Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στερεότυπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια αντισημιτική καρικατούρα του 1873 που απεικονίζει τα στερεότυπα φυσικά χαρακτηριστικά ενός Εβραίου.

Στην κοινωνική ψυχολογία, το στερεότυπο είναι η υπεργενικευμένη πεποίθηση σχετικά με μια κατηγορία ανθρώπων.[1] Είναι η προσδοκία ότι ο άνθρωπος που ανήκει σε μια συγκεκριμενη κοινωνική ομάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκει. Παραδείγματα στερεότυπων πεποιθήσεων είναι ότι «οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι», «οι γυναίκες είναι συναισθηματικές», «οι μεσογειακοί λαοί είναι θερμόαιμοι», «οι αλλοδαποί είναι εγκληματίες», «οι Γερμανοί είναι οργανωτικοί» κτλ.[2] Ο τύπος της προσδοκίας μπορεί να ποικίλλει: μπορεί να είναι για παράδειγμα μια προσδοκία σχετικά με την προσωπικότητα, τις προτιμήσεις ή τις ικανότητες ενός ανθρώπου.

Τα στερεότυπα είναι γενικευμένα, επειδή το άτομο υποθέτει ότι το στερεότυπο που πιστεύει για μια κατηγορία ανθρώπων ισχύει για κάθε μεμονωμένο άτομο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων.[3] Ενώ τέτοιες γενικεύσεις μπορεί να φανούν χρήσιμες όταν γίνονται γρήγορες αποφάσεις, αυτές οι γενικεύσεις μπορεί να είναι εσφαλμένες όταν εφαρμόζονται για συγκεκριμένα πρόσωπα.[4] Τα στερεότυπα οδηγούν στην κοινωνική κατηγοριοποίηση, η οποία είναι ένας από τους λόγους ανάπτυξης συμπεριφορών προκατάληψης. Τέλος, η ανάπτυξη συμπεριφορών προκατάληψης μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cardwell, Mike (1999). Dictionary of psychology. Chicago Fitzroy Dearborn. ISBN 978-1579580643. 
  2. Στερεότυπα, προκατάληψη, ρατσισμός, σοβινισμός. Από το βιβλίο της κοινωνιολογίας της Γ Λυκείου.
  3. «Stereotypes | Simply Psychology». www.simplypsychology.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2018. 
  4. McLeod, Saul. «Stereotypes». Simply Psychology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2018.