Ισλαμοφοβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ισλαμοφοβία (από Ισλάμ + φόβος) είναι η επιφύλαξη ή διάκριση εναντίον του Ισλάμ ή τους μουσουλμάνους.

Χρήση του όρου "Ισλαμοφοβία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται από το τέλος της δεκαετίας του 1980, αλλά μπήκε σε κοινή χρήση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις επιθέσεις των Η.Π.Α. Το 1997, στηβρετανική Runnymede Trust η Ισλαμοφοβία ορίζεται ως "φόβος ή και μίσος για το Ισλάμ και για τους μουσουλμάνους", διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται επίσης στην πρακτική των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων από την εξαίρεση τους από το οικονομική, κοινωνική και δημόσια ζωή του έθνους. Θεωρείται ότι το Ισλάμ είναι κατώτερο από τη Δύση (Η.Π.Α, Αγγλία) και είναι μια βίαιη πολιτική ιδεολογία ενώ δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία του Ισλάμ. Τον Ιανουάριο του 2001, στο "Διεθνές Φόρουμ της Στοκχόλμης για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας" η Ισλαμοφοβία αναγνωρίστηκε ως μια μορφή μισαλλοδοξίας, μαζί με την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό.

Οι κριτική κατά των πρακτικών του Ισλαμ συχνά αναφέρεται ως ισλαμοφοβία, όπως από ορισμένες δυτικές κοινωνίες. Έτσι τυχόν αρνητική στάση κατά πρακτικών που κυριαρχούν σε κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες, όπως η τέλεση γάμου μεταξύ παιδιών, τέλεση γάμου χωρίς τη θέληση των υποψήφιων συζύγων, κοινωνικός διαχωρισμός των δύο φύλων, ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, έχουν χαρακτηριστεί ως ισλαμοφοβικές στάσεις.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Islamophobia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).