Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γναίος Πομπήιος Μάγνος (σύζυγος της Κλαυδίας Αντωνίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γναίος Πομπήιος Μάγνος (σύζυγος της Κλαυδίας Αντωνίας)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 (περίπου)
Θάνατος47
Ρώμη
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚλαυδία Αντωνία
ΓονείςΜάρκος Λικίνιος Κράσσος Φρούγι (ύπατος το 27) και Σκριβωνία Μάγνα
ΑδέλφιαLicinia Magna
Μάρκος Λικίνιος Κράσσος Φρούγι
Μάρκος Λικίνιος Κράσσος Σκριβωνιανός
Λεύκιος Καλπούρνιος Πίσων Φρούγι Λικινιανός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤαμίας (Quaestor)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γναίος Πομπήιος Μάγνος, λατιν.: Gnaeus Pompeius Magnus (απεβ. το 47 μ.Χ.) ήταν ένας ευγενής Ρωμαίος, που έζησε κατά τον 1ο αι. Έγινε αρχιερέας και ταμίας. Ο Πομπήιος ήταν ένας από τους γιους του υπάτου τού έτους 27 μ.Χ. Μάρκου Λικίνιου Κράσσου Φρούγι και της Σκριβωνίας Μάγνας.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Σουητώνιο, ο Πομπήιος ήταν ευγενής του πιο υψηλού και αρχαίου γένους. Το όνομα γέννησης του Πομπήιου δεν είναι γνωστό, ωστόσο από τη γέννηση και την υιοθεσία του μέσω του πατέρα του, ο Πομπήιος ήταν του γένους των Λικινίων, από κει και το όνομα Λικίνιος. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία, ήταν συνηθισμένο για τους Ρωμαίους ευγενείς να εγκαταλείπουν τα πατρικά τους ονόματα, και να αναλαμβάνουν τα ονόματα των εκ μητρός προγόνων τους. Οι Ρωμαίοι ευγενείς το έκαναν αυτό είτε για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, είτε λόγω υιοθεσίας.

Ο εκ πατρός πάππος του ήταν ο ύπατος και ανθύπατος (κυβερνήτης επαρχίας) Μάρκος Λικίνιος Κράσσος Φρούγι. Ο Κράσσος ήταν ο υιοθετημένος γιος τού υπάτου και στρατηγού Μάρκου Λικίνιου Κράσσου, ο οποίος ήταν εγγονός του Μάρκου Λικίνιου Κράσσου, ενός της Τριανδίας. Ήταν ο τελευταίος γνωστός άμεσος απόγονος του μέλους της Τριανδρίας και ήταν ο τελευταίος γνωστός απευθείας απόγονος του μέλους της Τριανδρίας, που φέρει το όνομά του.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του Πομπήιου. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καλιγούλα (βασ. 37-41 μ.Χ.), ο Αυτοκράτορας αφαίρεσε το επίθετο (cognomen) Magnus (Μέγας) από αυτόν και δεν επέτρεψε στον Πομπήιο να χρησιμοποιήσει το επίθετό του. Όταν ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ., ο θείος του Κλαύδιος έγινε ο νέος Αυτοκράτορας. Ο Κλαύδιος επέτρεψε το επίθετο στον Πομπήιο.

Ο πατέρας του Πομπήιου κέρδισε την εύνοια του νέου Αυτοκράτορα και πιθανότατα μέσω αυτής της εύνοιας, ο Κλαύδιος κανόνισε για τον Πομπήιο να νυμφευτεί την Κλαυδία Αντωνία, κόρη του Κλαύδιου και μοναδικό παιδί από τον δεύτερο γάμο του με την Αιλία Παιτίνα. Η Αντωνία και ο Πομπήιος παντρεύτηκαν το 43 μ.Χ. [1]

Ο Κλαύδιος είχε κατακτήσει με επιτυχία τη Βρετανία και την είχε προσθέσει ως επαρχία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Κλαύδιος έστειλε τον Πομπήιο στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο για να ανακοινώσει στους Συγκλητικούς ότι ο πεθερός του είχε κατακτήσει τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Σουητώνιο, ο Πομπήιος απεβ. το 47 μ.Χ., επειδή μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ ήταν στο κρεβάτι με έναν αγαπημένο φίλο. Ο Κάσσιος Δίων αναφέρει ότι η Ρωμαία αυτοκράτειρα Βαλερία Μεσσαλίνα (που ήταν η τρίτη σύζυγος του Κλαυδίου και φοβόταν ότι ο Πομπήιος ήταν ένας αντίπαλος της Μεσσαλίνας και του γιου του Κλαύδιου, Βρετανικού) διέταξε τον θάνατό του. Με το τέλος τού Πομπήιου, η Κλαυδία Αντωνία παντρεύτηκε τον Φαύστο Κορνήλιο Σύλλα Φήλικα, τον ετεροθαλή αδελφό της Μεσσαλίνας, προκειμένου να ενισχύσει την εξ αίματος γραμμή της δυναστείας των Ιουλίων-Κλαυδίων. Ο Πομπήιος δεν είχε παιδιά με την Αντωνία.

Μετά το τέλος του Πομπήιου, τα λείψανά του θάφτηκαν στο τάφο των Λικινίων Καλπουρνίων, που βρίσκεται στη Σαλαρία Οδό. Στην υδρία με την τέφρα τού Πομήιου είναι χαραγμένο αυτό το κείμενο:

"[Εδώ βρίσκεται] ο Γναίος Πομπήιος Μάγνος, γιος του Κράσσου, αρχιερέας, ταμίας του Αυτοκράτορα Τιβέριου Κλαύδιου Καίσαρα Αυγούστου Γερμανικού, πεθερού του "

Στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πομπήιος είναι ένας χαρακτήρας στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Γκρέιβς Κλαύδιος ο Θεός (η συνέχεια του Εγώ, ο Κλαύδιος). Αυτή η αφήγηση υποστηρίζει ότι ο Κλαύδιος διέταξε τον Πομπήιο να δολοφονηθεί, καθώς αυτός είχε ασχοληθεί με αφύσικες ερωτικές πρακτικές με την κόρη του πρώτου. Αυτό απαλείφθηκε από την τηλεοπτική προσαρμογή του 1976.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David L. Vagi History - 2000- Page 156 "Of Claudia Antonia, the daughter of Claudius by his second wife, Aelia Paetina, not much is known except that she enjoyed a good reputation and endured a tragic life. Even though her ... the highest birth. The first, Gnaeus Pompeius Magnus, ..."

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]