Συζήτηση:Προεδρική δημοκρατία

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το γκάλοπ της εφημερίδας το Βήμα, το οποίο δίνει: Προεδρική Δημοκρατία 46,8%, Προεδρευομένη Δημοκρατία 39,9% και Βασιλευόμενη Δημοκρατία 11,6% είναι άκαιρο και τελείως εξωπραγματικό!!. Δεν μπορείς να κρίνεις ένα καθεστώς που δεν είδες και δεν έζησες, και να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο το οποίο έχεις, ήδη βιώσει. Εκτός και αν έχεις ζήσει σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Κατά συνέπεια το ποσοστό της Βασιλευομένης Δημοκρατίας (11,6%), χωρίς να υπάρχει ο βασιλιάς στην Ελλάδα, έστω ως απλός πολίτης και να έχει ελευθερία κινήσεων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες που έχουν καθεστώς Αβασίλευτης Δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά «υψηλό»! — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.69.0.101 (συζήτησησυνεισφορά) .

Τα γκάλοπ είναι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες σύμφωνα με την συναίνεση της κοινότητας της Βικιπαίδειας και αν υπάρχουν παρατίθενται ως πληροφορίες. Το ότι δεν έχεις βιώσει κάτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το κρίνεις. Με αυτή την λογική με το μεταχουντικό δημοψήφισμα δεν θα έπρεπε να αλλάξει το πολίτευμα σε προεδρευομένη, αφού κανένας Έλληνας που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό δεν το είχε βιώσει. Και τι να πεις αν το γκάλοπ δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνικής φύσεως. Δεν είναι λοιπόν έγκυρο επιχείρημα αυτό που λες για να κρίνουμε ως κοινότητα το αν ένα γκάλοπ θα μείνει ή όχι. Τα γκάλοπ μένουν εκτός εξαιρέσεων γιατί κατά γενική ομολογία παρουσιάζουν την άποψη ενός σημαντικού πληθυσμού μια δεδομένη χρονική στιγμή. --dead3y3 (συζήτηση) 23:33, 22 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Αφού δεν έχεις βιώσει ένα σύστημα ή κάποιες συνθήκες, πως θα είσαι σε θέση να κρίνεις??

Βρε παιδιά, το είδαμε το σύστημα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, εχρεοκώπησε την Ελλάδα. Και έπειτα όλοι γνωρίζουμε ότι το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 είναι προϊόν νοθείας, έγινε κάτω από συνθήκες εξαιρετικής πίεσης (απαγορεύτηκε στο βασιλιά να έρθει στην Ελλάδα για να διοργανώσει εκστρατεία υπέρ του βασιλικού θεσμού,επειδή έτσι βόλευε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή). Και η μεθόδευση «ξέφυγε» από τα όρια της απλής επικοινωνίας. Ακόμα, φοβούμαι πολύ, ότι έγινε νοθεία και στην κάλπη, παρόλο που για αυτό δεν έχω αποδείξεις, αλλά αν κοιτάξεις σε κάποιες περιφέρειες π.χ. στην Α’ Άθηνών, η Βασιλευομένη Δημοκρατία έλαβε μόνο το 24%. Αντίθετα, στις εκλογές που διενεργήθηκαν λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, η Νέα Δημοκρατία (στην ίδια περιφέρεια) έλαβε το 54%. Αυτό σίγουρα σου λέει κάτι, δεν είναι δυνατόν να υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά, όταν μάλιστα την εποχή εκείνη η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ήταν βασιλόφρονες. Κάποτε φίλτατε στην Ελλάδα, θα πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ειδάλλως, θα πεινάσουμε ακόμα περισσότερο.

Εάν ποτέ διενεργηθεί στην Ελλάδα δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, θα πρέπει –κατά την προσωπική μου γνώμη-, για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία και το αποτέλεσμα να μην αμφισβητηθεί από κανέναν, θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος σε όλες τις πλευρές (τουλάχιστον 2 χρόνια) να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο λαό, να υπάρχουν συνθήκες ισομερούς διαφωτισμού (χωρίς εμπόδια) και το ερώτημα να τεθεί ως εξής:

Τι καθεστώς θα θέλατε να είχε σήμερα η Ελλάδα?

1) Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (τύπου Ελλάδος, Ιταλίας)

2) Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (τύπου ΗΠΑ ή Γαλλίας)

3) Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (τύπου Ευρώπης ή Ιαπωνίας)

4) Λαϊκή (κομμουνιστική) Δημοκρατία (τύπου Κίνας ή πρώην Ανατολικής Ευρώπης)

Ευχαριστώ για την κατανόηση!

Τώρα μιλάμε για πως πρέπει να βελτιωθεί το άρθρο όπως γίνεται στις σελίδες συζήτησης ή κάνουμε φορουμάδικη συζήτηση; Υπάρχουν πολλά φόρουμ εκεί έξω για αν εκφράσεις τις απόψεις σου. Εδώ απλά βελτιώνουμε εγκυκλοπαιδικά άρθρα. --dead3y3 (συζήτηση) 13:45, 23 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Ναι, βεβαίως σύντροφε, μπορώ να βοηθήσω στη βελτίωση του άρθρου, αλίμονο. Όχι, όμως ως συγγραφέας «πλήρους απασχόλησης», και αυτό όχι επειδή δεν θέλω να συνεργασθώ μαζί σας, αλλά επειδή είμαι αρκετά απασχολημένος αυτό τον καιρό. Μπορώ να βοηθήσω σε κάτι που θα μου πείτε ή θα με ρωτήσετε ή να δώσω κάποια ιδέα. Άμεσα σας συνιστώ να αλλάξετε τον τίτλο Προεδρική Δημοκρατία, είναι τελείως λάθος διατυπωμένος. Ο σωστός όρος, παρόλο που δεν το άκουσα από κανέναν συνταγματολόγο είναι Προεδρική και Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Προεδρική Δημοκρατία σκέτο είναι λ.χ. το πολίτευμα που εγκαθίδρυσε στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, την 1η Ιουνίου 1973. Στη διάθεση σας…


Σχετικά με τη συζήτηση για την μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία. Η αλλαγή του πολιτεύματος από Προεδρευομένη σε Προεδρική Δημοκρατία, επί της ουσίας, δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και δεν θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Θα είναι απλώς μία επιφανειακή αλλαγή, που θα δώσει παράταση ζωής στο διεφθαρμένο πολιτικό status quo που υπάρχει στην Ελλάδα και θα είναι μία ελπίδα χωρίς αντίκρισμα. Ας εφαρμοστεί επιτέλους για να φανεί και στην πράξη η πραγματική του αξία, η οποία είναι μηδαμινή…

"Προεδρική Δημοκρατία σκέτο είναι λ.χ. το πολίτευμα που εγκαθίδρυσε στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπαδόπουλος..." Προεδρική ήταν, "Δημοκρατία" ασφαλώς δεν ήταν. Τα υπόλοιπα είναι απόψεις που δεν βελτιώνουν το άρθρο. --Ttzavarasσυζήτηση 15:22, 22 Μαΐου 2011 (UTC)[απάντηση]

Δεν είστε και τόσο σίγουρος αγαπητέ σύντροφε(εσείς προσωπικά), ποιές απόψεις βελτιώνουν το άρθρο και ποιές όχι, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι τις γνωρίζετε πολύ καλά.

Θα παρακαλούσα να κοιτάζετε τι γνωρίζετε εσείς και να αφήσετε κατά μέρος τις κρίσεις "αφ' υψηλού" - παρόμοιες μπορεί να εκφράσει ο καθένας, το δύσκολο είναι να βάλει ένα χεράκι στο άρθρο. Ιδού η Ρόδος. --Ttzavarasσυζήτηση 12:07, 23 Μαΐου 2011 (UTC)[απάντηση]


Ίσως δεν έχετε σκεφτεί, σύντροφε Ttzavaras, ότι αυτό που γνωρίζω εγώ, μπορεί να μην το γνωρίζετε εσείς. Το άρθρο δεν βελτιώνεται από ανθρώπους άσχετους που τα γράφουν λάθος. Για άνοιξε τα μάτια σου σύντροφε, για να δεις τι αηδίες γράφεται εκεί στο κύριο άρθρο. Γράφεται λοιπόν (στο Άρθρο), ότι η Προεδρική Δημοκρατία δεν είναι και Κοινοβουλευτική. Δεν έχει κοινοβούλιο η Γαλλία και οι ΗΠΑ? Τι είναι αυτές οι αηδίες που γράφεται? Πουλάς εξυπνάδα Τζαβάρα, ενώ είσαι παντελώς άσχετος και το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι να πιπιλίζεις την καραμέλα του συστήματος. Και πιο κάτω γράφεται ότι οι Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες είναι μόνο η Προεδρευομένη και η Βασιλευομένη. Δεν φτάνει που δεν ξέρετε τι σας γίνεται και τι γράφετε, πουλάς και εξυπνάδα, έχεις και θράσος σύντροφε. Ψευτοεγωϊστάκο, που κάνεις και τον έξυπνο, χωρίς να είσαι.


Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία[επεξεργασία κώδικα]

Όπως έχω αναφέρει και στο λήμμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ό,τι και οι προεδρικές δημοκρατιές είναι κοινοβουλευτικά συστήματα καθώς διαθέτουν δημοκρατικά εκλεγμένο κοιβούλιο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο μια προεδρική δημοκρατία να μην έχει πρωθυπουργό .Μην ξεχνάμε πως ο όρος Ημιπροεδρικό σύστημα είναι ανεπίσημος. Στα συντάγματα των συγκεκριμένων χωρών το επίσημο πολίτευμα είναι η Προεδρική Δημοκρατία .

--Ειδικό:Συνεισφορές/Alex1991 13:15, 5 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]