Διαδικτυακό φόρουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το διαδικτυακό φόρουμ (αγγλικά:internet forum) είναι ένας τύπος ιστοσελίδων, όπου οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους. Έχει γίνει σήμερα ένας τρόπος διαδικτυακής επικοινωνίας.

Η ιστορία του φόρουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα διαδικτυακά φόρουμ ιδρύθηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του 1990. Ήταν ένας από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας στο διαδίκτυο, μέχρι την κυκλοφορία του Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς λειτουργούν τα φόρουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φόρουμ χρησιμοποιούν επίσης λογισμικά στην λειτουργία τους. Τα φόρουμ έχουν κυρίως τρεις κατηγορίες: Νέα, Γενικά (σχετικά με το θέμα που αφορά οποιοδήποτε φόρουμ) και Εκτός θέματος, όπου εκεί μπαίνει ότι δεν έχει σχέση με το φόρουμ. Υπάρχουν επίσης οι συντονιστές, μια ομάδα χρηστών (συνήθως 10 ή λίγο παραπάνω) και ρόλους τους είναι να κρατάνε το φόρουμ καθαρό από σπαμ, απειλές και εισβολείς. Επίσης μπορούν να διαγράφουν δημοσιεύσεις χρηστών,αν είναι απαραίτητο και να μπλοκάρουν χρήστες αν παραβιάζουν κάποιον από τους κανόνες του φόρουμ, ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης και να κλειδώνουν νήματα. Υπάρχουν 3 κατηγορίες συντονιστών (απλοί συντονιστές, ανώτεροι συντονιστές, επόπτες). Οι επόπτες έχουν την δυνατότητα να βλέπουν την ip των αναγνωστών. Οι επόπτες και οι ανώτεροι συντονιστές έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους απλούς συντονιστές.

Δικαιώματα χρηστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί μια λίστα των δικαιωμάτων των ομάδων χρηστών.

  • Συντονιστές: Δημιουργία και ανάγνωση νημάτων, κλείδωμα νημάτων, διαγραφή δημοσιεύσεων και νημάτων, δημιουργία δημοσκοπήσεων, μπλοκάρισμα χρηστών, δικαίωμα δημιουργίας νημάτων σε κατηγορίες που επιτρέπονται να δημιουργούν νήματα μόνο οι συντονιστές, προβολή προφίλ, επικοινωνία με άλλους χρήστες καθώς και άλλα δικαιώματα.
  • Μέλη: Έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συντονιστές αλλά δεν μπορούν να γράψουν σε κατηγορίες που γράφουν οι συντονιστές, κλείδωμα νημάτων, μπλοκάρισμα χρηστών, διαγραφή δημοσιεύσεων και νημάτων.
  • Επισκέπτες: Μόνο προβολή νημάτων σε ορισμένα φόρουμ.
  • Μπλοκαρισμένοι: Αυτοί που έχουν δεχτεί προειδοποιήσεις και έχουν αποκλειστεί προσωρινά ή μόνιμα. Όταν μπαίνουν, λαμβάνουν ένα μήνυμα ότι έχουν μπλοκαριστεί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]