Πολύδωρος (γιος του Κάδμου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολύδωρος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΘήβες
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝυκτηίς
ΤέκναΛάβδακος[1]
ΓονείςΚάδμος[2][1] και Αρμονία[2][1]
ΑδέλφιαΣεμέλη
Αυτονόη
Ινώ
Αγαύη
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Θήβας

Στην ελληνική μυθολογία ο Πολύδωρος ήταν βασιλιάς της Θήβας, γιος του Κάδμου και της Αρμονίας, και αδελφός της Σεμέλης, της Αγαύης, της Ινώς και της Αυτονόης. Νυμφεύθηκε τη Νυκτηίδα, κόρη του Νυκτέα, από την οποία απέκτησε τον Λάβδακο.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε «Πολύδωρος», επειδή στον γάμο του δέχτηκε πολλά δώρα από τους θεούς. Μετά τον θάνατο του Κάδμου, ο Πενθέας, γιος του Εχίονα και η Αγαύη, κόρη του Κάδμου, βασίλεψαν στις Θήβες για λίγο καιρό μέχρι που ο Διόνυσος προέτρεψε την Αγαύη και τις μαινάδες να σκοτώσουν τον Πενθέα[3]. Κατόπιν, ο Πολύδωρος διαδέχτηκε τον Πενθέα ως βασιλιάς, και παντρεύτηκε τη Νυκτηίδα, κόρη του Νυκτέα. Όταν ο γιος τους, Λάβδακος ήταν ακόμα μικρός, ο Πολύδωρος πέθανε από άγνωστη αιτία, αφήνοντας τον Νυκτέα ως αντιβασιλέα[4].

Στην ιστορία του Παυσανία, η βασιλεία του Πολύδωρου άρχισε όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε από το θρόνο και με τη μητέρα του Αρμονία μετοίκησαν στην Ιλλυρική φυλή Εγχελείς, αλλά αυτή είναι η μόνη πηγή για μια τέτοια περιγραφή χρονικής ιστορικής σειράς[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]