Όμπλαστ της Κοστρομά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο Ο ρωσικός χάρτης
Coat of arms of Kostroma Oblast.svg
RussiaKostroma2007-07.png

Στοιχεία
Διαμέρισμα: Κεντρικό
Διοικητικό κέντρο: Κοστρομά
Έκταση: 60.100 χλμ²
Πληθυσμός: 736.641 (απογραφή 2002 Αρχειοθετήθηκε 2017-11-07 στο Wayback Machine.)
Πυκνότητα πληθυσμού: 12,3 κάτοικοι/χλμ²
Τηλεφωνικός κωδικός:
Οικονομία: Ξυλεία, Υφαντουργία
Κυριότερες πόλεις: Κοστρομά

Το Όμπλαστ της Κοστρομά (ρωσικά: Костромска́я о́бласть) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Κεντρικό Διαμέρισμα. Βρίσκεται στη μέση περίπου της απόστασης από τη Μόσχα ως τα Ουράλια και οφείλει την ονομασία του στην πρωτεύουσα Κοστρομά (268.742 κάτοικοι - απογρ. 2010).

Στα πρώτους αιώνες μ.Χ. η περιοχή κατοικούταν από διάφορα φινο-ουγγρικά φύλα που είχαν συγκροτήσει ένα είδος συνομοσπονδίας. Αργότερα έγινε τμήμα του Κράτους των Ρως και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό στο σύστημα ποτάμιων μεταφορών (διαρρέεται από εκατοντάδες ποταμούς με σημαντικότερο το Βόλγα). Στον ύστερο μεσαίωνα, όταν η κεντρική και νότια Ρωσία βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο της Χρυσής Ορδής, μαζί με την Κοστρομά άκμασαν η Νέρεχτα, το Γκάλιτς, το Σολιγκάλιτς. Οι πόλεις αυτές ανήκουν σήμερα στο Χρυσό Δακτύλιο.

Βασικές οικονομικές δραστηριότητες είναι η ξυλεία (το 73% καλύπτεται από δάση που αποτελούν τμήμα της τάιγκα), η παραγωγή υφασμάτων και ο τουρισμός. Η αναλογία αστικού προς αγροτικό πληθυσμό είναι 2 προς 1, αν και με εξαίρεση την πρωτεύουσα (όπου κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού) καμία άλλη πόλη δεν ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]