Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάιος Μέμμιος (προταμίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάιος Μέμμιος (προταμίας)
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 100 π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος75 π.Χ.[1]
Σαγούντο
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠομπηία (σύζυγος του Μέμμιου)
ΓονείςLucius Memmius
ΑδέλφιαLucius Memmius Gal.
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤαμίας (Quaestor)
triumvir monetalis (87 π.Χ.)[2]

Ο Γάιος Μέμμιος, λατιν.: Gaius Memmius (απεβ. το 75 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πληβείος και στρατιωτικός της μεταγενέστερης Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Έγινε προταμίας (proquaestor).

Ο πατέρας του ήταν πιθανότατα ο Γάιος Μέμμιος Μόρδαξ, ο τριβούνος του 111 π.Χ.[3]

Ο Γάιος Μέμμιος νυμφεύτηκε την Πομπηία, την μεγαλύτερη αδελφή του Γναίου Πομπήιου Μάγνου, έτσι έγινε γαμπρός του Πομπήιου. Πιθανότατα είχαν έναν γιο με το ίδιο όνομα, ο οποίος έγινε χρηματιστής.[4] Έχει καταγραφεί ότι υπηρετούσε τον Πομπήιο κατά τη διάρκεια της διοίκησης εκείνου της Σικελίας το 81 π.Χ., στο τέλος του εμφύλιου πολέμου του Σύλλα. [5] Όταν ο Πομπήιος ταξίδεψε στην Αφρική, για να πολεμήσει τα απομεινάρια της μερίδας των Κίννα - Μάριου υπό τον Γναίο Δομίτιο Αηνόβαρβο, άφησε τον Μέμμιο στη διοίκηση της Σικελίας.[6]

Κατά τη διάρκεια του Σερτοριανού Πολέμου ο Μέμμιος υπηρετούσε για πρώτη φορά τον ανθύπατο Κόιντο Καικίλιο Μέτελλο Πίο, ο οποίος έλαβε την εντολή να πολεμήσει εναντίον του Ρωμαίου στασιαστή Κόιντου Σερτόριου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Πιθανότατα πήγε με τον στρατό του Μέτελλου, όταν ο Μετέλλος κατέβηκε στην Ιβηρία το 79 π.Χ. Όταν ο Πομπήιος στάλθηκε να υποστηρίξει τον Μέτελλο ενάντια στον Σερτόριο το 76 π.Χ., ο Μέμμιος μεταφέρθηκε στον στρατό του Πομπήιου και υπηρετούσε τον κουνιάδο του ως ταμίας (quaestor).[7] Ο Πομπήιος έστειλε τον Μέμμιο, συνοδευόμενο από τον Ισπανό Βάλβο, με ένα στόλο να προσπαθήσει να καταλάβει τη Νέα Καρχηδόνα (Καρθαγένη), να την εξασφαλίσει ως βάση, και από εκεί να κινηθεί προς την ακτή. Ο Μέμμιος και η δύναμή του είχαν αμέσως αποκλειστεί στην πόλη, πιθανότατα από τους πειρατές σύμμαχους του Σερτόριου, και δεν ήταν σε θέση να παίξει τον ρόλο του στην εκστρατεία.[7] Το 75 π.Χ. στη Μάχη του Σαγούντου, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων επεισοδίων της μάχης, όταν ο Σερτόριος ξεκίνησε μια επίθεση υπό την εντολή του Πομπήιου. Ο Πομπήιος επέζησε από την επίθεση, αλλά ο Μέμμιος απεβίωσε υπερασπίζοντας τον κουνιάδο του. [8] Ο Πλούταρχος τον χαρακτήρισε "τον πιο ικανό από τους υπαρχηγούς του Πομπήιου". [9]

  • Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Βίος του Σερτόριου, 11 και 19.
  • Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Βίος του Πομπήιου, 21.

Σημειώσεις και αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2020. Ανακτήθηκε στις 9  Μαρτίου 2023.
  2. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 2020. Ανακτήθηκε στις 18  Δεκεμβρίου 2022.
  3. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, vol. II, pp. 1026, 1027 ("Memmius"); Cicero, Pro Balbo, 5; Plutarch, Life of Pompey, 11, Life of Sertorius, 21; Orosius, v. 23.
  4. Harlan, Michael (1995). Roman Republican Moneyers and Their Coins, 63 B.C.-49 B.C. University of Michigan: Seaby. σελ. 78. ISBN 9780713476729. 
  5. John Leach, Pompey the Great, pp 28-29.
  6. John Leach, Pompey the Great, p. 30.
  7. 7,0 7,1 John Leach, Pompey the Great, p.45.
  8. John Leach, Pompey the Great, p. 50; Appian, Civil Wars, I. xiii. p.110; Plutarch, Life of Pompey, 19.
  9. Philip Matyszak, Sertorius and the Struggle for Spain, p.126; Plutarch, Life of Sertorius, 21.