Ρητορική μίσους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρτα SIM στην Πολωνία με το σύνθημα της εκστρατείας κατά της ρητορικής μίσους "Οι λέξεις έχουν δύναμη, χρησιμοποιήστε τις με σύνεση"

Ρητορική μίσους, εκτός των ειδικών περιγραφών που προβλέπουν νόμοι κρατών, είναι η ρητορική που εκφράζει μίσος ή ενθαρρύνει βία απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, την εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την αναπηρία ή το γενετήσιο προσανατολισμό.[1][2]

Στη νομοθεσία ορισμένων χωρών, ρητορική μίσους θεωρείται ομιλία, χειρονομία ή συμπεριφορά, κείμενα, ή παρουσιάσεις οι οποίες είναι απαγορευμένες, επειδή υποκινούν βία ή επιζήμια δράση εναντίον ή από το προστατευόμενο άτομο ή ομάδα, είτε γιατί υποτιμούν ή εκφοβίζουν ένα προστατευόμενο άτομο ή ομάδα. Ο νόμος μπορεί να προσδιορίσει μια προστατευμένη ομάδα με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.[3][4][5] Στη νομοθεσία κάποιων χωρών, δεν υπάρχει νομικός όρος για την «ρητορικής μίσους».[6] Σε ορισμένες χώρες, θύμα ρητορικής μίσους μπορεί να ζητήσει αποζημίωση σύμφωνα με το αστικό δίκαιο, ποινικό δίκαιο, ή και τα δύο. Μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί τη ρητορική μίσους ονομάζεται ιστοσελίδα μίσους. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες περιέχουν φόρουμ στο Διαδίκτυο και ειδήσεις που δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη άποψη.

Έχουν υπάρξει εκτεταμένες συζητήσεις για την ελευθερία του λόγου, τη ρητορική μίσους και τη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους. Η κριτική στον όρο «ρητορική μίσους» είναι ότι αποτελεί ένα σύγχρονο παράδειγμα της καινοτόμου γλώσσας, που χρησιμοποιείται για να φιμώσουν τους επικριτές κοινωνικών πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί με μέτριο τρόπο και με βιασύνη για να εμφανιστεί πολιτικά ορθή πρακτική,[7][8] ενώ άλλοι υποδεικνύουν σύνδεση μεταξύ της βίαιης ρητορικής και της σκληρότητας του πραγματικού κόσμου.[9][10]

Διεθνείς συνθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (International Covenant on Civil and Political Rights - ICCPR) αναφέρει ότι «Κάθε επίκληση εθvικoύ, φυλετικoύ ή θρησκευτικoύ μίσoυς, πoυ απoτελεί υπoκίvηση διακρίσεωv, εχθρότητας ή βίας απαγορεύεται από το vόμo»[11]. Η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (ICERD) απαγορεύει κάθε υποκίνηση ρατσισμού. Στις 3 Μαΐου 2011, Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε το Γενικό Σχόλιο No. 34 για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκφράζει την ανησυχία ότι πολλές μορφές της ρητορικής μίσους δεν πληρούν το επίπεδο σοβαρότητας που ορίζονται στο Άρθρο 20[12]. Σχετικά με την συζήτηση για το πώς η ελευθερία του λόγου ισχύει και για το Διαδίκτυο, συνέδρια σχετικά με αυτές τις ιστοσελίδες έχουν χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Definitions for "hate speech" Αρχειοθετήθηκε 2015-09-23 στο Wayback Machine., Dictionary.com.
  2. Nockleby, John T. (2000), “Hate Speech,” in Encyclopedia of the American Constitution, ed.
  3. Criminal Justice Act 2003
  4. An Activist's Guide to The Yogyakarta Principles; p125 by Yogyakarta Principles in Action
  5. Kinney, Terry A. (2008). «Hate Speech and Ethnophaulisms». The International Encyclopedia of Communication. Blackwell Reference Online. doi:10.1111/b.9781405131995.2008.x. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2010. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2016. 
  7. UK-USA: The British Character of America The Social Contract Press
  8. «George Orwell meets the OIC». Human Events. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2014. 
  9. Perry O’Brien (March 14, 2016). «Veterans confront Donald Trump on hate speech». San Francisco Chronicle. http://www.sfchronicle.com/opinion/openforum/article/Veterans-confront-Donald-Trump-on-hate-speech-6889700.php. Ανακτήθηκε στις 15 June 2016. 
  10. #VetsVsHate on Twitter
  11. Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, άρθρο 20, ανακτήθηκε στις 21/8/2016
  12. (Αγγλικά) Γενικό Σχόλιο No. 34