Κρότωπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κρότωπος
Οικογένεια
Τέκνα Ψαμάθη
Σθενέλας
Γονείς Αγήνορας του Τρίοπα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς του Άργους

Στην ελληνική μυθολογία ο Κρότωπος ήταν βασιλιάς του Άργους, γιος του Αγήνορα. Ο Κρότωπος βασίλευσε μετά τον θάνατο του θείου του Ιάσου, αδελφού του πατέρα του. Παιδιά του Κροτώπου ήταν ο Σθενέλας και η Ψαμάθη. Ο Παυσανίας γράφει ότι ο «τάφος» του Κροτώπου σωζόταν στο Άργος.

Μόλις ο Κρότωπος πληροφορήθηκε για τις ερωτικές σχέσεις της κόρης του με τον θεό Απόλλωνα σκότωσε την Ψαμάθη ή την έθαψε ζωντανή. Η Ψαμάθη εγκατέλειψε το νόθο βρέφος της επειδή φοβήθηκε την οργή του πατέρα της, αλλά τα σκυλιά του Κροτώπου το βρήκαν και το κατασπάραξαν, οπότε η Ψαμάθη καταλήφθηκε από τύψεις, γι' αυτό και απεκάλυψε στον πατέρα της την περιπέτειά της (ο οποίος δεν πίστεψε ότι πατέρας του βρέφους ήταν ο θεός). Ο Απόλλων θύμωσε πολύ με τον θάνατο του γιου του και έστειλε ένα τέρας, την Ποινή, για να τιμωρήσει το Άργος. Η Ποινή άρπαζε τα παιδιά από τις μητέρες τους. Εδώ εμφανίσθηκε ο Κόροιβος, που κατάφερε να θανατώσει το τέρας και να απαλλάξει τους Αργείους. Αλλά ο Απόλλων, τυφλωμένος ακόμα από την οργή για τον θάνατο του γιου του, τους έστειλε ένα φοβερό λοιμό, ώσπου ο Κόροιβος αναγκάσθηκε να μεταβεί στους Δελφούς για να εξαγνισθεί. Κατά μία εκδοχή ο Κρότωπος, παρότι καταδίκασε την κόρη του σε θάνατο, τελικώς περιορίσθηκε μόνο στο να την εξορίσει. Κατά τον Οβίδιο, ο Απόλλωνας έριξε τον Κρότωπο στα Τάρταρα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή του Στατίου, ο Απόλλων είχε εξαγνισθεί στο ανάκτορο του Κροτώπου μετά τον φόνο του Πύθωνα στους Δελφούς, οπότε ίσως τότε γνώρισε την Ψαμάθη και την ερωτεύθηκε.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969