Πολύδωρος (γιος του Κάδμου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολύδωρος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησης Θήβες
Οικογένεια
Σύζυγος Νυκτηίς
Τέκνα Λάβδακος
Γονείς Κάδμος[1][2] και Αρμονία[1][2]
Αδέλφια Σεμέλη
Αυτονόη
Ινώ
Αγαύη
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Θήβας

Στην ελληνική μυθολογία ο Πολύδωρος ήταν βασιλιάς της Θήβας, γιος του Κάδμου και της Αρμονίας, και αδελφός της Σεμέλης, της Αγαύης, της Ινώς και της Αυτονόης. Νυμφεύθηκε τη Νυκτηίδα, κόρη του Νυκτέα, από την οποία απέκτησε τον Λάβδακο.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε «Πολύδωρος», επειδή στον γάμο του δέχτηκε πολλά δώρα από τους θεούς. Μετά τον θάνατο του Κάδμου, ο Πενθέας, γιος του Εχίονα και η Αγαύη, κόρη του Κάδμου, βασίλεψαν στις Θήβες για λίγο καιρό μέχρι που ο Διόνυσος προέτρεψε την Αγαύη και τις μαινάδες να σκοτώσουν τον Πενθέα[3]. Κατόπιν, ο Πολύδωρος διαδέχτηκε τον Πενθέα ως βασιλιάς, και παντρεύτηκε τη Νυκτηίδα, κόρη του Νυκτέα. Όταν ο γιος τους, Λάβδακος ήταν ακόμα μικρός, ο Πολύδωρος πέθανε από άγνωστη αιτία, αφήνοντας τον Νυκτέα ως αντιβασιλέα[4].

Στην ιστορία του Παυσανία, η βασιλεία του Πολύδωρου άρχισε όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε από το θρόνο και με τη μητέρα του Αρμονία μετοίκησαν στην Ιλλυρική φυλή Εγχελείς, αλλά αυτή είναι η μόνη πηγή για μια τέτοια περιγραφή χρονικής ιστορικής σειράς[5].

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Polydorus (son of Cadmus) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]