Πύλη:Διάστημα/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
P satellite dish.svg
Abell 1689- A Galaxy Cluster Makes Its Mark (A galaxy cluster at a distance of about 2.3 billion light years from Earth.) (2941478428).jpg

Ένας πλήρης ορισμός αναφέρει ότι διάστημα είναι ότι βρίσκεται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και συγχρόνως μέχρι τα όρια του ηλιακού μας συστήματος .

Σύμφωνα με την κλασική φυσική το Διάστημα είναι το αμετάβλητο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται τα φαινόμενα. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, το Διάστημα (κενό) υπάρχει ανεξάρτητα από τα φαινόμενα που συντελούνται μέσα σε αυτό και αποτελεί ένα σύστημα αναφοράς στο οποίο μπορούν να ανάγονται όλα ανεξαιρέτως φαινόμενα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες να εξερευνηθεί το διάστημα μέσω επανδρωμένων και μη αποστολών. Τη δεκαετία του 1960 μάλιστα είχε γίνει μια διαμάχη με θέμα το διάστημα ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τιςΗΠΑ για το ποιος θα έστελνε πιο γρήγορα άνθρωπο πρώτα στο διάστημα (όπου η ΕΣΣΔ έστειλε πρώτη τον Γιούρι Γκαγκάριν) κι έπειτα στη Σελήνη (όπου η ΗΠΑ έστειλαν πρώτες μια τριμελή αποστολή με επικεφαλής τον Νηλ Άρμστρονγκ.