Βικιπαίδεια:Υποψήφια προς προβολή λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 Προβεβλημένα λήμματα Υποψήφια Αρχείο συζητήσεων Αφαίρεση προβεβλημένων Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων 

Στην παρούσα σελίδα καθορίζουμε ποια λήμματα θα επιλεγούν ως προβεβλημένα λήμματα, αντιπροσωπεύοντας το καλύτερο δείγμα δουλειάς στη Βικιπαίδεια. Δείτε πρώτα τα κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα.

Σε περίπτωση που προτείνετε ένα λήμμα, γράψτε συνοπτικά τους λόγους που σας οδηγούν στην επιλογή σας, αναφερόμενοι πιθανώς στην αρτιότητα, τη δομή, την αξιοπιστία, τη μορφή και την ουδετερότητα του λήμματος. Ιδιαίτερα αν απορρίπτετε μια υποψηφιότητα καλείστε επίσης να αναπτύξετε μια σχετική επιχειρηματολογία. Είναι προτιμότερο να μη συσσωρεύονται πολλά υποψήφια λήμματα προκειμένου να διεξάγεται ευκολότερα η διαδικασία της ψηφοφορίας και κριτικής. Υποψηφιότητες που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των χρηστών ώστε να αποτελέσουν ένα από τα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας απορρίπτονται (αλλά μπορούν να προταθούν εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο.

Κριτήρια[επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι:
  1. καλογραμμένο: ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες: καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
  3. συνεκτικό: έχει λογικό μέγεθος, και επικεντρώνεται στο θέμα χωρίς να αναφέρει δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες.
  4. ακριβές: είναι μια βαθιά και αντιπροσωπευτική επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας. Οι πληροφορίες που δίνονται είναι επαληθεύσιμες από αξιόπιστες πηγές και στηρίζονται με παραπομπές όπου χρειάζεται.
  5. ουδέτερο: παρουσιάζει όλο το φάσμα απόψεων δίκαια, χωρίς προκατάληψη και με το κατάλληλο βάρος.
  6. σταθερό: δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε μικρό χρονικό διάστημα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών).
 2. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Επιπρόσθετα πρέπει να έχει:
  1. εισαγωγή: να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται επαρκής περίληψη του λήμματος.
  2. κατάλληλη δομή: να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες και ένα αντιπροσωπευτικό, συνεκτικό, όχι υπερβολικά μεγάλο πίνακα περιεχομένων.
  3. ενιαία μορφή παραπομπών: το σύστημα παραπομπών που ακολουθείται πρέπει να είναι ενιαίο σε όλο το λήμμα, είτε πρόκειται για υποσημειώσεις, είτε σύστημα Harvard, π.χ. (Smith 2007, p. 1). (Δείτε και Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών/παράδειγμα μορφής) Η χρήση προτύπων δεν επιβάλλεται.
 3. Να περιέχει πολυμέσα: όπου χρειάζεται, να υπάρχουν εικόνες και άλλα πολυμέσα με επαρκείς και συνεκτικές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Οι εικόνες πρέπει να ακολουθούν την Πολιτική χρήσης εικόνων. Μη ελεύθερες εικόνες πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια εύλογης χρήσης.


Διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρoί ένα προβεβλημένο λήμμα.
 2. Προσθέστε στην πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο *{{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Υποψήφιο προς προβολή}} και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στον κόκκινο σύνδεσμο, ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποεπικεφαλίδα στην καινούργια σελίδα. Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να καταχωρηθεί στα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο προς προβολή}} στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.

Καλό θα ήταν αυτός που υποβάλει μια πρόταση να μην έχει σημαντική συμμετοχή στην συγγραφή του λήμματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Κάτι τέτοιο όμως είναι προαιρετικό, αποτελεί μια σύσταση και τίθεται στην ευχέρεια του χρήστη για το αν θα την ακολουθήσει.

Γνωμοδότηση[επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να εκθέσετε την γνώμη σας υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε την υποψηφιότητα γράψτε {{υπέρ}} και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε {{κατά}} και στη συνέχεια τους λόγους της επιλογής σας με πιθανές προτάσεις βελτίωσης.
 • Αν δεν έχετε αποφασίσει αλλά θέλετε να πείτε κάτι γράψτε {{σχόλιο}} και την άποψή σας.
 • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας απόφαση, διαγράψτε την με <s>κείμενο προς διαγραφή</s>.

Η χρήση των παραπάνω προτύπων είναι προαιρετική. Σημασία έχει η άποψη που εκφράζεται και η οποία λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια. Απόψεις που εκφράζονται με ένα απλό υπέρ ή κατά είναι πολύ πιθανό να μην ληφθούν υπόψη.

Το χρονικό όριο προαγωγής των λημμάτων σε προβεβλημένα είναι δύο μήνες. Για την τελική επιλογή ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε θετικές προτάσεις ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορρίπτεται (αλλά μπορεί να προταθεί εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο.

Οι συζητήσεις υποψηφιότητες λημμάτων μπορούν να κλείνουν από οποιοδήποτε χρήστη, εφόσον το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις το κλείσιμο μπορεί να γίνει από διαχειριστή. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε συζήτηση αν κρίνουν ότι χρειάζεται, και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από την συζήτηση αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση δεν καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Υποψηφιότητες[επεξεργασία κώδικα]

Νεράιδες του Κόττινγκλεϋ[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Πληροί τα κριτήρια, ενδιαφέρον θέμα. Gts-tg (συζήτηση) 18:50, 26 Απριλίου 2019 (UTC)

Υπέρ Φαίνεται πλήρες. Esslet(συζήτηση) 22:14, 29 Απριλίου 2019 (UTC)

Υπέρ Αξίζει νομίζω. Είναι στο επίπεδο των ξένων άρθρων, αν όχι καλύτερο από κάποια GeoTrou (συζήτηση) 21:09, 25 Μαΐου 2019 (UTC)

Αλέξανδρος ο Μέγας[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω ότι το παραπάνω λήμμα που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, σε όλους γνωστός ως ένας από τους πιο τρανούς Έλληνες βασιλεύς τηρεί τα κριτήρια, δηλαδή είναι καλογραμμένο, πλήρες και έχει κατάλληλη δομή, είναι ακριβές και περιέχει πολυμέσα. Το λήμμα είναι προβεβλημένο ήδη σε πολλές γλώσσες για παράδειγμα Αραβικά, Αγγλικά, Γερμανικά αλλά και Σλαβομακεδονικά. Επίσης δεν έχω κάνει καμία επεξεργασία στο λήμμα. Πιστεύω αξίζει να προβληθεί. -Δημήτρηss (συζήτηση) 10:42, 17 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

ΣχόλιοΗ ποψηφιότητα θα πρέπει να αποσυρθεί ή να αναδιατυπωθεί καθώς ο προτείνων δεν έχε ικαν υπογράψει.--Soccererer (συζήτηση) 19:32, 13 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Υπέρ Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ καλό λήμμα που αξίζει να προβληθεί. Επίσης είναι προβεβλημένο σε φινλανδικά, σλοβάκικα, αζερικά, εβραϊκά, μαράθι, πορτογαλικά, ρώσικα, λιμβουργιανά. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες και σίγουρα αξίζει να γίνει προβεβλημένο, ειδικά αν είναι ήδη σε 15 γλώσσες. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 08:49, 17 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

ΚατάΤο λήμμα έχει παραπομπές αλλά έχει πρόβλημα δόμησης στα τελευταία του μέρη με την ύπαρξη πολλων μικρών υποπαραγράφων, κάποιες παραπομπές είναι αμετάφραστες και είναι αρκετές αυτές οι αμετάφραστες γραμμές. Αν είναι σπουδαίος Έλληνας ή όχι δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η Βικιπαίδεια δεν προάγει εθνικά/κρατικά συμφέροντα και στερεότυπα. Αυτά από μια πρώτη χονδρική σάρωση κατά τη γνώμη μου. Επίσης δεν ξέρω αν είναι αξιόλογο σε όλες τις γλώσσες που αναφέρθηκαν ή αν είναι απλά καλό λήμμα σε κάποιες από αυτές. Παρότι θεωρώ ότι προτάθηκε για να ενισχύσει τη διαμάχη για τη "Μακεδονία", αν αξίζει πραγματικά και διορθωθεί ας γίνει αξιόλογο.--Soccererer (συζήτηση) 18:09, 17 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Κατά Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο άρθρο. Αρχικά είναι πολύ μεγάλο (195.326 bytes). Υπάρχουν αρκετές πρωτογενείς πηγές στην παρούσα έκδοση (oldid=7426232) ενώ οι δευτερογενείς είναι πεπαλαιωμένες (πχ Κανελλόπουλος 1973, Καλογεροπούλου 1973), άλλες μη αξιόπιστες πηγές παράδειγμα το Blog "Θέατρο σκιων" ή ενα φόρουμ. Εδώ μια λίστα με την συγχρονη βιβλιογραφία που απουσιάζει από το λήμμα. Παρότι είναι εκτεταμένο το λήμμα, απουσιάζουν κριτικές για το έργο του ενώ ο τόνος του λήμματος είναι διθυραμβικός για τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν υπάρχει σημαντική ανάλυση για το πως επηρρέασε τον κόσμο. Το λήμμα βασικά χαρακτηρίζεται από λεπτομερής παράθεση γεγονότων. Ή δεν υπάρχουν αξιολογικές κρίσεις για τον Διεθνισμό του Μ. Αλεξάνδρου. πχ αυτο το αρθρο Cinadon36μίλαμου 11:55, 26 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Είναι απαραίτητο εδώ να σημειωθούν προβλήματα στο παραπάνω κείμενο.
 • αρκετές πρωτογενείς πηγές Αυτό δεν είναι από μόνο του κακό. Αντιθέτως είναι καλό. Δεν έχει ουσία αναμάσημα των ίδιων στοιχείων από κάποιους που απλά τις αντέγραψαν. Ακόμη και αν οι πρωτογενείς πηγές αμφισβητούνται , η χρήση τους είναι σαφέστατα επιθυμητή (και αν αμφισβητούνται, είναι απαραίτητη η αντιπαράθεση με νεώτερες και η κριτική σε αυτές - αν δεν αμφισβητούνται όμως... δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
 • οι δευτερογενείς είναι πεπαλαιωμένες... 1973 Εδώ υπάρχουν δυο σημαντικότατα προβλήματα:
  • Πηγές του 1973 δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πεπαλαιωμένες. Είναι αδιανόητο να αναφέρεται κάτι τέτοιο.
  • Το πιο σημαντικό θέμα όμως είναι όχι η απόλυτη ημερομηνία μιας πηγής: Σημαντικό είναι αν οι νεώτερες πηγές διαφωνούν με τις παλαιότερες (όχι αν μια ή δυο λένε τα δικά τους, αλλά αν υπάρχει γενική αμφισβήτηση σε κάποια παλαιότερη άποψη). Εφόσον δεν διαφωνούν, αν οι πηγές του 7ου, του 17ου αιώνα λένε τα ίδια με του 20ου και του 21ου αιώνα, δεν υπάρχει πρόβλημα στο περιεχόμενο του λήμματος

--Focal Point 18:14, 26 Μαΐου 2019 (UTC)

Κατά Αν και έχει βελτιωθεί κάπως (τουλάχιστον απ' όσο θυμάμαι), υπάρχουν αρκετά θέματα προς επίλυση GeoTrou (συζήτηση) 21:30, 25 Μαΐου 2019 (UTC)

Ελληνικός κινηματογράφος[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ ότι το εν λόγω λήμμα διατρέχει ολόκληρη την ιστορία του ελληνικού σινεμά, δεν πλατειάζει και είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο. Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά το έγραψα από την αρχή, οπότε υπάρχει μια συναισθηματική σύνδεση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός ως προς την υποψηφιότητα. GeoTrou (συζήτηση) 21:03, 25 Μαΐου 2019 (UTC)