Πύλη:Διάστημα/Παλαιότερες ειδήσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

2008[επεξεργασία κώδικα]

  • 27/09/2008 Πραγματοποιείται ο πρώτος κινεζικός διαστημικός περίπατος από το Τζάι Τζιγκάγκ μέλος του πληρώματος της τρίτης επανδρωμένης κινεζικής αποστολής. Αυτή η κίνηση ήταν ιστορική αφού εκτός του άλλου ήταν απαραίτητη για να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία για τη σύνδεση δυο διαστημοπλοίων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.
  • 25/09/2008 Εκτοξεύεται από το διαστημικό κέντρο του Ζιουκουάν το Σένζου 7 η τρίτη επναδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι ο πρώτος κινεζικός διαστημικός περίπατος.

2009[επεξεργασία κώδικα]

  • 9/10/2009 - Δύο τμήματα της αποστολής LCROSS, ένας άδειος πύραυλος Centaur αρχικά και στη συνέχεια η ίδια η συσκευή οργάνων του LCROSS, προσέκρουσαν στην επιφάνεια της Σελήνης, στο νότιο πόλο του δορυφόρου. Η προγραματισμένη αυτή συντριβή είχε σαν σκοπό να βοηθήσει τη NASA στην αναζήτηση νερού στη Σελήνη, στα σύννεφα που δημιουργήθηκαν από αυτή. (in.gr)
  • 28/10/2009 - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Ares I. Ο δοκιμαστικός πύραυλος (Ares I-X) πραγματοποίησε μία ολιγόλεπτη πτήση που επέτρεψε να τον έλεγχο της αεροδυναμικής συμπεριφοράς και τη λειτουργίας του κατώτερου μέρους του πυραύλου. Οι πύραυλοι Ares I, που εξελίσσονται στα πλαίσια του προγράμματος Castellation της NASA, θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μαζί με το διαστημικό σκάφος Orion για την αντικατάσταση του διαστημικού λεωφορείου. (NASA, in.gr)
  • 10/11/2009 - Εκτοξεύθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με την βοήθεια ένος πυραύλου Soyuz, ένα νέο τμήμα για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Poisk, όπως ονομάζεται το νέο τμήμα (Mini-Research Module 2 - MRM2), είναι σχεδιασμένο για επιστημονικά πειράματα και αποτελεί το πρώτο νέο ρωσικό τμήμα του ISS εδώ και μια δεκαετία, ενώ η συναρμολόγησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. (NASA, in.gr)
  • 14/12/2009 - Η NASA εκτοξεύει το νέο της τροχιακό τηλεσκόπιο, που φέρει το όνομα WISE. Το WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer - Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Χαρτογράφησης) θα χαρτογραφεί τον ουρανό στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Τα Νέα

2010[επεξεργασία κώδικα]

Ιανουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 26 Ιανουαρίου: Η NASA ανακοινώνει πως η συσκευή εξερεύνησης του Άρη Spirit, θα λειτουργεί από δώ και πέρα ως ένας στατικός επιστημονικός σταθμός. Η συσκευή είχε παγιδευτεί σε παγίδα άμμου τους προηγούμενους μήνες, χωρίς όμως να γίνει δυνατός ο απεγκλωβισμός του. NASA
  • 26 Ιανουαρίου: Υπογράφηκαν τα τρία πρώτα συμβόλαια για την φάση πλήρης επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος δορυφόρων Galileo, από την ESA. Αυτό σημαίνει πως ξεκινά η κατασκευή της λειτουργικής υποδομής του συστήματος. ESA
  • 31 Δεκεμβρίου: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το έτος 2011 (περίπου 3,8 τρισ. δολάρια) θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των σχεδίων της NASA τόσο για το πρόγραμμα για την επιστροφή στη Σελήνη έως το 2020 (πρόγραμμα Αστερισμός), όσο και για την ανάπτυξη των πυραύλων Ares I. in.gr

Φεβρουάριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 2 Φεβρουαρίου: Η NASA υπογράφει τα 5 πρώτα συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρίες για την την ανάπτυξη διαστημικών μεταφορών, ύστερα και από την μείωση του προϋπολογισμού της από την κυβέρνηση Ομπάμα, και την ακύρωση του προγράμματος Αστερισμός και της εξέλιξης του Orion. in.gr
  • 3 Φεβρουαρίου: Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή του νέου διαστημικού πυραύλου Καβοσγκάρ-3, τοπικής κατασκευής, που φέρει πειραματική κάψουλα που περιέχει ζωντανά ζώα, σύμφωνα με το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ-Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης. Η εκτόξευση έγινε με αφορμή την 31η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ενώ ο πύραυλος είναι ο τρίτος στη σειρά που εκτοξεύει η χώρα. in.gr
  • 8 Φεβρουαρίου: Εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Endeavour με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα παραμείνει 13 ημέρες. Το Endeavour μεταφέρει 6 άτομα, και κύρια αποστολή του είναι η παράδοση της υπομονάδας Tranquility και του θόλου παρατήρησης Cupola. Με την εγκατάσταση τους, θα έχει ολοκληρωθεί το 90% της κατασκευής του Σταθμού. (Τα Νέα)

Μάρτιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Μαρτίου: Η Κίνα αναβάλλει για ένα χρόνο την προγραμματισμένη για το 2010 εκτόξευση του πρώτου τμήματος (μονάδα Τιανγκόνγκ-1), του νέου της διαστημικού σταθμού. Η επίσημη δικαιολογία αναφέρει «τεχνικούς λόγους» για την ματαίωση της εκτόξευσης. (Τα Νέα)
  • 5 ΜαρτίουNASA εκτοξεύει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ τον GOES-15, έναν προηγμένης τεχνολογίας μετεωρολογικό δορυφόρο, με πολλαπλές χρήσεις. (in.gr)
  • 12 Μαρτίου: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ύστερα από συνάντηση με εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος, εκτιμά πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και μετά το 2015. (in.gr)

Απρίλιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 1η Απριλίου: Η Βρετανία ιδρύει την δική της Διαστημική Υπηρεσία (UK Space Agency). (BBC)
  • 2 Απριλίου: *Εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν, το Soyuz TMA-18, το οποίο μεταφέρει τρία μέλη της Αποστολής 23 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. (CNN)
  • 9 Απριλίου: Αναβάλλεται η εκτόξευση από την Γαλλική Γουιάνα του διαστημικού πυραύλου Ariane 5, που μεταφέρει δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, λίγο μετά τη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αναβολή οφείλεται σε ανωμαλία στο σύστημα συμπίεσης του οχήματος εκτόξευσης (ikypros)
  • 15 Απριλίου: Ανθρωποειδές ρομπότ που σχεδιάζεται από την NASA και τη General Motors και φέρει το όνομα Robonaut 2, θα ενταχθεί στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές. (in.gr)
  • 23 Απριλίου: Το Αμερικανικό μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος Χ-37Β που κατασκευάστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πραγματοποιώντας την παρθενική του πτήση στο διάστημα. (Ελευθεροτυπία)
  • 27 Απριλίου: Η NASA αναβάλλει μέχρι το Νοέμβριο την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ενός προηγμένου ανιχνευτή σωματιδίων, ο οποίος θα λειτουργήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 10 έως 18 χρόνια. (in.gr)

Μάιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 6 Μαΐου: Η NASA πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμή γα την ασφάλεια της κάψουλας Orion, στην έρημο του Νέου Μεξικού. Η δοκιμή ήταν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, απόλυτα επιτυχής. (in.gr)
  • 10 Μαΐου: NASA και ESA συμφωνούν για την δημιουργία από κοινού ενός σύνθετου διαστημικού παρατηρητηρίου με το όνομα LISA (Laser Ιnterferometer Space Αntenna), με την αποστολή τριών υπερσύγχρονων διαστημικών σκαφών στο διάστημα. Σκοπός του είναι να προσπαθήσει να «συλλάβει» τα βαρυτικά κύματα, η ύπαρξη των οποίων προβλέπεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας (Το Βήμα)
  • 26 Μαΐου: Το Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς προσεδαφίζεται με επιτυχία στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην ολοκληρώνοντας την πρόσφατή του αποστολή. Αυτή ήταν και η τελευταία αποστολή για το Ατλαντίς, μετά από 35 χρόνια στις υπηρεσίες της ΝΑΣΑ. (CBC News)

Iούνιος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 4 Ιουνίου: Επιτυχημένη ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου πυραύλου της SpaceX, Falcon 9 στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. (Το Βήμα)
  • 7 Ιουνίου: Ξεκινά η αποστολή προσομοίωσης ταξιδιού στον πλανήτη Άρη, Mars500. Στην αποστολή πέρνουν μέρος 6 άνδρες εθελοντές και η διάρκειά της θα είναι 520 ημέρες. (Άρθρο στο Wikinews)
  • 10 Ιουνίου: Έκρηξη σημειώνεται σε Νοτιοκορεατικό πύραυλο Naro-1 λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Ο πύραυλος μετέφερε έναν δορυφόρο STSAT-2B. (ΒBC)
  • 13 Ιουνίου: Επιστρέφει την Γη μετά από 7 χρόνια στο διάστημα, το Ιαπωνικό διαστημικό όχημα Χαγιαμπούσα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εξερεύνηση ενός μικρό αστεροειδή, του 25143 Ιτοκάουα. Το μητρικό σκάφος κάηκε κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας μια κάψουλα που περιέχει υλικό από τον αστεροειδή και η οποία κατέπεσε στην Αυστραλία. (in.gr)
  • 18 Ιουνίου: Το διαστημικό λεωφορείο Σογιούζ φτάνει στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, με κυβερνήτη τον Ρώσο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και πλήρωμα τους Αμερικανούς Ντουγκ Γουίλοκ και Σάνον Ουόλκερ. Πρόκειται για την 100η πτήση στον ISS από Αμερικανικά και Ρωσικά διαστημικά λεωφορεία. (in.gr)
  • 24 Ιουνίου: Η JAXA ανακοινώνει πως ξεκινά την διαδικασία ανοίγματος της κάψουλας του Χαγιαμπούσα. JAXA

Αύγουστος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 18 Αυγούστου: Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας ανακοινώνουν πως η διαστημική υπηρεσία της χώρας δοκιμάζει την υπομονάδα «Τιανγκόγκ-1», βάρους 8,5 τόνων, η οποία αποτελεί το πρώτο τμήμα του νέου της διαστημικού σταθμού και πως είναι πιθανόν να εκτοξευτεί τον επόμενο χρόνο. (in.gr)
  • 31 Αυγούστου: Η NASA και η Alliant Techsystems (ΑΤΚ) πραγματοποιούν την δεύτερη στατική δοκιμή του πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων DM-2, ο οποίος προοριζόταν για τον πύραυλo Ares-1, πρόγραμμα το οποίο ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. (AFP μέσω Google)

Σεπτέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Σεπτεμβρίου: Η NASA ξεκίνησε το σχεδιασμό του διαστημικού σκάφους της αποστολής Solar Probe Plus, που θα αναχωρήσει το αργότερο το 2018 με κατεύθυνση τον Ήλιο. Το σκάφος θα θα καταστραφεί πέφτοντας στον αστέρα, με την πρόθεση να προσφέρει δεδομένα για σχετικά με το γιατί η εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι θερμότερη από την ορατή επιφάνειά του και τι προωθεί τον ηλιακό άνεμο που επηρεάζει τη Γη και το Ηλιακό Σύστημα. (in.gr)

Οκτώβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Οκτωβρίου: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκτοξεύει τον δορυφόρο Τσανγκ-ε 2, την δεύτερη αποστολή της στην Σελήνη. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την επέτειο των 61 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ο Τσανγκ-ε 2 αναμένεται να πλησιάσει μέχρι την απόσταση των 15 χιλιομέτρων από την Σελήνη, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων την περιοχή «Όρμο των Ουράνιων Τόξων», στην οποία προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί το 2013 η επόμενη αποστολή Τσανγκ-ε 3. (Το Βήμα)
  • 6 Οκτωβρίου: Η NASA ενέκρινε μια νέα αποστολή που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, προκειμένου να εξακριβώσει πώς έχασε την ατμόσφαιρά του. Πρόκειται για τον δορυφόρο MAVEN (Εξέλιξη της Ατμόσφαιρας και των Πτητικών υλικών του Άρη), με εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 438 εκατομμύρια δολάρια, που προγραμματίζεται να αναχωρήσει από τη Γη το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2013. O δορυφόρος αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2014. (in.gr)

Δεκέμβριος 2010[επεξεργασία κώδικα]

  • 8 Δεκεμβρίου: Η SpaceX, εταιρεία εξερεύνησης του διατήματος, με αντικείμενο διαστημικές πτήσεις, εκτόξευσε επιτυχώς το διαστημόπλοιο Dragon σε διαστημική τροχιά με έναν πύραυλο Falcon 9 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην Φλόριντα την Τετάρτη. Την εκτόξευση ακολούθησε η επιτυχής προσθαλάσσωση του μη επανδρωμένου σκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό ώρες αργότερα. (Popular science)
  • 13 Δεκεμβρίου: Με βάση επιβεβαιωμένα δεδομένα, το Voyager 1 εισέρχεται στην περιοχή της Ηλιόπαυσης, την περιοχή όπου τα εξερχόμενα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και τα εισερχόμενα σωματίδια από τη μεσοαστρική περιοχή έχουν ισοδύναμη πίεση. (NASA) , (in.gr)

Φεβρουάριος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 11 Φεβρουαρίου: Η αποστολή NASA Solar Dynamics Observatory (SDO - Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής) συμπληρώνει ένα χρόνο στο διάστημα, έχοντας αποστείλει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκατομμύρια εικόνες και δεδομένα του Ήλιου. NASA
  • 14 Φεβρουαρίου: Το διαστημικό σκάφος Stardust της NASA προσεγγίζει τον κομήτη Tempel 1. Σκοπός είναι να διαπιστωθούν οι αλλαγές που επέφερε στην επιφάνειά του ένα προηγούμενο πείραμα της NASA το 2005, κατά το οποίο η αποστολή Deep Impact εκτόξευσε ένα μεταλλικό βλήμα εναντίον του κομήτη για να σηκώσει σκόνη και να δει από τι αποτελείται. (in.gr)

Ιούνιος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 4 Ιουνίου: Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ ολοκληρώνει την τελευταία του πτήση, κάθως προσγειώθηκε στο ακρωτήρι Κανάβεραλ. Αυτό ήταν το τέλος της 19χρονής χρήσης του.

Ιούλιος 2011[επεξεργασία κώδικα]

  • 15 Ιουλίου: Η διαστημοσυσκευή DAWN μπαίνει σε τροχία γύρα από τον αστεροειδή 4 Εστία και στέλνει τις πρώτες εικόνες. Είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής τον οποίο έχει επισκευτεί διαστημοσυσκευή έως τώρα. (JPL Nasa)

Σεπτεμβρίος 2011[επεξεργασία κώδικα]