Σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας
Κροατία |
Ελλάδα |
---|
Οι σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας αναφέρονται στις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ της Κροατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις στις 20 Ιουλίου του 1992. Από το Νοέμβριο του 1994, η Ελλάδα έχει πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία έχει πρεσβεία στην Αθήνα. Οι σχέσεις μεταξύ της Κροατίας και της Ελλάδας θεωρούνται εξαιρετικές και υπάρχει ένας υψηλός βαθμός συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της πολιτικής, που ενισχύθηκε περαιτέρω με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Η Ελλάδα ήταν υποστηρικτής της ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[1]
Λίστα επίσημων επισκέψεων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, επισκέφθηκε την Κροατία τον Μάιο του 2001, ενώ ο Πρόεδρος Στίπε Μέσιτς της Κροατίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από το διάστημα 18-20 Νοεμβρίου 2003.
- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ, στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου 2004.
- Στις 3 Νοεμβρίου του 2009, ο Πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, επισκέφθηκε την Αθήνα.
Οικονομικές σχέσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Κροατία και η Ελλάδα συνεργάζονται στον τομέα του τουρισμού με υψηλού επιπέδου ανταλλαγές τουριστών. Περίπου 16.000 Κροάτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2012 και το 2006 περίπου 7.000 Έλληνες ταξίδεψαν στην Κροατία.[2]
Σχέσεις με τη Σερβία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Κροατία και η Ελλάδα ακολουθούν διαφορετική πολιτική στις σχέσεις τους με τη Σερβία. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη Σερβία σχετικά με το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου στα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Κροατία τάσσεται εναντίον της Σερβίας και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί συνδέσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη σχέση της Ελλάδας με την Κροατία Αρχειοθετήθηκε 2006-07-14 στο Wayback Machine.
- Ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2017.
- ↑ «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2017.