Γενεαλογικό δέντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράδειγμα δενδρικής διάταξης «γενεαλογικού δένδρου προγόνων»

Το γενεαλογικό ή οικογενειακό δέντρο αποτελεί περιγραφική ή σχηματική αναφορά επί του συνόλου των γνωστών προγόνων ή απογόνων κάποιου ανθρώπου, καθώς και το διάγραμμα που τους εμφανίζει σε δενδρική δομή μέχρι κάποιο όριο, είτε στο παρόν, είτε σε ιστορικό παρελθόν.

Γενικά το γενεαλογικό δένδρο είναι ένας πίνακας που χρησιμοποιείται κυρίως στη γενεαλογία. Ο σκοπός του γενεαλογικού δέντρου είναι να αναδείξει συσχετισμούς και βαθμούς οικογενειακούς ή συγγένειας ανθρώπων. Σε αυτό καταγράφονται τα ονόματα των απογόνων καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες όπως ημερομηνίες γέννησης, θανάτου, βαπτίσεων, γάμων, τοποθεσίες και επαγγέλματα.

Μορφές γενεαλογικού δένδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δενδρική δομή των γενεαλογικών δένδρων παρουσιάζεται κατά δύο μορφές: ως «Γενεαλογικό δένδρο απογόνων» και ως «Γενεαλογικό δένδρο προγόνων».

Γενεαλογικό δένδρο απογόνων: Η δενδρική δομή της μορφής αυτής παρουσιάζει τον αρχαιότερο πρόγονο στο κάτω μέρος με την εξέλιξη των απογόνων προς τα πάνω.
Γενεαλογικό δένδρο προγόνων: Η δενδρική δομή της μορφής αυτής παρουσιάζει, αντίθετα με το προηγούμενο, τον νεότερο απόγονο στο κάτω μέρος με δενδρική παρουσίαση των προγόνων του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]