Όμπλαστ του Μαγκαντάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνόσημο Ο ρωσικός χάρτης
Coat of Arms of Magadan.png
RussiaMagadan2007-01.png

Στοιχεία
Διαμέρισμα: Άπω Ανατολή
Διοικητικό κέντρο: Μαγκαντάν
Έκταση: 461.400 χλμ²
Πληθυσμός: 182.726 (απογραφή 2002 Αρχειοθετήθηκε 2017-11-07 στο Wayback Machine.)
Πυκνότητα πληθυσμού: 0,4 κάτοικοι/χλμ²
Τηλεφωνικός κωδικός:
Οικονομία: Πολύτιμα μέταλλα, αλιεία
Κυριότερες πόλεις: Μαγκαντάν

Το Όμπλαστ του Μαγκαντάν (ρωσικά: Магада́нская о́бласть) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, στο Διαμέρισμα της Άπω Ανατολής. Απλώνεται στην περιοχή που έως τα μέσα του 20ού αι. ονομαζόταν Κολιμά από τον ομώνυμο ποταμό. Πρωτεύουσά της είναι η ομώνυμη πόλη, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της περιφέρειας. Από τις υπόλοιπες πόλεις, καμία δεν ξεπερνά σε πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους.

Λόγω του πλούσιου υπεδάφους του, στο Μαγκαντάν δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της παντοδυναμίας του Στάλιν ειδικά στρατόπεδα, όπου στέλνονταν για καταναγκαστική εργασία κάθε είδους «απόκληροι» - από ποινικούς κρατουμένους και μέλη «ενοχλητικών» μειονοτήτων έως αντιπάλους του καθεστώτος ή και κομμουνιστές που είχαν πέσει σε δυσμένεια. Τα περισσότερα από αυτά τα στρατόπεδα έκλεισαν κατά την περίοδο της αποσταλινοποίησης.

Το 80,2% του πληθυσμού είναιΡώσοι και ακολουθούν οι Ουκρανοί (9,9%). Στην περιφέρεια απαντώνται επίσης και διάφοροι αυτόχθονες πληθυσμοί (Κοριάκες, Τσούκτσι κτλ), κανένας όμως από αυτούς δεν ξεπερνά τα 1.000 μέλη.