Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πομπηία Μάγνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πομπηία Μάγνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pompeia (Λατινικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 70 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος46 π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛεύκιος Κορνήλιος Κίννα
Φαύστος Κορνήλιος Σύλλας (ταμίας το 54 π.Χ.)
ΤέκναΓναίος Κορνήλιος Κίννα Μάγνος
Cornelia Magna
Faustus Cornelius Sulla
Cornelia Sulla
ΓονείςΠομπήιος και Μουκία Τερτία
ΑδέλφιαΣέξτος Πομπήιος[2]
Γναίος Πομπήιος (γιος του Πομπήιου)
Marcus Aemilius Scaurus (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Pompeius/Pompeia (younger paternal half-sibling)
ΟικογένειαPompeia gens
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πομπηία Μάγνα, λατιν.: Pompeia Magna (γενν. το 80/75 π.Χ. - πριν το 35 π.Χ.) ήταν η κόρη και το δεύτερο παιδί που γεννήθηκε από τον Ρωμαίο Πομπήιο τον Μεγάλο (Γναίο Πομπήιο Μάγνο) από τον τρίτο γάμο του, με τη Μουκία Τερτία. Ο μεγαλύτερος αδελφός της ήταν ο Γναίος Πομπήιος και ο μικρότερος αδελφός της ήταν ο Σέξτος Πομπήιος.[3][4][5]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Το 59 π.Χ. ο πατέρας της Πομπήιας παντρεύτηκε για τέταρτη φορά, με την Ιουλία, κόρη του Ιούλιου Καίσαρα. Μετά τον γάμο τους, η Πομπηία αρραβωνιάστηκε αρχικά με κάποιον Σερβίλιο Καίπιο, αλλά τελικά παντρεύτηκε τον Φαύστο Κορνήλιο Σύλλα, έναν πολιτικό που ήταν γιος του Ρωμαίου δικτάτορα Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα από τη σύζυγό του Καικιλία Μετέλλα. Περίπου το 47 π.Χ., ο Φαύστος απεβίωσε στον Αφρικανικό Πόλεμο εναντίον του Ιούλιου Καίσαρα. Οι δύο γιοι τους έπεσαν στα χέρια του Καίσαρα, ωστόσο αυτός τους απέλυσε ως επικίνδυνους και τους συγχώρησε.

Μετά το 46 π.Χ. η Πομπηία παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον πολιτικό Λεύκιο Κορνήλιο Κίννα (ύπατος το 32), ο οποίος ήταν προξενός το 32 π.Χ. [6]

Για κάποιο διάστημα, η Πομπηία συνοδεύτηκε τον μικρότερο αδελφό της Σέξτο Πομπήιο στη Σικελία. Στη Σικελία ήταν που η Πομπηία έφτιαξε διάφορα δώρα για τον νεαρό -μελλοντικό Αυτοκράτορα- Τιβέριο, ο οποίος είχε διαφύγει εκεί με τους γονείς του από τον Οκταβιανό. Η Πομπηία έδωσε στον Τιβέριο τέτοια δώρα όπως έναν μανδύα, μία πόρπη και μια χρυσή σφραγίδα. Ο ιστορικός Σουητώνιος δηλώνει ότι αυτά τα δώρα διατηρήθηκαν και εκτίθονταν στις Βαίες την εποχή του. Ο Σέξτος Πομπήιος έζησε και πιο μετά από το τέλος της Πομπηίας, που έγινε πριν το 35 π.Χ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρώτος γάμος με τον Φαύστο Κορνήλιο Σύλλα:
    • Φαύστος Κορνήλιος Σύλλα
    • πιθανότατα κόρη, που παντρεύτηκε τον Κόιντο Αιμίλιο Λέπιδο.
  • Δεύτερος γάμο με τον πολιτικό Λεύκιο Κορνήλιους Κίννα (ύπατος το 32 π.Χ.):

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 3934. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουνίου 2021.
  2. «Pompeii» (Ρωσικά)
  3. «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, page 755 (v. 1)». www.ancientlibrary.com. 4 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2008. 
  4. «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology > v. 1, page 754». www.ancientlibrary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, page 472 (v. 3)». www.ancientlibrary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. 
  6. 6,0 6,1 Syme, Ronald (1989). The Augustan Aristocracy. Clarendon Press. σελ. 257. ISBN 9780198147312. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]