Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακήρυξη της Κρατικής Κυριαρχίας του Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διακήρυξη της Κρατικής Κυριαρχίας του Μπασκορτοστάν
Μπασκιρικά: Башҡортостандын Дәүләт Суверенитеты тураһында Декларация, Bashqortostandyn Da’yla’t Suverenitety turahynda Deklaracziya
Δημιουργήθηκε11 Οκτωβρίου 1990
Επικυρώθηκε11 Οκτωβρίου 1990
Τοποθεσία Ρωσική ΣΟΣΔ, Μπασκιρική ΑΣΣΔ, Ουφά
ΣκοπόςΔιακήρυξη κυριαρχίας

Η Διακήρυξη της Κρατικής Κυριαρχίας του Μπασκορτοστάν ήταν ένα έγγραφο που δήλωνε την πολιτική και οικονομική αυτονομία της Μπασκιρικής Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας από τη Σοβιετική Ένωση.[1] Η Διακήρυξη εγκρίθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1990 κατά την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Σοβιέτ της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ. Η πρώην Μπασκιρικής ΑΣΣΔ είναι η σημερινή Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας.

Στις 12 Ιουνίου 1990, το Κογκρέσο των Λαϊκών Αντιπροσώπων της ΡΣΟΣΔ ενέκρινε τη Διακήρυξη Κρατικής Κυριαρχίας της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Αυτή η Διακήρυξη, καθώς και οι νόμοι της ΕΣΣΔ "Σχετικά με τον καταμερισμό των εξουσιών μεταξύ της ΕΣΣΔ και των υποκειμένων της Ομοσπονδίας", "Σχετικά με τη βάση των οικονομικών σχέσεων της ΕΣΣΔ και της Ένωσης και των αυτόνομων δημοκρατιών" που ήταν η νομική βάση για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της δήλωσης κρατικής κυριαρχίας της Μπασκιρικής Δημοκρατίας.

Με την έναρξη του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΒΑΣΣΔ, το οποίο ξεκίνησε την εκπόνηση της Διακήρυξης Κρατικής Κυριαρχίας της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ στη χώρα, άρχισε μια συζήτηση για την θέση του Μπασκορτοστάν στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κατά την ανάπτυξη της Διακήρυξης ορίστηκαν δύο κέντρα - το Συμβούλιο Υπουργών του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΑΣΣΔ και τη Μπασκιρική ΑΣΣΔ. Στα τέλη του Ιουλίου 1990 αναπτύχθηκαν δύο σχέδια διακήρυξης που απεστάλησαν στις 2 Αυγούστου 1990 στους Λαϊκούς Αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ της ΡΣΟΣΔ και ΒΑΣΣΔ για μελέτη και προτάσεις.

Στις 10 Αυγούστου 1990 δημοσιεύτηκαν διάφορα σχέδια στις σελίδες της Διακήρυξης από εθνικές εφημερίδες για δημόσια συζήτηση, μεταξύ των οποίων ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τους μελετητές Λ.Σ. Γκουμέροβα, Ζ.Ι. Ενικέγιεφ, Α.Ν. Τιμόνιν και Φ.Ζ. Γιουσούποφ.

Στις 11 Οκτωβρίου 1990, κατά την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Σοβιέτ της Μπασκιρικής ΑΣΣΔ υιοθετήθηκε η Διακήρυξη Κρατικής Κυριαρχίας της Δημοκρατίας.[1]

Η 11η Οκτωβρίου γιορτάζεται στο Μπασκορτοστάν ως Ημέρα Δημοκρατίας, μια εθνική αργία για την Ημέρα της Διακήρυξης για την Κρατική Κυριαρχία της Δημοκρατίας.[2] Οι αργίες θεσπίστηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στις 27 Φεβρουαρίου 1992. Μαζί με άλλες εθνικές αργίες όπως το Ιντ αλ-Φιτρ, το Ιντ αλ-Αντχά και την Ημέρα του Συντάγματος του Μπασκορτοστάν, η Ημέρα της Δημοκρατίας είναι επίσης εργατική αργία.

  • Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
  • Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν
  • Ρωσική συνταγματική κρίση του 1993
  1. 1,0 1,1 Ross, Cameron (3 Μαΐου 2002). Regional Politics in Russia. Manchester University Press. σελ. 188. ISBN 9780719058905. 
  2. Stoliarov, Mikhail (27 Αυγούστου 2003). Federalism and the Dictatorship of Power in Russia. Routledge. σελ. 224. ISBN 9781134417803.