Χανάτο του Καζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χανάτο του Καζάν
Qazan Xanlığı

1438 – 1552


Σημαία

Το Χανάτο του Καζάν το 1500
Πρωτεύουσα Καζάν
Γλώσσες Τουρκικές γλώσσες (Ταταρικά, Τσουβασικά), Μαρί (φιννική γλώσσα)
Θρησκεία Ισλάμ, Σαμανισμός
Πολίτευμα Χανάτο
Χαν Ολούγκ Μοχάμμαντ (πρώτος)
Γιαντεγκάρ Μοχάμμαντ (τελευταίος)
Ιστορία
 -  Ίδρυση 1438
 -  Προσάρτηση από το Βασίλειο της Ρωσίας 1552
Σήμερα Flag of Russia.svg Ρωσία

Το Χανάτο του Καζάν (ταταρικά: Qazan Xanlığı), ήταν ένα μεσαιωνικό βουλγαρο-ταταρικό κράτος, που καταλάμβανε την περιοχή της πρώην Βουλγαρίας του Βόλγα, την περίοδο 1438-1552. Οι χάνοι του ήταν απόγονοι του Τουγκ Τεμύρ, 13ου υιού του Ζούτσι και εγγονού του Τζένγκις Χαν. Το χανάτο κάλυπτε τα σημερινά εδάφη των Ταταρστάν, Μαρί Ελ, Τσουβασίας, Μορδοβίας, και τμήματα της Ουντμουρτίας και της Μπασκιρίας. Πρωτεύουσά του ήταν η πόλη του Καζάν. Αποτελούσε ένα από τα διάδοχα κράτη της Χρυσής Ορδής, ενώ το τέλος του ήρθε με την κατάληψή του από το Βασίλειο της Ρωσίας.

Γεωγραφία και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επικράτεια του χανάτου αποτελείτο από εδάφη με μουσουλμανικούς βουλγαρικούς πληθυσμούς (τουρανικούς βουλγαρικούς πληθυσμούς του Βόλγα, σε αντίθεση με τους συγγενείς τους Βουλγάρους των Βαλκανίων που εκσλαβίστηκαν) που αρχικώς ανήκαν στη Βουλγαρία του Βόλγα. Οι ποταμοί Βόλγας, Κάμα και Βιάτκα ήταν οι κύριοι ποταμοί του χανάτου, καθώς και οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Τάταροι του Καζάν (μουσουλμάνοι Βούλγαροι του Βόλγα που υιοθέτησαν την ταταρική γλώσσα). Ο αυτοπροσδιορισμός τους δεν περιοριζόταν στους Τατάρους. Πολλοί αυτοπροσδιορίζονταν απλώς ως μουσουλμάνοι ή ως "ο λαός του Καζάν". Το Ισλάμ αποτελούσε την κρατική θρησκεία.

Η τοπική φεουδαρχική αριστοκρατία αποτελείτο από Βουλγάρους του Βόλγα, αλλά η Αυλή και η σωματοφυλακή των χάνων του Καζάν αποτελούνταν από Τατάρους της στέπας (Κιπτσάκους, και αργότερα Νογκάι) που ζούσαν στο Καζάν. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τοπικές τουρκικές φυλές καλούνταν επίσης Τάταροι από την αριστοκρατία των στεπών, και αργότερα, τη ρωσική ελίτ. Τμήμα της ανώτερης αριστοκρατίας καταγόταν από τη Χρυσή Ορδή. Περιελάμβανε μέλη τεσσάρων επιφανών αριστοκρατικών οικογενειών: Αργίν, Μπαρίν, Κιπτσάκ, και Σιρίν.

Οι υπήκοοι στον χάνο περιελάμβαναν τους Τσουβάσους, Μαρί, Μορδαβούς, Τατάρους, Ουντμούρτιους και Μπασκίρους. Οι Περμιανοί και κάποιοι από τις φυλές των Κόμι είχαν επίσης ενσωματωθεί στο χανάτο. Οι Τάταροι είχαν φτάσει στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου της Χρυσής Ορδής και σταδιακά αφομοίωσαν τους ιθαγενείς φιννικής προέλευσης Μορδβίνους και Βουρτάσους (δεν έχει αποσαφηνιστεί η φιννική καταγωγή τους). Κάποιες ηγεμονίες των Τατάρων ποτέ δεν πέρασαν στον έλεγχο του Καζάν, αντιθέτως έλκονταν προς το Χανάτο του Άστραχαν ή τη Μοσχοβία.