Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προοδευτική Νεολαία (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών της Προοδευτικής. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία.
Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού Πειραιώς[1][2]
ΊδρυσηΣύλλ: 1927, πριν 97 έτη (1927)
Τμήμα: 1962, πριν 62 έτη (1962)
ΧρώματαΒυσσινί, Λευκό
         
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος»
(χωρητικότητα: 2.387)
ΠεριοχήΚορυδαλλός Αττικής, Ελλάδα
Πρόσωπα
ΠρόεδροςΣταύρος Λαουτάρης
Προπονητής Κώστας Κλιγκόπουλος
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ΄ Κατηγορία Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Κύπελλο Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής
2 Πρωταθλήματα Α΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
2 Πρωταθλήματα Β΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
1 Πρωτάθλημα Γ΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Ενεργά τμήματα της Προοδευτικής
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Μπάσκετ (Γυναικών)

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία είναι ελληνικό ερασιτεχνικό σωματείο καλαθοσφαίρισης. Δημιουργήθηκε το 1962 ως τμήμα του ιδρυτικού αθλητικού συλλόγου «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία». Αυτό το διάστημα η ομάδα μετέχει στις ερασιτεχνικές τοπικές κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.. Έδρα του αποτελεί Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος» στον Κορυδαλλό Αττικής, όπου διεξάγονται οι εντός έδρας αγώνες του.

Αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά μακροβιότερο και πιο διακεκριμένο τμήμα του συλλόγου, μετά από αυτό του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικά του είναι οι συμμετοχές του στη Γ΄ Εθνική (7), στη Β΄ Εθνική (1) και οι αξιοπρεπείς εμφανίσεις στο Κύπελλο Ελλάδας, κατά τη δεκαετία του ´70.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» με επίσημη πλήρη ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού» έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1927, ωστόσο όμως προϋπήρχε από το 1925.[3] Ιδρύθηκε στην ευρύτερη περιοχή των προσφυγικών συνοικισμών της Παλαιάς Κοκκινιάς και της Νέας Κοκκινιάς του Πειραιά, κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και ως ιδρυτές του συλλόγου αναφέρονται οι Στ. Κοραής, Δ. Καραμπετιάδης, Άγγ. Μποντζίδης, Σ. Σαββίδης, Γεώργ. Αμφιλοχιάδης,[4] καθώς και οι Μεταξάς και Ν. Βερτζόπουλος.[5] Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου διετέλεσε ο Στυλιανός Κοραής, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη και βασικό ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Νέας Κοκκινιάς, σημερινή Νίκαια.[6] Άμεσα και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του '30 μέχρι σήμερα, ο σύλλογος εκτός της Κοκκινιάς συνδέθηκε ιστορικά και με τον Κορυδαλλό, στην περιοχή του οποίου διατηρούσε τις εγκαταστάσεις του και διεξάγονταν διάφορες εκδηλώσεις του.[7][8] Για χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το βυσσινί και το λευκό και για έμβλημά του, ο μυθικός αθάνατος «Φοίνικας», που αναγεννάται από τις στάχτες του, φανερώνοντας μια στάση μαχητικής και αισιόδοξης ζωής, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική.

Η «Προοδευτική Νεολαία» που αναφέρεται ως «Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς» και μετέπειτα ως «Προοδευτική Νεολαία Κορυδαλλού Κοκκινιάς»[9] ή απλά ως «Προοδευτική» ιδρύθηκε σαν αθλητικός, ψυχαγωγικός και πολιτιστικός σύλλογος και αρχικά διέθετε Μουσικό τμήμα, Μορφωτικό τμήμα[10] και το τμήμα ποδοσφαίρου, ενώ έπειτα από την επίσημη ίδρυσή του το 1927 διέθετε ένα επιπλέον αθλητικό τμήμα, το τμήμα Στίβου. Καλλιέργησε επίσης τον εκδρομισμό, ενώ τα δύο πολιτιστικά τμήματα του συλλόγου δημιούργησαν πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε αίθουσες διάφορων κινηματογράφων της Κοκκινιάς όπως μουσικές, και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, ιστορικές διαλέξεις κ.α.[11] και αξιοσημείωτα, ο σύλλογος είχε προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Ωδείου στην Κοκκινιά για τη διδασκαλία μουσικής,[12] με την μεγάλη πολιτιστική του δραστηριότητα να είναιύψιστης σημασίας για την πληγωμένη προσφυγική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού όπου και δραστηριοποιούταν.[13][3]

Το 1962 και επί προεδρίας Κυριάκου Βουλγαράκη ο σύλλογος εκτός του ήδη υπάρχοντος ποδοσφαιρικού τμήματος, προχώρησε στην ίδρυση νέων αθλητικών τμημάτων όπως στίβου[14] κ.α. μεταξύ των οποίων και το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών, το οποίο ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, Στάθη Σαραντέα.[15] Η Προοδευτική αρχικά ξεκίνησε να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης που διοργάνωνε ο ΣΕΓΑΣ του οποίου ήταν μέλος και περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70, εντάχθηκε στην Ε.Σ.Κ.Α. και συνέχισε στα πρωταθλήματα αυτής. Κατά τα πρώτα χρόνια έπειτα την ίδρυση του τμήματος, η ομάδα διεξήγαγε τους εντός έδρας αγώνες της στο γήπεδο του Πειραϊκού Συνδέσμου και έπειτα έδρευε στο Κλειστό Γυμναστήριο Νίκαιας, καθώς επίσης και στο ανοιχτό γήπεδο ΣΚΡΑ Κορυδαλλού.

Το ανοιχτό «γήπεδο ΣΚΡΑ Κορυδαλλού», η παλαιά έδρα του συλλόγου εν έτη 2015.

1974-1995: Στην Ε.Σ.Κ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιζόμενη στη συνέχεια στις κατηγορίες της Ε.Σ.Κ.Α., συνέχισε να κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα στο χώρο της καλαθοσφαίρισης, αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο από τα γήπεδα της Αττικής, καθώς μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '90 δεν κατάφερε να προβιβαστεί στις Εθνικές κατηγορίες. Σε Πανελλήνιο επίπεδο, αγωνίστηκε αρχικά μόνο στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδας, στο οποίο έλαβε μέρος, ως σωματείο της Ε.Σ.Κ.Α., στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Συμμετείχε στο 1ο Κύπελλο Ελλάδας που διεξήχθη την περίοδο 1975-76 και έφτασε μέχρι την 5η φάση. Στην πρώτη φάση απέκλεισε τον Α.Ο. Ολυμπιάς '73 με αποτέλεσμα 81-53, στη δεύτερη φάση απέκλεισε τον Α.Ο. Φιλοθέης με αποτέλεσμα 53-62, στην τρίτη φάση απέκλεισε τον Απόλλωνα Αθηνών με αποτέλεσμα 50-55, στην τέταρτη φάση απέκλεισε το Ηράκλειο Ο.Α.Α. με αποτέλεσμα 73-29 και στην 5η φάση αποκλείστηκε απο την Α.Ε.Κ. με αποτέλεσμα 56-82. Την επόμενη περίοδο, 1976-77, έφτασε πάλι μέχρι την 5η φάση. Στην πρώτη φάση απέκλεισε τους Παλλεσβιακό και Δάφνη Δαφνίου με 44-90 και 51-50 αντίστοιχα, στη δεύτερη φάση απέκλεισε τον Α.Ο. Ταταύλα με αποτέλεσμα 71-73, στην τρίτη φάση απέκλεισε τον Α.Ο. Παγκράτι με αποτέλεσμα 45-47, στην τέταρτη φάση απέκλεισε το Ηράκλειο Ο.Α.Α. με αποτέλεσμα 74-75 και στην 5η φάση αποκλείστηκε από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. με αποτέλεσμα 105-75. Την περίοδο 1977-78 έφτασε μέχρι την 3η φάση όπου και αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με αποτέλεσμα 38-78. Τις επόμενες δύο περιόδους (1978-79 και 1979-80) ήταν οι μοναδικές για τη συνέχεια, που κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη φάση, φτάνοντας όμως και στις δύο μέχρι την δεύτερη, από όπου αποκλείστηκε από τους Γ.Σ. Περιστερίου με 49-66 και Α.Ο. Μίλων Νέας Σμύρνης με 86-72 αντίστοιχα. Έκτοτε, μέχρι το 1987 που έγινε αναδιάρθρωση της διοργάνωσης και δεν λάμβαναν πλέον μέρος σωματεία των τοπικών πρωταθλημάτων, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη φάση.

Αγωνίστηκε σε όλες τις κατηγορίες της Ε.Σ.Κ.Α.. Συχνότερα λάμβανε μέρος στα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, ωστόσο όμως είχε αγωνιστεί κατά λιγότερα διαστήματα σε αυτά της Α΄ και της Δ΄ κατηγορίας. Την περίοδο 1993-94 συμμετείχε στο 2ο όμιλο των μπαράζ ανόδου της Δ΄ κατηγορίας και τερματίζοντας στη 2η προνομιούχο θέση, πίσω από τον Γκυζιακό και μπροστά από τους Γ.Σ. Κηφισιάς και Φειδιππίδη Αμφιάλης[16], κέρδισε -ως δευτεραθλήτρια στα μπαράζ- την άνοδο στην Γ΄ κατηγορία, όπου αγωνίστηκε την επόμενη περίοδο.

1995-2009: Στην Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και στις Εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995-1999: Στην Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και άνοδος στη Γ΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη λήξη της περιόδου 1994-95 το 1995, δημιουργείται η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.) στην οποία εντάχθηκε και έκτοτε αποτελεί μέλος αυτής. Το 1994 κατασκευάστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος», στο οποίο μετέφερε την έδρα της.

Με την ένταξή της στην νεοσύστατη Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., την πρώτη κιόλας περίοδο (1995-96) κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας και κέρδισε την άνοδο της στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Έπειτα από τρεις συνεχόμενες σεζόν (1996-97, 1997-98 και 1998-99) στην Α΄ κατηγορία, την τελευταία κατέκτησε το πρωτάθλημα και κέρδισε την άνοδο της στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

1999-2006: Μεταξύ Γ΄ και Β΄ Εθνικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτσι, η αλλαγή της χιλιετίας βρήκε την Προοδευτική στη Γ΄ Εθνική, στην οποία ξεκίνησε δυναμικά την πορεία της, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα στον όμιλό της, για την περίοδο 1999-00. Τις επόμενες δύο (2000-01 και 2001-02), απομακρύνθηκε ελάχιστα από την κορυφή της βαθμολογίας, τερματίζοντας στην 8η και 6η θέση αντίστοιχα.

Την περίοδο 2002-03, επί προεδρίας Παναγιώτη Μπαταγιάννη, ο σύλλογος πέτυχε την πρώτη του σημαντική επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, καθώς τερμάτισε στην κορυφή της βαθμολογίας του 2ου Ομίλου Νότου της Γ΄ Εθνικής και εξασφάλισε την ιστορική άνοδο στη Β΄ Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Την επόμενη χρονιά, 2003-04, αγωνίστηκε συνεπώς στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, χωρίς να καταφέρει, όμως, να διατηρήσει την παραμονή του, εφόσον τερμάτισε στη 13η θέση της βαθμολογίας με 6 νίκες και 20 ήττες και υποβιβάστηκε. Συμμετείχε επίσης στο Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου αυτής (2003-04), φτάνοντας μέχρι την 4η αγωνιστική της Α' Φάσης, όποτε και αποκλείστηκε από τον Ηλυσιακό.

Έχοντας επιστρέψει στη Γ΄ Εθνική, την περίοδο 2004-05 τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας. Την επόμενη περίοδο 2005-06, ωστόσο, η φτωχή συγκομιδή σε νίκες οδήγησε στην κατάληψη της 12ης θέσης και τον υποβιβασμό της στην Α΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.

Έπειτα από δύο περιόδους (2006-07 και 2007-08) στην Α΄ κατηγορία, την τελευταία κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα και επέστρεψε προσωρινά στην Γ΄ Εθνική, από την οποία την περίοδο 2008-09, έχοντας τερματίσει στη 10η θέση, υποβιβάστηκε εκ νέου στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.

2009 - σήμερα: Στις κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10, η λήξη του πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας βρήκε την ομάδα στην 7η θέση της τελικής βαθμολογίας. Την επόμενη χρονιά, 2010-11, έχοντας συγκεντρώσει 4 νίκες και 22 ήττες, γνώρισε τον υποβιβασμό στη Β' Κατηγορία εφόσον κατέλαβε τη 13η και πρότελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα[17]. Η πτωτική πορεία της ομάδας συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά, 2011-12, οπότε και τερμάτισε στη 14η θέση, πέφτοντας στη Γ΄ κατηγορία της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[18]. Την επόμενη περίοδο, 2012-13, τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας[19], ωστόσο έπειτα από τροποποιήσεις στα πρωταθλήματα ανήλθε τελικά στην Β΄ κατηγορία[20]. Στην Γ΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. υποβιβάστηκε εκ νέου την περίοδο 2016-17, έχοντας τερματίσει τελευταία στη 14η θέση της Β' κατηγορίας[21]. Ωστόσο, την περίοδο 2017-18 κατέκτησε την επάνοδο, έχοντας ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια της Γ΄ κατηγορίας.[22] Την περίοδο 2018-19 τερμάτισε στην 10η θέση της Β΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και συμμετείχε στα Play out με αντίπαλο τον Α.Λ.Φ. Αλίμου, του οποίου επικράτησε με συνολικό αποτέλεσμα 2-1 και κέρδισε την παραμονή.[23] Την περίοδο 2021-22 τερμάτισε στην 5η θέση της Β΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. πίσω από την Τερψιθέα Γλυφάδας και μπροστά από τον Α.Λ.Φ. Αλίμου,[24] ενώ την περίοδο 2022-23 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και κέρδισε την επιστροφή της στην Α΄ Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.[25]

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του ανδρικού και γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης του συλλόγου αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος», χωρητικότητας 2.387(καθήμενων). Κτίστηκε το 1994 και βρίσκεται και ανήκει στο Δήμο Κορυδαλλού, δίπλα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του τμήματος καλαθοσφαίρισης ανδρών του συλλόγου, έδρα του αποτελούσε το Ανοιχτό γήπεδο ΣΚΡΑ Κορυδαλλού, ένα μικρό ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χωρητικότητας μόλις 250 θεατών(καθήμενων). Βρίσκεται δίπλα από την πλατεία ΣΚΡΑ και πολύ κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στον Κορυδαλλό και επίσης συνορεύει με τον Δήμο Νίκαιας. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τμήματος καλαθοσφαίρισης του συλλόγου, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής και τους φιλάθλους της Προοδευτικής, καθώς αυτό το μικρό και ανοιχτό γήπεδο στο παρελθόν υποδέχτηκε αρκετά μεγάλα παιχνίδια, κυρίως για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, τη δεκαετία 70'. Το ανοιχτό γήπεδο ΣΚΡΑ Κορυδαλλού, χρησιμοποιείται πλέον από τις ακαδημίες των τμημάτων καλαθοσφαίρισης του συλλόγου.

Τίτλοι και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι καλαθοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ευαγγελος Περτέσης
 • Γιαννης Μελάς
 • Βασιλης Ευγενιος
 • Γιωργος Μπετουγιας
 • Σπύρος Ρεμούνδος
 • Θέμης Φωτόπουλος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Αθλητικά Σωματεία Ιστότοπος ΓΓΑ
 2. Αθλητικά Σωματεία nikaia-rentis.gov.gr
 3. 3,0 3,1 Η Ιστορια του Συλλογου proodeytiki-neolaia.blogspot.gr[νεκρός σύνδεσμος]
 4. "Η Προοδευτική Νεολαία, ιδρύθηκε από τους: Στ. Κοραή, Δ. Καραμπετιάδη, Άγγ. Μποντζίδη, Σ. Σαββίδη και Γεώρ. Αμφιλοχιάδη. Ήταν μορφωτικός και Ψυχαγωγικός σύλλογος καλλιεργώντας συνάμα τον αθλητισμό και τον εκδρομισμό (με πληροφόρησαν πως η Προοδευτική, το ποδο- σφαιρικό σωματείο του Κορυδαλλού, έχει το καταστατικό της τότε Προοδευτικής Νεολαίας). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Στυλιανός Κοραής, ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Κοκκινιάς. Ο Σύλλογος αυτός έδωσε αρκετές διαλέξεις, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο “Αλά- μπρα”, στο “Κρυστάλ” που άφησαν εποχή, φτάνοντας σε σημείο να διοργανώσει και διαγωνισμό καλλιστείων που ξεσήκωσαν όχι μόνο το μικρό συνοικισμό μας, αλλά την Αθήνα και τον Πειραιά, που πολύς κόσμος ακόμη και διανοούμενοι ερχόντουσαν όπως ο διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολην” Γ. Βουτσινάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Θεοδοσόπουλος και πολλοί άλλοι, που τους τραβούσε ή Κοκκινιά με τη ζωντάνια της, με την ποικιλόμορφη δράση της.", "ΚΟΚΚΙΝΙΑ, ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", Δημήτρης Π. Λιάτσος, εκδ. 1960
 5. Η Προοδευτική γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας! gazzetta.gr
 6. "Η Προοδευτική Νεολαία, ιδρύθηκε από τους: Στ. Κοραή, Δ. Καραμπετιάδη, Άγγ. Μποντζίδη, Σ. Σαββίδη και Γεώρ. Αμφιλοχιάδη. Ήταν μορφωτικός και Ψυχαγωγικός σύλλογος καλλιεργώντας συνάμα τον αθλητισμό και τον εκδρομισμό (με πληροφόρησαν πως η Προοδευτική, το ποδο- σφαιρικό σωματείο του Κορυδαλλού, έχει το καταστατικό της τότε Προοδευτικής Νεολαίας). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Στυλιανός Κοραής, ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Κοκκινιάς. Ο Σύλλογος αυτός έδωσε αρκετές διαλέξεις, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο “Αλά- μπρα”, στο “Κρυστάλ” που άφησαν εποχή, φτάνοντας σε σημείο να διοργανώσει και διαγωνισμό καλλιστείων που ξεσήκωσαν όχι μόνο το μικρό συνοικισμό μας, αλλά την Αθήνα και τον Πειραιά, που πολύς κόσμος ακόμη και διανοούμενοι ερχόντουσαν όπως ο διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολην” Γ. Βουτσινάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Θεοδοσόπουλος και πολλοί άλλοι, που τους τραβούσε ή Κοκκινιά με τη ζωντάνια της, με την ποικιλόμορφη δράση της.", "ΚΟΚΚΙΝΙΑ, ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", Δημήτρης Π. Λιάτσος, εκδ. 1960
 7. "Δια την 11ην πρωινήν της προσεχούς Κυριακής, 23ης τρέχοντος, εκλήθη γενική συνέλευσις των μελών Προοδευτικής Νεολαίας Πειραιώς. Η συνέλευσις θα λάβει χώρα εις τα γραφεία του Συλλόγου (Ιωάννου Μεταξά) και έναντι του Κοινοτικού καταστήματος Κορυδαλλού.", εφ. "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ", 14/7/1939
 8. "Η Προοδευτική Νεολαία Πειραιώς, το λαμπρόν αυτό Πειραικόν σωματείον Β΄ κατηγορίας, το οποίον ευρίσκεται επί κεφαλής του πρωταθλήματός της, έδωσε το παρελθόν Σάββατον εις την αίθουσαν του καφεζαχαροπλαστείου «Εθνικόν» του Κουτσικαρίου, τον ετήσιον χορόν της, εις τον οποίον παρευρέθησαν εκλεκτοί φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κοκκινιάς κ. Κ. Θεοφανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Κορυδαλλού μεθ' ολοκλήρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοκκώνης, λοχαγός εν τιμητική αποστρατεία, ο κ. Π. Καλαντζάκος κ.α.", εφ. "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ", 27/2/1939
 9. "Η «Προοδευτική Νεολαία» Κορυδαλλού Κοκκινιάς την παρελθούσαν Κυριακήν συναντήθη εις φιλικόν αγώνα με την ομάδα της Φαληρικής εις το γήπεδον της δευτέρας.", εφ. Νέον Βήμα Νέας Κοκκινιάς, 13 Οκτωβρίου 1935
 10. «"Το Μορφωτικόν τμήμα του Συλλόγου μας, προκειμένου την προσεχήν Κυριακήν 31 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. να κάμη έναρξιν των κοινωνικών του διαλέξεων, απεφασίσθη να διοργανώση εορτή εις την αίθουσαν του κινηματογράφου "Ήλιος" εν Κοκκινιά. Ούτο ο μεν Κος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ μηχανικός προιστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας θα ομιλήση περί της ανεγέρσεως εν γένει του Συνοικισμού μετά προβολής κινηματογραφικής ταινίας ή δε μανδολινάτα του μουσικού τμήματός μας υπό τη Διεύθυνσιν του καθηγητού Π. Πασχαλίδου θέλει εκτελέση εκλεκτά τεμάχια, ενώ ο φοιτητής του Ωδείου Αθηνών Κος Γ. ΣΥΡΙΓΟΣ θα απαγγείλη.", Επίσημο έγγραφο του Συλλόγου της 26ης Ιανουαρίου 1926 vissiniclubnogate.blogspot.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2019. 
 11. "Η Προοδευτική Νεολαία, ιδρύθηκε από τους: Στ. Κοραή, Δ. Καραμπετιάδη, Άγγ. Μποντζίδη, Σ. Σαββίδη και Γεώρ. Αμφιλοχιάδη. Ήταν μορφωτικός και Ψυχαγωγικός σύλλογος καλλιεργώντας συνάμα τον αθλητισμό και τον εκδρομισμό (με πληροφόρησαν πως η Προοδευτική, το ποδο- σφαιρικό σωματείο του Κορυδαλλού, έχει το καταστατικό της τότε Προοδευτικής Νεολαίας). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Στυλιανός Κοραής, ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Κοκκινιάς. Ο Σύλλογος αυτός έδωσε αρκετές διαλέξεις, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο “Αλά- μπρα”, στο “Κρυστάλ” που άφησαν εποχή, φτάνοντας σε σημείο να διοργανώσει και διαγωνισμό καλλιστείων που ξεσήκωσαν όχι μόνο το μικρό συνοικισμό μας, αλλά την Αθήνα και τον Πειραιά, που πολύς κόσμος ακόμη και διανοούμενοι ερχόντουσαν όπως ο διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολην” Γ. Βουτσινάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Θεοδοσόπουλος και πολλοί άλλοι, που τους τραβούσε ή Κοκκινιά με τη ζωντάνια της, με την ποικιλόμορφη δράση της.", "ΚΟΚΚΙΝΙΑ, ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", Δημήτρης Π. Λιάτσος, εκδ. 1960
 12. «"Η Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς, επιθυμούσα την ευρείαν διάδοσιν της μουσικής ίδρυσεν εν Κοκκινιά Ωδείον, υπό την καλλιτεχνικήν διεύθυνσιν του μουσικοδιδασκάλου κ. Α. Πασχαλίδου. Τα μαθήματα δίδονται καθ΄ έκαστην Τετάρτην και Σάββατον από 2 μ.μ. και Δευτέρα και Πέμπτην από 8 μ.μ..", εφ.«Η Βραδυνή», 25 Απριλίου 1926, σελ. 7 (ψηφ. σελ. 166)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2019. 
 13. "Στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς, στον Πειραιά, δραστηριοποιήθηκαν πολλά σωματεία, όπως η Άμυνα, η Προοδευτική Νεολαία, ο Ηρακλής, ο Θησεύς κ.ά.", Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Αθήνα και στον Πειραιά - Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, lifo.gr
 14. "ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΝ - ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ - ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΕΥΡΙΣΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΙΝ - ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΑΙ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ - ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΚΥΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ", εφ. Αθλητική Ηχώ, 4/4/1962
 15. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΑΝΤΕΑ Αρχειοθετήθηκε 2017-09-10 στο Wayback Machine. omadanet.gr
 16. ΤΕΛΙΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ - 1993-1994, ΜΠΑΡΑΖ Δ' ΕΣΚΑ[νεκρός σύνδεσμος], gskifissias.gr
 17. Α΄ ΕΣΚΑΝΑ ΑΝΔΡΩΝ η τελευταία 26η αγωνιστική, eskana.gr
 18. τελική βαθμολογία Β' ΕΣΚΑΝΑ ανδρών, eskana.gr
 19. Τελική βαθμολογία, eskana.gr
 20. Τροποποίηση κλήρωσης αγώνων Γ! κατηγορίας ανδρών Ε.Σ.ΚΑ.ΝΑ., gaskpigasos.blogspot.gr
 21. Βαθμολογία 26ης αγωνιστικής, eskana.gr
 22. Καπάρωσε το στέμμα η Προοδευτική - Αρμενική, Παννεαπολικός και Ένωση Αμφιάλης έκαναν την ζημιά (Γ΄ Ανδρών), sportsofficers.blogspot.gr
 23. eskana.gr
 24. eskana.gr
 25. Β΄ ΑΝΔΡΩΝ : Πρωταθλήτρια η Προοδευτική !! Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 26Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, eskana.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]