Τράγιλος Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°53′00″N 23°45′55″E / 40.88333°N 23.76528°E / 40.88333; 23.76528

Τράγιλος
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Τράγιλος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΒισαλτίας
Δημοτική ΕνότηταΤραγίλου
ΚοινότηταΤραγίλου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Πληθυσμός477 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΤσερκέζ Κιόϊ ή Τσερκέζ Μαχαλά
Τηλ. κωδ.+30 23220

Ο Τράγιλος είναι χωριό του Δήμου Βισαλτίας στον νομό Σερρών. Έχει πληθυσμό 477 κατοίκους.[1]

Το 1923 εγκαταστάθηκαν 71 οικογένειες Θρακιωτών προσφύγων (281 άτομα), με καταγωγή από χωριά της Χαριούπολης της Ανατολικής Θράκης. Ο Τράγιλος παλιότερα αποτελούσε κοινότητα που συστάθηκε το 1953[2] με απόσπαση από την Κοινότητα Μαυροθαλάσσης.[3] Το 1999 με το πρόγραμμα Καποδίστριας συνενώθηκε με άλλες κοινότητες της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, στον ομώνυμο Δήμο Τραγίλου. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης το 2011 εντάχθηκε στο νέο δήμο Βισαλτίας.

Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤράγιλοςΓεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Σερρών
Πραγματικός πληθυσμός 477 – 2011
Τηλεφωνικός κωδικός 23220
Πρόεδρος Ιορδάνης Παντικίδης

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τράγιλος ουσιαστικά αποτελείται από 2 χωριά, καθώς υπάρχει ο Πάνω Τράγιλος και ο Κάτω Τράγιλος, ή Συνοικισμός Ζωγράφου. Το πρώτο χωριό αποτέλεσε και το πρώτο σημείο εγκατάστασης, και είναι χτισμένο σε λόφο. Ο οικισμός πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών κατοικούνταν από πληθυσμό Τσερκεζάδων, οι οποίοι και έδωσαν στο χωριό το όνομα Τσερκέζ Κιόϊ (ή και Τσερκέζ Μαχαλά), ενώ σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του Βούλγαρου Βασίλι Καντσώφ το 1900 υπήρχαν εκεί 20 κάτοικοι. Μάλιστα, το παλιό όνομα διατηρήθηκε και για τις πρώτες δεκαετίες μετά την ενσωμάτωση του οικισμού στο ελληνικό κράτος. Το νέο όνομα, προήλθε από την αρχαία πόλη της Τραγίλου, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού του Αηδονοχωρίου και κοντά στην Μονή Τιμίου Προδρόμου του Κερδυλλίου Όρους. Το 1974 ανεγέρθηκε και το 1983 εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος, στον οποίο υπάγεται και το Παρεκκλήσι της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, πρώην αγιορείτικο μετόχι.[4] Ο οικισμός μέχρι το 1910 ήταν παραλίμνιος στην πλέον αποξηραμένη λίμνη Αχινού, από την οποία απέπλευσε και ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βέβαια, ο οικισμός που υπήρχε πριν την ανταλλαγή πληθυσμών δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον σημερινό, καθώς βρισκόταν ανατολικότερα.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον οικισμό λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 δημοτικό σχολείο, το οποίο σήμερα παραμένει ανενεργό. Έκτοτε, ο προαύλιος χώρος του σχολείου έχει αξιοποιηθεί κατά καιρούς για εκδηλώσεις, ενώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως άτυπος χώρος ερασιτεχνικής άθλησης, κυρίως από παιδιά. Το πρώτο δημοτικό σχολείο που λειτούργησε βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία του χωριού, σε χώρο που σήμερα είναι διαμορφωμένος ως πάρκο. Επιπλέον, στο χωριό λειτούργησε και παιδικός σταθμός, στο κτήριο που σήμερα στεγάζει τον πολιτιστικό σύλλογο. Σήμερα, το δυναμικό των μαθητών του χωριού ανήκει εξ ολοκλήρου στην γειτονική Μαυροθάλασσα, από το παιδικό σταθμό μέχρι και το λύκειο.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μικρή απόσταση στα βορειοανατολικά του οικισμού, βρίσκονται οι εκβολές του Αγγίτη στον Στρυμόνα, όπου φωλιάζουν μικρές ομάδες Αργυροπελεκάνων (η δεύτερη περιοχή του Νομού Σερρών μετά την Λίμνη Κερκίνη). Επιπλέον, έξω από το χωριό και ανάμεσα στον Τράγιλο και την γειτονική Μαυροθάλασσα, ρέει ο Εζωβίτης ποταμός, που ταυτίζεται με τον Βισάλτη ποταμό της αρχαιότητας. Λίγο πριν τις εκβολές του στον Στρυμόνα, υπάρχουν καταρράκτες.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό τα τελευταία χρόνια λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο, ενώ υπάρχει και Πολιτιστικός Σύλλογος. Παλαιότερα, λειτουργούσε εκεί πανσερραϊκά γνωστή κονσερβοποιία τοματοπολτού. Στα δυτικά του οικισμού, κοντά στην θέση Κηπάκια, βρίσκεται το πάρκο Αλ Τσακάρα. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν εκεί για την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει διαμορφωθεί αποκτώντας χαρακτήρα οργανωμένου πάρκου, ενώ πραγματοποιούνται εκεί οργανωμένες εκδηλώσεις.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγονται από τον Τράγιλο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού», σελ. 10529 (pdf σελ. 55), και σε μορφή Excel «Πίνακας αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ Πληθυσμού-Απογραφής 2011» στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, Αρχειοθετήθηκε 24/11/2017, Ανακτήθηκε 9/1/2018
  2. ΦΕΚ Α 273Α . Δημοσιεύθηκε 30 Αυγούστου 1953. Ανακτήθηκε 2018-02-30 από «Αναζήτηση ΦΕΚ»
  3. «Διοικητικές μεταβολές / ΟΤΑ, Κοινότητα Τραγίλου Νομού Σερρών». Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «110 – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΡΑΓΙΛΟΥ – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ». Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]