Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπασκορτοστάν)

Συντεταγμένες: 54°28′N 56°16′E / 54.467°N 56.267°E / 54.467; 56.267

Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΡωσία
Διοικητική υπαγωγήΡωσία
Γεωγραφική υπαγωγήPreduralye
ΠρωτεύουσαΟυφά
ΓλώσσεςΡωσικά και Μπασκίρ γλώσσα
Διοίκηση
 • ΣώμαΚυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν
 • Πρωθυπουργός του ΜπασκορτοστάνAndrey Nazarov (από 2020)
Έκταση143.600 km²
Υψόμετρο214 μέτρα
Πληθυσμός4.016.481 (2021)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες54°28′0″N 56°16′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν (ρωσικά: Респу́блика Башкортоста́н, μπασκιρικά: Башҡортостан Республикаһы, μεταγραφή στο λατινικό αλφάβητο: Başqortostan Respublikahı), γνωστότερη με το εκλατινισμένο Μπασκιρία, είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Διαμέρισμα του Βόλγα. Πρωτεύουσά της είναι η Ουφά (1.062.319 κάτοικοι - απογρ. 2010). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Στερλιταμάκ (273.486), το Σαλαβάτ (156.095), το Νεφτεκάμσκ (121.733) και το Οκτιάμπρσκι (109.474).

Η Δημοκρατία απλώνεται στα εδάφη που παραδοσιακά κατοικούσαν οι Μπασκίρ, ένα τουρκικό, μουσουλμανικό φύλο. Σήμερα οι Μπασκίρ αντιπροσωπεύουν το 29,8% του πληθυσμού, ανάμεσα σε επίσης πολυάριθμους τατάρους (24,1%) και ρώσους (36,3%).

Η Μπασκιρία είναι μία από τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Ρωσίας. Η εκμετάλλευση των πρώτων κοιτασμάτων ξεκίνησε το 1932 και εντατικοποιήθηκε το 1943, όταν ανακαλύφθηκαν τα μεγάλα αποθέματα στην περιοχή Τουιμάζι. Επιπλέον κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκαν εκεί βιομηχανίες και πληθυσμοί από τις δυτικές περιοχές που κατέκτησαν οι γερμανοί, ώστε να υποστηριχθεί ο ανεφοδιασμός του Κόκκινου Στρατού σε πολεμοφόδια και τρόφιμα. Η υποδομή αυτή διατηρήθηκε και μετά τη λήξη του πολέμου, μετατρέποντας τη Μπασκιρία από καθυστερημένη αγροτοκτηνοτροφική περιοχή σε πλούσιο βιομηχανικό κέντρο.

Το Μπασκουρντιστάν, η πρώτη εθνική αυτονομία της Ρωσίας, ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου (15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο) του 1917.[2][3][3][4] Στις 20 Μαρτίου 1919, μετασχηματίστηκε στην Μπασκιρική ΑΣΣΔ,[5] την πρώτη Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στη ΡΣΟΣΔ.[6]

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μπασκορτοστάν και το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Μπασκορτοστάν είναι μια πολιτεία (χώρα), αλλά δεν έχει ανεξαρτησία.[7][8] Στις 11 Οκτωβρίου του 1990 το Μπασκορτοστάν υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Κρατικής Ανεξαρτησίας, αλλά αργότερα αποσύρθηκε. Η 11 Οκτωβρίου είναι η Ημέρα Δημοκρατίας στο Μπασκορτοστάν.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα ''Μπασκορτοστάν'', προέρχεται από το όνομα της εθνικής ομάδας των Μπασκίρ, επίσης γνωστοί ως Μπασκόρτ.[εκκρεμεί παραπομπή] Ενώ η ρίζα του ονόματος είναι τουρκική (ένας συνδυασμός του «baş», και του «qort» που σημαίνει λύκος, ένα από τα ιερά ζώα στα Τουρκικά φύλα).[εκκρεμεί παραπομπή] Η κατάληξη -σταν είναι Περσική, και χρησιμοποιείται και σε ονόματα χωρών ή άλλων δημοκρατιών της Ρωσίας στη γύρω περιοχή. Μιλούν τη γλώσσα Μπασκίρ, που ανήκει στον κλάδο Κιπτσάκ των Τουρκικών γλωσσών.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι οικισμοί στην επικράτεια του σύγχρονου Μπασκορτοστάν χρονολογούνται από την πρώιμη Παλαιολιθική περίοδο, ωστόσο η Εποχή του Χαλκού έφερε μια έξαρση στον πληθυσμό της περιοχής.[9] Όταν οι άνθρωποι του Πολιτισμού Αμπάσεβο άρχισαν να κατοικούν εδώ, αυτοί ήταν καλοί στην κατασκευή χάλκινων εργαλείων, όπλων και διακοσμήσεων. Ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν μόνιμους οικισμούς στα νότια Ουράλια.

Το όνομα του Μπασκορτοστάν προέρχεται από τους Μπασκίρ, το τουρκικό φύλο που ζει στην περιοχή. Το Ρωσικό (Σλαβονικό) όνομα Μπασκίριγια, σχηματίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Αρχικά, εμφανιζόντουσαν οι μορφές «Χώρα των Μπασκίρ», «Μπασκίρ», «Μπασκίρντα» και «Χορδή των Μπασκίρ». Το εθνονύμιο Μπασκίρ έγινε γνωστό τον 7ο αιώνα. Τον 10ο αιώνα, ο Αλ-Μπαλχί έγραψε σχετικά με τους Μπασκίρ, ότι ήταν μια φυλή χωρισμένη σε μια ομάδες. Η μία ζούσε στα νότια Ουράλια, ενώ η άλλη κοντά στον Δούναβη, κοντά στα σύνορα με το Βυζάντιο. Ο σύγχρονός του Ιμπν-Ρουστέ περιέγραφε τους Μπασκίρ ως «μια ανεξάρτητη φυλή, με εδάφη και στις δύο πλευρές των Ουραλίων ανάμεσα στους ποταμούς Βόλγα, Κάμα, Τομπόλ και στο αντίθετο ρεύμα του Ποταμού Γιάικ».

Καθώς το πρώιμο φεουδαρχικό Μογγολικό κράτος είχε διαλυθεί τον 14ο αιώνα, η επικράτεια του σημερινού Μπασκορτοστάν διαιρέθηκε μεταξύ των Χανάτων του Καζάν και της Σιβηρίας, καθώς και της Ορδής Νογκάι. Οι φυλές που ζούσαν εκεί είχαν επικεφαλής τους μπι (φυλετικοί αρχηγοί). Μετά την παράδοση του Καζάν στον Ιβάν το Τρομερό το 1554-55, οι αντιπρόσωποι των δυτικών και βορειοδυτικών Μπασκιρικών φυλών πλησίασαν τον Τσάρο με αίτημα να συμμετάσχουν οικειοθελώς στη Μοσχοβία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, η περιοχή της Μπασκιρίας άρχισε να αποτελεί τμήμα του Ρωσικού κράτους. Το 1798, ιδρύθηκε το Πνευματικό Συμβούλιο των Ρώσων Μουσουλμάνων. Ήταν μια ένδειξη ότι η τσαρική κυβέρνηση αναγνώρισε τα δικαιώματα των Μπασκίρ, των Τάταρων και άλλων μουσουλμανικών εθνών να εξασκούν το Ισλάμ και τις θρησκευτικές τελετουργίες τους. Το Κυβερνείο της Ουφά (γκουμπερνίγια) ιδρύθηκε το 1865, και ήταν άλλο ένα βήμα προς την εδαφική ανανγώριση.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 όλοι οι Μπασκίροι Κορολτάι, έκαναν ένα συνέδριο για την ανάγκη της δημιουργίας μιας εθνικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας εντός της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, στις 28 Νοεμβρίου του 1917, το Μπασκιρικό Περιφερειακό (κεντρικό) Σούρο (Συνέδριο) ανακηρύσσει την ίδρυση της εθνικής αυτόνομης δημοκρατίας του Μπασκουρντιστάν, που περιελάμβανε της επαρχίες του Περμ, της Ουφά, της Σαμάρα και του Αρινμπούρκ, στις οποίες κατοικούσαν κυρίως οι Μπασκίρ.

Τον Δεκέμβριο του 1917, οι αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο όλων των Μπασκίρ, αντιπροσωπεύοντας τα ενδιαφέροντα των πληθυσμών όλων των εθνικοτήτων, ψήφισαν ομόφωνα για τη διάλυση του Μπασκιρικού περιφερειακού Σούρο. Το κογκρέσο σχημάτισε την κυβέρνηση του Μπασκουρντιστάν (Κέσε-Κορολτάι) και άλλα σώματα εξουσίας και διοίκησης.

Τον Μάρτιο του 1919, με βάση τις διαπραγματεύσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης με την Μπασκιρική Κυβέρνηση, σχηματίστηκε η Μπασκιρική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Κατά τη Σοβιετική περίοδο, η Μπασκιρία έλαβε ευρέα δικαιώματα αυτονομίας, και ήταν η πρώτη Ρωσική περιοχή που έλαβε τέτοια δικαιώματα. Η διοικητική δομή της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ βασίστηκε σε αρχές παρόμοιες με αυτές των άλλων αυτόνομων δημοκρατιών της Ρωσίας.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1990 το Ανώτατο Σοβιέτ της δημοκρατίας υιοθέτησε τη Διακήρυξη στην κρατική ανεξαρτησία της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1992, η Μπασκιρική ΑΣΣΔ μετονομάστηκε σε Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν.

Στις 31 Μαρτίου 1992, υπεγράφη Ομοσπονδιακή Συμφωνία σχετικά με τη «Διαχώριση των αρχών και των εξουσιών μεταξύ των ομοσπονδιακών οργάνων εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των οργάνων εξουσίας της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν». Στις 3 Αυγούστου 1994, υπεγράφη μια Συμφωνία για τη «Διαχώριση των αρχών και την αμοιβαία μεταβίβαση των εξουσιών μεταξύ των οργάνων εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των οργάνων εξουσίας της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπασκορτοστάν περιέχει τμήμα των νότιων Ουραλίων και των γειτονικών πεδιάδων.

Ποταμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Νουγκούς

Υπάρχουν πάνω από 13.000 ποταμοί στη δημοκρατία. Αρκετοί ποταμοί αποτελούν μέρος του συστήματος μεταφοράς βαθέων νερών της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, και παρέχουν πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής και του Εύξεινου Πόντου.

Στους κύριους ποταμούς περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

 • Ποταμός Μπελάγια (Αγκιντέλ) (1,430 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Ουφά (Καραϊντέλ) (918 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Σακμάρα (760 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Ικ (571 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Ντιόμα (556 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Άϊ (549 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Γιουρουζάν (404 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Μπίστρι Τανίπ (345 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Σιμ (239 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Νουγκούς (235 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Ταναλύκ (225 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Ζιλίμ (215 χιλιόμετρα)
 • Ποταμός Σιούν (209 χιλιόμετρα)

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Ασιλικιούλ

Υπάρχουν πάνω από 2.700 λίμνες στη δημοκρατία. Στις κύριες λίμνες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

 • Λίμνη Ασιλικιούλ (23,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
 • Λίμνη Καντρικιούλ (15,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
 • Λίμνη Ουργκούν (12,0 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
 • Λίμνη Παβλόφσκογιε (120,0 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
 • Λίμνη Νουγκούσκογιε (25,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα)

Βουνά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όρος Ιρεμέλ

Η δημοκρατία περιέχει μέρος των νότιων Ουραλίων, που εκτείνονται από τα νότια προς τα βόρεια σύνορα. Τα μεγαλύτερα βουνά είναι τα ακόλουθα:

 • Όρος Γιαμαντάου (1.638 μέτρα)
 • Όρος Μπολσόι Ιρεμέλ (1.582 μέτρα)
 • Όρος Μάλι Ιρεμέλ (1.449 μέτρα)
 • Όρος Αρβγιακργιάζ (1.068 μέτρα)
 • Όρος Ζίλμερντακ (909 μέτρα)
 • Όρος Αλατάου (845 μέτρα)
 • Όρος Γιουρματάου (842 μέτρα)

Φυσικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντλίες πετρελαίου της Bashneft
Λατομείο κοντά στο Σιμπάι

Η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε φυσικές πηγές, με αποθέματα περίπου 3.000 φυσικών πηγών. Το Μπασκορτοστάν είναι πλούσιο σε αποθέματα αργού πετρελαίου, και ένα από τα κύρια κύρια μεταφοράς πετρελαίου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στις άλλες κύριες πηγές περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο, ο άνθρακας, μέταλλα, καθώς και πολλά άλλα ορυκτά, όπως νεφρίτη, μαγγάνιο, μόλυβδο, βολφράμιο και άλλα.

Το Μπασκορτοστάν είναι πλούσιο σε υδάτινες πηγές και σε πηγές μεταλλικού, θεραπευτικού και πόσιμου νερού.

Η Ασσελιανή εποχή στην αρχή της Πέρμιας περιόδου ονομάστηκε προς τιμήν του Ποταμού Ασσέλ στο Μπασκορτοστάν.[10]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μέση ετήσια θερμοκρασία: +0,3 °C (32,5 °F) (στα βουνά) μέχρι +2,8 °C (37,0 °F) (στις πεδιάδες)
 • Μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου: −16 °C (3 °F)
 • Μέση θερμοκρασία Ιουλίου: +18 °C (64 °F)
Το θέρετρο σκι ''Αμπζάκοβο'' στην επαρχία Αμπζελιλόφσκι (Οκτώβριος 2009)
Πρωινή ομίχλη στην Επαρχία Ισιμπαΐσκι

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κτίριο της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας, επίσης γνωστό ως Μπασκιρικός Λευκός Οίκος

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν είναι ο Επικεφαλής (πριν τις 1 Ιανουαρίου 2015 ονομαζόταν Πρόεδρος[11]), που εκλέγεται από τον λαό για τετραετή θητεία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Επικεφαλής της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των κατοίκων της περιοχής, και προστατεύει τα οικονομικά και πολιτικά ενδιαφέρονται της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, και ασφαλίζει τη νομιμότητα, τον νόμο και την τάξη στην επικράτειά του.

Ο Ρούστεμ Χαμίτοφ έγινε πρόεδρος στις 19 Ιουλίου του 2010. Ο προκάτοχός του, ο Μουρταζά Ραχίμοφ, εκλέχτηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1993. Πριν τις εκλογές, ο Ραχίμοφ ήταν ο πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ της Δημοκρατίας, το οποίο ήταν το ανώτατο αξίωμα εκείνη την εποχή. Ο Ραχίμοφ επανεκλέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 σε μια ψηφοφορία σε μία ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη για την έκθεση των ''στοιχείων της βασικής απάτης''.

Το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας είναι η Εθνοσυνέλευση-Κουρουλτάι, που εκλέγεται από τον λαό κάθε πέντε χρόνια. Η μονοθάλαμη Εθνοσυνέλευση έχει 120 αντιπροσώπους.

Το σύνταγμα της δημοκρατίας υιοθετήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1993. Το άρθρο 1 λέει ότι το Μπασκορτοστάν είναι ένα κυρίαρχο κράτος εντός της Ρωσίας. Έχει κρατική εξουσία κάτω από τα όρια εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι εξουσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν είναι ένα πλήρης υποκείμενο σε ισοδύναμες και σύμφωνες βάσεις.

Οι σχέσεις της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι προς το παρών βασισμένες στα άρθρα του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, της Ομοσπονδιακής Συνθήκης (με τροπολογίες) και στη Συμφωνία της Διαχώρισης των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών, και την αμοιβαία μεταβίβαση των εξουσιών μεταξύ των οργάνων κρατικής εξουσίας της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν.

Η δικαστική εξουσία της δημοκρατίας είναι στα χέρια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου των Εφετών, των επαρχιακών δικαστηρίων και των δικαστών της ειρήνης.

Το Μπασκορτοστάν έχει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον δυτικό γείτονά του, τη Δημοκρατία του Ταταρστάν.[12][13][14]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αιολικό πάρκο Τιουπκίλντι
Χωράφι ηλιοτόπων στην Επαρχία Ισιμπαΐσκι. Το Μπασκορτοστάν έχει ανεπτυγμένη γεωργία

Το Μπασκορτοστάν είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές της Ρωσίας, στο ΑΕΠ, στη γεωργική παραγωγή, στη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Η εκμετάλλευση του αργού πετρελαίου στην Μπασκιρία ξεκίνησε το 1932. Στα τέλη του 1943 ανακαλύφθηκαν μεγάλα αποθέματα αργού πετρελαίου. Κατά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-45, έγινε μια από τις κύριες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης για να φιλοξενήσει εργοστάσια που μεταφέρθηκαν από τη δυτική Ρωσία, καθώς και μεγάλες μάζες ανθρώπων, που παρείχαν στη χώρα οπλικά συστήματα, τρόφιμα και καύσιμα. Μετά τον πόλεμο, αρκετά εργοστάσια παρέμειναν και αναπτύχθηκαν περαιτέρω στο Μπασκορτοστάν, όπως η εξόρυξη, η βιομηχανία μηχανών και ειδικά η διύλιση πετρελαίου. Έτσι, η βιομηχανία του Μπασκορτοστάν έγινε μια στερεή βάση για τις απόκεντρες Ευρωπαϊκές περιοχές της Ρωσίας.

Η οικονομία του Μπασκορτοστάν, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ρωσίας, είναι ποίκιλη. Το Μπασκορτοστάν έχει έναν μεγάλο αγροτικό τομέα. Αλλά, η πιο σημαντική βιομηχανία της περιοχής είναι η χημική επεξεργασία, καθώς το Μπασκορτοστάν παράγει το περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ρωσίας, περίπου 26 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Παράγει το 17% της βενζίνης και το 15% των καυσίμων ντίζελ της Ρωσίας. Στα άλλα σημαντικά προϊόντα του Μπασκορτοστάν περιλαμβάνονται το αλκοόλ, τα πλαστικά και τα φυτοφάρμακα.

Το Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν το 2014 ανερχόταν στα 1,343 τρισεκατομμύρια ρούβλια, και κατατασσόταν 9ο στη Ρωσία.[15] Η περιοχή έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές ανερχόντουσαν στα 13.7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές ανερχόντουσαν στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2013.[16] Επίσης, έχει την πρώτη θέση στη Ρωσία στο ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων, καθώς το 82,9% των επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες,[17]ενώ ο μέσος όρος για τη Ρωσία είναι στο 68,42%. Το Μπασκορτοστάν ανανγωρίζεται ως ένα υποκείμενο με τον χαμηλότερο οικονομικό ρίσκο.[18][19]

Το Μπασκορτοστάν έχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ανάπτυξη των ακινήτων,[20] έχει μια ανεπτυγμένη βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος[21] και τουρισμό.[22]

Σύμφωνα με το Forbes, η πρωτεύουσα της δημοκρατίας, η Ουφά, είναι η καλύτερη πόλη στη Ρωσία για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στις πόλεις της χώρας με πληθυσμό άνω των 1.000.000 κατοίκων, το 2013.[23]

Δομή του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος του Μπασκορτοστάν για το 2013.[24]

Τομέας %
Βιομηχανία 36,2
Χονδρικό και λιανικό εμπόριο 16,7
Μεταφορές και επικοινωνίες 7,3
Συναλλαγές ακινήτων 7
Κατασκευές 6,9
Γεωργία 6,5
Εκπαίδευση 4,1
Υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες 4,1
Κρατική διαχείριση και κοινωνική ασφάλιση 3,8
Εξορύξεις 2.8
Παραγωγή ηλεκτρικού, αέριων, νερού 2,4
Ξενοδοχεία και εστιατόρια 1,1
Άλλα 1,1

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπασκιρικό χωριό στον ποταμό Ινζέρ

Πληθυσμιακή ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πληθυσμός
1897 1.991.000
1913 2.811.000
1926 2.547.000
1939 3.158.000
1959 3.340.000
1970 3.818.000
1979 3.849.000
1989 3.950.482[25]
2002 4.104.336[26]
2010 4.072.292[27]

Στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή: «Ρωσική Κρατική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2008. 
Μέσος πληθυσμός (ανά 1000) Γεννήσεις Θάνατοι Φυσική αλλαγή Μέση αναλογία γεννήσεων (ανά 1000) Μέση αναλογία θανάτων (ανά 1000) Φυσική αλλαγή (ανά 1000) Συνολική αναλογία θνησιμότητας
1970 3.817 63.498 28.004 35.494 16,6 7,3 9,3
1975 3.825 63.096 31.802 31.294 16,5 8,3 8,2
1980 3.850 67.743 36.067 31.676 17,6 9,4 8,2
1985 3.868 76.839 39.101 37.738 19,9 10,1 9,8
1990 3.952 63.899 38.157 25.742 16,2 9,7 6,5
1991 3.975 58.240 39.638 18.602 14,7 10,0 4,7
1992 4.005 53.271 43.539 9.732 13,3 10,9 2,4
1993 4.030 46.772 50.738 -3.966 11,6 12,6 -1,0
1994 4.050 47.296 54.267 -6.971 11,7 13,4 -1,7
1995 4.074 45.622 51.734 -6.112 11,2 12,7 -1,5
1996 4.091 45.228 49.600 -4.372 11,1 12,1 -1,1
1997 4.103 43.776 49.354 -5.578 10,7 12,0 -1,4
1998 4.113 44.465 48.470 -4.005 10,8 11,8 -1,0
1999 4.119 41.368 52.608 -11.240 10,0 12,8 -2,7
2000 4.117 41.642 53.550 -11.908 10,1 13,0 -2,9
2001 4.112 42.793 55.001 -12.208 10,4 13,4 -3,0
2002 4.104 45.481 57.836 -12.355 11,1 14,1 -3,0
2003 4.095 45.583 58.237 -12.654 11,1 14,2 -3,1
2004 4.084 45.733 57.726 -11.993 11,2 14,1 -2,9
2005 4.074 44.094 57.787 -13.693 10,8 14,2 -3,4
2006 4.064 45.055 55.319 -10.264 11,1 13,6 -2,5
2007 4.060 51.453 55.144 -3.691 12,7 13,6 -0,9
2008 4.059 54.493 55.568 -1.075 13,4 13,7 -0,3
2009 4.062 55.587 53.227 2.360 13,7 13,1 0,6 1,74
2010 4.067 57.093 54.457 2.636 14,0 13,4 0,6 1,77
2011 4.072 55.806 54.432 1.374 13,7 13,4 0,3 1,74
2012 4.064 59.180 53.624 5.556 14,6 13,2 1,4 1,86
2013 4.065 59.260 53.346 5.914 14,6 13,1 1,5 1,89
2014 4.071 60.239 53.509 6.730 14,8 13,1 1,7 1,95
2015 4.072 59.196 54.107 5.087 14,5 13,3 1,2 1,94
2016 4.069 55.708 52.283 3.425 13,7 12,8 0,9 1,86 (εκτιμώμενη)[28]

Εθνικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η εθνική σύνθεση ήταν η εξής:[29]

Εθνική ομάδα Απογραφή του 1926 Απογραφή του 1939 Απογραφή του 1959 Απογραφή του 1970 Απογραφή του 1979 Απογραφή του 1989 Απογραφή του 2002 Απογραφή του 20101
Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός % Αριθμός %
Μπασκίρ 625.845 23,5% 671.188 21,2% 737.744 22,1% 892.248 23,4% 935.880 24,3% 863.808 21,9% 1.221.302 29,8% 1.172.287 29,5%
Ρώσοι 1.064.707 39,9% 1.281.347 40,6% 1.418.147 42,4% 1.546.304 40,5% 1.547.893 40,3% 1.548.291 39,3% 1.490.715 36,3% 1.432.906 36,1%
Τάταροι 461.871 17,3% 777.230 24,6% 768.566 23,0% 944.505 24,7% 940.436 24,5% 1.120.702 28,4% 990.702 24,1% 1.009.295 25,4%
Τσουβάς 84.886 3,2% 106.892 3,4% 109.970 3,3% 126.638 3,3% 122.344 3,2% 118.509 3,0% 117.317 2,9% 107.450 2,7%
Μάρι 79.298 3,0% 90.163 2,9% 93.902 2,8% 109.638 2,9% 106.793 2,8% 105.768 2,7% 105.829 2,6% 103.658 2,6%
Ουκρανοί 76.710 2,9% 99.289 3,1% 83.594 2,5% 76.005 2,0% 75.571 2,0% 74.990 1,9% 55.249 1,3% 39.875 1,0%
Άλλοι 272.519 10,2% 132.860 4,2% 129.686 3,9% 122.737 3,2% 115.363 3,0% 111.045 2,8% 118.856 2,9% 109.249 2,7%
1 97.572 κάτοικοι ήταν εγγεγραμμένοι από διοικητικές βάσεις δεδομένων, και δεν μπορούσαν να δηλώσουν κάποια εθνικότητα. Εκτιμάται ότι η κατανομή των εθνικοτήτων αυτής της ομάδας είναι η ίδια με τη δηλωμένη ομάδα.[30]

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, οι τρεις πιο διαδεδομένες γλώσσες ήταν οι εξής: Ρωσικά (97%), Ταταρικά (26%), Μπασκιρικά (23%).[31]

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θρησκεία στο Μπασκορτοστάν (2012)[32][33]

  Πνευματικοί αλλά όχι θρησκευόμενοι (15%)
  Άθεοι (8%)
  Άλλη θρησκεία/χωρίς απάντηση (7.8%)
  Λοιποί Χριστιανοί (3%)
  Λοιποί Ορθόδοξοι (1%)
Τζαμί Σουφίγια κοντά στο Σαλαβάτ

Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων[34] Μπασκιρικής και Ταταρικής καταγωγής. Οι Μουσουλμάνοι του Μπασκορτοστάν ακολουθούν τη Μουσουλμανική Σουνιτική σχολή του νόμου Χανάφι.

Οι περισσότεροι Ρώσοι, Τσουβάς και Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι περισσότεροι Μάρι είναι Παγανιστές. Οι άθρησκοι κάτοικοι σχηματίζουν μια ομάδα που αποτελείται από διάφορες εθνικές ομάδες στο Μπασκορτοστάν. Υπάρχουν και 13.000 Εβραίοι στη δημοκρατία, με μια ιστορική συναγωγή στην Ουφά, και έναν νέο Εβραϊκό Κοινοτικό Κέντρο που χτίστηκε το 2008.[35]

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012,[32]το 38% του πληθυσμού του Μπασκορτοστάν είναι Μουσουλμάνοι, το 28,2% είναι Χριστιανοί (ανήκουν κυρίως στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία), το 1% πιστεύει στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό αλλά δεν ανήκουν σε κάποια εκκλησία. Το 2% πιστεύει στη Σλαβική εθνική πίστη (Ροντνοβέρι), στην Εθνική πίστη των Μάρι ή στον Τενγκρισμό. Επιπροσθέτως, το 15% του πληθυσμού είναι ''πνευματικοί αλλά όχι θρησκευόμενοι'', το 8% είναι άθεοι, ενώ το 7,8% ακολουθεί άλλες θρησκείες η δεν έδωσε κάποια απάντηση στην ερώτηση.[32]Ωστόσο, αυτή η έρευνα έλαβε κριτικές ως μεροληπτική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία ''Σρέντα'', που έχει δεσμούς με τους Χριστιανικούς οργανισμούς.[36]

Για το 2010, υπάρχουν πάνω από 1.000 τζαμιά στο Μπασκορτοστάν,[37] 200 Ορθόδοξες εκκλησίες και 60 θρησκευτικά κτίρια άλλων θρησκειών.[38]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποδοσφαιρική ομάδα ΦΚ Ουφά προέρχεται από την Ουφά. Επίσης, η ομάδα Σαλαβάτ Γιουλάγιεφ Ουφά, που παίζει στην Κοντινένταλ Χόκεϊ Λιγκ προέρχεται από την Ουφά. Στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος χόκεϊ της Ρωσίας παίζει η Τόρος Νεφτεκάμσκ. Στη Μικρότερη Χόκεϊ Λιγκ παίζει η Τολπάρ Ουφά, ενώ στο Γυναικείο πρωτάθλημα χόκεϊ της Ρωσίας παίζει η ομάδα Αγκιντέλ. Ο σύλλογος Γκόρνγιακ, ο οποίος προέρχεται από το Ουτσάλι, παίζει στο Εθνικό Πρωτάθλημα Χόκεϊ Νέων. Ο Ρώσος οδηγός της Φόρμουλα 1 Ντανίλ Κβίατ κατάγεται από την Ουφά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. www.gks.ru/storage/mediabank/PrPopul2021.xls.
 2. Национально-государственное устройство Башкортостана, 1917-1925 гг: Общее введение и Том 1 // Билал Хамитович Юлдашбаев, Китап, 2002, (ISBN 5295029166), 9785295029165
 3. 3,0 3,1 Хрестоматия по истории Башкортостана: Документы и материалы с древнейших времен до 1917 года // Фарит Гумеров, "Китап", 2001
 4. Зулькарнаева Е. З., Кульшарипова Н. М. Фарман. // Башкортостан: краткая энциклопедия. — Уфа: Башкирская энциклопедия, 1996. — С. 603. — 672 с. — (ISBN 5-88185-001-7).
 5. Administrative-Territorial Structure of the Union Republics. 1987., p. 25
 6. БСЭ т.4 1950 год стр 347
 7. «President of Russia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 8. «Конституция Республики Башкортостан от 24 декабря 1993 г. N ВС-22/15 / Глава 1. Основы конституционного строя Республики Башкортостан». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 9. «Главархитектура г. Уфы — История г. Уфы». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017. 
 10. The Nonmarine Permian: Volume 30 of Bulletin of the New Mexico Museum of Natural History and Science, page 48. Editors Spencer G. Lucas, Kate E. Zeigler, 2005
 11. «Парламентарии Башкирии приняли Закон "О Главе Республики Башкортостан"». Bashinform NA. 25 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015. 
 12. «Просмотр публикации : Республика Татарстан». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 13. 127-creatiVe. «IslamRF.ru: Татарстан и Башкортостан в первой половине 2012-го года: от альянса в экономике к сотрудничеству в сферах языка и религии». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 14. «Президент РТ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 15. «ВРП Башкирии в 2014 году преодолел новый рубеж — 1,3 трлн рублей». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017. 
 16. «Республика Башкортостан в цифрах и фактах». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 17. Рейтинг социально-экономического положения субъектов РФ. Итоги 2014 года
 18. «Вести.Ru: Башкортостан признан регионом с минимальными экономическими рисками». vesti.ru. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 19. «Respublika Bashkortostan Region S Minimalnymi Ekonomicheskimi Riskami». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 20. «Ввод жилья в России - 2014: рейтинг регионов по итогам III квартала». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 21. «Сайт газеты "Республика Башкортостан" - Экономика - "Позеленеет" ли энергетика?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 22. «Республика Башкортостан». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 23. «30 лучших городов для бизнеса». Forbes.ru. 2013. 
 24. «Мировой атлас данных. Республика Башкортостан. Структура ВРП». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2017. 
 25. Demoscope Weekly (1989). «Всесоюзная перепись населения 1989 г. Численность наличного населения союзных и автономных республик, автономных областей и округов, краёв, областей, районов, городских поселений и сёл-райцентров» [All Union Population Census of 1989: Present Population of Union and Autonomous Republics, Autonomous Oblasts and Okrugs, Krais, Oblasts, Districts, Urban Settlements, and Villages Serving as District Administrative Centers]. Всесоюзная перепись населения 1989 года[All-Union Population Census of 1989] (στα Ρωσικά). Институт демографии Национального исследовательского университета: Высшая школа экономики [Institute of Demography at the National Research University: Higher School of Economics]. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014. 
 26. Russian Federal State Statistics Service (21 Μαΐου 2004). «Численность населения России, субъектов Российской Федерации в составе федеральных округов, районов, городских поселений, сельских населённых пунктов – районных центров и сельских населённых пунктов с населением 3 тысячи и более человек» [Population of Russia, Its Federal Districts, Federal Subjects, Districts, Urban Localities, Rural Localities—Administrative Centers, and Rural Localities with Population of Over 3,000] (XLS). Всероссийская перепись населения 2002 года [All-Russia Population Census of 2002] (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014. 
 27. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
 28. «Каталог публикаций::Федеральная служба государственной статистики». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 29. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1» [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census) (στα Ρωσικά). Federal State Statistics Service. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2012. 
 30. «ВПН-2010». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 31. «Владение языками (кроме русского) населением отдельных национальностей по республикам, автономной области и автономным округам Российской Федерации» [Knowledge of languages other than Russian by the population of republics, autonomous oblast and autonomous districts] (στα Ρωσικά). Russian Census 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2006. 
 32. 32,0 32,1 32,2 Arena - Atlas of Religions and Nationalities in Russia. Sreda.org
 33. 2012 Survey Maps Αρχειοθετήθηκε 2017-03-20 στο Wayback Machine.. "Ogonek", № 34 (5243), 27/08/2012. Retrieved 24-09-2012.
 34. «Bashkortostan Ripe for Investment Khamitov». islamonline.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 35. "Bashkortostan Jews Centered", Dateline World Jewry, World Jewish Congress, July/August 2008
 36. «Социологические опросы «Среды», или кто заказывает «магию цифр»?!». Русская народная линия. Информационно-аналитическая служба. 2012-09-06. http://ruskline.ru/news_rl/2012/09/06/sociologicheskie_oprosy_sredy_ili_kto_zakazyvaet_magiyu_cifr/. 
 37. «Интерфакс-Религия: Говорить о притеснении ислама в России кощунственно, считает Талгат Таджуддин». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 
 38. «25.08.2010 :: События :: Духовное управление мусульман Республики Башкортостан - Официальный сайт». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]