Πομπήιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πομπήιος ο Μέγας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πομπήιος
Hw-pompey.jpg
Ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
Περίοδος
52 π.Χ. – 51 π.Χ.
Ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
Περίοδος
55 π.Χ. – 54 π.Χ.
Μαζί με τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο
Έπαρχος της Εκείθεν Ιβηρίας
Περίοδος
58 π.Χ. – 55 π.Χ.
Ύπατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
Περίοδος
70 π.Χ. – 69 π.Χ.
Μαζί με τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 29 Σεπτεμβρίου 106 π.Χ.
Πικηνόν, Ρωμαϊκή Δημοκρατία
Θάνατος 29 Σεπτεμβρίου 48 π.Χ.
Πηλούσιον, Αρχαία Αίγυπτος
Σύζυγος Αιμιλία
Ιουλία
Κορνηλία Μέτελλα
και άλλες
Παιδιά Γναίος Πομπήιος
Πομπηία
Σέξτος Πομπήιος
Επάγγελμα Πολιτικός και στρατιωτικός
Θρήσκευμα Ρωμαϊκή θρησκεία
Προτομή του Πομπήιου στην Κοπεγχάγη

O Γναίος Πομπήιος ο Μέγας (Gnaeus Pompeius Magnus[1], 29 Σεπτεμβρίου 106 π.Χ. - 29 Σεπτεμβρίου 48 π.Χ.), γνωστός συνήθως ως Πομπήιος ή Μέγας Πομπήιος[2], ήταν στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης της ύστερης Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Καταγόταν από πλούσια ιταλική επαρχιακή οικογένεια και ο πατέρας του ήταν ο πρώτος που την ενέταξε στις τάξεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας.

Οι πολύ μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες του Πομπήιου σε πολύ νεαρή ηλικία, του έδωσαν την δυνατότητα να γίνει για πρώτη φορά ύπατος χωρίς να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Εντυπωσιασμένος από τις νίκες του κατά τους εμφυλίους πολέμους, ο Σύλλας τον επονόμασε Magnus (Μεγάλο). Διετέλεσε τρεις φορές ύπατος και τέλεσε τρεις θριάμβους.

Τα μεγαλύτερα κατορθώματα του Πομπήιου ήταν οι νίκες του κατά των οπαδών του Μαρίου το 82-81, η επικράτησή του στην αναστατωμένη από τον Σερτώριο Ισπανία, η εξάλειψη της πειρατείας από τη Μεσόγειο σε εφαρμογή του Γαβινείου Νόμου και η νίκη στο Γ' Μιθριδατικό Πόλεμο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 π.Χ. ο Πομπήιος σχημάτισε με τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο και τον Ιούλιο Καίσαρα την Πρώτη Τριανδρία, μιαν ανεπίσημη πολιτικοστρατιωτική συμμαχία, και ο Πομπήιος παντρεύτηκε την κόρη του Καίσαρα Ιουλία. Μετά τον θάνατο της Ιουλίας και του Κράσσου Πομπήιος και Καίσαρ βρέθηκαν επί κεφαλής ο μεν πρώτος της συντηρητικής ο δε δεύτερος της λαϊκής παράταξης. Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος και ο Πομπήιος νικήθηκε στη μάχη των Φαρσάλων και κατέφυγε στην Αίγυπτο. Εκεί δολοφονήθηκε κατ' εντολήν του Πτολεμαίου ΙΓ', ο οποίος πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν αρεστός στον Καίσαρα.

Η σταδιοδρομία και η πτώση του Πομπήιου ήταν καθοριστικοί παράγοντες του μετασχηματισμού της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας σε αυτοκρατορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το πλήρες όνομα του Πομπήιου ήταν Gnaeus Pompeius Gnaei filius Sexti nepos Magnus, δηλαδή "Γναίος Πομπήιος ο Μέγας, γιος του Γναίου, εγγονός του Σέξτου" (CN·POMPEIVS·CN·F·SEX·N·MAGNVS).
  2. William Smith, A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology and Geography (1851)

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα