Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το μυθολογικό πρόσωπο. Για την κοινότητα της Κύπρου, δείτε: Μάρωνας Πάφου.

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μάρωνας είναι γνωστός ένας ιερέας του Απόλλωνα στην Ίσμαρο της Θράκης,[1] γιος του Ευάνθη. Ο Μάρωνας, που κατοικούσε σε πυκνό άλσος του Απόλλωνα, αναφέρεται στην Οδύσσεια (ραψωδία ι, στίχοι 197 κ.ε.), καθώς ο Οδυσσέας τον είχε κάποτε σώσει μαζί με τη γυναίκα και τον γιο του. Ο Μάρωνας τότε είχε ανταμείψει τον Οδυσσέα με δώρα αξίας: 7 τάλαντα μάλαμα, έναν ασημένιο κρατήρα και, πάνω απ' όλα, 12 αμφορείς κρασί[2] Ο Μάρωνας και οι δικοί του, όταν ήθελαν να πιούν αυτό το κρασί, το αραίωναν πολύ με νερό, σε αναλογία 1:20, «και τότε μια γλυκιά ευωδιά κι ουράνια απ' το κροντήρι / χυνότανε που να μην πιεΙς δε βάσταε η καρδιά σου.» (ι 210-211).

Ο Οδυσσέας, όταν με 12 συντρόφους του βγήκε στη γη του Κύκλωπα Πολύφημου για να γνωρίσει τους κατοίκους της, είχε πάρει μαζί του ένα μεγάλο γιδίσιο ασκί γεμάτο από το κρασί αυτό του Μάρωνα για να καλοπιάσει όποιον έβρισκαν. Με αυτό μέθυσε τελικά τον Πολύφημο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μάρωνας». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 
  2. «γλυκό κι ανέρωτο, πιοτό θεϊκό, που μέσ' στο σπίτι / σκλάβα καμιά δεν τόξερε μήτε άλλη παρακόρη / εξόν αυτός, το ταίρι του και μια επιστάτρα μόνη.» (ι 205-207, μετάφραση Ζήσιμου Σίδερη).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 545
  • Ομήρου Οδύσσεια, αρχαίον κείμενον - έμμετρος μετάφρασις Ζησίμου Σίδερη, εκδ. οίκος Ιωάννου & Π. Ζαχαροπούλου, Αθήναι 1939