμε, παρακαλούμε [[:m:Stewards' noticeboard|ειδοποιήστε τους επιτρόπους στο Meta-Wiki]], έτσι ώστε να γνωρίζουμε να μην προχωρήσουμε με την επιθεώρηση δικαιωμάτων στο wiki σας. Ευχαριστούμε, [[Χρήστης:Matiia|Matiia]] ([[Συζήτηση χρήστη:Matiia|συζήτηση]]) 03:26, 16 Μαρτίου 2017 (UTC)

Έκδοση από την 03:26, 16 Μαρτίου 2017

0 Περικλής αγορεύων στην Πνύκα

Οι αρχαίοι Έλληνες για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που του είχαν δώσει την ονομασία Αγορά, δηλαδή τόπος συνάθροισης. Παρόλο που στην Αγορά πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως το μέρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν και δημιουργούσαν.

Έτσι και εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε για την κοινότητα μια ψηφιακή Αγορά ώστε να μπορούμε ευκολότερα να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε, να συνεννοούμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Οι δείκτες με τα χρήσιμα, από κάτω, μας μεταφέρουν σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο είναι ευπρόσδεκτοι και παροτρύνονται να το κάνουν.



Χρήσιμα:
Ανακοινώσεις

Ανοιχτές/εκκρεμείς συζητήσεις


Αναζήτηση εθελοντών

Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας ανοιχτής διακυβέρνησης του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (https://opengov.ellak.gr/ ) και σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), έχει αναπτυχθεί το diadikasies.gr. Το diadikasies.gr είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και απλοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών που παρέχουν φορείς της δημόσιας διοίκησης βασισμένο στο wiki.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούμε εθελοντές βικιπαιδιστές με σκοπό να οργανώσουμε σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών φορέων της δημόσιας διοίκησης στο wiki για να καταχωρούν λήμματα στο https://diadikasies.gr, στόχος είναι να καταχωρηθούν όλες οι υπηρεσίες που παρέχουν όλοι οι φορείς του του δημοσίου τομέα.

Αν κάποιος συντάκτης με εμπειρία στη διεξαγωγή σεμιναρίων για τη χρήση της Βικιπαίδειας ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην διοργάνωση σεμιναρίων για τη συγγραφή κι επεξεργασία λημμάτων στο https://diadikasies.gr παρακαλούμε να απαντήσουν στη συζήτηση στο agora ή να επικοινωνήσουν μαζί μας στέλνοντας email στο admin@eellak.gr.

Σκέψεις σχετικά με το εγχείρημα

Ενδιάφερουσα μακροσκελής ανάλυση στο Dr._Blofeld/Encyclopedia_problems από τον Dr. Blomfeld, τον συντάκτη που έχει γράψει 100.000 λήμματα στην αγγλική ΒΚ (δεν έχω ιδέα πως) και πιθανώς τα περισσότερα από κάθε άλλο συντάκτη οποιασδήποτε ΒΚ. Αφορά εν πολλοίς νομίζω και τα προβλήματα που συναντώνται στην ελληνόγλωσση ΒΚ. Gts-tg (συζήτηση) 16:42, 2 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

δηαδή μετά από 100.000 νέα λήμματα δεν βρήκε κάτι επικοδοεμιτικό να πει, αλλά άρχισε και αυτός τις κλάψες; Αν είναι δυνατόν με την εμπειρία που συγκέντρωσε όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί να συνεισφέρει στις διάφορες επιτροπές για να καλυτερέψει την κατάσταση; Τι νόημα έχει να μας πει αυτά που έτσι και αλλιώς κάθε μέρα βιώνουμε στο πετσί μας; Γλαύκας στην Αθήνα κόμισε. --Υπάρχω (συζήτηση) 09:58, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Ενημερωτικό δελτίο για την Προεπισκόπηση Σελίδας (Αιωρούμενες Κάρτες)

Χαίρετε,

Μια γρήγορη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της λειτουργίας Προεπισκόπηση Σελίδας (προηγουμένως γνωστής ως Αιωρούμενες Κάρτες) σε αυτό το εγχείρημα. Η Προεπισκόπηση Σελίδας επιτρέπει την προεπισκόπηση οποιουδήποτε συνδεδεμένου με τη σελίδα λήμματος, καθιστώντας δυνατή τη σύντομη κατανόηση ενός σχετικού άρθρου για τον αναγνώστη, χωρίς να χρειαστεί να φύγει από την εν λόγω σελίδα. Όπως αναφέρθηκε το Δεκέμβριο ετοιμαζόμαστε να προάγουμε τη λειτουργία από την μορφή Beta σε προεπιλεγμένη λειτουργία για συνδεδεμένους χρήστες. Πρόσφατα διεξήγαμε μια ευρεία ενημέρωση του κώδικα που διορθώνει τα περισσότερα σημαντικά σφάλματα.

Η ομάδα Ανάγνωσης σκοπεύει να θέσει τη λειτουργία σε ευρεία κυκλοφορία την εβδομάδα της 13ης Μαρτίου. Αν θα θέλατε να δείτε τη λειτουργία πριν την επίσημη κυκλοφορία της, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε σε μορφή beta. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε Προεπισκόπηση Σελίδας. Μπορείτε να θέσετε σχετικές ερωτήσεις στη σελίδα συζήτησης στη γλώσσα της προτίμησής σας.

Ευχαριστούμε και πάλι. CKoerner (WMF) (συζήτηση) 17:08, 2 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Το διαμόρφωσα όπως ήταν το αγγλικό. Λογικά σε κάποια λήμματα θα εμφανίζονται αγγλικές λέξεις. Ενημερώστε με τις διορθώσω. Επίσης, είναι πιθανόν να χρησιμοποιούνται σε κάποια παράμετροι με ελληνική ονομασία. Θα τις διορθώνω σιγά σιγά. Είναι ένα πρότυπο που χρειάζεται προσοχή. Είναι πολυχρησιμοποιημένο αλλά είχε κάποια προβλήματα και δεν ήταν μεταφρασμένο πλήρως. Απολογούμαι για την αναστάτωση που ίσως προκληθεί. Θα το διορθώνω όπου βρω λάθη. Xaris333 (συζήτηση) 20:07, 2 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Τέτοιες εργασίες, ενημερώσεις δοκιμές ή πειραματισμοί, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με την ενσωμάτωση σε λιγές επιλεγμένες σελίδες των αμμοδοχείων των προτύπων, τα οποία υπάρχουν για αυτόν ακριβώς το σκοπό, για να μη δημιουργείται γενική αναστάτωση.
Αντιγόνη (συζήτηση) 16:52, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Έκανα επαναφορά. Να δούμε πως θα γίνει με wikidata. Xaris333 (συζήτηση) 18:54, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Σχολικές IP

Με την προτροπή και τις παρατηρήσεις του Ah3kal δημιουργήθηκαν τα παρακάτω:

  • Φίλτρο που ανιχνεύει επεξεργασίες που γίνονται από ασύνδετους χρήστες από IP του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Οι επεξεργασίες αυτές επισημαίνονται με μια ετικέτα.
  • Script που στις σελίδες συνεισφορών, συζήτηση, φραγής κ.α. που αφορούν IP του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου εμφανίζει αυτόματα μια σχετική σήμανση. Αυτή τη στιγμή παίζει έτσι:[1] και στις σελίδες συζήτησης εμφανίζεται επιπλέον μήνυμα [2] Το αρχικό μήνυμα εμφανίζεται και στη σελίδα φραγής, αλλά εκεί σκέφτομαι να αλλάξει με μήνυμα που απευθύνεται στους διαχειριστές αντί γενικά σε χρήστες.

Τα παραπάνω μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με χρήστες που απευθύνονται σε τέτοιους ασύνδετους χρήστες (με ευγενική ή μη ευγενικό τρόπο) αλλά το μήνυμα το λαμβάνουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου ή της πόλης, και φραγές τέτοιων IP που αποκλείουν και το δικαίωμα δημιουργίας λογαριασμού από όλους τους μαθητές του ίδιου σχολείου (ή πόλης). Για πιθανά προβλήματα, χτυπήστε την πόρτα. - geraki (συζήτηση) 12:59, 3 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Είναι εξαιρετικά αυθαίρετο και δεκτό μόνο ως επίδειξη της δυνατότητας. Παρακαλώ να συζητηθεί για ποιον λόγο πρέπει να είναι κανείς με διαφοροποιημένη συμπεριφορά σε έναν μαθητή ή εκπαιδευτικό από ότι σε κάποιον τρίτης ηλικίας ή οποιονδήποτε, και κυρίως γιατί να τον ξεχωρίζει στις πρόσφατες αλλαγές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σημαίνεται η σελίδα της IP ως του σχολικού δικτύου. Η γνώση είναι χρήσιμη κυρίως για τους διαχειριστές για να προσέχουν να μη βάζουν φραγή ημερών αλλά ωρών. Μέχρι εκεί, ώσπου να συζητηθεί γιατί πρέπει να γίνεται αυτή η διάκριση, που δεν απέχει από τη στοχοποίηση.   ManosHacker 07:23, 7 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Ελληνικές αποδόσεις

Στα wikidata υπάρχουν τα:

  • [3] municipal council
  • [4] city council
  • [5] town council

Ποια θα είναι η ελληνική απόδοση του καθενός; Όπως το αντιλαμβάνομαι το πρώτο είναι το δημοτικό συμβούλιο (δηλαδή αναφερόμαστε σε δήμο) και το τρίτο το κοινοτικό συμβούλιο (δηλαδή αναφερόμαστε σε κοινότητα, χωριό ή σύμπλεγμα κοινοτήτων). Το 2ο πως πρέπει να αποδοθεί αν ισχύουν αυτά που έγραψα; Xaris333 (συζήτηση) 15:58, 4 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Το ίδιο, στα ελληνικά θα αποδίδονταν επίσης ως δημοτικό συμβούλιο (με βάση ότι οι περισσότερες πόλεις αποτελούν δήμο). - geraki (συζήτηση) 09:25, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Πρότυπα οικιστικών περιοχών

Γίνεται μια προσπάθεια χρήσης ενός κοινού προτύπου για οικιστικές περιοχές (πόλεις, δήμους, χωριά κτλ -όχι για χώρες). Υπάρχουν πολλά πρότυπα την παρούσα στιγμή. Δείτε Χρήστης:Geraki/Μπουρδούκλωμα. Υπάρχει ένα δοκιμαστικό πρότυπο Πρότυπο:Πόλη/αμμοδοχείο (το οποίο φυσικά θα αλλάξει όνομα αφού δεν θα αφορά μόνο πόλεις). Είχε κάποιες παραμέτρους που τραβούσαν και δεδομένα από τα wikidata. Πρόσθεσα μερικές. Έγραψα σε μια λίστα ποιες ιδιότητες των wikidata υπάρχουν ήδη σε σελίδες πόλεων. Κάποιες από αυτές δεν χρησιμοποιούνται από το πρότυπο. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στη σελίδα Συζήτηση χρήστη:Geraki/Μπουρδούκλωμα. Αυτό που ζητάω είναι να πείτε τη γνώμη σας για το υπό διαμόρφωση πρότυπο, τι αλλάγες χρειάζεται, τι πρέπει να προσθεσεί τι να αφαιρεθεί. Αν κάποιος έχει εμπειρία από πρότυπα και wikidata να βοηθήσει στην διαμόρφωση του κτλ. Στόχος είναι να έχουμε ένα γενικό πρότυπο για όλες τις περιπτώσει που θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα και το οποίο θα τραβά και δεδομένα από τα wikidata. Ήδη δοκίμασα για δήμου της Κύπρου. Δήμος Λεμεσού, Άγιος Αθανάσιος Λεμεσού (εδώ για Νέα Υόρκη). Ατέλειες υπάρχουν αλλά μπορούν να διορθωθούν. Σχολιάστε στη σχετική σελίδα. Xaris333 (συζήτηση) 23:42, 4 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Ειλικρινά δε βλέπω κανένα πρακτικό λόγο για να χρησιμοποιείται ένα και μοναδικό πρότυπο για όλους τους οικισμούς όλων των χωρών του κόσμου. Το παράδειγμα με τη Νέα Υόρκη είναι χαρακτηριστικό. Ένα τακτοποιημένο πλαίσιο, προσαρμοσμένο στη ιδιαίτερη διοικητική διαίρεση μιας χώρας, με επιλεγμένες καταχωρήσεις αντικαθίσταται από ένα ανεξέλεγκτο συνονθύλευμα πληροφοριών που προκαλούν σύγχυση. Χρησιμοποιούνται ως τίτλοι πεδίων αόριστα γενικοί όροι: Τι σημαίνει η έκφραση "Βρίσκεται στη διοικητική μονάδα"; Εκφράζεται κανείς έτσι στην καθομιλουμένη; Ή μήπως στο μάθημα γεωγραφίας θα ρωτήσει ποτέ ο δάσκαλος "Σε ποια διοικητική μονάδα βρίσκεται η Νέα Υόρκη;" Θα ρωτήσει σε ποια χώρα και σε ποια πολιτεία βρίσκεται, όταν το μάθημα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείας, σε ποια κομητεία όταν είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποιο ομόσπονδο κρατίδιο για τη Γερμανία, σε ποιο νομό για τη Γαλλία κ.ο.κ. Και τι είναι τέλος πάντων αυτή η διοικητική μονάδα; Στον αναγνώστη η φράση "Βρίσκεται στη διοικητική μονάδα" δε σημαίνει τίποτα, όταν ακολουθείται από στεγνά ονόματα. Αντιστοίχως δε σημαίνει τίποτα "Διοικητικά διαιρείται σε".

Πέραν τούτου, φαίνεται ότι επιχειρείται και σε αυτό το πρότυπο να αντλούνται οι πληροφορίες σε όλα τα πεδία από τα wikidata, χωρίς δυνατότητα επιλογής. Δεν εφαρμόζεται τρόπος να μην εμφανίζεται κάποιο πεδίο ή επιλεκτικά ασήμαντες καταχωρίσεις. Κατά συνέπεια, όπως στις περίπτωση των τέκνων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστιες λίστες καθιστώντας το πρότυπο μη χρηστικό. Δείτε για παράδειγμα την εφαρμογή αυτού του προτύπου στη Μόσχα.

Εκφράζω τον έντονο σκεπτικισμό μου στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις και αλλαγές.
Αντιγόνη (συζήτηση) 04:42, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Κατανοητές οι ανησυχίες. Για αυτό το έθεσα θέμα στην Αγορά. Αν συμφωνήσουμε ότι δεν λειτουργεί, ότι έχει πολλά προβλήματα που δεν λύνονται, απλά δεν θα γίνει. Δεν χάνουμε τίποτα να προσπαθήσουμε. Όπως είπα μπορούν όλα να αλλάξουν και να διορθωθούν. Π.χ. τη γενική έκφραση "βρίσκεται στη διοικητική μονάδα" την αντέγραψα από τα wikidata, έτσι ονομάζεται εκεί η σχετική ιδιότητα (όπως και η ιδιότητα "διοικητικά διαιρείται σε"). Εκεί θεωρείται σωστή. Μπορούμε όμως να το ρυθμίσουμε να εμφανίζει "πολιτεία", "κομητεία", "επαρχία" ή οτιδήποτε άλλο είναι αυτή η διοικητική μονάδα. Εννοείται ότι οι εισαγωγή παραμέτρων από τη ΒΠ για όσα σημεία χρειάζεται θα παραμείνει και θα υπερισχύει των wikidata, άρα θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής (και φυσικά δεν πειράζουμε λήμματα που είναι OK τα πρότυπα τους, το πρότυπο στη Νέα Υόρκη θα συνεχίζει να λειτουργεί ως έχει με τις ίδιες παραμέτρους, αυτός είναι ο στόχος, αν δεν γίνεται απλά δεν θα γίνει το πρότυπο). Για τις λίστες, έχω ήδη ζητήσει συμβουλή από ειδικό σε θέματα Lua ούτως ώστε να γίνει ρύθμιση αν η λίστα έχει περισσότερα από 5 αντικείμενα, να αναγράφει τον αριθμό και να υπάρχει επιλογή να εμφανιστεί ή όχι η λίστα με τα αντικείμενα, ανάλογα με την επιθυμία του αναγνώστη. (Εννοείται ότι και μένα μου είναι πιο εύκολο να δημιουργήσω/διαμορφώσω πρότυπα όπως Πρότυπο:Πόλη (Κύπρος), Πρότυπο:Δήμος (Κύπρος), Πρότυπο:Χωριό (Κύπρος), Πρότυπο:Επαρχία (Κύπρος). Αυτό όμως θέλουμε; Πρότυπα για κάθε χώρα;)

Xaris333 (συζήτηση) 05:50, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Θεωρώ πολύ φτωχή επιλογή να γίνει και σε αυτό το πρότυπο υποχρεωτική η άντληση πολλών δεδομένων από τα wikidata. Όπως και στο πληροφορίες προσώπου που έχει καταστεί τις περισσότερες φορές ένα συνοθύλευμα από άχρηστες και άκριτα αντλημένες πληροφορίες μισομεταφρασμένες που δείχνουν μόνο προχειρότητα χωρίς καμία δυνατότητα παράληψης πεδίου που έρχεται από τα wikidata. Δεν είναι όλες οι πληρποφορίες που υπάρχουν στα wikidata καλές για συμπερίληψη στην εγκυκλοπαίδεια. Είμαι έντονα εναντίον' στην υποχρεωτική αυτοματοποίηση για τα πάντα, ιδίως δεδομένης της μόδας να αντικαθίστανται καλά πλαίσια με ατιμέλητα αυτόματα.—Ah3kal (συζήτηση) 06:17, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Η ιδέα είναι εξαίρετη και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά τον χρήστη της Ελληνικής Βικιπαίδειας που μπορεί να επέμβει στο εδώ πρότυπο δίνοντας παραμέτρους. Στα παραδείγματα, βλέπω πρόβλημα με το μπλε κουτί και πιθανώς με τη μορφοποίηση του περιεχομένου. --Focal Point 06:50, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


  • Είναι πολύ χρήσιμο και παραγωγικό το να υπάρχει ένα βασικό πρότυπο κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις και όλες τις χώρες. Ο χρήστης δεν πρέπει να χρειάζεται να ψάχνει μέσα σε ατελείωτες λίστες από παραπλήσια πρότυπα, δημιουργημένα με διαφορετική μορφή, διαφορετικές παραμέτρους χωρίς ουσιαστικούς λόγους για τις διαφορές τους. Άν/όταν χρειάζεται κάποια εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνεται με το εξειδικευμένο πρότυπο να καλεί το βασικό. Ως προς αυτό, εδώ και χρόνια οι χρήστες παιδεύονται με το να ψάχνουν ποιο είναι το κατάλληλο πρότυπο ή να δημιουργούν νέο για κάθε νέα χώρα ή τύπο οικισμού ή διαίρεσης, και κάθε βελτίωση να μην γίνεται παντού, αλλά μόνο σε λίγα...
  • Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κάθε πιθανή πληροφορία/ιδιότητα που είναι αποθηκευμένη στα Wikidata. Ναι, οι περιοχές που συνορεύει κάτι, ή οι αδελφοποιημένες πόλεις δεν έχουν θέση στο infobox. Γι'αυτό και στο {{Πόλη}} π.χ. δεν συμπεριλήφθηκε καμία επιπλέον παράμετρος πέρα από όσες ήδη υπήρχαν και χρησιμοποιούνταν και πριν από τα Wikidata. Πράγματι, σε αυτό το σημείο, αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να προστεθεί η άντληση πληροφοριών για τα πεδία που υπήρχαν ήδη, όχι προσθήκη επιπλέον πεδίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιτόπου παραμετροποίησης παρακάμπτοντας την αυτοματοποίηση, και έτσι πρέπει να είναι.
- geraki (συζήτηση) 09:42, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Καλά αυτά που λες geraki, η εμπειρία όμως έχει δείξει άλλα στο {{πληροφορίες προσώπου}}. Αφενός την σταδιακή αυτοματοποίηση πληροφοριων που δεν είναι πάντα απαραίτητες και μάλιστα χωρίς τρόπο κάποιος να της σταματήσει να έρχονται (π.χ.σχολές φοίτησης), πλημμύρα άχρηστων πληροφοριών (π.χ. βραβεία, όπου τσουβαλιάζονται αξιόλογα βραβεία με τετριμμένα, και τελικά απλά χαλάει την αισθητική του λήμματος με αποτέλεσμα 0), και κυρίως, την επακόλουθη της αυτοματοποίησης μαζική εξόντωση των υπάρχοντων χειροποίητων προτύπων για να γίνουν αυτόματα (με πια λογική και με πιο πλεονέκτημα;!), με την κοινότητα απλά να το υπομένει, καθώς λίγοι μιλάνε (αλλά πολλοί ευχαριστούνε όταν αναιρεί κανείς αυτές τις επεξεργασίες, αλλά δυστυχώς δεν εκφράζονται ανοιχτά) και να δημιουργείται η εντύπωση ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Άλλο είναι 5 βασικές πληροφορίες χωρίς τις οποίες δεν έχει νόημα ένα κουτί πληροφοριών και οι οποίες να είναι έντονα τυποποιημένες στη φύση τους, χωρίς κατά κανόνα εγγενείς εξαιρέσεις και αμφισημίες (π.χ. πληθυσμός) και άλλο, ότι βρούμε φέρνουμε, χωρίς κιόλας επιλογή με μία παράμετρο να απενεργοποιείται η αυτοματοποίηση. Για να βλέπουμε πολιτογραφήσεις π.χ. σε εποχές που δεν νοούνταν πολίτες και σε κράτη που δεν υπήρξαν ποτέ με σωρείες αναχρονισμών και να μην υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό το πράγμα! (ΥΓ. Xaris333 μην πάρεις τα σχόλια, προσωπικά, την εκτίμησή μου στη δουλειά σου την γνωρίζεις, και δεν έχει αλλάξει)—Ah3kal (συζήτηση) 10:45, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]
Επί της ουσίας Ah3kal δεν διαφωνούμε. Χρειάζεται επιλογή για το ποιες πληροφορίες περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πληροφοριών, και χρειάζεται να μπορεί ο τοπικός χρήστης να επεμβαίνει έναντι της αυτόματης εμφάνισης πληροφοριών ([6]). Γενικά προτιμώ λιτά και τυποποιημένα τα πλαίσια πληροφοριών. Δεν συμφωνώ κι εγώ στο να αφαιρούνται ή αλλάζουν πληροφορίες που έχουν εισαχθεί χειροκίνητα (εκτός αν αυτές που έρχονται από τα Wikidata είναι νεότερες). Προσωπικά (όσες λίγες φορές το έχω κάνει) δεν αφαιρώ ποτέ παράμετρο λήμματος αν δεν την συγκρίνω με αυτή που έρχεται από τα Wikiata (ενημερωμένο πληθυσμό/δήμαρχο, σωστή ημερομηνία γέννησης). Δεν συμφωνώ όμως στο γενικό ανάθεμα αυτής της τροποποίησης/βελτίωσης των προτύπων, προτιμώ να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα προβλήματα, για συγκεκριμένα πεδία προτύπων, συγκεκριμένα λήμματα, ή πρακτικές χρηστών. - geraki (συζήτηση) 11:23, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Για το πρότυπο πληροφορίες προσώπου δεν είμαι γνώστης, δεν έχω ασχοληθεί. Άλλα πρότυπα που δουλεύουν και με παραμέτρους από wikidata δουλεύουν μια χαρά. Π.χ. το Πρότυπο:Κουτί πληροφοριών ποδοσφαιρικού συλλόγου. Βελτιώσεις χρειάζονται σε πρότυπο πόλη/αμμοδοχείο. Λάθος μου που πρόσθεσα περισσότερες παραμέτρους. Θα το βελτιώσουμε. Xaris333 (συζήτηση) 12:52, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Επί της ουσίας, ποιες παράμετροι πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουν σε ένα τέτοιο πρότυπο; Από τα πρότυπα που έψαξα, νομίζω:

  • Εικόνα της περιοχής
  • Χάρτης που να φαίνεται η περιοχή στη χώρα (location map), άρα παράμετρος συντεταγμένες
  • Χάρτης που να φαίνεται η περιοχή στην ευρύτερη διοικητική περιοχή που ανήκει
  • Χάρτης με τις επιμέρους διοικητικές διαιρέσεις της περιοχής
  • Σημαία
  • Έμβλημα
  • Σφραγίδα

(τα πιο πάνω με τις αντίστοιχες λεζάντες)

  • Ονομασία
  • Επίσημη ονομασία
  • Ονομασία στην γλώσσα της περιοχής
  • Είδος οικισμού (δήμος, κοινοτικό συμβούλιο κτλ)
  • Χώρα
  • Που ανήκει διοικητικά (επαρχία, περιφέρεια, νομό κτλ). Να εμφανίζεται και η αντίστοιχη λέξη. Π.χ. Επαρχία: Επαρχία Λεμεσού.
  • Σε ποιες περιοχές διαιρείται διοικητικά (μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή λίστας ή να υπάρχει σύνδεσμος για αντίστοιχο λήμμα)
  • Το είδος του κυβερνώντος σώματος (δημοτικό συμβούλιο, κοινοτικό συμβούλιο, επαρχιακή διοίκηση, νομαρχιακή διοίκηση κτλ)
  • Ο ηγέτης του κυβερνώντος σώματος με ημερομηνία έναρξη θητείας και η θέση του (δήμαρχος, κοινοτάρχης, νομάρχης κτλ)
  • Έκταση
  • Υψόμετρο
  • Πληθυσμός με ημερομηνία απογραφής (κάποια πρότυπα έχουν επιμέρους αστικό πληθυσμός, μητροπολιτικό, πληθυσμό υπαίθρου)
  • Ταχυδρομικοί κώδικες (χρειάζεται; κάποιοι έχουν πολλοί. Φυσικά μπορεί να είναι στη μορφή 2000-2225.)
  • Ζώνη ώρας
  • Ιστοσελίδα

Υπάρχει και ο γεωγραφικός κωδικός σε κάποια πρότυπα. Επιπλέον, παράμετρος που να δείχνει αν η περιοχή είναι πρωτεύουσα κάποιας άλλης ευρύτερης περιοχής.

Είναι αυτά τα βασικά; Πρέπει να αφαιρεθεί κάποιο; Απουσιάζουν κάποια; Xaris333 (συζήτηση) 13:14, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Δεν ξέρω αν λείπει κάτι. Αρκεί να μην υπάρχουν οι αδελφοποιημένες πόλεις και το P31 (βλέποντας το παράδειγμα που αναφέρθηκε παραπάνω της Νέας Υόρκης και της Μόσχας. --Focal Point 22:54, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Greek family name

The Greek family name correctly written is Καπσάσκης or Καψάσκης? --Marcello Gianola (συζήτηση) 11:12, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Marcello Gianola, it is Καψάσκης (pronounced Kapsaskis). - geraki (συζήτηση) 11:24, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]
Thanks!!! Ευχαριστώ!!! Grazie!!! --Marcello Gianola (συζήτηση) 16:37, 5 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

references και στήλες

<references />
=

Με βάση παλιότερες συζητήσεις εδώ, έφτιαξα και έχω δοκιμάσει ένα συστηματάκι με το οποίο οποιοδήποτε πεδίο εμφάνισης των παραπομπών <references /> (και ότι το περιέχει) αναδιπλώνεται αυτόματα σε στήλες (με πλάτος 30em) όταν το πλήθος των παραπομπών είναι πάνω από 10. Μπορείτε να το δείτε ενεργοποιώντας την πρώτη επιλογή στα πρόσθετα ή από αυτό το σύνδεσμο. Μας λύνει τα χέρια ώστε να μη χρειάζεται πρότυπο παραπομπές/reflist για αυτή τη δουλειά, κάτι που αφενός έστω και λίγο ελαφραίνει το σύστημα, και διασφαλίζει την ομοιομορφία, και αφετέρου διευκολύνει την επεξεργασία με οπτικό επεξεργαστή εμφανίζοντας άμεσα τις προσθήκες και αλλαγές που κάνει κάποιος στις παραπομπές, κάτι που δεν γίνεται όταν εμφανίζονται μέσω προτύπου. Μετά τη δοκιμή του για επτά ημέρες προτείνω την οριστική ενσωμάτωσή του στο wiki. -- geraki (συζήτηση) 09:30, 6 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Δεν δουλεύει σε Chrome (και νομίζω έχει μπει 25px). Στα preloaded πρόχειρα η παρακάτω κλήση ενσωματώνει κώδικα που έχει δουλέψει παντού, μόνο που στοιχίζει στα δεξιά την τελευταία γραμμή:

<div style="{{column-width}}">
<references />
</div>

   ManosHacker 16:39, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

ούτε στο δικό μου chrome δουλεύει. --Focal Point 16:47, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


  • Έχει δημιουργηθεί σε Chrome, και έχει δοκιμαστεί σε Chrome σε 3-4 διαφορετικούς υπολογιστές, και επίσης Firefox, Edge, και IE. Οπότε, συνάδελφοι, το πιθανότερο είναι ότι απλά χρειάζεται να ανανεώσετε την cache σας (υπάρχει σχετικό css στο Mediawiki:Common.css).
  • Υλοποιήσεις με χειροκίνητα τοποθετημένα div και πρότυπα δεν έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε. Ο στόχος είναι ο απλός και νέος χρήστης που δεν γνωρίζει τίποτε από όλα αυτά. Το σύστημα πρέπει να δουλεύει για αυτόν χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος.
  • Αναβάλω την ενσωμάτωση, καθώς είναι προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα η ενεργοποίηση παρόμοιας αλλά βαθύτερα ενσωματωμένης λειτουργίας, με την οποία θα είναι δυνατή η αυτόματη αναδίπλωση σε στήλες με ένα απλό <references /> όταν οι παραπομπές είναι (επίσης) πάνω από 10! Απλώς δεν θα γίνεται με javascript αλλά από το ίδιο το MediaWiki (πολύ καλύτερα)[7][8] Βλέπουμε πως δουλεύει (αρχικά με <references responsive />) και ακολούθως κάνουμε αίτημα για να είναι η default συμπεριφορά και του απλού <references />.
- geraki (συζήτηση) 19:17, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Γεια σας, μήπως μπορεί κάποιος πιο έμπειρος να βοηθήσει? Είχα μπει στην Αγορά της Γεωργιανής ΒΠ ζητώντας τους φωτογραφία του Μεράμπ Αμπραμισβίλι και μου απάντησαν ότι είναι μεν εφικτό αλλά .... ka:ვიკიპედია:ფორუმი/სიახლეები#Μεράμπ Αμπραμισβίλι. Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω κάποιον από την κοινότητα αν γνωρίζει πώς να κατεβάσει τις παρακάτω φωτογραφίες (Ο Μεράμπ Αμπραμισβίλι. και thumb|right|250px|Μεράμπ Αμπραμισβίλι, «Οι Ανθρωποφάγοι του Κουμαόν» (2005).). Σας ευχαριστώ πολύ! --Aristo Class (συζήτηση) 17:09, 7 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Aristo Class, απλά σώζεις το αρχείο στον υπολογιστή σου και το ξανανεβάζεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια. Δες το λήμμα, έβαλα την εικόνα του, ως εύλογης χρήσης, δεδομένου ότι έχει πεθάνει και δεν φαίνεται πιθανή η εύρεση ελεύθερης φωτογραφίας. --Focal Point 17:38, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Σε υπέρ-ευχαριστώ αγαπητέ Focal! --Aristo Class (συζήτηση) 17:57, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Samos@Wikipedia Project Καταγράφουμε τη Σάμο. Εκδήλωση ενημέρωσης

Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 18:00 στο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Χατζηγιάννειο κτίριο με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής αλλά και της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας με άρθρα και περιεχόμενο για τη Σάμο--KAKTOS (συζήτηση) 14:55, 8 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Πολύ ωραία πρωτοβουλία, καλή επιτυχία στην εκδήλωση και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες. --Ttzavarasσυζήτηση 20:04, 9 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

KAKTOS εύχομαι καλή επιτυχία. Αν θέλεις, μπορείς, όταν αρχίσει η εκδήλωση, να ειδοποιήσεις εδώ στην Αγορά, ώστε αν γίνει κανένα λαθάκι να βοηθήσει όποιος επιθυμεί. Στο μεταξύ, θα ρίξω μια ματιά στα λήμματα για τη Σάμο, να βάλω κόκκινους συνδέσμους, έτοιμους για να υποδεχτούν νέα λήμματα. --Focal Point 23:13, 10 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Ο.Κ Ευχαριστούμε--KAKTOS (συζήτηση) 07:06, 11 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

KAKTOS καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας και μπορείτε να υπολογίζετε και στη δική μου συμμετοχή. Μήπως θα ήταν εύκολο να υπάρξει μια λίστα με προτεινόμενα λήμματα ή ακόμα καλύτερα, να φτιάξουμε μια πύλη για τη Σάμο όπως αυτή; Στα commons υπάρχουν πάντως αρκετές φωτογραφίες. --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 14:17, 11 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Καλή επιτυχία αγαπητέ! Αν χρειαστείτε βοήθεια μη διστάσετε να την ζητήσετε. - geraki (συζήτηση) 14:44, 11 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Να είσθε καλά σας ευχαριστούμε πολύ!--KAKTOS (συζήτηση) 17:54, 11 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 19:44, 9 Μαρτίου 2017 (UTC) • Παρακαλώ βοηθήστε να γίνει μετάφραση στη γλώσσα σαςGet help

Κουίζ: Λήμματα για γυναίκες στη Βικιπαίδεια

Ποιο είναι το ποσοστό των λημμάτων για γυναίκες, σχετικά με τον αριθμό λημμάτων για άνδρες και γυναίκες στη Βικιπαίδεια;

Μαντέψτε.

--Focal Point 07:40, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

1 προς 10 ας πούμε φίλε Focal αλλά όπως είχε γράψει και κάποιος άλλος πιο παλιά, δεν είναι και τόσο παράλογη αυτή η διαφορά σε βικιπαιδιστικά πλαίσια, διότι μόνο στην Ευρώπη ας πούμε, πριν απο το 1900 οι περισσότερες γυναίκες βίωναν πολλούς περιορισμούς που στην καλύτερη τις εμπόδιζε να διακριθούν σε κάποιο τομέα (άρα και να έχουν σήμερα λήμμα στη ΒΠ) και στη χειρότερη.. τις σκότωναν.-- Dodos συζήτηση 08:59, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]
1 προς 350. Πως τα μέτρησες; --Υπάρχω (συζήτηση) 09:14, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

20% περιπου Giorgos ab1234 (συζήτηση) 11:24, 12 Μαρτίου 2017 (UTC) ;[απάντηση]

Άλλη μια εκτίμηση και θα το αποκαλύψω... αλλά στο μεταξύ ας προετοιμάσουμε και την δεύτερη και τελική ερώτηση: Τι αναμένετε για το ποσοστό των λημμάτων για γυναίκες στην Αγγλική Βικιπαίδεια; Το ίδιο, μεγαλύτερο, μικρότερο; --Focal Point 12:46, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

στην αγγλική 1:10 --Υπάρχω (συζήτηση) 12:56, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Λοιπόν, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σημειώνω ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι μεν προσεγγιστικά, αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά ακριβή για το σκοπό μας εδώ, της επίδειξης και της κατεύθυνσης που έχουμε ως Βικιπαίδεια) - ο Dodos2013 πλησίασε αρκετά:

Αγγλική Βικιπαίδεια
λήμματα για άνδρες 81%
λήμματα για γυναίκες 19%
Ελληνική Βικιπαίδεια
λήμματα για άνδρες 88%
λήμματα για γυναίκες 12%
Ιταλική Βικιπαίδεια
λήμματα για άνδρες 83%
λήμματα για γυναίκες 17%

Λοιπόν.... τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ σας έδωσα τα δεδομένα. Τι δράση θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας, θα το αποφασίσει ο καθένας μόνος του ή ας μας γράψει εδώ. --Focal Point 18:30, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Είναι αρκετά κοντά. Δεν έκατσα να τα ξαναυπολογίσω αλλά πέρυσι τον Μάιο που τα υπολόγισα μέσω WD, οι γυναίκες ήταν 12,49%. Αναλυτικότερα:

  • 28927 άνδρες
  • 4128 γυναίκες
  • 3 θηλυκό διαφυλικό
  • 1 αρσενικό διαφυλικό

Βέβαια οι αριθμοί είναι μόνο η μισή ιστορία... 😐 - geraki (συζήτηση) 19:27, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Για όποιον ενδιαφέρεται να γράψει κάτι, εδώ υπάρχει ένας κατάλογος με Ελληνίδες που έχουν αντικείμενο στα Wikidata αλλά όχι λήμμα στην ελληνόγλωσση Βικιπάιδεια.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:40, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Αυτό το θέμα μου φαίνεται σχετικό με ένα περιστατικό ταχείας διαγραφής που είχα πρόσφατα. Έγραψα ένα λημματάκι για μια λιγότερο γνωστή τηλεπαρουσιάστρια-δημοσιογράφο-μουσικό και το έσβησαν ασυζητητί ως μή έχον υπόνοια εγκυκλοπαιδικότητας. Μετά έκαναν τη σύγκριση με λήμμα για γνωστό κύριο της οπαδικής υποκουλτούρας ο οποίος φαίνεται "εγκυκλοπαιδικός" λόγω γραφικότητας, αλλά και λόγω σεξιστικών εκφράσεων και χειρονομιών σε εκπομπές για "όχι για φλώρους". Βέβαια ο σεξισμός έχει και την άλλη όψη: Κάποιες κυρίες έχουν λήμμα στη ΒΠ κυρίως λόγω στήθους, μπουτιών και άλλων μελών του σώματος τα οποία ζητάει ο λαός ως θέαμα. Χωρίς υπερβολή, σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο εγκυκλοπαιδικό θα ήταν ένα λήμμα "Μπούτια της Ταδοπούλου" παρά "Τάδε Ταδοπούλου". Αλλά τέλος πάντων. Αν ποτέ υπάρξει μια σαφής βούληση για αύξηση των λημμάτων για γυναίκες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε εκτενέστερα πώς ο σεξισμός παράγει εγκυκλοπαιδικότητα. Για την ώρα, :"άντε γειά". --Άκτορ (συζήτηση) 11:18, 14 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Λήμματα από ρομπότ

Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω ένα ρομπότ, για να κάνει καλωσορίσματα χρηστών, διάφορες δουλειές και δημιουργία μερικών λημμάτων για αντικείμενα NGC και IC, και οικισμούς διαφόρων χωρών. Επίσης χρειάζομαι συμβουλές σχετικά με αυτό, στην περίπτωση που λειτουργήσει το ρομπότ. Επίσης, το όνομά του θα είναι το Nikosgranturismogt bot. Βικιφιλικά, —Nikosgranturismogt (συζήτηση) 15:18, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ κάνε το αίτημά σου στη σελίδα: Βικιπαίδεια:Bots. --Focal Point 18:39, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Πρέπει βεβαίως πρώτα να βεβαιωθούμε ότι το bot θα λειτουργεί σωστά, και σχετικά με τα λήμματα, πρέπει τα λήμματα που δημιουργεί να μην είναι πολύ μικρά και να είναι και τεκμηριωμένα. --C Messier 18:42, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]
Γιατί τεκμηρίωσε τα για διαγραφή λήμματα που έφτιαξε ήδη με το χέρι;--Kalogeropoulos 17:19, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Nikosgranturismogt να έχεις υπόψη ότι θα πρέπει να κάνεις ξεχωριστό αίτημα έγκρισης εργασίας για κάθε διαφορετική εργασία, άσχετα με το bot status. - geraki (συζήτηση) 19:30, 12 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Έχω δύο ερωτήσεις: Για παράδειγμα, αν θέλω να κάνει 4 δουλειές πρέπει να κάνω 4 διαφορετικά αιτήματα ή ένα; Επίσης, πρέπει να δημιουργήσω τον λογαριασμό πρώτα και να κάνω μετά την αίτηση παραχώρησης άδειας για ρομπότ; Βικιφιλικά, —Nikosgranturismogt (συζήτηση) 12:47, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


  • Καλύτερα 4 ξεχωριστά αιτήματα. Στην ουσία πρόκειται για 4 διαφορετικά bot από τον ίδιο λογαριασμό.
  • Δημιούργησε πρώτα λογαριασμό. Ή δοκίμασε μερικές επεξεργασίες με τον τρέχοντα. Δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο ξεχωριστός λογαριασμός είναι απαραίτητος μόνο για μαζικές τετριμμένες επεξεργασίες που δεν χρειάζεται να φαίνονται στις πρόσφατες αλλαγές.
  • Πως / με τί θα φτιάξεις τα bot σου;
- geraki (συζήτηση) 12:55, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Θα τα δημιουργήσω με εγγραφή λογαριασμού, και μετά θα κάνω αίτηση άδειας λειτουργίας. Να βάλω το ίδιο όνομα και στις π.χ. 4 αιτήσεις; Βικιφιλικά, —Nikosgranturismogt (συζήτηση) 13:34, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Και μία ακόμη ερώτηση: Πώς ακριβώς γίνεται ο προγραμματισμός του; —Nikosgranturismogt (συζήτηση) 14:35, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Χμμμ... Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι είναι ένα bot. Για να το θέσουμε απλά: Ένα bot είναι λογισμικό που τρέχει σε κάποιο δικό σου υπολογιστή και είναι προγραμματισμένο να κάνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να ξέρεις κάποια στοιχεία προγραμματισμού. Αν και υπάρχουν λογισμικά (π.χ. Pywikibot) που είναι σχεδόν έτοιμα να δουλέψουν, είναι απλά η βάση, ακόμη και η ρύθμισή τους δεν είναι απλή, χρειάζονται προσαρμογές, και δουλεύουν πληκτρολογώντας εντολές. Επίσης δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να σου φτιάξει νέα λήμματα κάποιο ρομπότ. Για κάθε είδος λημμάτων χρειάζεσαι πολλά στοιχεία, δομημένα κατάλληλα και στην ουσία να φτιάξεις ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Το bot δεν είναι κάτι που θα πάρεις έτοιμο, ούτε έχει ουσιαστική σημασία αν έχει λογαριασμό με bot flag ή/και όνομα χρήστη που τελειώνει σε _bot. Καλύτερα να μελετήσεις περισσότερα πάνω στο θέμα, και π.χ. δοκίμασε να τρέξεις ένα bot με τον λογαριασμό που έχεις ήδη. Ως προς την προετοιμασία του δεν έχει διαφορά. - geraki (συζήτηση) 18:48, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Βοήθεια ή έστω μια άποψη παρακαλώ!

(μεταφορά από ΣΔ)

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου 1974

Α)*https://www.youtube.com/watch?v=X44rhvInYB8 στο 5.38....

Β)*http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=12&db=3&da=1974

κάτω κάτω αριστερά στη σελ.11

Γ)*http://www.segas.gr/files/2017/Entries/prokirixi_anomalos.pdf?lbisphpreq=1

Δ)*http://www.runningnews.gr/item.php?id=13952

Πάντα με προβλημάτιζε ο τρόπος ανάδειξης πρωταθλητή συλλόγου στον ανώμαλο δρόμο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του αθλήματος.Ένας και μοναδικός αγώνας,πολλές κατηγορίες(ηλικιακές)μαζί,καθαρά ατομικό άθλημα ακόμα και στο ομαδικό(π.χ,ο 1ος,ο 10ος και ο 25ος αθλητής του ιδίου συλλόγου συγκέντρωναν 36 βαθμούς και έπαιρναν τον τίτλο.Την συνεργασία του 1ου όμως με τον 10ο και τον 25ο,δεν μπορώ να την αντιληφθώ).
Ας δούμε όμως τα δεδομένα:
  • στο Α)ο εκφωνητής λέει:Πρωταθλητές το ΑΓΡΙΝΙΟ και ο ΠΑΟΚ.
  • στο Β)Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ γράφει:1ο το Αγρίνιο με 4 νίκες(1α ατομική,3 ομαδικές)σε όλες τις κατηγορίες ανδρών και 1ος ο ΠΑΟΚ στις γυναικείες κατηγορίες με 1 ατομική και 2 ομαδικές.
  • στο Γ)Είναι οι κανονισμοί του ΣΕΓΑΣ(άρθρα 6,7,8)όπου περιγράφονται οι τρόποι βαθμολόγησης,αξιολόγησης και η απονομή επάθλων στον ανώμαλο δρόμο.
  • στο Δ) για το 2013 μας δίνει την συνολική αξιολόγηση των σωματείων σε όλα τα αγωνίσματα μαζί.
Τα λήμματα της ΒΠ αναφέρουν ως πρωταθλητές ελλάδος μόνο την ανώτερη κατηγορία ανδρών και αντίστοιχα των γυναικών.Βέβαια γίνεται αναφορά(ξεχωριστή) και στους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών.

η θέση μου
Θεωρώ ότι ο πρωταθλητής σύλλογος του ανωμάλου δρόμου καθ' έτος αναδεικνύεται είτε από την βαθμολόγηση όλων των αγωνισμάτων ανδρών και γυναικών(ξεχωριστά για κάθε φύλο)είτε βάση νικών σε κάθε κατηγορία(σε ατομικά και ομαδικά).
Μπορεί να έχω λάθος.Αν έχω δίκιο τα λήμματα πρέπει να αλλάξουν.Δεν ξέρω.Θα ήθελα να βοηθήσουν κι άλλοι χρήστες με νέα στοιχεία και απόψεις ώστε να κάνουμε το σωστό.

Vrahomarinaner (συζήτηση) 07:27, 13 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω οτι πρεπει να λαβουμε υπόψιν πρώτα το τι λεει η ομοσπονδια. Σύμφωνα με την προκήρυξη του 2017 , αυτο που καταλαβαινω ειναι 8 πανελληνιονικες σύλλογοι (1οι ως 3οι) σε 8 ηλικιακές κατηγορίες (4 ανδρων-ανδρων β-εφηβων - παιδων και οι 4 αντιστοιχες γυναικωνκλπ) σύμφωνα με την ομαδική βαθμολογια (αθροισμα 3 καλυτερων καθε συλλόγου), Θα μπορουσε δηλαδη να υπαρχει σεζον με 8 διαφορετικους πρωταθλητες συλλόγους. Φαντάζομαι οι πιο «σημαντικοί» τίτλοι ειναι οι 2 ανδρων και γυναικών. Το θέμα είναι τι κανόνες υπηρχαν το 1974 (ή το 1985 , το 1996 κ.ο.κ.) --DrSpiros συζήτηση 12:38, 15 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Με μια δεύτερη ανάγνωση της προκήρυξης και απο αποτελέσματα παλιοτερων ετων στη σελίδα του ΣΕΓΑΣ αλλακαι το Δ) λινκ : Υπάρχουν οι βαθμοί αξιολόγησης (62 ο 1ος εως 51 ο 12ος και μετά η περίπλοκη φόρμουλα) που παιρνει κάθε αθλητής/τρια σε κάθε κατηγορία. Πιθανότατα αυτοί (το άθροισμα όλων των αθλητων κάθε συλλόγου) χησιμοπιούνται και τους καταλόγους με την αξιολόγηση των συλλόγων που βγαζει ο ΣΕΓΑΣ κάθε χρόνο και μαλλον χρησιμοποιουνται και βαθμοι αξιολογησης απο άλλες διοργανωσεις του ΣΕΓΑΣ της χρονιάς .

Αλλα το επαθλο του πανελληνιονίκη συλλόγου στον ανώμαλο δρόμο το παιρνουν οι σύλλογοι σύμφωνα με το άθροισμα της κατάταξης των 3 καλύτερων αθλητών (πχ Ολυμπιακός με αθλητες 1ος , 6ος, 38ος , 68ος κλπ κλπ 1+6+38 =45 βαθμοι ΓΣ Λάρισας 10ος, 11ος,12ος= 33βαθμοι και «καλυτερος» του Ολυμπιακού) --DrSpiros συζήτηση 13:15, 15 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών

Χαίρετε! Μία πολιτική για την αφαίρεση «ανώτερων δικαιωμάτων» (διαχειριστής, γραφειοκράτης, κτλ) υιοθετήθηκε με συναίνεση της παγκόσμιας κοινότητας το 2013. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, οι επίτροποι επιθεωρούν την δραστηριότητα των διαχειριστών σε όλα τα wiki του ιδρύματος Wikimedia που δεν έχουν τοπική πολιτική για τους αδρανείς διαχειριστές. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το wiki σας δεν διαθέτει επίσημη διαδικασία για την αφαίρεση «ανωτέρων δικαιωμάτων» από ανενεργούς λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι επίτροποι θα δράσουν σύμφωνα με την επιθεώρηση δραστηριότητας διαχειριστών.

Διαπιστώσαμε ότι οι ακόλουθοι χρήστες πληρούν τα κριτήρια αδράνειας (καμία επεξεργασία και καμία διαχειριστική δραστηριότητα για πάνω από 2 χρόνια):

  1. CeeKay (διαχειριστής)

Αυτοί οι χρήστες θα λάβουν σύντομα ειδοποίηση, που θα τους ζητά να αρχίσουν μία συζήτηση στην κοινότητα για το άν θέλουν να κρατήσουν κάποια ή όλα τα δικαιώματά τους. Αν οι χρήστες δεν ανταποκριθούν, τότε τα ανώτερα δικαιώματά τους θα αφαιρεθούν από τους επιτρόπους.

Ωστόσο, αν εσείς ως κοινότητα θέλετε να φτιάξετε τη δική σας διαδικασία επιθεώρησης δραστηριότητας που να υπερκαλύπτει την παγκόσμια, θέλετε να πάρετε άλλη απόφαση σχετικά με τους ανενεργούς κατόχους αυτών των δικαιωμάτων, ή έχετε ήδη αντίστοιχη πολιτική που την παραβλέψαμε, παρακαλούμε ειδοποιήστε τους επιτρόπους στο Meta-Wiki, έτσι ώστε να γνωρίζουμε να μην προχωρήσουμε με την επιθεώρηση δικαιωμάτων στο wiki σας. Ευχαριστούμε, Matiia (συζήτηση) 03:26, 16 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]