Ειδησεογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ειδησεογραφία είναι τομέας της δημοσιογραφίας και αφορά τη συλλογή, επεξεργασία και μετάδοση των ειδήσεων. Το σύνολο των ειδήσεων που αναγράφονται στις εφημερίδες ή τα περιοδικά ή που μεταδίδονται από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, αποτελούν παράγωγα αυτής.

Η ειδησεογραφία περιγράφει και μεταφέρει γεγονότα και πληροφορίες που προκύπτουν από την πραγματική, καθημερινή ζωή, όπως πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, θρησκευτικές. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Κάθε είδηση είναι μια πληροφορία και, πληροφορία είναι κάθε στοιχείο που περιγράφει γνώση για κάτι. Υπάρχουν πληροφορίες που έχουν ενδιαφέρον σε προσωπικό ή ιδιωτικό επίπεδο και άλλες που ενδιαφέρουν το σύνολο μιας κοινωνίας ή ακόμα και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι δεύτερες είναι συνήθως αυτές που είναι και επίκαιρες, δηλαδή απασχολούν σε δεδομένη χρονική στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ). Ο τρόπος να φτάσει αυτή η πληροφορία, η επίκαιρη πληροφορία σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη είναι η ειδησεογραφία, μέσω της οποίας γίνεται η συλλογή των ειδήσεων, η επεξεργασία τους και η μετάδοσή τους μέσω των ΜΜΕ. Η είδηση αφορά και απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων και ηλικιών, ανεξαρτήτως επιπέδου μόρφωσης και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Ειδησεογραφία και αντικειμενικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως η ειδησεογραφία καλείται να μεταφέρει την είδηση με τρόπο κατανοητό για όλους, τον ίδιο σεβασμό επιβάλλεται να επιδεικνύει όσον αφορά και στην ορθή μεταφορά της είδησης. Μια είδηση είναι πάντοτε κάτι συγκεκριμένο, απτό, αληθινό. Η διάδοση και μετάδοσή της οφείλει να γίνεται στο σωστό ή αλλιώς άμεσο χρόνο και με το σωστό ή αλλιώς αντικειμενικό τρόπο, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η ουσία της και να μην μετατραπεί σε παραπληροφόρηση, παραποιημένη είδηση ή προπαγάνδα. Το δεύτερο είναι πιθανό να συμβεί είτε λόγω ελλιπούς, μονομερούς έρευνας και παρουσίασης των γεγονότων, είτε λόγω διαστρέβλωσής τους, ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται σε εκ παραδρομής λάθος ή σε σκοπιμότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]