Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ίασος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ίασος αναφέρονται τα ακόλουθα 4 πρόσωπα:

  1. Αρκάδας ήρωας, γιος του Λυκούργου και της Κλεοφύλης ή της Ευρυνόμης, αδελφός του Αμφιδάμαντα, του Αγκαίου και του Επόχου. Σύζυγος αυτού του Ιάσου ήταν η Κλυμένη (η μία από τις Μινυάδες) και μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Αταλάντη.
  2. Πατέρας του Αμφίονα, του βασιλιά του Ορχομενού, και παππούς της Χλωρίδας, της συζύγου του Νηλέα. Σύζυγος αυτού του Ιάσου ήταν η Μινυάδα Περσεφόνη.
  3. Ο ένας από τους 5 Ιδαίους Δακτύλους, αδελφός του Ηρακλή, του Επιμήδη, του Ίδα και του Παιωνίου. Αυτός ο Ίασος ονομαζόταν και Ιάσιος. Λατρευόταν στις Ερυθρές μαζί με τη Δήμητρα. Υπάρχει επίσης μαρτυρία ότι λατρευόταν στη Μυκαλησσό και στη Μεγαλόπολη.
  4. Βασιλιάς του Άργους, γιος του Τρίοπα ή του Άργου. Σε τρίτη εκδοχή, ο Ίασος αυτός ήταν γιος του Φορωνέως και θείος του Άργου. Και οι τρεις εκδοχές όμως συμφωνούν ότι ο Ίασος ήταν ο πατέρας της Ιώς (όχι της Ηώς), η οποία ήταν ιέρεια της Ήρας και κατόπιν ερωμένη του Δία. Κατά την εκδοχή που τον αναφέρει ως γιο του Τρίοπα, ο Ίασος μετά τον θάνατο του πατέρα του μοίρασε μαζί με τους αδελφούς του την Πελοπόννησο. Στον κλήρο του έπεσε το δυτικό τμήμα, ενώ το ανατολικό το πήρε ο Πελασγός. Ο τρίτος αδελφός, ο Αγήνορας, κληρονόμησε το ιππικό του πατέρα του, με το οποίο δεν άργησε να κατακτήσει τους κλήρους των δύο άλλων αδελφών του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969