Φορωνέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φορωνέας
Οικογένεια
Σύζυγος Laodice
Κερδώ
Τηλεδίκη
Τέκνα Λύρκος
Άπις
Niobe
Ίασος
Europs
Αγήνορας του Τρίοπα
Pelasgus
Γονείς Ίναχος[1] και Melia
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς του Άργους

Στην ελληνική μυθολογία ο Φορωνέας (Φορωνεύς) ήταν ήρωας και ο γενάρχης των Πελασγών της Πελοποννήσου, και βασιλιάς του Άργους.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποτε κάλεσαν τον Φορωνέα ως κριτή στον ανταγωνισμό ανάμεσα στη θεά Ήρα και στον θεό Ποσειδώνα για την κυριαρχία στο Άργος. Μαζί με άλλους δύο κριτές, τον Αστερίωνα και τον Κηφισό, ο Φορωνέας ανακήρυξε πολιούχο του άστεως την Ήρα, ένωσε τον πληθυσμό της περιοχής και ίδρυσε την πόλη, την οποία ονόμασε Φορωνικόν.

Αντίστοιχα με τον Προμηθέα, οι αρχαίοι θεωρούσαν τον Φορωνέα εφευρέτη της φωτιάς, αλλά και ιδρυτή του δικαίου και του πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων.[2]

Η γενεαλογία του Φορωνέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φορωνέας γενεαλογείται ως γιος του ποτάμιου θεού Ινάχου και της θυγατέρας του Ωκεανού, της Νύμφης Μελίας ή της Αργίας. Ο Φορωνεύς πήρε ως σύζυγό του την Τηλεδίκη και απέκτησαν μαζί αρκετά παιδιά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η Νιόβη, ο Πελασγός, ο Αγήνορας, ο Άπις (από τον οποίο πήρε το όνομα η Απία), ο Άργος, ο Κάριος (από τον οποίο πήρε το όνομα η Καρία των Μεγάρων), ο Ίασος, και πολλοί άλλοι.[3]

Ο Φορωνέας βασιλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ύγινος (Hyginus Mythographus) λέει για τον Φορωνέα ότι ήταν ο αρχαιότερος βασιλιάς του κόσμου. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα, οι άνθρωποι παλαιότερα μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και ήταν διαιρεμένοι. Ο Φορωνέας ένωσε τις γλώσσες και μόνοιασε τους ανθρώπους. Ο Φορωνέας επίσης ίδρυσε την λατρεία της θεάς Ήρας, γι'αυτό και ο Δίας τον αντάμειψε, δίνοντάς του την βασιλική εξουσία υπέρ όλων των ανθρώπων.

Ο Κλήμης τον αναφέρει μαζί με τον Μέρωπα ως τον πρώτο ιδρυτή της θρησκείας.[4]

Ο Φορωνέας αναφέρεται κατά άλλους ως ο δεύτερος στη σειρά μυθικός βασιλιάς του Άργους. Τον Φορωνέα διαδέχθηκε στον θρόνο ο εγγονός του Άργος, γιος της Νιόβης και του Δία.

Ο τάφος του λένε ότι βρίσκεται δίπλα στον ναό του Νεμεσίου Διός, ενώ στον τάφο του κάνανε θυσία στον καιρό του Παυσανία. Κοντά στον θρόνο του Δαναού έκαιγε προς τιμή του ένα αιώνιο πυρ.[5]

Ο τάφος της συζύγου του Κερδώ βρίσκονταν στην αγορά του Άργους.

Ο ποιητής Ηελλάνικος είχε γράψει μια ωδή προς τιμή του, την Φορωνίδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.wikidata.org/wiki/Q735623.
  2. Paus. II, 19, 5. Clemens Al. protr. p. 13, 11
  3. Apollod. II, 1, 1. Hygin. f 143. Paus. I, 39, Eustath. p. 385, 38.
  4. είτε Φορωνεύς εκείνος ήν είτε Μέροψ είτε άλλος τις οί νεώς και βωμούς ανέστησαν θεοίς.
  5. Paus II, 15, 5. 19, 5. 20, 3.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Phoroneus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).