Ηλικιακή διάκριση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ηλικιακή διάκριση είναι προκατάληψη ενάντια σε ένα άτομο ή ομάδα βάσει της ηλικίας. Όταν αυτή η προκατάληψη είναι το κυρίαρχο κίνητρο πίσω από πράξεις διάκρισης ενάντια σε ένα τέτοιο άτομο ή ομάδα, τότε αυτές οι πράξεις συνιστούν ηλικιακή διάκριση.

Οι κοινές μορφές διάκρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η ηλικιακή διάκριση είναι δυνατόν να σχετίζεται με προκατάληψη ενάντια σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα σχετίζεται στοχεύει συνήθως σε δύο ομάδες:

α. στους έφηβους
β. στους πρεσβύτερους

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παράδειγμα ηλικιακών διακρίσεων είναι οι απόψεις των ενήλικων ότι όλοι οι έφηβοι αγαπούν τη ροκ μουσική, είναι ανώριμοι, χρησιμοποιούν αργκό και είναι επιπόλαιοι. Από την αντίθετη πλευρά οι έφηβοι πιστεύουν ότι οι πρεσβύτεροι είναι αργοί, αδύναμοι, ευάλωτοι και εξαρτώμενοι.

Αν και όπως όλες οι μορφές διάκρισης ήταν πάντα πρόβλημα, επί του παρόντος το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στους τομείς της διασκέδασης και της βιομηχανίας υπολογιστών. Πολλοί πρεσβύτεροι ηθοποιοί, μουσικοί, συγγραφείς, προγραμματιστές έχουν πρόβλημα εύρεσης εργασίας, αν και διαθέτουν όλα τα προσόντα από άποψη εμπειρίας και εκπαίδευσης. Ωστόσο, στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οξύ και για τους εργαζόμενους στην βιομηχανία ή την οικοδομική.

Νόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετοί νόμοι κατά των ηλικιακών διακρίσεων:

  • Η.Π.Α. - Ηλικιακές διάκρισεις στην Απασχόληση
  • Πρόσφατες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατόν να προσληφθεί εργαζόμενος στον Δημόσιο τομέα έως την ηλικία των 53 ετών.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλ. επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]