Κατάχρηση εξουσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο βασιλιάς Jie της δυναστείας Xia με ένα Ji, εκπροσωπώντας την καταπίεση και καθισμένος πάνω σε δυο γυναίκες, συμβολίζει την κατάχρηση της εξουσίας του.

Η Κατάχρηση εξουσίας ή κατάχρηση ισχύος, με την μορφή της "κακής συμπεριφοράς στο αξίωμα" ή του "επίσημου παραπτώματος", είναι η διάπραξη μιας άνομης πράξης που επηρεάζει την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων των εργαζομένων. Η κατάχρηση εξουσίας αποτελεί συχνά μια δίκαιη αιτία για την απομάκρυνση ενός εκλεγμένου αξιωματούχου με νόμο ή με ανάκληση εκλογών. Αυτοί που προχωρούν σε κατάχρηση εξουσίας είναι συχνά αυτοί που εκμεταλλεύονται την δυνατότητα που έχουν να κάνουν χρήση της διαφθοράς προς όφελός τους.

Στις ΗΠΑ, η κατάχρηση εξουσίας αναφέρθηκε μέσα στο κατηγορητήριο τουλάχιστον πέντε ομοσπονδιακών αξιωματούχων. Δυο από αυτούς (ο δικαστής Τζορτζ Ίνγκλις και ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον) παραιτήθηκαν πριν την διεξαγωγή της δίκης τους στην γερουσία και άλλοι δυο αθωώθηκαν από την γερουσία. Η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο να κρίνεται μη ένοχος. Σε κρατικό επίπεδο, ο πρόεδρος Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς από το Ιλινόις και απομακρύνθηκε ομόφωνα από το αξίωμά του στην γερουσία του Ιλινόις το 2009 για διάφορα αδικημάτα, μεταξύ των οποίων της κατάχρησης εξουσίας.

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]