Φαρνάκης Β΄ του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Φαρνάκης Β΄ του Πόντου
Gold coin of Pharnaces II of Pontus as King of the Bosporan Kingdom.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση95 π.Χ.
Θάνατος47 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΔύναμις
Δαρείος του Πόντου
Αρσάκης του Πόντου
ΓονείςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ και Λαοδίκη
ΑδέλφιαΜιθριδάτης της Κολχίδας
Μαχάρης
Αρκαθίας
Κλεοπάτρα του Πόντου
Αθηναΐς Φιλόστοργος Β΄
ΟικογένειαΔυναστεία των Μιθριδατιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς του Πόντου (62 π.Χ.–46 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Φαρνάκης Β΄ (π. 97 - 47 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών ήταν βασιλιάς του Κιμμερίου Βοσπόρου ως το τέλος του.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε καταγωγή Περσική και Μακεδονική (Ελληνική). Ήταν γιος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου και της πρώτης συζύγου του και αδελφής του Λαοδίκης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο βασίλειο τού Πόντου και ήταν συνονόματος με τον προπάππο του Φαρνάκη Α΄ τού Πόντου. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν τον Φαρνάκη Β΄ ως βασιλιά του Πόντου, ωστόσο ήταν στην πραγματικότητα μόνο των περιοχών γύρω από τον Κιμμέρο Βόσπορο. Όταν ο πατέρας του ηττήθηκε από τους Ρωμαίους στον Γ΄ Μιθριδατικό Πόλεμο (73-63 π.Χ.) και απεβίωσε το 63, οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν τον Πόντο στις επαρχίες τους και τον ένωσαν με τη Βιθυνία στην επαρχία της Βιθυνίας & Πόντου.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν σωθεί νομίσματά του από το 55 ως το 50 π.Χ.. Ένα από αυτά έχει το κεφάλι του στη μία πλευρά και στην άλλη ο Απόλλωνας μισοντυμένος, καθήμενος επί θρόνου με πόδια ζώων, ακουμπά με τοn αριστερό του χέρι στην κιθάρα του και κρατεί δάφνινο κλαδί επάνω από τρίποδα. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΦΑΡΝΑΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ.

Οικογένεια και διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του είχε κάνει συμμαχία με τις φυλές των Σαρματών και μάλλον δια μέσου αυτής ο Φαρνάκης Β΄ νυμφεύτηκε μία ανώνυμη ευγενή των Σαρματών. Ίσως ήταν πριγκίπισσα, συγγενή του ηγεμόνα τους ή μία αριστοκράτισσα με επιρροή και υψηλή θέση. Γιος τους ήταν ο:

  • Δαρείος βασιλιάς του "Πόντου" (Κιμμερίου Βοσπόρου), βασ. 37-36 π.Χ..
  • Δύναμις π. 67 π.Χ. - 8 μ.Χ., η φιλορωμαία. Παντρεύτηκε πρώτα τον Άσανδρο, έπειτα τον Σκριβώνιο και μετά τον Πολέμονα Α΄.
  • Αρσάκης άκμασε 1ος αι. π.Χ.., πρίγκιπας του "Πόντου".

Τα ονόματα αντανακλούν την Ελληνική και Περσική κληρονομία και καταγωγή. Έπειτα από το τέλος του, οι δύο γιοί του έγιναν από τον Μάρκο Αντώνιο βασιλείς του Πόντου για ένα διάστημα. Μετά τους διαδέχθηκε η Δύναμις και οι σύζυγοί της στο βασίλειο του Κιμμερίου Βοσπόρου. Οι απόγονοί της έγιναν οι μελλοντικοί βασιλείς.

Η όπερα Φαρνάκης Β΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 18ο αι. ο λιμπρετίστας Αντόνιο-Μαρία Λουτσίνι σχεδίασε ένα λιμπρέτο, βασισμένος σε συμβάντα από τη ζωή τού Φαρνάκη Β΄, το οποίο το 1727 ο Αντόνιο Βιβάλντι πρόσθεσε τη μουσική· η όπερα ονομάστηκε Φαρνάκης. Το έργο ανανεώθηκε πολλές φορές, που δηλώνει, ότι έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς όπερές του. Και άλλοι συνθέτες έθεσαν τη μουσική στο λιμπρέτο, όπως ο Γιόζεφ Μυσλιβέτσεκ, του οποίου η όπερα Φαρνάκης το 1767 ήταν μάλλον η καλύτερη από όμοιες προσπάθειες, που ακολούθησαν την επένδυση τού Βιβάλντι. Ο Φαρνάκης Β΄ εμφανίζεται επίσης στην όπερα Μιθριδάτης, βασιλιάς τού Πόντου τού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Appian, The Foreign Wars, The Mithridatic Wars, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2014; ISBN 978-1503114289
  • Cassius Dio, Roman History, vol. 4, Books 41-45 (Loeb Classical Library), Loeb, 1989; ISBN 978-0674990739
  • Julius Caesar, The Civil War: Together with the Alexandrian War, the African War, and the Spanish War, Penguin Classics, new impression edition, 1976;