Δανάη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δανάη
Klimt - Danae - 1907-08.jpeg
Τέκνα Περσέας
Γονείς Ακρίσιος και Eurydice of Argos
Commons page Πολυμέσα

Κατά την ελληνική μυθολογία, η Δανάη ήταν μοναχοκόρη του Ακρισίου, βασιλιά του Άργους, και της Ευρυδίκης, κόρης του Λακεδαίμονα. Ήταν μητέρα του ημίθεου ήρωα Περσέα.

Μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς Ακρίσιος είχε λάβει ένα χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Γι' αυτό, αποφάσισε να κλειδώσει τη Δανάη μαζί με την τροφό της σε μια υπόγεια φυλακή της οποίας οι τοίχοι είχαν επενδυθεί με μεταλλικές πλάκες. Τη Δανάη, όμως, ερωτεύθηκε ο Δίας, που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και έτσι εισχώρησε στη φυλακή της. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Περσέας.

Πίνακας του Τζ. Γ. Γουότερχαουζ. Τα κύματα έφεραν τη λάρνακα στις ακτές της Σερίφου, όπου μπλέχτηκε στα δίκτυα του φτωχού ψαρά Δικτύος, αδελφού του βασιλιά του νησιού Πολυδέκτη.

«Ea voluntate Iovis delata est in insulam Seriphum, quam piscator Dictys cum invenisset, effracta ea vidit mulierem cum infante, quos ad regem Polydectem perduxit, qui eam in coniugio habuit et Perseum educavit in templo Minervae».[1]

Ο Ακρίσιος, όταν κάποτε άκουσε το κλάμα του παιδιού και έμαθε για τη γέννηση του εγγονού του, σκότωσε την τροφό και κλειδώνοντας τη Δανάη και τον μικρό Περσέα σε ένα μπαούλο το έριξε στη θάλασσα. Το μπαούλο ξεβράστηκε στη Σέριφο, όπου και το μάζεψε ο ψαράς Δίκτυς και το μετέφερε στον αδελφό του, το βασιλιά Πολυδέκτη, σώζοντας έτσι τη ζωή μητέρας και γιου. Κατά τον Φερεκύδη, ο Πολυδέκτης περιποιούνταν αυτούς "ως αν συγγενείς αυτού όντας". Εκεί και ανδρώθηκε ο Περσέας.

Όμως ο Πολυδέκτης τελικά αγάπησε την Δανάη και θεωρώντας τον Περσέα εμπόδιο τού ανέθεσε το φόνο των Γοργόνων, βέβαιος ότι θα τον σκότωναν. Ο Περσέας όμως, βοηθούμενος από τους θεούς, γύρισε θριαμβευτής, βρίσκοντας την μητέρα του ικέτιδα σε ναό μαζί με τον σωτήρα του Δίκτυ Ύλας και οι Νύμφες, καταδιωκόμενους από τον Πολυδέκτη. Τότε εις μεν αυτόν παρουσίασε το κεφάλι της Γοργόνας Μέδουσας το οποίο και τον απολίθωσε, τον δε Δίκτυ κατέστησε βασιλιά της Σερίφου και τη μητέρα του Δανάη επανέφερε στο Άργος στην πατρίδα τους.

Η Δανάη στην τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρατηρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μύθος αυτός είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς της ελληνικής μυθολογίας, που παρόμοια επαναλαμβάνεται σε πολλές αρχαίες θρησκείες, όπως η περίπτωση της διάσωσης στη θάλασσα ή ποταμούς προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης (Ιησούς του Ναυή κ.ά.), της αρχαίας Ρωμαϊκής θρησκείας (Ρώμου και Ρωμύλου), αλλά κ.ά. Η δε παρθενογένεση αναφέρεται σε πολλούς μύθους στην Ελληνική μυθολογία, απαντάται επίσης στην Αιγυπτιακή και την αρχαία Ινδική μυθολογία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 61 Δανάη (61 Danae), που ανακαλύφθηκε το 1860, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.
  • Δανάη, πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Υγίνος, Fabulae 63.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεότερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.5ος, σ.712.